THE KEY TO LIFE IS RUNNING AND READING

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 18 sty 2011, 00:52

Mój mikrorollik od kilku dni stoi w miejscu, tzn ma wahania między 50 a 70$. I co więcej - nawet nie weszłam na wyższe stawki (tylko na turnieju z rebuyem przegrałam głupio 8$, hehe). Niemniej kasę zostawiam, niech sobie leży. Myślę, że przynajmniej do lutego grać raczej nie będę. Powody osobiste, które jak znam siebie doprowadziłyby tylko do przepieprzenia rolla w mniej niż godzinę. Dlatego wolę odstawić go na jakiś czas. W pierwszej połowie lutego mam mieć służbowy wyjazd od Zakopanego i tak sobie myślę, że będzie to idealny moment na powrót do gry - kilka dni daleko od domu, w zupełnie innym towarzystwie, do tego znając życie raczej rozrywkowo niż pracująco. Taki restart i zobaczymy co będzie z tego dalej. Teraz i tak tylko rakeback dawał mi zyski, bo reszta to na zero - taka linia życia: góra, doł, góra, dół, góra, dół. Marne pocieszenie, że mimo wszystko na plusik. Nieważne.
Ważne, że z pokerem w poważnym tego słowa znaczeniu na razie dość. Bo inne kwestie powodują, że radość z niego w zasadzie żadna. Dobra, po raz dziesiaty kasuję to co napisałam. W dużym skrócie. Oglądam właśnie w ramach oderwania się od codzienności film "Muzyczna partyzantka". Jest to dokument o reżimie na Białorusi z punktu widzenia niezależnych muzyków (czytaj: niemile widzianych przez władzę). I wywołuje on u mnie skrajne emocje - z jednej strony mnóstwo wspaniałych wspomnień z czasów, kiedy byłam na dwutygodniowej wymianie młodzieży na Białorusi, młodzież "partyzancka", przeciwiająca się reżimowi, walcząca o wolność w swojej ukochanej Ojczyźnie. Z drugiej strony ogromna tęsknota za tamtymi czasami - udział w wymianie był tylko cząstką, do tego wydawanie swojej niezależnej międzyszkolnej gazetki (za mówienie o otaczających nas problemach wprost lądowałam na dywaniku u dyrektora, bo "ciało pedagogiczne" się burzyło jak np. można poruszać temat narkotyków, "przecież on nas nie dotyczy" haha), angażowanie się w wiele inicjatyw, etc. A teraz? KORPORACJA. Tak, cudowna praca, żadnych absurdów i niesprawiedliwości. Do tego wolność wyrażania swoich opinii, bo przecież napewno zostaną wysłuchane. No ale niestety, trochę na własne życzenie, nie mogę od tak zmienić pracy. Przy dobrych wiatrach uda mi się w tym roku spróbować wykorzystać swój pomysł na firmę. Przy mniej sprzyjających jeszcze ze 3 lata w tym syfie. Ogólnie mała rada dla tych młodszych wiekiem forumowiczów, którzy jeszcze mają przed sobą najważniejsze wybory w życiu - uciekajcie od wielkich, amerykańskich korporacji. Przed podjęciem decyzji o swojej przyszłości pomyślcie, czy naprawdę nie ma sposobu na to, byście mogli zarabiać na życie robiąc to, co lubicie robić. Bo praca dla samych pieniędzy nie jest fajna.
Dobra, sory za gorzkie żale i pewnie lekko bezsensowny tekst, ale trochę procentów i inne okoliczności i tak potem jest. Jak ktoś dobrnął do tego zdania, to gratuluję zaparcia, ja bym taki wpis pewnie olała na samym początku, hehe. Wracam oglądać MuzycznąPartyzantkę....

Awatar użytkownika
kicza
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: kicza » 18 sty 2011, 08:02

gama pisze:pewnie lekko bezsensowny tekst

Doprawdy, w całym Twoim blogu nie znalazłem nawet takiego jednego zdania!
Naprawdę, gratuluję prowadzenia (IMO) najlepszego blogu, ja to nazywam, 'mieszanego' - nie tylko suche gadanie o pokerze, ale i nuta życia

Powodzenia :wink:

ps; jaki charakter miałaby Twoja działalność?

