Zarobki, bogactwo $_$

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 09 lut 2011, 13:56

polak13 pisze:jak np obierzemy sobie za cel 2k miesięcznie to i tak zawsze każdy chce więcej

Chyba nie każdy, nie zawsze. Jeżeli ktoś nie umie się trzymać wyznaczonej sobie drogi to pewnie nie tylko w pokerze ma problem...

polak13 pisze:i to doprowadza do

Wydaje mi się, że piszesz po prostu o tym, że zachłanność nie popłaca. Wyżej już napisałem, że nie każdy jest zachłanny, ale dodam jeszcze że bezpodstawna zachłanność to złe podejście do wygrywania więcej, ale jest jeszcze dobre podejście do zarabiania więcej: zarabiam 2k miesięcznie na danych stawkach - ok. Ale chcę się uczyć, budować BR i stopniowo przechodzic na wyższe stawki tak żeby tam być wygrywającym graczem i wygrywać więcej. W tym chyba nie ma nic złego? Zła byłaby właśnie stagnacja i odbębnianie 2k gdy moznaby już dawno wygrywać 5k wyżej gdyby się miało ten cel przed oczami.

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 20 lut 2011, 21:23

Witam wszystkich serdecznie.Mimo że jestem tu nowy to gram w pokera od 5lat.
Online zaledwie 6 miesięcy.
Zauważyłem pewną prawidłowość że live grając ze znajomymi potrafię miesięcznie zarobić kilka stówek,jednak online mimo że umiem grać to na PokerStars-nielegalny-w-PL! wtopiłem już niezłe kilka stówek.
Niewiem czy winą jest to że przez większość turnieji turbo gdzie więcej odgrywa czynnik szczęścia.
W turniejach zwykłych zauważyłem,że umięjętnośći pomagają,jednak nie na tyle by zarobić tyle co live.
Pytanie brzmi w co grać by zarabiać?Bo jakoś powoli załamuje mnie poker online,że zawsze w plecy.
Mimo,że wzbudzają we mnie takie turniejie jak Sunday ¼ Million ponieważ grając już chyba w tym turnieju z 15 razy od kiedy zacząłem grać na PokerStars-nielegalny-w-PL! udało mi się odrobić troszkę dolarków dzięki dobremu miejscu.

Robal666
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Robal666 » 20 lut 2011, 21:51

Wszystko właśnie sprowadza się do tego aby zidentyfikować przyczynę porażek. Przypuszczam, że chodzi o poziom gry. Online mimo wszystko ludzie grają bardziej tight, bo jadac na 10 stolikach fisha nie korci tak bardzo zeby pakowac sie w rozdanie ze smieciem, bo moze poczekac chwile na bardziej grywalna reke.

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 20 lut 2011, 22:20

Przyczyną chyba jest to że turniejów turbo więcej rozgrywam jednak nie idzie wykorzystać tego czynnika do końca że rozgrywasz więcej ale za to tracisz więcej:)
Wiesz miałem przypadek na Sunday grał z nami przy stoliku pewien pan o nazwisku Andre Akkari z teamu PokerStars-nielegalny-w-PL! jak na gracza tego poziomu byłem przekonany że ma coś lepszego wszedł All z 77 miałem AK wszedłem All przegrałem dziwny przypadek i dziwne karty spadają na stół czy zawodnik z takim doświadczeniem powinien z takimi kartami wchodzić??:)Co byście na to powiedzieli??Liczyła na szczęście??
Wogóle na pokerze online widziałem wiele dziwnych przypadków,ale myślę że to przypadek.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 21 lut 2011, 02:33

Przecież 77 w odpowiedniej fazie turnieju to skarb. Nie napisałeś nic o kontekście więc nic się praktycznie nie da powiedzieć.

wszedł All z 77 miałem AK wszedłem All przegrałem dziwny przypadek i dziwne karty spadają na stół

A co dokładnie było dziwnego w tej ręce? Miał 77 czyli miał ~55% a ty ~45%, dokładnie taki wynik bym obstawił gdybym miał okazję. A dziwne karty? Jeżeli jokery spadły to trzeba zgłosić, a jeżeli spadło AAK77 to po prostu zdarza się. Pomyśl ile razy nie spadają dziwne karty, pamiętamy tylko te nietypowe przypadki.

