Wheeny wraca do szkoły i uczy się grać.

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 08 maja 2010, 16:10

Pograłem trochę na HEY i w sumie szło dobrze. Nie cierpię ongame, więc wytrzymałem mniej więcej do $51... I okazało się, że nie mam utorowanej drogi między moneybookers a hey, co mnie trochę zdziwiło...

Także poszła wpłata minimalna, w międzyczasie jeszcze jedno wygrane HU, a zaraz po tym wypłata $60... Żeby nie można było obejrzeć sobie historii w dowolnym momencie z poziomu softu? Na pewno nie będę tam grał. Zostawiłem $2,50 na rebuya i addona w niedzielę :-) Bójcie się - sprawdzam z any2.

Odrobina środków pójdzie na pewno na Ladbrookes - tyle, żeby wystarczyło na cały jeden etap ligi. Ale za microgamingiem też nie przepadam. Także jeśli coś wskoczy, to zasili moneybookersa i powędruje do jakiegoś dużego roomu. Rozkminiam powrót na stars - albo depozyt w jakimś forumowym ipokerze, może chilli. No ale do "wolnych" $100 jeszcze daleka droga.

Zabawa w HU idzie spoko. Jestem w stanie wygrywać. Zdarzają mi się dobre ready... No i suckouty jak zawsze w pokerze... Ale radzę sobie, książka sporo mi dała, choć jeszcze najtrudniejsze rozdziały przede mną. Dzięki gama :-)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 08 maja 2010, 17:41

wheeny pisze:Dzięki gama :-)

Nie ma za co :) Może chciałbyś pograć w barwach Maria Poker Team? Jakby co to zapraszam serdecznie :D

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 08 maja 2010, 21:47

Nie ma za co :) Może chciałbyś pograć w barwach Maria Poker Team? Jakby co to zapraszam serdecznie :D

Nie stać mnie w tej chwili na żaden depozyt. Ale platformy jeszcze nie wybrałem, więc mam czas na zastanowienie się - i nie wykluczam niczego. Tylko tam nie ma ante...

A tak BTW,

Obrazek
"oh, it's on now, bitches"

EDIT: no i $10 w dół - znowu tiltuję. Dwa przegrane i wchodzę na wyższe stawki, by też przegrać. Masakra, wracam do książki.

Bankroll znowu poniżej 80. A było już prawie 90...

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 09 maja 2010, 12:15

Masakry ciąg dalszy. Roll na CAKE: $70...

Robię przerwę na tylko forumowe turki i freerolle - bo znowu już mnie widziano na NL50 z całym rollem... :-)

Awatar użytkownika
skuter
-#VIP
-#VIP

Postautor: skuter » 09 maja 2010, 12:55

wheeny pisze:Ale radzę sobie, książka sporo mi dała, choć jeszcze najtrudniejsze rozdziały przede mną. Dzięki gama :-)

- zdradź co to za "podręcznik", jeśli to nie tajemnica :twisted:

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 09 maja 2010, 14:26

Colin Moshman Heads-Up No-Limit Hold 'em: Expert Advice for Winning Heads-Up Poker Matches

I muszę chyba przeczytać jeszcze 5 razy, zanim zrozumiem :-(

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 11 maja 2010, 07:21

OK, wczoraj miałem zagrać tylko na unibet-brak-polskiej-licencji!, nasz freeroll, a naukę HU zawiesić do czasu skończenia książki.

Tak się nie stało, bo była mała stłuczka, na policję się czeka w Warszawie 2 godziny, więc na turniej oczywiście nie zdążyłem. Zdążyłem za to rozegrać na spokojnie 5 HU, z czego 4 wygrałem. Piąty był z maniakiem, który się allinował preflop mniej więcej co 3 buttony... I co 3-4 trafione flopy. Zakładam, że trafione, nie sprawdzałem.

Niestety taką taktyką mnie sprowadził do 1,25K, sam siedział na 1,75. I kolejnego allina już sprawdziłem, bo uznałem, że nie może mieć co 5 rozdań ręki godnej takiego zagrania. I faktycznie - rzucał te alliny z A-high. Niestety stół dał mu kolor już na turnie... I tak to się gra z maniakiem :-) Ale spoko, mam notatkę, następnym razem jest mój.

