Wygląd i funkcjonowanie forum.

Wszystkie uwagi na temat forum i pracy moderatorów. Coś potrzebujesz, coś Ci nie odpowiada? To jest miejsce by przekazać swoje uwagi.
dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Wygląd i funkcjonowanie forum.

Postautor: dam1anov » 11 sty 2008, 06:48

Zakładam ten wątek, aby umożliwić dyskusję oraz wnoszenie sugestii dotyczących funkcjonowania jak i wyglądu forum. Mogą to być zatem pomysły na np. nowe rangi, wprowadzenie pewnych punktów do regulaminu czy też kwestie, które podaję poniżej:

1. Graficzne oznaczenie użytkownika z co najmniej setką postów winno brzmieć "aktywny pokerzysta" zamiast "aktywny typer".

2. Piłka przy ładowaniu adresu forum średnio pasuje do jego tematyki. Co prawda wskazuje ona na powiązanie z forum "typybukmacherskie.org" oraz witryną "typuj.org", ale w mojej opinii wystarczy ta sama szata graficzna jak i konstrukcja forum(o administracji już nie mówiąć :smile:) . Może zatem obrazek karety króli lub wybranego koloru karcianego?

3. Utrzymanie przywilejów z tytułu posiadanej rangi - domyślam się, że rangi nie są przyznawane "raz na zawsze" i że trzeba utrzymywać pewien poziom aktywności, aby móc w kolejnych miesiącach należeć do uprzywilejowanych grup(tak przynajmniej jest na typybukmacherskie.org). Myślę zatem, że do regulaminu możnaby wprowadzić pewne minima, których spełnienie będzie równoznaczne z utrzymaniem rangi - sytuacja będzie klarowna i przejrzysta.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 11 sty 2008, 12:40

musze przyznac ze nasze forum rosnie w siłe - szczególnie jesli chodzi o ilość materiału do czytania (troche juz tego jest)
dlatego zastanawiam sie czy zaproponowane Obecne formy filtracji treściw stylu:
zobacz post:
1.swoje
2.bez odpowiedzi
3.nieprzeczytane
4.od ostatniej wizyty
to wszystko co mamy do wyboru?
ja najczesciej korzystam z opcji od ostatniej wizyty _ niestety w czasie pobytu (czasem jestem chwile) szybko musze wygasic forum (cóz praca) a jak za moment wracam to wiadomo posty od ostatniej wizyty są puste...
izaczyna sie szukanie czego to ja jeszcze nie zdazyłem przeczytac...

mam pytanie czy dałoby sie dodac liste osobistego filtru
kazdy by mogł tam wrzucac posty, teamty, blogi które stanowia jego ulubioną lekturę
i w których aktywnie uczestniczy
nie jstem informatykiem ale cos takiego chyba istnieje - takie stwórz liste ulubionych a potem filtruj, wyswietl liste ulubionych)

Awatar użytkownika
Sebola
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sebola » 11 sty 2008, 13:34

Radost na samym dole pod każdym tematem po prawej stronie masz listę haseł
A są tam:
"Powiadom znajomego o tym temacie
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
Śledź odpowiedzi w tym temacie
Oznacz temat jako nieczytany"

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 11 sty 2008, 17:43

Co do wyglądu - już 2 tygodnie temu zleciliśmy jego zmianę. Prace w trakcie, sądzę że w ciągu 2 tygodni będziemy mieć wypasione graficznie forum.

Awatar użytkownika
visnia
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: visnia » 14 sty 2008, 14:22

Szczerzę mówiąć boję się takich innowacji. Dla mnie osobiście forum powinno być przede wszystkim przejrzyste i ładnie podzielone, bez spamu i bez sensownych postów ( wykluczając wolny ring, gdzie można robić śmietnik ). Widziałem fora które, tak jak te, były standardowe a po zmianie grafiki ( najczęściej na jakieś gotowe tematy ) wywoływały oczopląs. Uważajcie więc na dobieranie kolorów, żeby nie było takich jazd typu białe gwiazdki na czarnym tle czy jakieś inne kosmosy. Mam nadzieję, że przejrzystość tego forum się nie zmieni i pamiętajcie o zasadzie - "proste rozwiązania są najlepsze". Ewentualnym wyjściem mogłoby być wybieranie pomiędzy ,,wypasionym" wyglądem a tym starym, gdzieś w profilu.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 14 sty 2008, 14:31

glory glory man united pisze:Co do wyglądu - już 2 tygodnie temu zleciliśmy jego zmianę. Prace w trakcie, sądzę że w ciągu 2 tygodni będziemy mieć wypasione graficznie forum.

Lepiej mieć takie jakie jest byle by było stabilne.

Masz może jakieś screeny nowego projektu przynajmniej stronę główną forum ??

Można by wrzucić i przeprowadzić dyskusję na ten temat.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 14 sty 2008, 20:34

Bedzie wybor skorki (nowa stara).

Z projektami graficznymi mamy doswiadczenie kilku letnie wiec mozecie byc pewni ze zadnego bardziewia nie wybierzemy. Wykonawcy robia to wg naszego pomyslu, a nie odwrotnie.

