Typ gracza turniejowego?

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Typ gracza turniejowego?

Postautor: gama » 26 lut 2009, 21:35

Czy któryś z doświadczonych graczy może mi powiedzieć, czy istnieje coś takiego jak "gracz turniejowy"? Już mówię o co chodzi. Otóż jak gram na normalnych stolikach to wtapiam. Owszem, czasami wygram trochę, ale bilans i tak koniec końców jest ujemny. A jak zasiadam w turnieju to idzie mi całkiem nieźle. Wcześniej na darmowych freerollach na kilka tysięcy graczy zwykle byłam na płatnych miejscach, w pierwszej setce. Teraz idzie mi coraz lepiej. Na naszym forumowym turnieju zajęłam w niedzielę 5. miejsce. Właśnie gram kolejny płatny turniej, w ktorym zasiadło 721 graczy, teraz zostało 58 graczy i już wiem, że znowu wpadnie kilkadziesiąt dolarów.
Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że turnieje zabierają mnóstwo czasu. Myślałam już nad tym i jedyne co mi wpadło do głowy to może na turku idzie mi lepiej, bo pomimo wpisowego gram żetonami, a na stołach obstawiam pieniądze i może ta świadomość zmienia mój styl gry? A może po prostu do gry przy normalnych stolikach trzeba mieć większe umiejętności? Faktem jest, że dopiero zgłębiam tajniki pokera i wiele muszę się nauczyć. Niemniej może macie jakieś pomysły dlaczego wtapiam na zwykłych stolikach, a w turniejach idzie mi lepiej? Z góry dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 26 lut 2009, 21:46

Oczywiście, że istnieje takie określenie jak gracz turniejowy - ja sam nim jestem. Stoliki cashowe to w moim wykonaniu porażka na całej linii, a na turniejach zawsze coś wpadnie. A dla Ciebie mam bardzo prostą radę - turnieje sit&go! Turnieje MTT (wielostolikowe) gram jak mam więcej czasu i wolny wieczór, a sit&go 10 osobowe jak mam godzinkę czy półtorej bo taki turniej trwa zazwyczaj 40-50 minut, a można pograć 2-3 naraz ;) Jakby co to służę radą :)

Awatar użytkownika
falkor81
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: falkor81 » 27 lut 2009, 00:14

Do gry przy stoliku cash nie tylko trzeba mieć inne umiejętności (styl gry) ale również bankroll który pozwoli Ci spokojnie grać nie myśląc o tym że grasz za pieniądze i jak przegrasz to się spłuczesz.

Dlatego jeśli dobrze Ci idzie w turkach to trzymaj się tego a w cash pobaw się jak już będziesz miał sporo na koncie i kasa nie będzie taka ważna :mrgreen:

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 27 lut 2009, 07:21

Falkor81, masz rację, kończę narazie ze stolikami cash, szkoda tylko, ze w turniejach CD Points się nie nabijają :)
Spiegol - dzisiaj po pracy na bank spróbuję zagrać w sit&go, bo jeszcze w takiej opcji nie grałam :) Dzięki Panowie!

borys0508
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: borys0508 » 27 lut 2009, 08:03

Turnieje - hooby + mozliwosc zarobku Chaszowki ciezka mozolna praca- tyle w temacie

Awatar użytkownika
adicegla
-#VIP
-#VIP

Postautor: adicegla » 27 lut 2009, 08:59

Kiedyś nawet był taki artykuł w CardPlayerze, tylko nie pamiętam w którym...
To jest trochę jak z jazdą na rowerze: wszyscy umieją jeździć, ale jedni specjalizują się w tour de pologne, drudzy w kolarstwie górskim, a jeszcze inni w alleycatach... :mrgreen:

oszustowiec
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: oszustowiec » 27 lut 2009, 09:17

Czytając tego posta mam siebie przed oczami - identyczna sytuacja jak u ciebie, na turniejach coś uda się ugrać, natomiast cash table to w moim wykonaniu totalna klapa. Sit&Go wychodzi na +. Problem chyba tkwi w stylu gry jaki reprezentujemy, chociaż ja dopiero się uczę, ewentualnie w ilości żetonów jakie posiadasz - jak mam ich dużo to komfortowo się czuję i inaczej gra się wtedy układa, a na turku jak wiadomo łatwo o żetony. Na cash table zaczynać z dużą ilością kasy - trochę nie podoba mi się ten pomysł i gram zdeka spięty.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 27 lut 2009, 19:38

