Wrzucam artykuł na prośbę jednego z forumowiczów. Mówi on o analizie gry SNG. Jednakże nigdy nie używałam programów, o których tam mowa, dlatego jeśli zauważycie jakąś nieścisłość to proszę piszcie od razu priva z info o tym, co mam poprawić

W dwóch miejscach również miałam duży problem z przetłumaczeniem tego, co autor miał na myśli, ale zaznaczyłam to i w nawiasie wstawiłam oryginalny tekst.
How To Learn Good Them SNGs
Jak już wspominałem wiele razy wcześniej, stawanie się dobrym graczem SNG jest trudne. Nie tylko musimy grać kompetentnie stoliki FR lub 6-max, ale także musimy nauczyć się wielu dodatkowych części gry: środkowa część gry, bubble i heads up. Granie jest teraz trudne i musisz posiadać wiedzę o każdym etapie SNG, aby wyciągnąć z nich maksymalny zysk.
Kiedy grałem SNG, wielokrotnie analizowałem swoją grę korzystając z HEM i SNG Wizard, starając się doskonalić ją poprzez ogólną grę oraz moje decyzje bazujące na ICM. Zmierzam przedstawić tutaj zarys mojej ostatecznej metody, która pozwoliła mi na przegląd w bardzo metodyczny i systematyczny sposób szerokiego zakresu rąk, które grałem. Grałem 50-80 SNG dziennie, więc możliwa była analiza wszystkich rąk. Ale jednocześnie, co jest ważne, jeśli dodasz więcej stolików i będziesz grać więcej godzin dziennie, możesz być pewny, że przeoczysz ukryte niedociągnięcia w swojej grze.
Moimi głównymi narzędziami były HEM i SNG Wizard. Jestem pewien, że PT3 również by sobie poradził (z wyjątkiem sytuacji, w których w grę wchodzą moje własne narzędzia).
Oprócz tych dwóch głównych programów, stworzyłem różne skrypty AHK. Wszystkie wspomniane skrypty możecie znaleźć w sekcji z narzędziami na tym blogu (
http://www.sickread.com/blog/tools/). Napisałem je specjalnie na mój własny użytek zgodnie z bieżącymi potrzebami i je udostępniłem. Wszystkie skrypty są darmowe (z wyjątkiem wersji „pro” WizHUDa , ale to jest opcja dodatkowa).
Podzielę to na dwie główne sekcje:
- Codzienny przegląd
- Systematyczna nauka ICM na podstawie prawdziwych rąk
Może to wyglądać na ogrom pracy. W praktyce jednak jest znacznie prostsze, niż nazwa na to wskazuje. Zwykle poświęcam temu godzinę lub dwie przed grą każdego poranka, a następnie gram 5-6 godzin. W weekendy robię „tygodniowy systematyczny przegląd” przez kilka godzin. Myślę, że co najmniej 20% czasu nauki to minimum, jakie powinieneś robić, jeśli chcesz kontynuować dalsze działania. Wprowadź swoje ścisłe sesje nauki i używając technik, które opisuję poniżej, powinieneś szybciej dokonywać analiz i robić znacznie lepszy użytek z twojego czasu.
Nie gram dużo więcej SNG. I nie byłem w nich taki dobry. Myślę, że do końca grałem na średnich stawkach w grach 6-max na starsach i pokonywałem je jakoś, jednak byłem daleko od bycia najlepszym na stolikach. Sporo moich problemów dotyczyło koncentracji, gdy grałem naraz wiele stolików. Nigdy nie byłem w tym dobry. Byłem za to cholernie dobry w ICM. Dajcie mi sytuację i wielkość stacka, a podam wam uzasadniony zakres callowania oraz prawidłowy zakres rąk do wejścia do gry. Mógłbym podać bardzo przybliżone obliczenia do książkowych – przyswajałem te informacje w trakcie wielu godzin nauki. Jestem pewien, że wielu regularsów potrafi to samo, ale dla nowych graczy zadanie to wydaje się być trudne. Czytam wiele postów od graczy, którzy pytają „Jak w zasadzie mam to zapamiętać?”. Mam nadzieję, że ten artykuł będzie w tej kwestii pomocny.
Codzienny przegląd.
Oznaczanie rąk i turniejów.
Aby być przygotowanym do codziennego przeglądu, chciałbym zrobić dobry użytek z opcji oznaczania rąk podczas gry w hold`em managerze. Nie oznaczałem tylko rąk, które mogłem grać niepoprawnie, ale także hipotetyczne sytuacje, takie jak: „coż, mam w tej sytuacji easy allin z A4o, ale co bym zrobił mając J4o?”. Używam notatnika do robienia tych dodatkowych notatek. Używając klawisza skrótu (który jest jednym z wielu, które mam w moim skrypcie AHK HEM Shortcuts [dokładne info:
tutaj ]), mogę opisać aktualnie rozgrywaną rękę w HEM.
