THE KEY TO LIFE IS RUNNING AND READING

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 23 gru 2010, 12:39

nice gama, very nice :)
dzięki bardzo

Awatar użytkownika
Fanatyk
-#VIP
-#VIP

Postautor: Fanatyk » 23 gru 2010, 15:28

No ten ostatni bardzo pomocny . Nieźle sobie radzisz z tymi artykułami.
Podziękował.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 24 gru 2010, 08:40

gama, robi wrażenie !!!

Kolejny argument za tym byśmy odpalili nasz własny portal pokerowy skoro mamy tak utalentowaną tłumaczkę!

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 24 gru 2010, 10:09

Ponownie dzięki za miłe słowa. Jak ktoś link do jakiś fajnych artykułów, to możecie mi śmiało wysyłać na priv. Wszystkich pewnie nie dam rady, ale zawsze będę miała materiał do kolejnych wstawek :)

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 24 gru 2010, 10:52

Wesolych, spokojnych swiat i kolejnych udanych tlumaczen! :) Oby tak dalej :)

blok1122
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: blok1122 » 24 gru 2010, 14:15

"For example, I may feel I’ve been making some mistakes on the button with 8-12 big blinds when 4 and 5 handed)"

Na przykład, może mi się wydawać, że popełniłem pewne błędy na BTN, mając 8-12BB, kiedy zostało czterech lub pięciu graczy.

Spoko tłumaczenie, może jeszcze za dużo kalek językowych, ale robota bardzo solidna, fajnie, że Ci się chce coś takiego robić. Merytorycznej wartości tekstu nie oceniam, bo z SNG nie mam nic wspólnego.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 28 gru 2010, 00:17

Nie, nie ma nowego artykułu. Wszyscy podsumowują miniony rok to i ja to zrobię. Ogólnie rzecz ujmując rok 2010 był dla mnie jednym z najgorszych. W dużym skrócie czasami ból głowy może się przemienić w największy koszmar, rujnując po drodze wiele rzeczy. Na szczęście po wielu perypetiach znalazłam chyba rozwiązanie mojego problemu, ponieważ już od 12 dni cieszę się normalnym życiem. Może się wydawać to śmieszne, ale jak człowieka 4, 5 razy w tygodniu budzi o godzinie 4 rano taki ból, że problemem jest wyprawa do kuchni po wodę do rozrobienia środków przeciwbólowych, to w końcu bardzo zaczyna to wpływać na każdy aspekt życia. I dobra rada - jak traficie kiedyś do jakiegokolwiek lekarza, który bez znalezienia prawdziwej przyczyny dolegliwości będzie po prostu chciał przepisać super-lek, to uciekajcie. Prawie rok życia straciłam lecząc skutki, a nie przyczyny (która swoją drogą była banalna i podsunęła mi ją koleżanka, a u lekarza tylko to potwierdziłam!!!!). Ale wracając do realizacji planów:

PLANY NA 2010:
- grać głównie mtt, pewnie tylko w weekendy, bo po pracy nie mam skupienia i jest to bezcelowe
przestałam niemal zupełnie grać mtt, bo straciłam cierpliwość i nie potrafię usiedzieć kilka godzin

- przeprosić pana Harringtona i przeczytać w końcu całą trylogię, potem Sklansky`ego, a co dalej to się zobaczy
przeprosiłam, ale co z tego, skoro co czytałam, to od razu i tak zapominałam z przyczyn wyżej wymienionych

- dzielić czas pokerowy po równo na grę i analizę gry
no comment

- poprawić się w grze live (2 turnieje w całym 2009 to stanowczo za mało)
no i tutaj w końcu sukces: udział w kilku turniejach w poznańskich ligach, nawet drugie miejsce w generalce w Wakacyjnej Darmowej Lidze Pokera w Poznaniu. I rzecz najważniejsza - mega weekend z Pokerkingsami :)

- wypłacać i nie wpłacać :)
w pełnym tego słowa znaczeniu zaczęło się to dopiero kilka miesięcy temu

