strategia w turniejach

Gra w pokera w turniejach. Informacje na temat turniejów pokerowych - strategia i taktyka gdy się gra w pokera.

Matma88
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Matma88 » 31 sty 2008, 21:04

Gram w te freerolle już od 3 miesięcy i jak na razie wygrałem tylko raz! I to z pośród 1200 osób. (a pech sprawił, że to było w paradise-brak-polskiej-licencji! poker turniej ligapokerowa) Czyli nic nie zarobiłem na tym.

Moim zdaniem takie turnieje to loteria i umiejętności pokerowe nie mają tu dużego znaczenia!!! Bo nawet grając taight to i tak w końcu trafimy na bad beata.

KoJack
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: KoJack » 02 lut 2008, 15:31

Matma88 pisze:Moim zdaniem takie turnieje to loteria i umiejętności pokerowe nie mają tu dużego znaczenia!!! Bo nawet grając taight to i tak w końcu trafimy na bad beata.

freerolle rządzą się swoimi prawami.. a ze w poczatkowych jego fazach jest to totalna loteria to kazdy wie, tzn mowi tutaj o turach gdzie gra ok 1000 ludzi i wiecej...

jak dla mnie freerolle mają sens tak do 100-200... no moze wiecej jak jest o co pograc to wtedy mozna przeczekac fale allinow no ale jak slusznie zauwazyles top tez nie gwarantuje ze gdzies się zajdzie...
pozostaje zdobyć 100 postów i grać na forumowych turach, tam mało szaleńców a i jest o co pograc

bukmacherekk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bukmacherekk » 04 lut 2008, 18:39

Ja tam mam kilka taktyk . podstawowa to czekac na jakies w miare dobre karty.Kiedys gralem bardzo ostro ( allin za allinem ) i powiem ze niekiedy przynosilo to bardzo dobry efekt po kilku rozdaniach pomnozony stack.

lolas16
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: lolas16 » 05 lut 2008, 14:44

dla mnie najlepsza taktyką jest przeczekanie całkowicie pierwszych 10-15 minut ewentualnie wejść z dobrą kartą i sprawdzić flop.Na All iny w tej części turnieju nie ma co liczyć.Poza tym nawet jak się ma AA to najlepiej poczekać z All inem po turnie czy riverze aby uniknąć niepotrzebnego streeta,kolorka czy nawet fulla.No i obserwacja przeciwników w tej fazie również jest bardzo ważna przy tego typu zagraniach.
Potem najlepiej być cierpliwym do płatnych i pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa;)

Chodzi mi oczywiście o turki z 1000-2000 ludzi gdzie większość graczy to nasi rodacy:P

pozdrawiam

bukmacherekk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bukmacherekk » 07 lut 2008, 22:14

WItam jestem zalamany. zaczynam ostro stack rosnie- jestem w scislej czołówce turnieju .OD tego miejsca zaczynają się schody , nic nie idzie i nastepuje głwałtowny spadek , nie wiem co mam począc.

jaka jest wasza taktyka w srodkowej fazie turnieju ? nie koniecznie wtedy gdy stack jest poakzny.
Prosze o wpisy .

Malv20
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Malv20 » 07 lut 2008, 22:20

To ja mozę powiem jeszcze coś o mojej strategi w turniejach. Na początku to lepiej sie jakoś specjalnie nie wychylać bo jest duzó fishów i wszyscy wiemy jak sie zazwyczaj kończy konfrontacja z nimi :) Ze przgrywamy AA vs 23o :D Ale niestety jest jak jest.