Zauważyłem pewną prawidłowość że live grając ze znajomymi potrafię miesięcznie zarobić kilka stówek,jednak online mimo że umiem grać to na PokerStars-nielegalny-w-PL! wtopiłem już niezłe kilka stówek.

Różne mogą być przyczyny tego, że łatwiej ci ograć twoich znajomych. Nie wiem na jakich stawkach grasz i jaki masz bankroll, więc nie wiem co dla ciebie oznacza wtopić kilka stówek. Jeżeli masz roll = 500zł to stawiam dolara, że grasz na zbyt wysokich stawkach. Zejdź niżej, tam gdzie sobie radzisz i wchodź w górę w miarę nabywania umiejętności.

Robal666
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Robal666 » 21 lut 2011, 10:35

A co dokładnie było dziwnego w tej ręce? Miał 77 czyli miał ~55% a ty ~45%, dokładnie taki wynik bym obstawił gdybym miał okazję.

Nie grywam w turniejach, ale generalnie tutaj jest jeszcze problem tego typu, że AK ciężko zdominować. Bo masz tutaj coinflipa z 22-QQ + dominację rąk 27-AQ. Natomiast jeśli 77 trafią na 88-AA to mają lipę, bo dominują tutaj tylko 22-66.

Kwestia łatwości rozgrywania danej reki. Czyli przeciwko nieznanej ręce przeciwnika wolę mieć AK niż 77. Aczkolwik zgadzam się, że wszystko zalezy od kontektu. Jęsli blindy były wysokie albo stack kolegi Arniego odpowiednio niski, to z siódemkami spokojnie mozna wrzucać AI.

saszka87
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: saszka87 » 21 lut 2011, 11:57

Ja tam buduje swój bankroll zazwyczaj we freerolach i pozniej gram stng.. gdyż na cashówkach poprostu prędzej czy pozniej strace kasę mialem tak na betssonie gdy ze zdrapki darmowej ugrałem 800zł przelałem na konto pokera i grałem na cashowkach na początku elegancko mi szło na sotołach 0,25-0,50 w ciagu 3dni ugrałem 1,5tys i postanowilem przejsc na większe stawki i tu zaczeły sie dziać dziwne rzeczy albo poprostu mialem przeogromnego pecha grałem ostrożnie i odważnie aż do kart AA KK wtedy rzucałem all in no i 5razy mając AA przegrałem z innymi niższymi parami a mając KK przegrywalem np z AK momentalnie mnie wydoili z kasy teraz omijam cashowki z daleka...

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 21 lut 2011, 13:25

Oszacowanie szans na wygraną między 77 a AK czyli ~55% : ~45% już uwzględnia kwestię dominacji, więc wybierając między AK a 77 wybrałbym 77.

Robal666 pisze:Czyli przeciwko nieznanej ręce przeciwnika wolę mieć AK niż 77

Tu trochę inaczej określiłeś problem, w takim przypadku też wybrałbym AK.

saszka87: miałeś 800zł czyli ok. 250$. Taki bankroll pozwalał ci na granie na stawkach NL10, a nie NL50 a więc grałeś 5x za wysoko. Żeby grać na NL50 przydałoby się 3000zł. Ugrałeś 1.5k czyli miałeś 2.3k czyli nadal za mało na NL50 i poszedłeś wyżej, na NL100? Tam trzeba mieć roll minimum 6k. To pierwszy czynnik, z powodu którego cię wydoili.

Drugi czynnik to wg mnie to, że wgrywałeś, wszedłeś wyżej i zmieniłeś sposób gry podczas gdy właśnie nie powinno się tego robić. Różnice między limitami nie są tak duże, powinno się próbować grać swoją grę modyfikując ją w miarę dostrzeganych potrzeb, a nie że wchodzisz i grasz coś zupełnie innego niż poprzednio. No i na koniec zmieniłeś wygrywającą strategię na granie AA i KK? Uważasz, że na NL100 grają ludzie, którzy nie będą potrafili cię ograć jeżeli grasz w otwarte karty?