Chciałbym również oznakowywać co jakiś czas całe turnieje. Także i tutaj posiadam mały skrypt do robienia tego (który nie jest w tej chwili publicznie dostępny – ale możesz na razie tylko zanotować w twoim notepadzie ostatnie trzy cyfry ID turnieju). Chciałbym to zrobić, gdy zaistnieje ciąg interesujących rąk, np. długa walka na bubblu z ciekawą wielkością stacków albo długa rozgrywka pomiędzy blindami.
Sesja przeglądu swojej gry
Chciałbym rano przeglądać ręce z poprzedniego dnia. Preferuję takie rozwiązanie, ponieważ jest to swoista „rozgrzewka” dla mojego mózgu zanim zacznę grać pierwszą partię SNG. Dla Ciebie lepsza może być do tego wieczorowa pora, kiedy to rozegrane ręce masz nadal na świeżo w pamięci. Ważne jest jednak, aby stworzyć swój system i trzymać się go.
Wspomnę teraz o czymś, co będzie się często powtarzało: Nigdy nie używam SNG Wiz „game view” (listy rąk oznaczonych w jednym turnieju) w żadnym punkcie mojego przeglądu. Myślę, że wielu graczy robi swoje przeglądy sesji tylko przez historię rąk w Wizie, na szybko szukając czerwonych X, sprawdzając kilka rąk. Znalazłem gdzieś tą bardzo nieskuteczną metodę i destrukcyjny sposób na naukę. Wrócę do tego trochę później w części drugiej.
Przeglądanie oznaczonych rąk.
Zaczynamy. W HEM wybierz filtr z datą „yesterday”, przejdź do rąk turniejowych, wyczyść wszystkie filtry i zaznacz „only show marked hands”. Kliknij dwa razy na kolumnie „data”, aby posortować je w chronologicznym porządku (od najstarszych). Potem kliknij prawym na „Review all hands in replayer”.
Nie ma tutaj żadnej filozofii – przejść przez ręce, mieć cały czas gotowy notatnik i sprawdzać zaznaczone problemy. Nie mówię teraz o tym, „jak doskonalić”, tylko o metodach, które stosuję przy moim przeglądzie gry. Nie będę więc zagłębiał się w to, co dokładnie powinieneś zrobić na tym etapie. Dam tylko kilka wskazówek: jeśli chcesz uzyskać pomoc z zewnątrz o danej ręce, zrób to teraz kiedy ręka jest na replayerze i masz statystki do niej. Zamieść post na forum, podziel się tą ręką z innymi. [przyp.tłum. - ze względów oczywistych skróciłam tą część, na naszym forum również mamy dział analiz:)]. Zrób użytek z mini historii rąk w HEMie, które pokazują twoje equity na flopie, turnie i riverze.
Kiedy musisz podjąć decyzję związaną z ICM, wyślij tą rękę do SNG Wizard. Znajdź tą rękę w liście rąk HEM. Jeśli posiadasz WizHUD, możesz kliknąć na tą rękę i zostanie ona wysłana do Wiz za Ciebie. Możesz także kliknąć prawym przyciskiem myszy, skopiować rękę do schowka, następnie użyj opcji wklej na pasku zadań w SNG Wizard.
Któregoś razu podczas oznaczania rąk, zrobiłem to samo ale oznakowując turnieje. Jeśli nie mam oznakowanych turniejów, mogę losowo kilka wybrać, lub wziąć kilka ostatnio rozegranych. Znajdź ręce w Turney->Results->Data View, znajdź turniej, którego numer wcześniej zapisałeś, następnie posortuj ręce w porządku chronologicznym, kliknij prawym i odtwórz wszystkie ręce.
Używając wszystkich moich skrótów w HEM, mam również skrót dla replayera. Mogę przejrzeć dzięki niemu turniej bardzo szybko. Mogę zrobić przegląd ważnych rąk i sprawdzić ICM w wizie w ciągu 5 minut.
Codzienny filtr rąk
Druga część mojego dziennego rytuału to uruchomienie specjalnych filtrów rąk z całego dnia. Są to 4 lub 5 filtrów zapisanych w HEM, aby sprawdzić problematyczne ręce. Często będę je sprawdzał w celu upewnienia się, że nie zrobiłem żadnego missclicka albo złego odczytania boardu tylko przez to, że gram multitabling. Na przykład podczas jednego z losowych przeglądów turnieju, pominąłem łatwy cbet na flopie. Prawdopodobnie zrobiłem to przez skupienie się na innym stoliku i pominąłem tą akcję. Stworzyłem więc filtr „missed flop cbet” i sprawdzam go codziennie. Oczywiście czasami chciałem sprawdzić flop, więc będę miał kilka „fałszywie pozytywnych” wyników po użyciu filtra. Jednakże mając te filtry i wiedząc, że codziennie mogę je sprawdzić, daje mi to możliwość nie przejmowania się tymi błędami w grze, ponieważ wiem, że wyjdą one później podczas przeglądu rąk.