- wypić piwko z Pokerkingami - koniecznie :)
ZROBIONE! :)

- no i największym marzeniem byłoby dla mnie wygrać pakiet na jakiś turniej live, najlepiej za granicą :D zaznaczam, że marzenie to nie to samo co realny cel :)
No może nie do końca wygrałam, ale zapracowałam na pakiet z Maria Poker, ale co z tego, skoro ostatecznie i tak nie mogłam pojechać :P

- wziąć sobie do serca słowa Radosta i każdy dzień zaczynać od nowa - tak, ten cel jest teraz zdecydowanie najważniejszy...
tutaj też raczej na plus. wyluzowałam totalnie. dużo pomogła mi w tym moja praca, a dokładnie obserwowanie co się dzieje z ludźmi, którzy nie potrafią wrzucić na luz, tylko żyją ciągle z jakimiś dziwnymi napinkami.

PLANY NA 2011?
- kontynowanie mojego nowego bloga z tłumaczeniami artykułów pokerowych
- skupić się na grze cash, tzn. teraz, gdy w zasadzie nic mi nie przeszkadza (mówię tutaj o problemach ze zdrowiem, których się pozbyłam mam nadzieję na dobre), mam w końcu okazję sprawdzić, jakim typem gracza jestem: 1.uciekaj, bo nigdy nic nie osiągniesz - brak wrodzonych predyspozycji i nawet ciężka praca nie pomoże 2.średni poziom w zasięgu ręki - predyspozycji wrodzonych brak, ale ciężką pracą można to zmienić 3.poker może być twoją najprzyjemniejszą pracą - masz predyspozycje, a jak jeszcze dołożysz pracę to już w ogóle hulaj dusza, piekła nie ma :) (na punkt trzeci raczej się nie łapię, ale liczę na to, że okażę się być graczem z punktu drugiego)
- dodatkowo grać sng na Chili - głównie pod kątem pojedynku SNG
- grać forumowe ligi
- i tak trochę prywaty - najpóźniej we wakacje zadebiutować w biegu na 10km i rozwijać się w tym kierunku oraz w końcu może by się udało założyć własną firmę (pomysł mam, moim zdaniem całkiem niezły, tylko kapitału brak i muszę poczekać, aż ogłoszą konkursy na biznesplany - w tym roku jak już dopracowałam mój pomysł, to konkursy się skończyły:()

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 28 gru 2010, 15:46

gama pisze:- skupić się na grze cash, tzn. teraz, gdy w zasadzie nic mi nie przeszkadza -
....
dodatkowo grać sng na Chili - głównie pod kątem pojedynku SNG

gama albo "rybka albo pipka" jak mawiała pewna znana mi osoba.
cash i sng to dwie kompletnie rózne gry.
zdecyduj się na jeden rodzaj i graj tylko to - w końcu będziesz w tym ekspertem
osobiście nie polecam mieszania tych dwóch rozdzajów gry, chyba, że nie chodzi ci o $$$ tylko o grę dla samej gry.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 28 gru 2010, 15:51

tommko pisze:osobiście nie polecam mieszania tych dwóch rozdzajów gry, chyba, że nie chodzi ci o $$$ tylko o grę dla samej gry.

Odskocznia, a jak po 40 sng w miesiącu wbiję się na płatne miejsca w wyścigu, to będzie przyjemne z pożytecznym :)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 28 gru 2010, 19:20

Wow, ambitne mialas plany na 2010. Te na 2011 w porownaniu z nimi to pikus :)

Zgodze sie z tommko - lepiej skupic sie na jednym rodzaju gry. W sumie miesiac testu mozesz zrobic, ale po miesiacu wybierz te ktora przynosi lepszy profit. Szczegolnie jesli myslisz o zarabianiu z pokera.

Parafrazujac znane powiedzienie - "Jak ktos jest do wszystkiego to jest do niczego" :).