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 21 lut 2011, 13:32

Zwycięskiego składu się nie zmienia,tak samo w pokerze jak coś dobrze idzie tą taktyką to po co zmieniać na inną?Jak dobrze idzie to graj swoje,też zawsze gubią mnie moje kombinacje.

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 21 lut 2011, 14:00

foxx pisze:
Robal666 pisze:Czyli przeciwko nieznanej ręce przeciwnika wolę mieć AK niż 77

Tu trochę inaczej określiłeś problem, w takim przypadku też wybrałbym AK.

Przeciwko random hand AK ma ok. 64-65% equity.
Przeciwko random hand 77 ma ok. 67-68% equity.

Ktora teraz reke wybieracie? ;)

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 21 lut 2011, 14:10

Ale random to o ile dobrze wiem losowanie ręki z całego zakresu, a ja miałem na myśli jakieś mniejsze zakresy przeciwnika niż 100% i Stove pokazuje mi przewagę AK.

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 21 lut 2011, 15:10

Mowiliscie o calkowicie losowej rece, vs okreslony range AK bedzie sie prezentowalo ofc lepiej ;)

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 21 lut 2011, 15:55

saszka87: pardon, źle przeczytałem - zrozumiałem, że czekałeś na premium pairs żeby grać wyżej. Ale ogólny sens mojej wypowiedzi pozostaje aktualny.

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 21 lut 2011, 16:45

Blindy były 1/2K
Byłem na dużej ciemnej myślałem że sprawdzi to jedynie a on All to i ja również mając AK z nadzieją,że coś dojdzie.Dlaczego tak zadecydowałem ??
Ponieważ
Andre Akkari miał stack 12000 a ja 10000 myśle że postąpiłem własciwie.żadne obliczenia tu nie mają chyba uzasadnienia ponieważ jeśli tak mały stack miałem musiałem zaryzykować bo tak czy tak był skończył szybko prędzej czy pużniej.:)
To tylko moje zdania niewiem co wy sądzicie o tym.
Ja wychowałem się na trochę innym podłożu zaczynając grę w pokera,wiele terminów i obliczeń do teraz nieznam i niewiem.
Dopiero dokrztałcam się poprzez literaturę jak narazie tylko Lee-Nelson.No i to czego nauczę się od innych poprzez forum.
Wkońcu człowiek się uczy całe życie.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 21 lut 2011, 16:50

Moim zdaniem obie decyzje były poprawne.
A gdyby tylko sprwadził to allin powinien wyjść od ciebie.

saszka87
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: saszka87 » 21 lut 2011, 18:00

Doskonale o tym wiedziałem że mam za niski roll ale no skoro grałem na "pewne karty" pomyślałem że nie mam nic do stracenia i cierpliwie czekałem no i niestety mialem same złe rozdaniu cóż jakbym grał na nizszych stawkach napewno bym wszystkiego nie przegrał za bardzo sie podjarałem ale myslalem ze szybciej sie wzbogace wiadomo:P teraz grywam stg double or nothing i tak srednio wygrywam na 4 turki 3 i moj rekord 10 pod rząd w miejscach płatnych powoli powiększam swoje rolle i przechodzę na większe wpisowe do cashowek sie zrazilem w serio duzo wyciągacie ze stołów?

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 21 lut 2011, 18:07

saszka87 pisze: i przechodzę na większe wpisowe do cashowek sie zrazilem w serio duzo wyciągacie ze stołów?

Ja na cash niewchodzę.jak narazie.ostatnio po kilku browcach przypłaciłem to stratą 185$

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 21 lut 2011, 18:14

do cashowek sie zrazilem w serio duzo wyciągacie ze stołów?