Podobnie, co jakiś czas dokonywałem pewnych zmian odnośnie moich domyślnych decyzji preflop (na przykład granie open fold z niską pocket pair z UTG w 6max). Ponieważ większość mojej gry preflop jest dość automatyczna na poziomie podświadomości, obawiałem się, że mogę nie zastosować tej zmiany. Stworzyłem więc filtr “vpipped 22-55 UTG/HJ with >20BB eff stack 4 players+”. System filtrów HEM jest całkiem potężny – kiedy zawiedziesz się, możesz sam modelować wiele scenariuszy i zapisywać je jako filtry do dziennej analizy.
Systematyczna nauka ICM na podstawie prawdziwych rąk
Problem z używaniem SNG Wizard do przeglądu.
Jak zaznaczyłem wcześniej, nigdy nie używam „game view” z wiz`a , kiedy robię przegląd gier lub gdy uczę się ICM. Myślę, że są dwa zasadnicze problemy związane ze skanowaniem gry, spojrzeniem na oznakowane ręce lub obejrzeniem rąk krok po kroku.
Jeden jest bardzo prosty – oznaczenia (krzyżyki X i haczyki √) nie są wystarczająco dokładne, aby używać ich jako przewodnika o tym, które ręce mają być przejrzane, a które nie. Jest zbyt dużo „X”, które zdecydowanie są dobre i -co gorsze- dużo haczyków √ dla allinów, które były w oczywisty sposób błędne. Są pewne specyficzne sytuacje (tak jak podczas allina z shorta), gdzie zakresy są tak szerokie, że haczyki są tutaj bez znaczenia. To nie jest krytyka SNG Wizard, po prostu taka jest natura gry.
Co ważniejsze, ta metoda jest bardzo nieefektywna w kwestii przyswajania wiedzy podczas uczenia się ICM i właściwej gry przy stoliku. Klikanie ręka po ręce, patrzenie na ciągle zmieniającą się dynamikę, rozmiary stacków i liczbę graczy, nie jest dobre przy próbie nauki czegoś konkretnego. Po pierwsze widzisz ręce, z którymi wszedłeś allin zbyt loose z cut-off`a. To powinno być tylko top 40% - powie wiz. Potem patrzysz na ręce, które sfoldowałeś, a które powinieneś sprawdzić z dużego blinda. Wszystkie asy, strit czy para – powie wiz. Jak masz o tym pamiętać następnym razem?
To nie jest naprawdę ważne, czy zagrałeś te ręce prawidłowo, czy nie. Oklepywanie się ze wszystkich stron morzem zielonych haczyków lub karanie się za otrzymanie wielu czerwonych „X” ma niewiele do dalszego, rzeczywistego zrozumienia gry. Ważne jest to, że możemy się nauczyć czegoś z tych rąk dla naszej dalszej, wewnętrznej wiedzy o grze i poprawienie jej poprzez podejmowanie bardziej świadomych decyzji następnym razem.
Systematyczne podejście do filtrowania z HEM
Wykorzystując moc filtrowania w HEM i coś ekstra, co wbudowałem w WizHUD, możemy odwrócić nasz proces przeglądu z przeglądania rąk w jednowymiarowym, liniowym wzorze (przejście przez ręce w turnieju) do dynamicznego i systematycznego procesu, używając naszych prawdziwych rąk.
W każdym tygodniu chciałbym wybrać jedną sytuację ICM i stworzyć specyficzny filtr w HEM. Na przykład, może mi się wydawać, że popełniłem pewne błędy na BTN, mając 8-12BB, kiedy zostało czterech lub pięciu graczy.
Mogą być stworzone dość skomplikowane filtry. Możesz spojrzeć na sytuacje 3bet z większymi stackami, ustawić z limperami, itp. Używając efektywnie stacka możesz w niektórych sytuacjach kontrolować do pewnych granic rozmiar stacka przeciwników (działa to tylko w sytuacji blind vs. blind). Ustawiam wówczas filtr daty (wszystkie ręce z tego tygodnia lub jeśli jest to dość specyficzny filtr, mogę przejrzeć wszystkie ręce z miesiąca lub nawet więcej) i mamy listę naszych podobnych rąk.
Używając opcji „ctrl-middle click” w wizhud, mogę wysłać wszystkie te historie rąk w jednej partii do SNG Wizard. Rezultat jest taki, że mam symulację turnieju w „game view” w SNG Wizard, tyle że pokazuje wszystkie ręce w konkretnym kontekście.