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 28 gru 2010, 22:22

Podpisuje sie pod kolegami - jak to Glory pięknie ujał na czyimś blogu - każda odmiana gry ma swoja własną dynamikę, i równoległe granie dwóch "rożnych" typów wymaga naprawdę dużego doświadczenia i elastyczności, aby nie przenosić pewnych schematów postępowania, które w przypadku SnG i Cash są kompletnie inne...

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 28 gru 2010, 23:31

Panowie - dzięki za rady :) Chyba faktycznie odpuszczę sobie dodatki pt. sng. Po kilku nieudanych rebuyowych turniejach i zabawie na rushu, dzisiaj ambitnie wzięłam się za realizację mojej Wielkiej Próby :) Start skromny z 30$, odpaliłam 4 stoliki 0,02/0,05 (wiem, wiem, z BM nie ma to nic wspólnego, ale to są niziutkie stawki, więc go trochę naginam, hehe) i po ok.2,5h rollik wzrósł do 45,61$. Jak uzbieram 200$ to kupię sobie Holdem Managera, zaprzyjaźnię się z nim i wejdę na NL10. Pytanie tylko ile czasu mi to zajmie, bo po nowym roku 2h dziennie to maks, co będę mogła poświęcić na grę. Dobra, lecę szukać jakiegoś fajnego artykułu do tłumaczenia, bo mi blog zszedł na prywatne tory za bardzo :D

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 29 gru 2010, 07:33

Spoko tylko jeszcze przerzuć się na normalny cash i będzie ok. :-)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 29 gru 2010, 10:38

wheeny pisze:Spoko tylko jeszcze przerzuć się na normalny cash i będzie ok. :-)

Jak na normalny? Gram normalny, napisałam wyżej, że po rebuyach i zabawie na rushu nadszedł czas na prawdziwą grę :)

Awatar użytkownika
knoperss
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: knoperss » 29 gru 2010, 11:46

gama pisze:Jak uzbieram 200$ to kupię sobie Holdem Managera,

bez sensu ;x stracić połowę rolla na program
nie lepie kupić Ci licencję PT3 za 10$?? wątpie czy zauwarzysz różnicę hm>pt3 no chyba że w $$$ na początek pt starczy jeżeli nie wiesz gdzie za taką cenę można kupić chętnie pomogę :)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 29 gru 2010, 12:05

bez sensu ;x stracić połowę rolla na program

Chciałam tą wersję za 50$ dla small stakes :P

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 29 gru 2010, 13:01

gama, spoko, jakoś źle doczytałem. Czyli grasz normalny cash w końcu? FR czy 6max? :-)

Lekkie naginanie BRM nie ma sensu na cash. Wywaliłem cały "roll" (ok, to były grosze, ale jednak jakiś roll) kilka razy, zanim to pojąłem. No i uzależniaj BRM od liczby stolików. Większość początkujących tego nie robi. Zasada 30x BI jest ok, ale przecież nie może być tak, że na 10 stołach na raz nadal jej używasz. Proponuję Ci 12x BI / stolik. To jest dosyć konserwatywne, ale zakłada też, że umiesz multitablować, a nie wchodzisz tam po to, żeby oddać cały hajs. Czyli z rollem $45 możesz grać najwyżej 2 stoliki 2NL. :-)

Nie słuchaj knoperssa, łykaj od razu tę tanią wersję, jeśli masz dodatkowe środki oprócz rolla. Ja żałuję, że od razu nie kupiłem, kiedy miałem jakiegoś rolla. Teraz dziaduję bez tego i mi źle.