W każdym razie w początkowych fazach turniejów dużo osób gra luźno poniewać, są małe blindy. I trzeba to wykorzystać często jest tak że przd nami sprawdzi z 7 osób i wtedy w puli mamy 140 a koszt sprawdzenie wynosi 20 czyli pot odds 7 : 1. A z taką statyska to mozęmy nawet sobie sprawdzić karte typu 73o poniewać prawdopodobiństwo aby trafić strita-draw wyosi z jakieś 4,7 : 1.
I jest to ryzyko do przyjęcie jeśli trafimy drawa czekamy. W przypadku mocnego betu od razu fold. Natomiast jeśłi trafimy strita to jesteśmy w stanie dużo kasy wyciągnąc przedewszystkim od fishów.

Ale jeśłi chodzi o późnijszą faze to karty którymi ja gram to

AA,KK,QQ,JJ raise/raraise z AA,KK,QQ to jestem w stanie wejśc nawet all in przed flopem

TT,99,88 tu jest już troche gorzej ponieważ bo jeśli ktoś przed nami podbije to należy sprawdzić. Natomiast jeśli to my podbijemy a ktoś nas przebije to ja zazwyczaj pasuje taką karte. Chyba zę mam do czynienia z shortstackiem który ma na kilka blindów.

77-22 te karty najlepiej tylko sprawdzać flop natomiast przy podbiciach pasować. A na flopie gramy tylko jeśłi trafimy seta.

AK - AJ raise
AT- A8 jest to jeszcze możliwa karta do gry ale ja nigdy nie sprawdzam z nią raisów
A7-A2 dobra karta do blefu zaczynając od preflopu. Np podbijamy 3xbb oczywiście najlepeij mieć stach wtedy wilkeości tak od 10xbb- nieskończonosći :) Jeśli ktoś sprawdzi to jest to zły znak ale jeszcze ręka nie jest przegrana. Na flopie jak pokarzą sie niskie karty to mozemy dalej blefować coś typu 1/2 puli albo 3/4. Jeśli nas sprawdzi to trzeba sie przygotować do spasowania.

Ostatnia grupa to suited-connectors sprawdzamy tylko gdy pozwala na to pot odds
Ja bardzo lubie te karty w grach gdy pozostaje koło 6 osób np turnieje sit&go poniewać wtedy można raisować nimi na preflopie z jakieś 3xbb.

Jeśli chodzi o turnieje wedługo mnie nie można grać tight szczególnie w internecie gdzei blindy bardzo szybko rosną i jest dużo zawodników. Ale ile osób tyle opini :)
Pozdro

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 08 lut 2008, 09:50

nie wypada mi zanegować twojego opisu podbić i wybory rąk do gry turniejowej
dlaczego? ponieważ mimo że jestem "niebieski" to nie tytułuje sie guru poerowym
kazdy ma swoją własną ściżkę doskonalenia i najważniejsze jest aby potrafił być konsekwentny w czasie pokerowych wedrówek z turu na tur :oops:
ZWYCIEZCÓW SIE NIE SADZI POWODZENIA

Malv20
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Malv20 » 08 lut 2008, 12:06

Radost21 ja cenie cie jako gracza. Dlatego chętnie posłucham twojej opini też nie jestem w 100% pewien czy to jest taka dobra taktyka dlatego opisałem ja tutaj licząć na cenne uwagi.

Jednak cieżko jest sprecyzować tak ogólnie co jest dobre na turniej. Bo o tym decyduje przedewszystkim kogo mamy na stole i za kogo nas uważają (nie licząć pozycji wielkości stacków itd.. )

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 08 lut 2008, 15:18

Malv20 pisze:Dlatego chętnie posłucham twojej opini też nie jestem w 100% pewien czy to jest taka dobra taktyka dlatego opisałem ja tutaj licząć na cenne uwagi.