Bankroll po ostatnim tilcie powoli wraca, obecnie $75 i czekam na RB około $2. RB jest super i już nie będę grał tam, gdzie go nie dostanę... Na CAKE jest 33% by default.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 12 maja 2010, 23:56

Obrazek
"i po co mi to było"

No dobra. Rozpoczynam swój własny challenge HU - głównie po to, aby nauczyć się tej formy gry i poprawić swoją agresję i grę po flopie...

Nie ukrywam, że drugorzędnym planem jest zbudowanie rolla na trochę większe stawki. Zaczynam od jutra z $80 na CAKE. Mam tam tygodniowy zwrot 33% rake, więc czasami wynik nie będzie się zgadzał z wykresem - to właśnie wtedy, jak dostanę RB.

Dzisiaj słabo i brzydki wykres, bo przetykany innymi turkami. Dlatego ruszam od jutra, a na wykresie będą już tylko HU. Spróbuję 5 dziennie, a jeśli będzie dobre samopoczucie, to do 10. Raczej nie więcej.

Pierwszy cel: rozegrać 100 HU nie bankrutując. Gram oczywiście najtańsze, czyli $2.20.

Obrazek

Mój nick na tym roomie to wheenie - jeśli ktoś ma pełnego sharkscope, to chętnie przytulę swoje własne recent results > 8. Ale może wcale nie będzie mi to potrzebne, bo chyba regularnie nie dam rady grać więcej niż te 8 dziennie.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, 21:48 przez wheeny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 13 maja 2010, 21:45

Roll na CAKE: $85.13 :plus:

Rozegrane dzisiaj 5HU,

5 w sumie, co stanowi 5% całości (100 HU challenge).

Wygrane 4, przegrane 1.

Wykresu nie ma, bo wykorzystałem swoje darmowe searche na sscope do podjęcia decyzji, czy grać z pewnym rosjaninem. Okazało się, że ma około 2000 gier i około -500 dolarów, więc przysiadałem się do niego dość chętnie :-) Może jutro wrzucę jakieś obrazki. Na razie jestem na tyle zadowolony z wyniku 4:1, że nie gram już więcej dzisiaj, tylko obejrzę sobie House'a :-)

Skończyłem książkę Moshmana o HU - jest wypasiona, serio polecam. Jeszcze dwa czytania zaliczę na pewno. Ostatnie będzie z notatkami i zakładkami - jeśli znajdę czas. A prócz tego - praktyka praktyka praktyka. I granie tylko na luzie, kiedy mam ochotę i czas. Nigdy na siłę i na tilcie.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 13 maja 2010, 22:05

wheeny pisze:Na razie jestem na tyle zadowolony z wyniku 4:1, że nie gram już więcej dzisiaj, tylko obejrzę sobie House'a :-)

Mała rada:
Jeśli Ci siedzi to nie przerywaj sesji - będziesz tracił kasę.
Kiedy chcesz grać, jak river będzie Ci bad beaty dawał, wtedy będziesz się odgrywał ???? Zastanów się w który momencie lepiej sesję przerwać i iść oglądać House'a

wheeny pisze:A prócz tego - praktyka praktyka praktyka. I granie tylko na luzie, kiedy mam ochotę i czas. Nigdy na siłę i na tilcie.

Mądre słowa, obyś tylko je stosował to będzie dobrze :)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 13 maja 2010, 22:08

tommko, dzięki za tipa, w sumie to jest to prawda oczywista. Niestety to nie House ani nawet aktualny wynik będzie często decydował u mnie o przerwaniu. Musiałem dzieciaczka nakarmić, coś tam jeszcze porobić, a dzień cały w robocie też robi swoje - sam wiesz jak jest.

Ale oczywiście, dopóki zmęczenie pozwoli, będę kuł żelazo, póki gorące. Teraz już nie pozwala, więc lounge'uje na forum przed snem :-)

EDIT:

Obrazek

To wczorajsza obiecana tabelka, postaram się wrzucać regularnie, jeśli pozwoli na to ograniczenie 5 searchy dziennie.