Pierwsze sit&go za mną, spodobały mi się ogólnie, chociaż na chwilę obecną bilans zysków i strat wynosi 0 (weszłam na stolik z Omahą - w trakcie gry szybko czytałam na forum zasady i dość szybko zbankrutowałam, ale w drugiej grze już +3$ - spodobała mi się ta opcja:D). Oszustowiec - masz chyba rację z tym komfortem, jakoś żetonami łatwiej mi przychodzi licytować, bądź pasować:)

Awatar użytkownika
Ezkalop
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Ezkalop » 03 mar 2009, 00:29

pozatym w sit&go mozesz eksperymentowac ze stawkami jakie ci pasują. Czy może wolisz grać double or nothing czy zwykłe. Są turbo i short handed. Sit and go sa do wyboru i koloru. i większosci wymagaja tylko godziny czasu:D

Ja tez na cash game jeszcze sie ucze i mi kiepawo idzie opieram sie głównie na turkach i s&g.

Misiacz3k
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Misiacz3k » 30 mar 2009, 14:14

Heh mi też dużo dużo lepiej idzie w turniejach niż w stolikach cashowych :)

Awatar użytkownika
GOHAN
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: GOHAN » 30 mar 2009, 14:55

mi dobrze sng don wchodzą wczorajszy bialns 5-1 dzisiejszy 3-0, cashowk na niskich limitach - n/c, mtt z wpisowym - jeszcze nie próbowałem jak dotąd freerolle i pare razy zajełem płatne miejsca narazie skłaniam się ku sng

boooro0
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: boooro0 » 30 mar 2009, 17:57

ja na początku czułem się graczem turniejowym własnie ze względu na to że sie gra żetonami,ostatnio jak gram za wpisowe to zamiast 1500 zetonow widze to wpisowe przed soba i jest masakra,jak ci dobrze idą turki to graj dużo s&go i dobrze napewno na tym wyjdziesz,potem masz wiecej kasy to można próbować dalej na stołach,trzeba nad tym pracować i cierpliwości trzeba :smile:

freezr86
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: freezr86 » 30 mar 2009, 18:16

gama87 co do twojego przypadku to ja mam wręcz kontrastowa sytuację na turnieju przebijam się ledwo ledwo na 20 miejsce, natomiast przy stoliku gra idzie mi o wiele lepiej ... Myślę iż powodem takiej sytuacji jest to że na turnieju nie widzę jak mi ubywa moja kaska i sie nie mobilizuje ... Może i się mylę ale nie znajduje innego wytłumaczenia :/

Awatar użytkownika
kony
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: kony » 30 mar 2009, 21:49

Ja mam troche odmienne zdanie lub poprostu tego nie doswiadczylem. Sam wygralem nawet turniej na i4 i zainkasowalem wygrana za pierwsze miejsce ale przy stolach cash owych idzie mi porownywalnie. Ja odnioslem inne wrazenie. Ze mam dzien z jaka reka bym nie wchodzil to wygrywam a nastepnego nie wiadomo jak silna reke bym mial zawsze w plecy :( to mnie bardziej zastanawia. A co tego ze inaczej gra sie zetonami to pograjcie przy stolach na stawkach 0,10\0,20 :P

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 30 mar 2009, 22:06

Moim złotym środkiem okazały się być polecane mi przez Spiegola turnieje sit&go - gram w zasadzie tylko w opcji Double or Nothing. Oczywiście powtarza się scenariusz - ugram trochę, wchodzę na wyższe stawki (zazwyczaj o wiele za wysokie w porównaniu do mojego bankrolla) i znowu w dół. Teraz chcę nałożyć sobie pewne limity - jako, że gram narazie z wpisowym 1,10$, to planuję dziennie zgarniać kasę z 4 s`n`g, czyli ok 4 dolary dziennie na plusie. Póki co nie gram, zeby zarobić, tylko zdobywam doświadczenie, więc i niewielki "przyrost" bankrolla mi nie przeszkadza. Grunt, żebym się tego trzymała i nie wbijała się na zbyt wysokie stawki. Jak uzbieram 100 $ to zacznę grać na stolikach 2,20$, a cashowe nadal omijam szerokim łukiem :)

Kepasa198
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Kepasa198 » 31 mar 2009, 15:29

Co do tych graczy turnirjowych to ja nigdy nie wiem jaki typ,ale wiem jedno,nawet najgorszy typ:P moze wygrac,a nalpeszy przegrac,bo to w koncu "tylko" Poker...