EDIT:

Small Stakes Version $54.99
Not compatible with most limits. Hide Details
This version is usable at only the smallest games.
Limits covered: .25/.$50 No Limit, .50/$1 Limit and up to $22 buy-in tournaments

Jak dla mnie bomba. 50NL? Pleaaase, za rok nie będę tego grał.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 29 gru 2010, 16:12

gama ja mam licencje na PT3 którego nie używam, jak dla ciebie to tanio moge sprzedac jest to wersja pełna, jak cos to pisz na pw
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 16:52 przez tommko, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
knoperss
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: knoperss » 29 gru 2010, 16:37

wheeny pisze:Nie słuchaj knoperssa, łykaj od razu tę tanią wersję, jeśli masz dodatkowe środki oprócz rolla. Ja żałuję, że od razu nie kupiłem, kiedy miałem jakiegoś rolla. Teraz dziaduję bez tego i mi źle.

proszę Cie nie rozjebuj mi podnercza :|
wolę wydać 10$ na licencję niż 50$ :|

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 29 gru 2010, 17:05

Proszę się nie kłócić na moim kulturalnym blogu :D

Znalazłam w sieci fajny artykuł, w którym jeden z graczy przedstawia swój usystematyzowany sposób robienia notatek o graczach. Jak dla mnie rewelka. Dzisiaj pierwsza część - ogólne typy. W kolejnej części uszczegółowienie tych ogólnych typów graczy :)

Robienie notatek i czytanie graczy - FreakDaddy

Dobra gra w pokera to coś więcej niż tylko granie swoimi kartami i być może kartami przeciwnika. Tak naprawdę chodzi o przeciwnika, z którym masz do czynienia. Oznacza to, że o ile karty są ważne, to możesz wygrać znacznie więcej pul, jeśli zwrócisz uwagę na to, jak gra Twój przeciwnik. Kiedy robisz to za pomocą dobry notatek, możesz wykorzystać te informacje, aby od czasu do czasu wygrać nie mając wcale najlepszej ręki. W niektórych sytuacjach te informację mogą być również użyte to zrzucenia swojej dobrej, ale z pewnością drugiej najlepszej ręki, pushowania marginalnych rąk, albo do zuchwałego blefu, którego nie odważył byś się poczynić przeciwko większości przeciwników.

W poniższym artykule skupię się na tym, jakiego rodzaju notatki powinniśmy robić na naszych przeciwników i jak wykorzystywać je, aby dobrze odczytywać przeciwników. Twoje ready powinny wpływać na akcję, którą masz zamiar podjąć. Omówmy w jaki sposób ready przekładają się na jak najlepszą grę w celu maksymalizacji zysków i minimalizowania strat.

Pisanie notatek

Jedną z największych zalet gry online dla dobry pokerzystów jest ilość informacji i notatek, do których masz w zasadzie ciągły dostęp. Większość stron oferuję opcję kliknięcia na nick przeciwnika i wpisanie notatek o tym graczu. Nie jest to zbyt łatwe w grze na żywo i kiedy to robisz ludzie wiedzą, że jesteś w posiadaniu tego rodzaju wiedzy (jak dana ręka została rozegrana). W grze online nikt nie wie, czy właśnie oglądasz telewizję czy może uważnie obserwujesz każdą rękę i robisz z tego sporo notatek.

Najlepiej jest traktować robienie notatek o przeciwnikach, jako jeden z aspektów gry, która ma przynosić odpowiednie profity. Pomimo iż jest możliwe osiąganie zysków bez robienia notatek, to jednak zdecydowanie więcej można zarobić robiąc tyle notatek, ile się da z następujących powodów:

1. Kiedy pojawi się podobna sytuacja, będziesz miał więcej informacji, które pomogą Tobie podjąć możliwie najlepszą decyzję.

2. Będziesz miał dzięki nim ogólny pogląd na to, jak gra dany przeciwnik.

3. Nawet jeśli nie zagrasz jużnigdy więcej z danym przeciwnikiem, to przynajmniej będziesz wiedział jak grać z podobnym przeciwnikiem w przyszłości.

Zaczniemy od przedstawienia kilku ogólnych rzeczy, którymi powinieneś być zainteresowany podczas gry. Każdy typ graczy będzie oznaczony skrótem, dzięki czemu podczas multitablingu zorientowanie się w notatce zajmie tylko kilka sekund. Możesz je oczywiście rozwinąć w trakcie robienia swoich notatek podczas gry.

