Wypłata pieniędzy.
-
Darek9962
- -#zwykly

Wypłata pieniędzy.
Mam pytanie?
Czy dla Polaków granie w sieci w pokera i potem wypłacanie z konta pokerowego na konto bankowe jest legalne czy jeszcze nie??
Czy dla Polaków granie w sieci w pokera i potem wypłacanie z konta pokerowego na konto bankowe jest legalne czy jeszcze nie??
-
bialymaly
- -#aktywny

- Pugalos
- -#VIP

-
szulu
- -#pretendent

-
Dudak1
- -#pretendent

- falkor81
- -#aktywny

-
Jah
- -#VIP

- Schizophremikk
- -#pretendent

Malta na 100 procent;] ogulnie nielegalny jest jeśli jakiś polak w polsce chciał utworzyć pokerooma, jeśli gramy natomiast na licencji innych kraji, wydaje mi się że żadnej grzywnie nie podlegamy. Przynajmnie ja, wolny człowiek w czasach kryzysu ekonomicznego i swinskiej grypy, nie zamierzam nic płacić;)
-
szulu
- -#pretendent

- falkor81
- -#aktywny

-
h0bbit
- -#pretendent

Tak jak wyżej koledzy wskazali - sprawa jest dość nietypowa. Niby są konkretne przepisy, ale dość niejasne i dlatego sprawa nie jest do konca uregulowana. Co do zasady trzeba odprowadzić od wygranej podatek dochodowy, ale tylko wtedy gdy Polska nie ma podpisanej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z krajem, w którym siedzibę ma dana firma bukmacherska. Poza tym przy niskich kwotach nikt nie powinien nikogo ścigać - na razie urzędy skarbowe, urzedy kontroli skarbowej nie mają nieograniczonego prawa do pozyskiwania danych o klientach np. banków (i całe szczęści).
- GOHAN
- -#aktywny

-
Pepone
- -#zwykly

- Glory
- -#Site Admin

W tej chwili mamy w Polsce sytuacje śmieszną i patową
Po pierwsze - przychody z hazardu SĄ ZWOLNIONE Z PODATKU.
W kwietniowym numerze e-play był artykuł dotyczący prowokacji dziennikarskiej. W kilku urzędach skarbowych złożono zapytanie "Wygrałem xxx w hazardzie online, chce zapłacić podatek". Odpowiedź była prosta - "Żaden podatek się państwu nie należy" (!).
Tylko tu jedna uwaga - w Polsce prawo podatkowe nie jest precedensowe, czyli w tej samej sprawie Urząd skarbowy może podjąć dwie zupełnie inne decyzje.
Po drugie - Hazard Online jest w Polsce nielegalny.
Reguluje to odpowiedni zapis w ustawie. Przepis generalnie martwy (bo z kolei prawo europejskie, będące wyżej niż Polskie wymusza na wszystkich krajach UE uznawania działalności podmiotu legalnego choć w jednym kraju członkowskim), ale wciąż jest.
Na razi pozostaje więc nam pozazdrościć Czechom którzy od 1 stycznia 2009 mogą grać w sieci w pełni legalnie.
Po pierwsze - przychody z hazardu SĄ ZWOLNIONE Z PODATKU.
W kwietniowym numerze e-play był artykuł dotyczący prowokacji dziennikarskiej. W kilku urzędach skarbowych złożono zapytanie "Wygrałem xxx w hazardzie online, chce zapłacić podatek". Odpowiedź była prosta - "Żaden podatek się państwu nie należy" (!).
Tylko tu jedna uwaga - w Polsce prawo podatkowe nie jest precedensowe, czyli w tej samej sprawie Urząd skarbowy może podjąć dwie zupełnie inne decyzje.
Po drugie - Hazard Online jest w Polsce nielegalny.
Reguluje to odpowiedni zapis w ustawie. Przepis generalnie martwy (bo z kolei prawo europejskie, będące wyżej niż Polskie wymusza na wszystkich krajach UE uznawania działalności podmiotu legalnego choć w jednym kraju członkowskim), ale wciąż jest.
Na razi pozostaje więc nam pozazdrościć Czechom którzy od 1 stycznia 2009 mogą grać w sieci w pełni legalnie.
-
deadprez
- -#VIP

- falkor81
- -#aktywny

Mam taki pomysł a jakby tak wziąć i kopnąć się do Czech na piwo i wypłacić tam kasę (oczywiście wygraną będąc cały czas tam)
i przyjechać z gruuuubym portfelem ?
Tam gra on-line jest legalna wiec i wypłacać można legalnie (chyba) a w Polsce nie płacisz podatków wiec jesteś z 100% kasą która jest czysta jak łza... czy to tylko moja chora wyobraźnia ?
Cytat z innego tematu ale myślę że tu też się przyda
Art. 107. § 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie, grę na automacie o niskich wygranych lub zakład wzajemny,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym.
Tam gra on-line jest legalna wiec i wypłacać można legalnie (chyba) a w Polsce nie płacisz podatków wiec jesteś z 100% kasą która jest czysta jak łza... czy to tylko moja chora wyobraźnia ?
Cytat z innego tematu ale myślę że tu też się przyda
Art. 107. § 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie, grę na automacie o niskich wygranych lub zakład wzajemny,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym.
- Glory
- -#Site Admin