Nie chcę brzmieć jak pro bo jestem dopiero między NL2 a NL4 :) Każdy wyciąga tyle, na ile gra. Jeżeli przyjąć że 10BB/100 to bardzo dobry wynik a 5BB/100 to dobry wynik na stawkach NL100 i mniej to możesz łatwo policzyć ile zarabia dobry i badzo dobry gracz na tych limtach. No ale trzeba mieć to 5BB/100. Dobrą i pewną drogą do tego wydaje mi się być rozpoczęcie od stawek, które się bije i wchodzenie wyżej w miarę przyrostu bankrolla - prosta sprawa...

Ja na cash niewchodzę.jak narazie.ostatnio po kilku browcach przypłaciłem to stratą 185$

Po kilku browcach to bym nie wchodził na facebooka, a co dopiero na NL50 (tak na oko skoro tyle straciłeś)...

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 22 lut 2011, 15:02

Alkohol gubi w tym sie zgodzę bo jak ze 100$ zrobisz 300$ to trudno jest zejść po kilku głębszych wciąga jeszcze bardziej.Ja tak mam więc teraz odpuszczam tych taktyk:)
takie życie inni potrafią w taki sposób tracić tysiące.Ale co błąd to błąd a do błędów nalezy się przyznawać.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 22 lut 2011, 15:21

Jeżeli mam roll == 100$ to jakakolwiek gra która pozwala mi go potroić szybko jest grą na zbyt wysokich stawkach :) Oczywiście założenie jest takie, że to 100$ to cały bankroll, tak wnioskuję po wypowiedzach.

Misiacz3k
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Misiacz3k » 22 lut 2011, 15:29

arnie24 pisze:Zauważyłem pewną prawidłowość że live grając ze znajomymi potrafię miesięcznie zarobić kilka stówek,jednak online mimo że umiem grać to na PokerStars-nielegalny-w-PL! wtopiłem już niezłe kilka stówek.

Może to kwestia grania z tymi samymi graczami, online trzeba być bardziej elastycznym,

co do alkoholu, to niektórym pomaga xD

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 22 lut 2011, 15:36

Oj nie;) cały bankroll wynosił około 1000$ dobrze,że nieprzewaliłem wszystkiego;)
Jakoś do cash zrażam się;)Z kilku powodów grają nieraz ludzie z tego samego kraju przy jednym stoliku,nigdy niewiadomo czyinformacjami sie nie wymieniają chocby przez jakiś komunikator,jednak jest to tylko przypuszczenie moje:)
Widziałem sytuacje gdy na flopie mam KKK stawiam all 50$ a tu mi full wyskakuje i lece i to nieraz tak mialem:)

Wolę jednak duży turniej zagrać z dużym wpisowym i widzę,że czasami efekty są całkiem niezłe.
Przynajmniej w turniejach mamy pewność że zmowy niema żadnej jeśli miałaby taka wystąpić.
Grając ostatnio w DNG Sunday Special 55$ przynajmniej widzę że jest i poziom i że idzie otrzeć sie o miejsca płatne.
Oczywiście dla dużych turniejów potrzebna jest gotówka,jednak zamiast przewalić w cash 50-100$ ja wolę w turnieju stracić ;)

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 22 lut 2011, 15:38

Myślę, że nie ma co się za bardzo martwić o zmowy, pokerroomy mają pewnie niezłe algorytmy analizujące gry i widzą takie rzeczy jak na dłoni.

arnie24
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: arnie24 » 22 lut 2011, 15:42

foxx pisze:Myślę, że nie ma co się za bardzo martwić o zmowy, pokerroomy mają pewnie niezłe algorytmy analizujące gry i widzą takie rzeczy jak na dłoni.

Widzą niewidzą;)Wystarczy,że ogolą cię przy jednym stoliku takich dwóch na 300$ przy dwóch rozdaniach;)Pujdą na inny stolik następnego:)To chyba jest możliwe:)Ale to tylko moje zdanie,bo niechce tu siać jakiś wyciągniętych z rękawa i niepopartych dowodami przypadkami.Pozdrawiam

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 22 lut 2011, 15:48

W takim przypadku ty nie widzisz oczywiście, ale jeżeli pójdą na inny stolik razem to już się pewnie zapalą światełka w pokoju analiz pokerroomu.

Wróć do „Podstawy pokera”