pisząc ze nie neguje znaczy ze nie mam zamiaru wytykac ci błedów z prostej przyczyny co dla jednego nie ma sensu dla drugiego moze byc ok _ czasem decyduja czynniki psychologiczo-personalne jeden ma we krwi agresywna gre drugi potrafi czekac na te JEDYNE karty z najwyzszej półki
ogólnie podoba mi sie to co przedstawiłeś - przynajmniej widac ze wiesz o czym piszesz ( bo opisujesz swój repertuar zagrań i decyzji)
czego mi brakuje? KOLORU
A8 w róznych barwach to nie to samo co choćby przykładowy A8 pik
szukanie kolorowych rozwiazań, przy agresywnej grze powoduje ze nawet karta typu 54 (ale w jednych barwach) i przy odpowiednim nastawieniu emocjonalnym (presja na przeciwnika) moze dać satysfakcjonujace rezultaty. pozdrawiam i bez odbioru :mrgreen:

stoprocent
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: stoprocent » 11 lut 2008, 22:45

ja mam jedna strategie czekać na dobra pare z reki albo AK i wchodzić all in;p prawie zawsze wygrywam:)

pawlak73
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: pawlak73 » 18 lut 2008, 20:03

stoprocent pisze:ja mam jedna strategie czekać na dobra pare z reki albo AK i wchodzić all in;p prawie zawsze wygrywam:)

No w sumie można tak grać ale zanim ta dobra ręka przyjdzie to może troche minąć rund. A zwłaszcza jak są wysokie blindy to Cie "zjedzą". Ja tak kiedy grałem. No jakoś się trzymałem ale raz nie miałem nic w ręce. Jak miałem coś dobrego np.: 10 i walet to jakiś kolo albo więcej dawali all in. A jak trafiłem na parke to przegrałem bo dałem all ina i koniec. Ale uczymy się na błędach. Trzeba zdobywać doświadczenie, a jak się go ma dużo to o wygranej (nie zawsze największej) możemy mówić za każdym razem.

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 18 lut 2008, 23:44

stoprocent pisze:ja mam jedna strategie czekać na dobra pare z reki albo AK i wchodzić all in;p prawie zawsze wygrywam:)

tak sobie...jak jestes shortstackiem i nawet z AK dasz all in to ludzie ktorzy maja duzo zetonow i tak cie sprwdza z chociazby 23...maja wtedy wcale niemale szanse na wygrana na pewno 1/3 statystycznie

usiu18
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: usiu18 » 19 lut 2008, 11:25

Ja też tak gram , ale tylko jeśli w rozdaniu uczesniczy mniej niż 3 osoby

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 19 lut 2008, 21:18

niby all in z AK daje nam prawie zawsze przewage...ale rzadko kiedy bedzie to naprawde znaczaca przewaga..najlepiej jak ktos ma tez asa ale nizszy kicker...ale i tak wtedy mamy okolo 70% szans na zwyciestwo, takze np w turnieju takie 4 all iny i statycznie ktorys raz powinnismy przegrac..nie wchodzimy all in przed flopem!!

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 20 lut 2008, 12:00

Najlepszą strategią w turniejach jest mądra i spokojna gra powoli budująca bankrolla jednak to się łatwo mówi bo według tej teorii nie powinno grać się żadnego alina ale jednak ciężko nie zagrać alina tak jak np mówi kolega wyżej mając AK na ręce nie mówiąc już np o parze Asow ofc chodzi mi tutaj raczej o sprawdzenie alina innej osoby. Nalepszym rozwiązaniem jest wygranie alina na początku turnieju wtedy można spokojnie kontrolować grę :)

bukmacherekk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bukmacherekk » 22 lut 2008, 19:47

Moim zdaniem najlepsza taktyka to zagrac ostro poczatek turnieju , zrobic stack który pozwoli w poniejszej fazie kontrolowac gre.Dobre wyczucie kogo ma sie przy stole jest rowniez wazne mozna zarobic na maruderach