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 18 sty 2011, 14:33

kicza, dzięki za miłe słowa :)

Co do działalności to mam pomysł na pewien serwis internetowy, ale świadczący usługi dla pewnego rodzaju firm. Ogólnie rzecz biorąc nie ma czegoś takiego i jest szansa na wbicie się w lukę na rynku. Docelowo jednak marzy mi się, aby kiedyś stworzyć firmę prowadzącą kursy z zakresu pierwszej pomocy. W sumie to nawet gdyby pierwszy pomysł wypalił to i tak bym weszła w pierwszą pomoc, kursy z dotacji itp, żeby jak najwięcej ludzi umiało udzielić pomocy przedmedycznej. Sporo osób mogłoby przeżyć, gdyby została im szybko udzielona pomoc.

Awatar użytkownika
bartekzet
-#VIP
-#VIP

Postautor: bartekzet » 22 lut 2011, 23:31

Miło było spotkać mimo, iż przypadkiem i na chwile ;)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 23 lut 2011, 09:34

Miło było spotkać mimo, iż przypadkiem i na chwile ;)

I wzajemnie :) No i dzięki, że odwaliłeś za mnie robotę z odkopywaniem mojego bloga, teraz mogę do niego wrócić :D

PS. Mam wolne, to pewnie jeszcze dzisiaj jakiś wpisik będzie :)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 25 lut 2011, 08:06

I ja tak siedze i czekam juz 2 dni odswiezajac co 5 minut a wpisu nie ma :).

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 25 lut 2011, 10:53

Glory pisze:I ja tak siedze i czekam juz 2 dni odswiezajac co 5 minut a wpisu nie ma :).

Glory:

Obrazek

Otóż zaprzestałam wstawiania tłumaczeń, żeby oszczędzić materiał na portal, który ma powstać :D

Pokerowo - podjęłam próbę gry hu, ale za bardzo mnie to tiltuje. W zasadzie kilka dni nawet fajnie szło i potem jeden dzień i powiedziałam sobie STOP :) Mam gdzieś te downswingi, wkurzam się tylko i potem cały dzień spieprzony. I tak nie gram już od jakiegoś czasu. W sumie już ze 2 tygodnie będą i wcale mi nie brakuje pokera. W jeden dzień usiadłam z nudów na jakiś sng i tyle. W niedziele co najwyżej zagram satelitke na Poznań. Teraz to tylko 4fun.

Poza pokerowo to zostałam mamusią :D No tak jakby ja, bo moja molinezja urodziła ponad 50 małych rybek, hehe. Maluchy rosną jak szalone, a ja będę musiała znaleźć jakiś akwarystyczny, który mi je weźmie, bo u mnie będą miały stanowczo za ciasno.

Jakiś czas temu zaczęło mi brakować nauki i postanowiłam wrócić do szkoły! Długo myślałam nad tym, bo tak w zasadzie to chciałam tak pójść gdzieś, ale na totalnym luzie, bez stresów i jak mi się odechce, to żeby mi szkoda nie było :) No i wybór padł na szkołę policealną na technika organizacji reklamy. Fajne przedmioty tam są, więc raczej wszystko powinno pójść bez najmniejszych oporów. Wkurza mnie tylko jak znajomi się dziwią dlaczego na technika, skoro zrobiłaś licencjat to na mgr powinnaś iść. Nie kumają, że czasami człowiek idzie do szkoły od tak, dla siebie samego, żeby posłuchać jakiś ciekawych rzeczy, a nie dla papierka.

I najważniejsze! Dobrze, że luty już się kończy, bo to oznacza, że do kolejnego PKPT został mniej niż miesiąc :D

Awatar użytkownika
knoperss
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: knoperss » 25 lut 2011, 11:20

gama pisze:I najważniejsze! Dobrze, że luty już się kończy, bo to oznacza, że do kolejnego PKPT został mniej niż miesiąc :D

a kto powiedział że Ciebie Zapraszamy?? :D:D

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 25 lut 2011, 17:03

A tak BTW- jak wyglada sprawa praw autorskich do tlumaczonych artykulow? Mozna je sobie tak wywieszac na portalu?

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 25 lut 2011, 18:05

SithJarr pisze:A tak BTW- jak wyglada sprawa praw autorskich do tlumaczonych artykulow? Mozna je sobie tak wywieszac na portalu?

Wydaje mi się, że jak dodam przypis (autora, oryginalny tytuł oraz źródło oryginalnego tekstu) to powinno być ok.