Dzisiaj gry raczej nie będzie, bo nie mam czasu. Weekend też stoi pod znakiem zapytania. Wisi nade mną RB w wysokości już prawie $2, więc i tak coś wpadnie, nawet jak nie kiwnę palcem. To lubię! :-)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 16 maja 2010, 18:12

Roll na CAKE: $88.33 :plus:

Rozegrane w weekend 4HU (brak czasu),

9 w sumie, co stanowi 9% całości (100 HU challenge).

Wygrane: 3, przegrane: 1.

Obrazek
"powoli do przodu"

No, w sumie nie ma co opisywać. Jedno przegrane - gość po prostu grał przyzwoicie, nie mogłem złapać żadnych readów czy to slow-play, czy słabość. Mam kilka notatek, więc może następnym razem dam mu radę. Pozostali, to no-contest, typowy przeciwnik z niskich stawek w stylu "wystraszę Cię moim allinem co drugą rękę".

Książka Moshmana skończona, zbieram się do drugiego czytania już bardziej świadomego. Zajebisty tytuł, bez kitu. Jeszcze bym sobie obejrzał jakieś filmiki z komentarzami, aby dopełnić obrazu.

Zgłębiłem też tajniki SAGE - otwiera oczy ponownie. A to jedna tabelka przecież jest... :-) Na szczęście jeszcze nie musiałem korzystać, wolę dobrze rozegrać przed wysokimi blindami.

EDIT: dzięki gama, to przecież dzięki Twojej sugestii w ogóle to przeczytałem.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, 18:52 przez wheeny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 16 maja 2010, 18:42

wheeny pisze:Książka Moshmana skończona,

Jaki szacun za to! Ja co się zabieram do anglojęzycznych, to po 2 dniach idzie w kąt :P Teraz to mnie zmotywowałeś pokazując, że jednak można :)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 17 maja 2010, 19:07

Roll na CAKE: $85.33 :minus:

Rozegrane 5HU,

14 w sumie, co stanowi 14% całości (100 HU challenge).

Wygrane: 2, przegrane: 3. :evil:

Obrazek
"w tak zwanej dupie"

Dziś już nie gram bo wariancja mnie zjada. Dwa pechowe rozdania sprawiają, że wynik 4:1 zamieniam na 2:3... Najpierw na flopie 633 koleś sprawdza mojego allina (trzymam 93o :-) ) ze swoim mega-pocketem 44... I już na turnie spada mu 4. Nie ma to jak dwa outy.

A kolejna sytuacja, stiltowany po tamtym, rzucam ze swoim JJ all-in na flopa 249, bo wiem, że donk lubi sprawdzać z top parą. Mam rację, sprawdza mnie z T9o - T spada mu na turnie.

Później gram z nim ponownie (sam się dosiada) i oczywiście go tłamszę niemiłosiernie, ale to marne pocieszenie w obliczu RAKE 10%...

Ostatnia porażka z random gościem, który sprawdza mnie poprawnie i cały czas ma lepszą rękę (od turna), a ja dalej betuję jak donk i w drugim rozdaniu oddaję mu stack :-)

Tak wygląda mój tilt, więc dzisiaj już bez HU.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 17 maja 2010, 21:57

Roll na CAKE: $80.53 :minus:

Rozegrane 4HU,

18 w sumie, co stanowi 18% całości (100 HU challenge).

Wygrane: 1, przegrane: 3. :evil: :evil:

Obrazek
"nie graj na tilcie nie graj na tilcie nie graj na tilcie"

Wiedziałem, że dziś będzie źle. Grałem bez skupienia i całkiem na odwal się. Nie wierzyłem nitom w ich mocne bety!!! Boże... Znowu jestem na $80.

Przerwa na tylko freerolle... :-)

A miało być już dziś bez hu... kjm... :mrgreen:

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 18 maja 2010, 19:24

Roll na CAKE: $81.93 :plus:

Rozegrane 3HU,

Wygrane: 2, przegrane: 1.

21 w sumie, co stanowi 21% całości (100 HU challenge).

Obrazek
"efekt jojo"

Wiem, że 3HU to żadna sesja, po prostu nie mam czasu na więcej.