Wykaz skrótów (krótki przegląd)

ATC (play Any Two Cards) – Gdy dojdzie do showdownu zawsze dobrze jest zanotować, jaką rękę rozgrywał przeciwnik i z jakiej pozycji. Pomaga to zrozumieć, w jaki sposób przeciwnik myśli o grze. Kiedy zobaczysz, że ktoś gra ze środkowej pozycji z 95o, możesz go zakwalifikować jako ATC. Im więcej takich sytuacji u niego zobaczysz, tym solidniejszy będzie Twój read.

FC (Flush Chaser) – Wielu przeciwników uwielbia dobierać do koloru. Kiedy widzisz,że ktoś calluje duży bet na flopie, następnie betuje na turnie z oczywistym flush drawem, ale folduje w odpowiedzi na mały bet na riverze, możesz być całkiem pewny, że dobierał do koloru. Ponadto jeśli zauważysz, że przeciwnik callował duży bet i złapał flusha to zanotuj to. Ważne jest też zanotowanie czy na końcu CZEKAŁ z flushem, czy betował.

SOOT (Likes to play any two suited cards – lubi grać kartami w kolorze) – Podobny do FC, z tym że są gracze, którzy lubią grać z jakimikolwiek kartami w kolorze z każdej pozycji. Kiedy zobaczysz, że przeciwnik gra z K4s z wczesnej pozycji lub J6s ze środkowej, możesz być niemal pewny, że to gracz SOOT. Wiedza ta jest przydatna, gdy na boardzie jest flush draw i masz marginalną rękę, a przeciwnik nadal calluje duże bety. Dobrze jest też zanotować, czy gracz callował także raisy z taką ręką. Niektórzy ludzie sprawdzą duży raise z Q8s myśląc, że zgarną Twój stack jeśli trafią swojego flusha. Uwielbiam grać z takimi przeciwnikami.

AK (Will bet turned unimproved – betuje na nietrafionym flopie) – Prawie każdy będzie betował flop z any two, jeśli raisował przed flopem. Jednakże nie każdy będzie betował turn, który mu nie pomógł. Dobrze jest to wiedzieć, gdy posiadasz marginalną rękę, a Twój przeciwnik nadal betuje, dobierając do niekompletnego układu. Ten read jest nieco trudniejszy, ponieważ zdecydowanie musisz zobaczyć kilka showdownów, aby go potwierdzić.

CRW (Calls raises with weak hands – sprawdza raise ze słabą ręką) – Ten przeciwnik sprawdzi duże raisy, np. Z QT bez pozycji, albo może nawet re-raise z KJ lub inną zdominowaną ręką. Może także sprawdzić duży raise z A4o i nawet bardziej spekulacyjną ręką, typu J8o.

LAF (Will lead into pre-flop raiser and fold to a raise) – Niektórzy przeciwnicy zcallują raise bez pozycji, tylko z zamiarem betowania na flopie, aby ukraść pulę. Niektórzy będą tak robić z niskimi pocket pair, a niektórzy z niczym. Jeśli będziesz miał okazję odróznić ten typ gracza, pomoże Ci to bardzo w grze na flopie. Jeśli kiedyś zobaczysz takiego przeciwnika, będziesz chciał wykonać solidny raise na na flopie mając dobrą rękę i czasami kiedy nie masz tak naprawdę nic.

Ax (Will play any ace from anywhere) – Sporo przeciwników zakochuje się w Asie. Jeśli widzisz kogoś grającego z A3 z wczesnej pozycji lub raisującego z A8 lub ręką typu A9 bez pozycji do raisowania, to z pewnością jest typ gracza Ax. Daje Ci to tylko większy wgląd na sposób, w jaki przeciwnik rozumie grę, a także będziesz wiedział, kiedy wyrzucić parę króli na ręce, jeśli przeciwnik „przykleił się” do flopa z asem, ponieważ na pewno nie zrzuci on swojego słabego asa.