Jah
-#VIP
-#VIP

Postautor: Jah » 25 lut 2011, 18:57

gama pisze:
SithJarr pisze:A tak BTW- jak wyglada sprawa praw autorskich do tlumaczonych artykulow? Mozna je sobie tak wywieszac na portalu?

Wydaje mi się, że jak dodam przypis (autora, oryginalny tytuł oraz źródło oryginalnego tekstu) to powinno być ok.

Oczywiście, że umieszczanie cudzego tekstu, artykułu itp. bez zgody autora jest łamaniem praw autorskich. Tłumaczenie tekstu dla własnego użytku jest dozwolone ale umieszczenie go na np. stronie www bez zgody autora już nie. Imię i nazwisko autora, źródło oryginalnego tekstu itd. niczego nie zmienia. Bez zgody możemy publikować tylko cytaty,fragmenty zgodnie z tzw. prawem cytatu.

Tak mniej więcej sprawa wygląda od strony prawnej, z tego co wyczytałem w internecie ale kto by się tym przejmował.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 25 lut 2011, 19:04

No to jest problem :D

Jah
-#VIP
-#VIP

Postautor: Jah » 25 lut 2011, 19:12

Ja tylko napisałem jak to jest w teorii. A w praktyce ? Wszyscy chyba wiedzą. Jako przykład można podać np. ściąganie gier z internetu. Jest to nielegalne ale czy ktoś się tym przejmuje? A dlaczego nikt się nie przejmuje? Bo nie jest to ścigane i bardzo trudno to udowodnić.

mistrzunio
-#VIP
-#VIP

Postautor: mistrzunio » 25 lut 2011, 20:29

Pokertexas fajke kładzie i pod każdym tekstem wpisuje, że źródło xxx.com i tyle.

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 25 lut 2011, 21:42

Jah pisze:
gama pisze:

Oczywiście, że umieszczanie cudzego tekstu, artykułu itp. bez zgody autora jest łamaniem praw autorskich. Tłumaczenie tekstu dla własnego użytku jest dozwolone ale umieszczenie go na np. stronie www bez zgody autora już nie. Imię i nazwisko autora, źródło oryginalnego tekstu itd. niczego nie zmienia. Bez zgody możemy publikować tylko cytaty,fragmenty zgodnie z tzw. prawem cytatu.

Tak mniej więcej sprawa wygląda od strony prawnej, z tego co wyczytałem w internecie ale kto by się tym przejmował.

I tu nie masz racji. To zależy od tego na jakiej licencji udostępniany jest tekst. Jeśli na stronie www nie ma o tym informacji powinno się skontaktować z właścicielem/administratorem serwisu/autorem tekstu, który ma o tym informacje.

Ja znam 3 licencje:
Creative Common
GNU Free Documentation License
Public Domain

Ostatnio jest najlepsza, bo to własność publiczna. Ale serwisy chyba na niej nie udostępniają tekstów.

Licencja CC to taka z ograniczonymi prawami. I mogą (nie muszą!) tam być różne ograniczenia typu:
-nie można wykorzystywać w celach komercyjnych
-może być wprowadzony zakaz edycji
i jeszcze jakieś tam inne ;)

GNU to są ogólnie spisane zasady na jakiej można kopiować i modyfikować dany tekst.

Do tego warto zaznaczyć, że wiele dużych stron na kopiowanie swoich tekstów patrzy z przymrużeniem oka. Jest to świetna strategia marketingowa zwana "link baiting". Czyli umieszczamy na swojej stronie cenną treść, którą ludzie chcą się dzielić, a jednocześnie będą linkować. Strona zyskuje popularność, więcej odwiedzin i więcej $$$. Mistrzem w użyciu tej strategi jest youtube ;)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 25 lut 2011, 22:31

samol pisze:I tu nie masz racji. To zależy od tego na jakiej licencji udostępniany jest tekst.

Jah jak najbardziej ma racje. Oczywiscie jezeli autor sie zgadza na rozpowszechanie tekstu, to nie ma problemu. Na wiekszosci stron z artykulami pokerowymi nie widzialem jednak informacji, ze teksty sa udostepniane jako Public Domain...

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 25 lut 2011, 23:09

SithJarr pisze:
samol pisze:I tu nie masz racji. To zależy od tego na jakiej licencji udostępniany jest tekst.