Przegrany tym razem nie w donkowy sposób - po prostu gość był dobry i w dodatku miał karty. Także nie ma co narzekać, odegram się na donkach.

Trzeci HU - pierwszy raz łamię asy od początku challenge'a. W dodatku mam w ręku 53o, gość chce trapować, a później na turnie się gubi, kiedy już leżą dwie moje pary... River bez pomocy i leży. Śmiesznie. :-)

EDIT: być może będę musiał zrobić małą przerwę w tym tygodniu w graniu. Wczoraj musiałem spędzić cały turek ladbrokes-brak-polskiej-licencji! na sitoucie, trochę mnie to tiltneło, ale była siła wyższa. Trochę żal tych 2 euro, bo na tę platformę wpłaciłem tylko 10 specjalnie na ligę. A przedonkowałem już 5 - mogę zagrać jeszcze jeden turek, także ITM or bust. :-)

Do przeczytania po jutrzejszym paradise-brak-polskiej-licencji!. Może wreszcie coś siądzie.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 19 maja 2010, 20:07

Roll na CAKE: $85.54 :plus: (wpadł RB)

Rozegrane 3HU,

24 w sumie, co stanowi 24% całości (100 HU challenge).

Obrazek
"efekt jojo - część druga"

Miałem nie grać ale wpadł rakeback, więc na chwilkę zasiadłem sobie z radości. Wynik OK. Ale przez 24 HU właściwie stoję w miejscu. Wiem - to żadna próbka. Challenge jest tylko po to, żeby otworzyć się na tę formę gry. Fulltime gracza hu ze mnie nie będzie... :-)

Trochę tęsknie za wielostolikowymi SnG. Może wieczorem sobie odpalę, bo nie gram żadnego MTT freerolla dzisiaj...

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 20 maja 2010, 18:30

Roll na CAKE: $86.94 :plus:

Rozegrane 3HU,

27 w sumie, co stanowi 27% całości (100 HU challenge).

Awatar użytkownika
justnutsbaby
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: justnutsbaby » 20 maja 2010, 21:41

tak jak powiedziales, ~~20hu to nie jest zadna probka , wymierne wyniki w hu zaczynaja sie od 200hu w gore -> wtedy dopiero mozna oceniac i komentac juz gre :)
Jest stagnacja narazie, przyjdzie i upswing :)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 21 maja 2010, 09:43

Dzięki tomipa1, mam duże problemy z czasem (małe dziecko) i motywacją (tiltuję już po pierwszym przegranym, zwłaszcza sytuacje 80/20 za dużą pulę mnie rozwalają).

Dogram te 100 do końca nie grając nic innego i zastanowię się, czy w ogóle mi się chce grać dalej. A jeśli los się uśmiechnie do mnie i dam radę przekroczyć $120 (mało prawdopodobne), to zrobię sobie strzała na HU $5.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 23 maja 2010, 09:19

Roll na CAKE: $84.34 :minus:

Rozegrane 3HU,

Wygrane: 1, przegrane: 2. :minus:

30 w sumie, co stanowi 30% całości (100 HU challenge).

Bilans weekendu mizerny. Strasznie mi się nie chce grać ostatnio. Przydałaby się jakaś odskocznia.

Dziś w sumie złapałem kilka bad beatów i tym bardziej nie chce mi się grać. River daje mi str8, a przeciwnikowi str8 flush. Ma już mało żetonów, więc dokładam mimo to. A w następnym rozdaniu (teraz z kolei on ma przewagę żetonów) dostaje AA i postanawia pierwszy raz slowplayować do końca, zabierając mi stack. Ale cwana bestia... (jego flopped set na moje flopped 2pary).

W kolejnym przegranym HU, klasyk. Mam z turna str8 do najwyższej karty z ręki. A przeciwnik oczywiście na ręku też ma tę kartę, oraz kartę +1... I oddaję stack.

Co za gówniana gra :-)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 24 maja 2010, 21:16

Roll na CAKE: $81.74 :minus:

Rozegrane 3HU,

Wygrane: 1, przegrane: 2.

33 w sumie, co stanowi 33% całości (100 HU challenge).