Sam nie wiem jakim jestem typem,zmnieniam sie chyba od tego jak chce mi si egrac i czy mam jakas motywacje,ostatnio zaczqlem grac bardziej agresywnie:) skutkuje

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 13 kwie 2009, 15:41

ja akurat mam to samo co gama,na zwykłych stołach wtapiam wszystko ale jak już do turka pszysiąde to zaraz gra mi się o niebo lepiej,ale cholera wie czemu tak a nie inaczej może to kwestia tego że jakimś cudem tu ci idzie karta a tam nie ?? ?pzdr

Awatar użytkownika
qbkqbk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: qbkqbk » 14 kwie 2009, 17:30

polak13, bo w turkach masz ten komfort psychiczny, a jak siadasz do stolika cash i tylko myslisz jak wyjsc chociaz na 0 zeby nie wtopic za duzo kasy to i karty wydaja sie dochodzic gorsze ;)

bushmk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bushmk » 14 kwie 2009, 20:03

Gra w turniejach, a gra przy stoliku cashowym to zupełnie inne bajki. Do tego dobierana jest inna taktyka. Mimo, iż gra się w tą samą odmianę pokera to jednak trzeba dostosować grę do własnych potrzeb :) Jeśli o mnie chodzi to właśnie bardziej kręcą mnie turnieje. Bardziej mi przypadły do gustu :)

bialymaly
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bialymaly » 14 kwie 2009, 22:31

Ja nie umiem grać turniej... nie mam taktyki żadnej, muszę coś wypracować na niskich BI do 15usd, i pobawić się w $100+ bo można więcej wygrać :) Aczkolwiek znam graczy którzy graja tylko turnieje, i to głównie live... ale tam to inna bajka zupełnie...

bushmk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bushmk » 16 kwie 2009, 15:06

Wysoko stawiasz jak na początek nauki :) Mogę ci tylko powodzenia życzyć :)

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 18 kwie 2009, 15:41

ja tam im dłużej gram tym mi lepiej idzie,za to mój kumpel nic nie grał wpłacił se kaskę miesiąc temu i też na razie jest na + ale to wiadome że ktoś go wykosi wkońcu i będzie miał pozamiatane

bialymaly
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bialymaly » 18 kwie 2009, 17:27

Ja szkolę się na freerollkach, chociaż to loteria większa, i ludzie ALL IN dają preflop... ostatnio 9/10 osób all in-a dało... nie chciało mi się już tego uwieczniać, ale myślę że każdy z nas przeżył podobne sytuacje, może uda mi się coś wygrać i się wkupię gdzieś :) Dalej gram od 0 do milionera :P

bushmk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bushmk » 19 kwie 2009, 22:52

bialymaly pisze: Dalej gram od 0 do milionera :P

Takie podejście jest najlepsze jeśli gra się for fun. Ja też tak gram i się bardzo z tego cieszę. Poker sprawia mi radość, a nie zaczyna być udręką. Co fajniejsze to przy takiej grze można być tylko na plusie :) Freerollowe turnieje to naprawdę dobra rzecz, żeby się trochę pobawić z pokerem. Kto wie? Może to są zalążki do gry o naprawdę wysokie pieniądze? :)

skorius
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: skorius » 21 kwie 2009, 12:44

Ja mam dokladnie taki sam problem.. gra turniejowa idzie mi znacznie lepiej niz cashowki.. a zdecydowanie najlepiej ida mi turnieje live. co prawda sa to male turnieje ale zawsze przynajmniej 200€ wpadnie za wygranie.

Wróć do „Podstawy pokera”