Jah jak najbardziej ma racje. Oczywiscie jezeli autor sie zgadza na rozpowszechanie tekstu, to nie ma problemu. Na wiekszosci stron z artykulami pokerowymi nie widzialem jednak informacji, ze teksty sa udostepniane jako Public Domain...

mógłbyś trochę rozszerzyć to sith?
Wydawało mi się zawsze, że w internecie obowiązuje właśnie jakieś prawo międzynarodowe, czyli te wszystkie licencje.
Prawo cytatu to nic innego jak powiedzieć "wszelkie prawa zastrzeżone". A np. CC to tylko część praw zastrzeżona, czyli np. modyfikacja.
A Jah podawał przykład polskiej ustawy. A jak tekst pochodzi z zagranicznej to oni pod tą ustawę podlegają?

[edit]aaa już wiem co źle napisałem :-) Jeśli ktoś udostępnia tekst na którejś z licencji to jego dobra wola, a jak nie sprecyzowane to podlega pod ustawę ;) No i tu ponawiam pytanie. Jak to jest z zagranicznymi serwisami, gdy od nich kopiujemy nie mając informacji o licencji.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 lut 2011, 01:14

Z reguly masz w stopce info - ze wszelkie prawa zastrzezone

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 lut 2011, 04:48

No niestety, jest tak jak Jah, pisze. Tlumaczenie jest kwestia specyficzna. Jesli tlumacz ma zezwolenie autora, to tekst przetlumaczony jest jego wlasnoscia (i moze go nawet sprzdedawac). Jesli jednak tej zgody nie ma - to niestety jest to lamanie praw autorskich.

Ciekawe na ile poker texas tlumaczy siec slowo w slowo a na ile dokonuje syntezy i skrotu. Choc to tez niepewny temat.

samol, ja nie widzialem by jakiekolwiek teksty byly rozpowszechniane na zasadzie public domain, albo gnu. To sie chyba tylko do softu odnosi, a nie do tekstow.

O ile na forum teksty Gamy moga sie pojawiac (zamkniete dla ogolu wiec na uzytek wlasny) to w portalu - hm, ciezsza sprawa.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 lut 2011, 12:17

Glory pisze:samol, ja nie widzialem by jakiekolwiek teksty byly rozpowszechniane na zasadzie public domain, albo gnu.

Wikipedia chyba pozwala na redystrybuje tekstu, ale nie jestem pewien... ale to akurat bez znaczenia. Portale pokerowe maja zarabiac, wiec teksty tam zawarte maja charakter komercyjny, wiec sa na 100% objete ochrona

Trzeba sie brac do roboty i pisac samemu. Glory dabra stawke ustali to bedzie zalany swietnymi artykulami :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 lut 2011, 14:28

SithJarr standardowo zaczynamy od 10/20 i bedzie wzrastac co 45 minut :P.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 02 kwie 2011, 19:42

Zachęcona miłymi słowami o moim blogu, jakie usłyszałam na zjeździe w Poznaniu od kilku osób, postanowiłam powrócić. Nie sądziłam, że komuś może zabraknąć moich wypocin :)
Pokerowo mam okres odpoczynku, więc przez najbliższy czas nie będzie tutaj nic o mojej grze. Same artykuły, może jakieś luźne przemyślenia. Na dzień dobry ciekawy tekst o samokontroli w pokerze. Zapraszam do lektury!

Pokerowa samokontrola.
Grając swoje A-game

by Steve Badger

“Heroina pomoże ci przetrwać czas bez pieniędzy lepiej, niż pieniądze czas bez heroiny”
-- The Fabulous Furry Freak Brothers

Ten zabawny slogan z undergroundowego komiksu skłonił mnie do rozmyślań nad uniwersalną pokerową prawdą: samokontrola pomoże ci przetrwać czas bez pieniędzy lepiej, niż pieniądze pomogą ci przetrwać czas, w którym utracisz samokontrolę.

Żadna pokerowa koncepcja nie będzie miała najmniejszego znaczenia, jeśli gracz nie ćwiczy swojej samokontroli. I dlatego sporo graczy demonstruje straszny jej poziom. Jest coś takiego w grze, że jesteśmy wystawiani na próbę i duża część graczy po prostu ulega pokusie. Robią rzeczy, których normalnie by nie zrobili, gdyby tylko grali zgodnie z tym, czego się o pokerze nauczyli. Tak jakby na ich ramieniu siedział zły diabełek, który przejął kontrolę nad ich rękoma i ustami i zmuszał ich do re-raisu z 77 lub QJ zaraz po tym, jak przegrali gutshot draw.