Zadna dyskusja nie ma sensu, bo tam gdzie 10 polakow, tam bedzie 15 zadan na temat czegos tak ulotnego jak "czy mi sie podoba ten kolor".

tymek113
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: tymek113 » 15 sty 2008, 14:58

no no czekam na nowy styl, bo ten mi sie juz przejadl - bardzo oklepany ;)

Awatar użytkownika
*Matt*
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: *Matt* » 21 sty 2008, 17:28

Mam taką sugestie odnośnie ShoutBox. Według mnie jest on mało widoczny i na dodatek na końcu forum, gdzie rzadko jest odwiedzany. Można by było stworzyć temat Czat, przez co byłby bardziej widoczny oraz więcej użytkowników forum by z niego korzystało.

myself
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: myself » 23 sty 2008, 13:14

A ja mam pytanie w związku ze sprawą która mnie bardzo irytuje. Otóż lubię przeglądać to forum podczas gry (właściwie tylko wtedy je przeglądam), a jak to czasem bywa przy graniu, nieraz muszę skupić uwagę w całości na grze przez dłuższą chwilę. Zatem czasem czytanie jednego tematu zabiera mi sporo czasu (np. zerkam tylko po foldzie na pre-flopie) i następuje automatyczne wylogowanie. A jako że zazwyczaj korzystam z opcji "pokaż nieprzeczytane tematy" to niemalże za każdym razem po skończeniu czytania danego topicu muszę się relogować... Czy można ten limit czasu wyłączyć albo chociaż przedłużyć?

Awatar użytkownika
visnia
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: visnia » 23 sty 2008, 15:42

*Matt* pisze:Mam taką sugestie odnośnie ShoutBox. Według mnie jest on mało widoczny i na dodatek na końcu forum, gdzie rzadko jest odwiedzany. Można by było stworzyć temat Czat, przez co byłby bardziej widoczny oraz więcej użytkowników forum by z niego korzystało.

w większości forum jest właśnie w tym miejscu i jeśli ktokolwiek korzystał wcześniej z jakiegoś forum i shoutboxa - wie gdzie on się znajduje. Ewentualnie, można by zrobić jakiś ewent związany z shoutboxem który by go rozpowszechnił typu podanie hasła w shoutboxie 1min przed turniejem lub jakieś inne pomysły.

myself pisze:A ja mam pytanie w związku ze sprawą która mnie bardzo irytuje. Otóż lubię przeglądać to forum podczas gry (właściwie tylko wtedy je przeglądam), a jak to czasem bywa przy graniu, nieraz muszę skupić uwagę w całości na grze przez dłuższą chwilę. Zatem czasem czytanie jednego tematu zabiera mi sporo czasu (np. zerkam tylko po foldzie na pre-flopie) i następuje automatyczne wylogowanie. A jako że zazwyczaj korzystam z opcji "pokaż nieprzeczytane tematy" to niemalże za każdym razem po skończeniu czytania danego topicu muszę się relogować... Czy można ten limit czasu wyłączyć albo chociaż przedłużyć?

Mnie nie wylogowywuje właściwie nigdy. Jesteś pewien, że to "tylko" dłuższa chwila a nie pół godziny? Pierwszy raz spotykam się z takim problemem.

myself
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: myself » 23 sty 2008, 16:12

Nie powiedziałem że to nie jest pół godziny. Ba! powiem więcej - to jest pół godziny. Chodzi o to że ja robię wiele rzeczy na raz i czasem przy okazji "przelatuję przez forum" i wracam do niego za jakiś czas. Po prostu zastanawiam się nad sensownym powodem istnienia takiego limitu, a jeżeli takowego nie ma, to apeluję o zniesienie automatycznego logout'u :).

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 24 sty 2008, 03:16

automatyczny logout jest konieczny ze wzgledow bezpieczenstwa.

Renton2525
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Renton2525 » 24 sty 2008, 14:15

Nie powiedziałem że to nie jest pół godziny. Ba! powiem więcej - to jest pół godziny. Chodzi o to że ja robię wiele rzeczy na raz i czasem przy okazji "przelatuję przez forum" i wracam do niego za jakiś czas. Po prostu zastanawiam się nad sensownym powodem istnienia takiego limitu, a jeżeli takowego nie ma, to apeluję o zniesienie automatycznego logout'u :) .

Jak ktoś ma problemy z logoutem to polecam akurat na tą stronę włączyć automatyczne logowanie, ja tak zrobiłem i problem mam z głowy, choćbym odszedł od komputera nawet na godzinę to i tak wracając będę zalogowany.
Dla osób które nie wiedzą jak to zrobić:
IE,wchodzimy narzędzia, opcje internetowe, zawartość, autouzupełnianie - zaznaczamy :ptaszek" przy monituj o zapisywanie haseł.
Mozilla - narzędzia, hasła.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 18 lut 2008, 13:36

A ja mam pytanie i zarazem propozycję dotyczącą podpisu na forum. Dlaczego podpis jest taki krótki? ;) Te jedyne 40 znaków to czasem nawet zdanie porządne się nie zmieści... Może by go trochę wydłużyć? Tak do 120-150 znaków? Przecież to jest jedna linijka tekstu, a nawet jakby zrobić więcej znaków to myślę, że dodatkowe dwie linijki przy poście też by nie przeszkadzały? ;)

Jeśli nie ma takiej możliwości dla ogółu to może tak jak z avatarami, wprowadzić opcję dłuższego podpisu od 20 czy 100 postów?