Wykorzystując moc filtrowania w HEM i coś ekstra, co wbudowałem w WizHUD, możemy odwrócić nasz proces przeglądu z przeglądania rąk w jednowymiarowym, liniowym wzorze (przejście przez ręce w turnieju) do dynamicznego i systematycznego procesu, używając naszych prawdziwych rąk.
W każdym tygodniu chciałbym wybrać jedną sytuację ICM i stworzyć specyficzny filtr w HEM. Na przykład mogę czuć, że popełniłem jakieś błędy na buttonie z 8-12 dużymi blindami z 4 i 5 ręką. (tutaj każda poprawka mile widziana, w oryginale: For example, I may feel I’ve been making some mistakes on the button with 8-12 big blinds when 4 and 5 handed).
Mogą być stworzone dość skomplikowane filtry. Możesz spojrzeć na sytuacje 3bet z większymi stackami, ustawić z limperami, itp. Używając efektywnie stacka możesz w niektórych sytuacjach kontrolować do pewnych granic rozmiar stacka przeciwników (działa to tylko w sytuacji blind vs. blind). Ustawiam wówczas filtr daty (wszystkie ręce z tego tygodnia lub jeśli jest to dość specyficzny filtr, mogę przejrzeć wszystkie ręce z miesiąca lub nawet więcej) i mamy listę naszych podobnych rąk.
Używając opcji „ctrl-middle click” w wizhud, mogę wysłać wszystkie te historie rąk w jednej partii do SNG Wizard. Rezultat jest taki, że mam symulację turnieju w „game view” w SNG Wizard, tyle że pokazuje wszystkie ręce w konkretnym kontekście.
Korzyści wynikające z tego są oczywiste. Możemy teraz łatwo zobaczyć jak dobrze graliśmy w tej sytuacji, czy są tam typowe błędy (może over-valuing ręki typu A-x, ogólnie zbyt swobodne alliny, przeszacowanie naszego fold equity, itp.). Obserwując jedną konkretną sytuację, zmniejszamy liczbę zmiennych (nasza pozycja, wielkość naszego stacka, level blindów, itp.) i ograniczamy to do kilku niekontrolowanych zmiennych (inne ręce, rozmiary stacków przeciwników itp.).
Rezultat jest tak naprawdę jak quiz SNG Wizard, chyba że masz większą kontrolę nad ręką, prawdziwą sytuację z prawdziwym przeciwnikiem i możesz przejrzeć swoją grę w tym samym czasie co przyswajać scenariusz. [znowu małe problemy z tłumaczeniem, poprawki mile widziane: The result is really like a SNG Wiz quiz, except you have more control over the hands, you have real situations vs. real opponents, and you can review your play at the same time as internalizing the scenario.].
Brakujący kontekst
Jednym problemem w tej metodzie jest brak kontekstu sytuacji. Kiedy przeglądamy ręce liniowo, widzisz postęp w SNG, tworzysz ready na przeciwników itp.
To jest jeden z powodów, dla którego stworzyłem WizHUD (do pobrania
tutaj)– pozwoli ci on uzyskać pewien rodzaj readów podczas przeglądów rąk z różnymi statystykami. W wersji pro możesz także dodać statystyki kradzieży blindów.
Ale kiedy używamy tego podejścia pod względem kontekstu, głównym celem nie jest zobaczenie jak dobrze grałeś przeciw temu specyficznemu przeciwnikowi. Używamy tego podejścia, żeby posiadać przykłady rąk w podobnym kontekście i zobaczyć jak zmieniają się owe zmienne w efekcie poprawnego zagrania push/fold/call. Jedną z takich zmiennych jest odczytanie przeciwnika. Nie jest zbyt użytecznym stwierdzić „Cóż, to był zły allin, ponieważ ten koleś jest bardzo loose i często calluje”. Znacznie bardziej użyteczna będzie notatka jak dokładnie dochodowy nasz allin z danym zakresem rąk będzie przy tego typu graczach. Następnym razem będziemy mogli podjąć prawidłową decyzję dla wszystkich typów graczy.
Notatka podsumowująca
1. Miej swój regularny dzienny proces przeglądu rąk. Oznaczaj ręce i turnieje gdy grasz i przeglądaj te pierwsze używając HEM replayera, przechodząc ręka po ręce, wysyłając tylko niektóre ręce do SNG Wizard. Następnie stosuj specjalne dzienne filtry to sprawdzania pewnych problematycznych obszarów w twojej grze.
2. Gdy próbujesz się uczyć ICM, stosuj filtry w HEM, aby stworzyć specyficzne scenariusze, następnie wyślij je razem do SNG Wizard. Z pogrupowanymi rękoma łatwiej jest przyswoić specyficzne sytuacje ICM. Możesz robić to ćwiczenie jako część regularnego przeglądu, włączając kilka filtrów do tygodniowego przeglądu.
http://www.sickread.com/