To, że wiesz co powienieneś w danej sytuacji zrobić, nie ma żadnego znaczenia, jeśli tego nie robisz. Wygrywanie w pokerze jest zasadniczo proste: wymyśl jakie zagranie będzie najlepsze w danej sytuacji i to zrób. Obmyślanie właściwej strategii czy taktyki nie jest wcale takie łatwe, ale gdy rozsądek bierze górę, wielu graczy wie całkiem dobrze, co mają zrobić i dlaczego. Mimo to wielu z nich nadal nie robi tego, co wiedzą, że powinni zrobić.

Załóżmy, że poker działa na tej zasadzie: na stole leżą setki monet o nominałach 0,25$, 0,10$, 0,05$ i 0,01$. W każdej minucie możemy sięgnąć po jedną monetę. Każdy gracz wiedziałby, że najbardziej opłacalną strategią byłoby podnoszenie za każdym razem 0,25$. Każdy gracz ćwiczący samokontrolę będzie zawsze podnosić ćwierć centówkę. Ale w świecie pokera większość graczy będzie od czasu do czasu podnosić 10 centów, pięć czy nawet jednego centa lub -nie wiadomo dlaczego- czasem nie podniosą żadnej monety. Zakładając, że chcesz zarobić jak najwięcej, nie ma żadnego powodu, dla którego miałbyś w ten sposób postępować – nawet jeśli myślisz, że jedno centówka ładniej wygląda lub jeśli chcesz tylko przełamać monotonię.

Ludzie mają wiele słabości, a poker jest świetnym narzędziem do ich ukazywania. Gracze są poddawani próbie, gdy mają podjąć decyzję pod presją stresu, frustracji, złości czy nawet radości. Są one nieodłączną częścią pokera. Przy pokerowym stoliku przyjdzie nam się zmierzyć ze wszystkimi czynnikami, które utrudniają podjęcie decyzji. Ktokolwiek wymyślił tę grę, naprawdę musiał uwielbiać mieszać ludziom w głowach.

Ponownie – wiele z tych decyzji jest całkiem jasna, gdy nie poddamy się wpływowi chwili. Idąc śladami gracza wygrywającego, musimy po prostu starać się zawsze myśleć tak jasno, jak w najlepszych warunkach do gry, a następnie podejmować odpowiednie działania. Tłumacząc to na tradycyjny pokerowy język: zawsze graj swoją „A-Game”.

Dlaczego nie grasz zawsze swojej A-game? Zostawiłeś ją w samochodzie czy coś w tym stylu? Nie, oczywiście, że nie. Poza sytuacją, gdy ktoś się czuje fizycznie chory (taka osoba powinna od razu przestać grać, o ile nie zaczęła już grać w turnieju), naprawdę nie ma powodu, dla którego miałbyś nie grać zawsze swojej najlepszej gry. Fakt, że wielu zwyciężających graczy nadal potrafi coś zarobić grając swoją grę „B” lub „C” w żadnym wypadku nie tłumaczy, dlaczego nie grają zawsze swojej A-game. Oczywiście, gdy mówię o „A-game” nie mam na myśli tego, że gracz, który potrafi wyciągnąć $73/h w Studa powinien iść do domu, gdy akurat nie ma stolika ze studem, a w tym samym czasie jest stolik z Holdemem, na którym może zarobić $57/h. Granie swojej A-game oznacza pełną samokontrolę do grania najlepszego pokera cały czas.

Zakładając, że chcesz wygrać, uczysz się pokera i starasz się grać dobrze, to zrobienie tylko tej jednej rzeczy (granie zawsze A-game) oddzieli cię od 99% pozostałych graczy na świecie. Grając tylko swoje A-game zgodnie z bankrollem jest niemal gwarancją tego, że staniesz się wygrywającym graczem.

Bankroll wielkości Fortu Knox będzie niewystarczający, jeśli będziesz grał z 72o, pomimo iż wiesz, że powinieneś to od razu sfoldować. I odwrotnie - ciągłe granie swojej A-game może być jak ziarno, które po zasadzeniu wyrośnie na pokerowe bogactwo.