-
Maryo
- -#pretendent

- falkor81
- -#aktywny

Na przykład w ten sposób... to nie chodzi nawet o wypłacanie a jedynie o wycieczkę i w ten sposób "legalizację" wygranej ponieważ nie będę "na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym" tylko w Czechach a że przypadkowo tak się stanie że wygram wtedy cały mój bankroll to już czysty zbieg okoliczności
Pytanie pozostaje jak to w Czechach jest rozliczane... bo niestety moje rozwiązanie zakłada że trzeba by się podporządkować ich prawu do gier online... (np. u nas Glory napisałeś że wygrana nie jest opodatkowana w co prawdę powiedziawszy trudno mi uwierzyć ale nie mogę zaprzeczyć)
Pytanie pozostaje jak to w Czechach jest rozliczane... bo niestety moje rozwiązanie zakłada że trzeba by się podporządkować ich prawu do gier online... (np. u nas Glory napisałeś że wygrana nie jest opodatkowana w co prawdę powiedziawszy trudno mi uwierzyć ale nie mogę zaprzeczyć)
- Glory
- -#Site Admin

- bartekzet
- -#VIP

- falkor81
- -#aktywny

Widzisz Glory ale tu nie o banki chodzi tylko o ustawę która jest jasno sformułowana że na terenie Polski jest to zabronione a jak wiadomo krok za granicą jest już inne państwo więc to prawo nie ma tam zastosowania co w efekcie powoduje że nikt nie może się przyczepić do człowieka jeśli powie że wygrał w Czechach...
Tak czy inaczej myślę że tutaj trzeba by kogoś kto się zna na niuansach prawnych i potrafi ten cały burdel ogarnąć... a co do artykułu to mógłbyś go jakoś rozpowszechnić bo jestem ciekawy co w nim jest dokładnie ?
Tak czy inaczej myślę że tutaj trzeba by kogoś kto się zna na niuansach prawnych i potrafi ten cały burdel ogarnąć... a co do artykułu to mógłbyś go jakoś rozpowszechnić bo jestem ciekawy co w nim jest dokładnie ?
-
k3
- -#zwykly

właśnie z tym wygrał w czechach jest niejasność bo rozumiem, że chcecie pieniadze z polskiego banku wypłacić w czeskim bankomacie i powiedziec ze wygraliscie je w czechach dzieki temu. A skoro pieniadze leza w polskim banku to wazne jest skad sie tam wziely - nie chodzi o to gdzie je wybieramy. Skoro chcemy udawac ze wygralismy je w czechach to musimy udawac ze z czech te pieniadze sie wziely na koncie bo to jest chyba prawnie wazne. To ze wyplacimy je w czechach nic nie zmienia wg mnie. Proste porównanie: to tak jakbyśmy pojechali w niemczech do supermarketu, kupili pomarancze pochodzace z hiszpanii, przywiezli do polski i powiedzieli ze sa niemieckie.
-
h0bbit
- -#pretendent

Z tą nielegalnością to fakt - jest przepis ustawy i koniec kropka. Ale przecież taki przepis można bardzo łatwo obejść, jak? Kto na "terenie RP uczestniczy..." - a zatem wystarczy wykazać, że byłem u brata w Niemczech i tam grałem w pokera online i tyle. Hipoteza normy prawnokarnej nie zostaje spełniona a tym samym kara odpada.
-
rayo1985
- -#zwykly

Mam pytanie dotyczace wyplaty pieniedzy forma neteller. Na wielu forach pada pytanie o ilosc pieniedzy jaka moze zostac wyplacona z polskiego konta bankowego aby nie bylo cienia podejrzenia ze strony urzedu skarbowego (aby urzad skarbowy tej informacji o wyplacaniu nie uzyskał), skad inad do dzis nie wiem jaka to jest kwota miesieczna oraz jaka to jest kwota dzienna (gdyby ktos wiedzial na 100% to prosze o odpowiedz). Moje pytanie dotyczy natomiast jak mi sie wydaje opcji omijajacej ten problem mianowicie kozystajac z uslugi netellera, neteller nie posiada obowiazku informowania polskiego urzedu skarbowego o wyplacie srodkow ich klientow (pomimo ich polskiego obywatelstwa). Czy mam racje czy moze tylko w polowie a moze czegos nie uwzglednilem, prosze o odpowiedz pełna, nie jednozdaniowa.