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 18 lut 2008, 18:14

Ok, wydluzymy :).

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 18 lut 2008, 20:34

A dziękuje :) ale ponieważ nie osiągnąłem zamierzanego celu (nie mogę wstawić userbara) to mam jeszcze pytanie odnoście podpisu :P A więc w ustawieniach profilu mamy napisane wyraźnie:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 120

HTML: NIE
BBCode: TAK
Uśmieszki: TAK

I jak widać BBCode jest na TAK, a mimo to nie mogę wstawiać tagów tak by mój podpis wyglądał następująco:

Obrazek
Obrazek

Czyżbym coś przeoczył? :P

pawlak73
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: pawlak73 » 18 lut 2008, 22:20

Jak dla mnie forum jest w bardzo dobrym stanie. Nie jest jakoś zaśmiecone, jest przejrzyste i oczywiście się rozrasta. Jest jedna rzecz co mine bardzo pociesza jak i innych może też forumowiczów że na tym forum jest dużo rozgrywanych konkursów nie zawsze z nagrodami pieniężnymi lub rzeczowymi ale w taki sposób można przyciągnąć dużo ludzi którzy będą uczestniczyć w życiu forum co na innych forach jest mało widoczne. Oby tak dalej. A do tego jeszcze widać że ma dobrego admina i jego grono moderatorów. :grin:

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 19 lut 2008, 01:01

Spiegol pisze:A dziękuje :) ale ponieważ nie osiągnąłem zamierzanego celu (nie mogę wstawić userbara)

Czyżbym coś przeoczył? :P

Userbara nie wstawiasz jako tekst podpisu, tylko wgrywasz rysunek (tak jak avatara). Wejdz w profil, pierwsza opcja dziale "podpis").

ckhontee
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: ckhontee » 09 kwie 2008, 17:53

mam pytanie dotyczace nieczytanych postow. czy mam jakas mozliwosc wyswietlenia listy wszystkich nieprzeczytanych postow? jesli tak, to czy moze mi ktos dokladnie wyjasnic, bo szukalem troche i nie znalazlem jak to zrobic.

a jesli mozna, to czy i jak moge wykluczyc wybrane tematy lub podfora (tak, aby zawsze byly widziane jako przeczytane)?

i jeszcze jedno przy okazji - jak dziala 'sledzenie tematu' i 'dodaj temat do ulubionych'? dostaje jakiegos maila czy pm przy nowych postach w temacie?

Awatar użytkownika
*Matt*
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: *Matt* » 09 kwie 2008, 18:04

ckhontee pisze:mam pytanie dotyczace nieczytanych postow. czy mam jakas mozliwosc wyswietlenia listy wszystkich nieprzeczytanych postow? jesli tak, to czy moze mi ktos dokladnie wyjasnic, bo szukalem troche i nie znalazlem jak to zrobic.

U góry forum pod ogłoszeniami po prawej stronie jest opcja zobacz nie przeczytane posty.

ckhontee pisze:i jeszcze jedno przy okazji - jak dziala 'sledzenie tematu'? dostaje jakiegos maila czy pm przy nowych postach w temacie?

Pod każdym tematem w pocjach jest możliwość: "Powiadom mnie gdy ktoś odpowie". Powiadomienie jest wysyłane na meila.

ckhontee
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: ckhontee » 13 kwie 2008, 20:35

dzieki matt, mam jakas kontrole nad tym w koncu. :yes:

a co z tymi ulubionymi i sledzonymi tematami? jak to dziala?

Awatar użytkownika
*Matt*
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: *Matt* » 14 kwie 2008, 09:30

Po prostu jeżeli ktoś napisze posta w danym, odznaczonym przez Ciebie wątku otrzymujesz wiadomość meilową, że dany użytkownik wypowiedział się w tym temacie.
Przykładowo otrzymujesz taką wiadomość: "Otrzymujesz ten email ponieważ obserwujesz temat ... na Poker forum. W tym temacie użytkownik ... napisał odpowiedź."
Pod spodem jest link do tego tematu, jeśli chcesz obejrzeć nie przeczytane posty.

Awatar użytkownika
eeleel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: eeleel » 26 kwie 2008, 15:54

Mam pytanie czy avatar jest widoczny dopiero od rangi pokerzysta?

Awatar użytkownika
*Matt*
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: *Matt* » 26 kwie 2008, 19:20

eeleel, avatar jest przywilejem, który przysługuje od rangi "Pokerzysta".

Wróć do „Książka życzeń i zażaleń”