NPR (Will raise a non-premium hand) – Niektórzy przeciwnicy będą raisować bezwartościowe ręce z każdej pozycji. Zakres rąk, jakim tutaj grają poinformuje Cię w jak dużym stopniu grają stylem loose aggressive. Dobrze wiedzieć o przeciwniku raisującym z KQ z późnej pozycji, jednak nie gra on tak bardzo loose aggressive jak gracz raisujący z Q9s ze środkowej pozycji.

LRR (Will limp re-raise big hands) – Niektórzy gracze limpują czasami re-raisy, a niektórzy robią to nałogowo. Zawsze, gdy widzę jak ktoś limpuje re-raise z KK lub AA z wczesnej pozycji, robię odpowiednia notatkę [i tutaj dziwne zdanie, zacięłam się: and know that it’s unlikely he is making a play if he comes back over the top of your raise]

LA (Look-up artist) – Bardzo opłaca się grać z takim przeciwnikiem. Będzie zazwyczaj callował niemal każdy bet na flopie, ale foldował w odpowiedzi na późniejszą agresję. Ma tendencję do sprawdzania jak zareagujesz na jego call po Twoim pierwszym becie, ale w większości przypadków folduje przy drugim becie.

cdn...

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 29 gru 2010, 23:14

Nie no, normalnie nie do wiary. Czterech takich rozdań w tak krótkim odstępie czasu to jeszcze nie miałam. 3 h siedziałam po to, żeby dostać QQ, KK, KK i AA i wpieprzyć to, co wcześniej ugrałam z nadwyżką. Ale się wściekłam. AAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

fulltilt-brak-polskiej-licencji! Poker, $0.02/0.05 No Limit Hold'em Cash Games, 9 Players
Hand Converter by Pokerhand.org

Board:
Oldmann42069 (UTG): $7.17
Cadhucat (UTG+1): $5
235U (MP1): $5.28
maxp2307 (MP2): $3
HERO (CO): $10.50
makrophage (Button): $5.50
singaporesling1 (SB): $5.29
laxalla (BB): $5
peterpine1 (MP4): $5.24

Dealt to HERO K:heart: K:club:

Pre-flop:
(3 folds), 235U calls $.05, (1 folds), HERO raises to $.30, (2 folds), laxalla raises to $.90, (1 folds), HERO raises to $10.50 and is all-in, laxalla calls $4.10 and is all-in

Flop: ($10.12) T:club: 3:diamond: 5:heart: [color="gray"] (2 Players)[/color]

Turn: ($10.12) Q:club: [color="gray"](2 Players)[/color]

River: ($10.12) J:spade: [color="gray"](2 Players)[/color]

Results:
HERO Showed K:heart: K:club:
laxalla Showed K:diamond: A:spade: HERO returns $5.50
laxalla wins $9.40

fulltilt-brak-polskiej-licencji! Poker, $0.02/0.05 No Limit Hold'em Cash Games, 9 Players

Board:
SuperPok777 (SB): $5.17
rsjrv99 (BB): $3.50
Tplayer2010 (UTG): $2.13
roto2fc (UTG+1): $5.05
NUUUUUUUUUU13 (MP1): $2.68
Kaptain Ken (MP2): $5.58
shazeta (MP4): $8.83
ANDO7788 (CO): $3.50
HERO (Button): $9.94

Dealt to HERO K:club: K:heart:

Pre-flop:
(2 folds), NUUUUUUUUUU13 calls $.05, Kaptain Ken raises to $.35, (1 folds), ANDO7788 calls $.30, HERO raises to $1.52, (4 folds), ANDO7788 calls $1.17

Flop: ($3.46) 4:club: 9:club: Q:diamond: [color="gray"] (2 Players)[/color]
ANDO7788 bets $1.98 and is all-in, HERO calls $1.98