18:15 (winrate 54.5%)

Obrazek
"zaległa tabelka"

Jeszcze chyba dziś pogram, więc jakiś update się tu pojawi. Zacząłem sumować też ogólny wynik, żeby było bardziej przejrzyście. Jestem na malutkim plusie głownie dzięki rakeback...

EDIT: No i zagrałem, pogarszając wynik o 1. Nie byłem gorszy. Muszę jeszcze raz przeczytać książkę o HU, bo już wszystko zapomniałem i wróciłem do swojej typowej gry kartami jak debil. Żenada...

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 25 maja 2010, 21:19

Roll na CAKE: $85.34 :plus:

Rozegrane 2HU,

Wygrane: 2, przegrane: 0.

35 w sumie, co stanowi 35% całości (100 HU challenge).

20:15 (winrate 57%) (z ciekawostek: taki winrate wraz z RB 33% dałby mi rolla o wielkości $94.73 na koniec challenge'a - :lol: )

Dałem dziś ciała w forumowym ladbrokes-brak-polskiej-licencji!. :-) Klasycznie dałem się nabrać jak małe dziecko, full na str8 i żegnam się w pierwszym zagranym rozdaniu z turniejem.

Nigdy nie lubiłem microgaming. :-) Dlatego zaraz później odpaliłem sobie 18-mana i byłem czwarty. Szkoda, że płatne pierwsze 3. Ot, taka struktura.

No i więcej w tej lidze nie zagram, bo nie mam zamiaru nic wpłacać do tej sieci. W sumie to myślę sobie, że nie wpłacę już nigdzie poza P* lub FTP. Po prostu wybór gier i przeciwników musi być duży, żeby granie nie polegało na czekaniu na odpalenie się turka... A coś takiego widziałem tylko na tych dwóch największych roomach.

Dobranoc.

dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dam1anov » 26 maja 2010, 08:46

wheeny pisze:No i więcej w tej lidze nie zagram, bo nie mam zamiaru nic wpłacać do tej sieci. W sumie to myślę sobie, że nie wpłacę już nigdzie poza P* lub FTP. Po prostu wybór gier i przeciwników musi być duży, żeby granie nie polegało na czekaniu na odpalenie się turka... A coś takiego widziałem tylko na tych dwóch największych roomach.

Jeszcze w sieci iPoker nie ma problemu z ruchem przy stolikach, choć typów gier zbyt dużo nie ma(oczywiście w porównaniu do PS czy FTP). No i rake przy S&G HU wynosi 5%. Do tego często są bonusy do wyrobienia, tylko trzeba troszkę pograć, żeby cokolwiek z nich mieć.
Piszę to tylko gwoli ścisłości, sam jakiś czas temu po raz kolejny zraziłem się do tej sieci i na razie nie planuję powrotu z rollem do któregokolwiek z jej pokerroomów.

Gdy usiądziesz do Moshmana raz jeszcze, to miło by było gdybyś udostępnił swoje notatki np. na blogu czy w odpowienim dziale- mało mamy recenzji/streszczeń/krytycznych komentarzy do książek o pokerze, w jakie wgryzają się użytkownicy :smile: .

Pozdrawiam i życzę jak najwyższego winrate przy zakończeniu challenge'u :!:

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 26 maja 2010, 20:20

Dzięki dam1anov - ale szczerze to nie mam pojęcia czy w ogóle zrobię notatki. Myśl o drugim czytaniu jest dosyć bolesna na razie - nie mam kompletnie czasu ani weny. A notatki ewentualnie powstałyby przy dopiero trzecim czytaniu.

Także sam widzisz, droga do tego daleka. :mrgreen:

Ipoker jest spoko, podoba mi się podsumowanie ostatnich gier i historia, wszystko ładnie dostępne z softu, proste kliknięcia. Ale nigdy nie mam szczęścia w tej sieci, no i tam jest zalogowanych po 20K graczy. Jednak do 70K FTP i ~100K P* daleko. :-)

Ale opcja jest jak najbardziej otwarta i nierozstrzygnięta. Zanim będę miał wolne $100 na depozyt - trochę czasu zleci...

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”