Typ gracza turniejowego?

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
maks.c4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: maks.c4 » 22 kwie 2009, 02:15

Polecam wszystkim, którzy nie lubią grać cashów zagrać takiego live. Całkiem inna gra.
Poza tym gra na stołach 0.02/0.04 a 025/0.5 jest już całkiem inna, a wydaje mi się, że złe odczucia co do cashy wyciągane są właśnie z takich mikrostolików.

skorius
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: skorius » 23 kwie 2009, 17:48

no trzeba przyznac ze moje doswiadczenia z cashowkami sa zwiazane jedynie z mikrusami 0.02/0.04. bede musial sprobowac swoich sil w grze 0.25/0.5 ale najpierw trzeba troche double upow pograc :)

Lascik
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Lascik » 24 kwie 2009, 09:56

Ja również zaczynałem od stołów cashowych i tak jak część z was wyżej opisuje były dni gdy ręka szła wyśmienicie, a były takie gdy nawet pozornie mocne układy ktoś mi rozbijał...
Przerzuciłem sie na SnG i jestem bardzo zadowolony. Różnica jest jednak duża i uważam, że potrzeba więcej umiejętności do gry w turnieju niż gry na cashu.
Turniej jest ograniczony czasowo, wymaga umiejętnego obrotu żetonami i podejmowania dobrych decyzji (mówię o turniejach z wpisowym).

W cashówkach można szaleć dowoli, z jednej strony są typy co wchodzą z any two i mimo twojej silnej reki startowej i mocnym podbiciom wyfishują cię na showdownie (dodrawują do koloru, strita itp. mimo twojego usilnego starania by drawował wbrew odssom) bo im np nie zależy na kasie.
Tym samym tracisz bui-in np. 10$ (10$ to załóżmy 5 SnG z wpisowym 2$ z kasą 24$ za 1 miejsce - wystarczy wygrać jeden z pięciu SnG by być do przodu 14$). Trochę wiedzy o grze w SnG, grze na bublu i head-upie i wygranie SnG nie jest wielkim problemem.

Osobiście lubie grać SnG na 30 osób - polecam.

Co do freerolli mam negatywne odczucia - dużo osób, długi czas gry o tak naprawdę kilka drobniaków. Zawsze uważam, że trzeba szanować swój czas :)

Awatar użytkownika
zbgfromwpc
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: zbgfromwpc » 24 kwie 2009, 12:42

Ja sam gram głównie w turniejach. I zawsze coś uda mi się uciułać, a że nie mam za bardzo skąd wpłacać pieniędzy na pokera to kwota, którą ugram musi być dobrze później pomnożona.

Co do samego grania turniejów jak mam czas to zawsze siadam do turnieju z większą chęcią. Jeśli przeczekać pierwsze minuty gra jest ciekawa i ja akurat wolę taką formę rozgrywki.

olej_chodziez
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: olej_chodziez » 12 maja 2009, 15:17

Cashowki to dla mnie tez cos niezbyt dobrze sie kojarzacego, na turniejach umiem zaryzykowac i gram czesto agresywnie i sie to zazwyczaj oplaca ale wizja przegrania w kilka sekund np 10 czy chociaz 5 dolarow jakos mnie blokuje i temu cashe sa nie dla mnie chyba :oops:

Dziowid
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Dziowid » 22 maja 2009, 16:20

Ja również mam coś takiego jak osoba która założyła temat ;) Wolę grę turniejową. Nawet jak stracę 1$...(jestem początkujący) w normalnych grach stolikowych to jest porażka ponieważ lepiej zainwestować tego dolara np w 10 sng z wpisowym nawet 0.10$ gdzie za 1 miejsce można wygrać nawet 8$. Póki co najlepszy mój sng to 5 miejsce na 360 ;D ale to dopiero początek :)

utsyzyf
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: utsyzyf » 25 wrz 2009, 12:29

Też zaczynam dopiero przygodę z pokerem, mam natomiast takie odczucia, bo grałem i SNG i freerolle i cash, że SNG to miejsce gdzie np. za 1$ można pograć te 15-45 minut zależy od przeciwników i od nas samych też, jednak to jest zawsze 15-45 minut nauki za tego 1$, turnieje gram darmowe i ludzie robią tam dziwne rzeczy często nie przewidywalne i do tak 150 miejsca gra się ciężko, na cashach niestety jeden błąd może być bardzo dla nas kosztowny, jeden zły Bad Beat z all innem i tracisz wszystko co wrzuciłeś, czy nawet zdążyłeś zarobić i po czymś takim się grać odechciewa, gdy gra np. kosztuje cię dużo więcej niż gra chociażby SNG .

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 29 wrz 2009, 12:48

turnieje sit-go mają to do siebie, że lubią bawić się w psychologię :)

jak trochę się znasz na rozszyfrowaniu gry przeciwnika to powinno iść nieźle, inaczej to lepiej grać w dużych turniejach, gdzie większą rolę odgrywają umiejętności czytania gry a nie przeciwnika

Wróć do „Podstawy pokera”