Turn: ($7.42) K:diamond: [color="gray"](2 Players)[/color]

River: ($7.42) T:diamond: [color="gray"](2 Players)[/color]

Results:
ANDO7788 Showed J:heart: Q:heart:
HERO Showed K:club: K:heart:
ANDO7788 wins $6.98

Board:
kaspis111 (UTG): $4.95
nezdoley (CO): $1.75
Tplayer2010 (Button): $2.35
roto2fc (SB): $5
NUUUUUUUUUU13 (BB): $5.27
JaviSalva (UTG+1): $5.22
shazeta (MP1): $8.83
ANDO7788 (MP2): $6.32
HERO (MP4): $6.62

Dealt to HERO A:heart: A:diamond:

Pre-flop:
(1 folds), HERO raises to $.25, (4 folds), NUUUUUUUUUU13 raises to $.45, HERO raises to $.75, NUUUUUUUUUU13 calls $.30

Flop: ($1.57) 8:spade: K:heart: 9:club: [color="gray"] (4 Players)[/color]
NUUUUUUUUUU13 checks, HERO bets $.48, NUUUUUUUUUU13 calls $.48

Turn: ($2.53) 3:spade: [color="gray"](4 Players)[/color]
NUUUUUUUUUU13 checks, HERO bets $1.22, NUUUUUUUUUU13 raises to $4.04 and is all-in, HERO calls $2.82

River: ($10.61) T:club: [color="gray"](4 Players)[/color]

Results:
NUUUUUUUUUU13 Showed K:club: K:diamond:
HERO Showed A:heart: A:diamond:
NUUUUUUUUUU13 wins $9.86

Board:
Oldmann42069 (Button): $6.49
Cadhucat (SB): $5.47
235U (BB): $5.52
maxp2307 (UTG): $3.34
HERO (UTG+1): $5.49
makrophage (MP1): $5.43
SupremAce (MP2): $5
laxalla (MP4): $9
peterpine1 (CO): $5.21

Dealt to HERO Q:spade: Q:diamond:

Pre-flop:
HERO raises to $.30, (5 folds), Cadhucat raises to $.90, (1 folds), HERO raises to $1.60, Cadhucat raises to $4.85, HERO raises to $5.49 and is all-in, Cadhucat calls $.62 and is all-in

Flop: ($11.01) 5:club: 2:club: 2:heart: [color="gray"] (3 Players)[/color]

Turn: ($11.01) A:heart: [color="gray"](3 Players)[/color]

River: ($11.01) J:club: [color="gray"](3 Players)[/color]

Results:
HERO Showed Q:spade: Q:diamond:
Cadhucat Showed A:diamond: A:club: HERO returns $.02
Cadhucat wins $10.26

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 30 gru 2010, 21:46

Ehhh, zdenerwowałam się wczoraj, bo pierwszy raz w życiu taką serię dostałam. Obiecałam sobie nie wkurzać się na rozdania, ale no nie mogłam. Dwa pierwsze zniosłam dzielnie, ale dwa drugie mnie dobiły :D Nie ma tego złego, co na dobre by nie wyszło. Zaczęłam trochę analizować i doszłam do ważnego wniosku, który może być dla mnie przełomowy (a może się okaże, że nic nie znaczy, hehe). Otóż zazwyczaj podwajam buy-ina na stolikach przez zdobywanie szeregu mniejszych pul. Trwa to trochę, ale tak zwykle u mnie jest. Za to jak tracę stack, to zwykle w jednym spektakularnym rozdaniu (tak jak te powyżej). Prosty wniosek, ale zawsze uważałam to za bad beaty, zamiast zacząć myśleć, jak to rozwiązać, bo to żadne bad beaty, tylko moja słabość. I chyba wpadłam na to. Jest taka odmiana w cashu, jak Cap No Limit. Dla niewtajemniczonych - są tam ograniczenia, co do wielkości pieniędzy, jakie w rozdaniu możemy włożyć do puli. Na stolik za to możemy wejść nawet z całym rollem, bo nie ma ograniczeń w tym względzie. Dla przykładu stolik z blindami 0,01/0,02$, cap wynosi tam 0,60$ - oznacza to, że w trakcie wszystkich rund licytacji jeden gracz może wrzucić maksymalnie 60 centów (np. preflop zabetuje za 0,10$, na flopie za 0,20$, to pozostaje mu jeszcze 30 centów - może je rozłożyć na turn i river, lub po prostu wejść "allinem" za 30 centów).
Podsumowując - skoro zbieram wygrane w małych partiach, a tracę raz i porządnie, to może to być dla mnie opcja idealna. Potestuję i zobaczymy, czy ta teoria rozwiąże mój problem :)

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 31 gru 2010, 00:00

gama bez sensu taka gra, zobaczysz ilu donków będziesz miała w rozdaniu bo co to jest 0,30$

graj normalnie, po prostu bardziej kontroluj pulę i mniej stackuj się TPTK - bo zakładam, że w takich spotach tracisz sporo kasy.

ty grasz SH czy FR ?
Jeśli SH to mam chyba zakres (tabelka) z jakim ja grałem i wtedy na cash zaczynałem wychodzić na plus.

Graj prostą zasadą - mocna ręka to duża pula
słaba ręka - mała pula

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 31 gru 2010, 00:28

gama bez sensu taka gra, zobaczysz ilu donków będziesz miała w rozdaniu bo co to jest 0,30$

No i niestety masz rację :)

Gram FR. Ogólnie to ja muszę się jeszcze sporo nauczyć (odkrycie roku, hehe). Obejrzałam wszystkie dostępne filmiki na FT Academy o grze cash i starałam się naprawdę sumiennie i solidnie grać. No i dzień wyszedł na plus. Poza tym chyba po raz pierwszy dzisiaj tak bardzo zwracałam uwagę na pozycję (tak, wiem, wstyd że dopiero teraz) i dostrzegłam jej moc. Zaczęłam też zawsze podbijać za 3bb, żeby wysokość mojego podbicia nic nie sugerowała przeciwnikom. Do tego wzięłam sobie do serca zasadę - pre flop albo raise albo fold, żadnego limpowania. Takie drobnostki (dla wielu z Was pewnie oczywiste oczywistości, ale ja ich wcześniej nie doceniałam) i od razu gra mi się lepiej, bardziej przemyślanie. Poza tym zwracanie uwagi na te kwestie sprawiło, że byłam jakby bardziej skupiona na grze. Teraz jadąc tramwajem lub czekając na przestanku będę sobie w głowie wymyślać różne sytuacje, żeby nauczyć się szybciej liczyć oddsy, bo liczenie w pamięci nigdy nie było moją mocną stroną :D Jednak wczorajszy kopniak bardzo mi się przydał, dał do myślenia, za myśleniem poszło działanie, za działaniem motywacja do nauki :)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 02 sty 2011, 22:07

Pierwszy dzień mojego osobistego wyzwania za mną. Szału nie ma, ale minusika też nie ma i to jest najważniejsze. Siedzę na NL2, gram po 6 stolików jednocześnie. Przez prawie 2700 rąk zaledwie 3BI na plus. Mam nadzieję, że wkrótce tempo będzie ciut szybsze niż 1BI na 900 rąk, bo to chyba trochę mało :D Ogólne wrażenie - nie kombinować, nie blefować, grać najprostszą grę jak się da i wierzyć w to, że przeciwnik naprawdę może mieć na ręce 52, pomimo podbicia preflop :P No i każda moja sesja zaczyna się spadkiem i nagle jak zaskoczę, to odrabiam z nadwyżką. Nie mogę się zatem przejmować małymi stratami.
Zaczęłam się też oglądać filmiki szkoleniowe, takie przygotowanie na czas, kiedy bankroll pozwoli mi grać na bardziej ludzkich stawkach :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”