Renton2525
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Renton2525 » 22 lut 2008, 20:09

ja dzis po trzech turniejach zagranych bardzo tight potwierdzam że jest w tym jakiś sposób, przynajmniej na początek rozgrywki, pierwszy turniej i interwenn i w sumie zagrałem 3 rozdania i spokojnie znalazłem sie w pierwszej 30 będąc na 3 pozycji. podobnie na canbet również kilka zagrań i z 880 osób byłem w strefie płatnej 260 osobowej na 40 miejscu, ogólnie nie zbiłem jakiś wielkich nagród w tych turniejach ale tak trzeźwo patrząc to jest w tym jakiś spokój na dojście do miejsc płatnych

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 22 lut 2008, 23:46

granie bardzo tight jest dobra opcja jesli chcemy dojsc do platnych po prostu...ale nie da sie tak wygrac duzej kwoty czyli zajac ktores z wyzszych miejsc

tlpmsoul
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: tlpmsoul » 24 lut 2008, 14:43

1. Przeczekujemy szalencow ( do 30 minut turnieju , blindy nie eda jeszcze takie wysokie ).
2. Gramy na pol gwizdka , na flopie podbicia z overpair , lub lepsze.
3. A potem juz wprowadzamy swoja taktyke ktora uwazamy za stosowna , no bo dopiero wtedy mozna spokojnie pograc , a nie martwic sie ze Ci gosc wjedzie all ina z 56 ( bo i takie sie zdarzaja) .

Ja tak gram , rezultaty sa rozne , freerola wygralem raz 100 osobowego , te po 1000-2000 juz raczej odpuszczam (raz tez mialem 10 miejsce na 700 ) , szkoda czasu naprawde - mala szansa wygrania , a jak juz to kasa z tego ze na "fajki nie starczy". Taki turniej zajmuje od 2 do 4 godzin. Strata czasu , praktcznie zerowy progress jesli chodzi o umiejetnosci. Te freerole to sie powinny nazywac mad-tilt-freeroll :D

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 25 lut 2008, 11:05

jeszcze cos musze napisac o czym nie pisalem, na poczatku turnieju gram bardzo agreswnie swoje karty, ale gram tight aggressive czyli gram malo rak ale bardzo agresywnie, na poczatku daze do tego by sie jak najszybciej podwoic

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 09 mar 2008, 22:12

to zalerzy na jaki stolik trafimy bo dzisiaj trafiłem na stolik z graczami grającymi tak zachowawczo, ze jeden miał fulla króli i 9 i nie raiseowal do konca check i zarobil jedynie 400 żetonów, tak więc według mnie wszystko zalerzy od przeciwników. Ale trzeba sie stosować do tego co pisaliście wyżej; postarać sie podwoić odczekać 20 minut przynajmniej i wtedy juz można grać, bo takto sie bardzo rózne rzeczy dzieja.

krzesimil
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: krzesimil » 13 mar 2008, 11:52

są jakieś różnice miedzy strategia turnieju freeroll od turniejów z wpisowym (np. $2)

pytam bo wywalczyłem trochę hajsu na everest-brak-polskiej-licencji! Poker i może czas na turka z wpisowym :D

dawidek1989
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dawidek1989 » 13 mar 2008, 18:13

Jak myslicie czy z AA wchodzic odrazu allin czy ostro podbic a potem allin??? Ja kilka razy juz przegralem...... podbijalem do 500 dwie osoby wchodza i maja sete na flope albo do koloru im dojdzie..

Awatar użytkownika
komix22
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: komix22 » 13 mar 2008, 18:27

Ja osobiście jestem przeciwnikiem wchodzenia all in przed zobaczeniem flopa niezaleznie od tego jaką mam kartę czy to jest AA, KK, QQ, czy jakakolwiek inna para. Zdecydowanie preferuję wysokie podbicie przed flopem a potem dalsza gra zależy od tego co przyniesie nam flop i od tego jak zachowują się przeciwnicy po flopie. Bywa tak że twoje AA po flopie nie jest już najmocniejszym układem i trzeba się z tym liczyc. Czasami trzeba to AA spasowac żeby nie przegrac zbyt wiele kasy.

Generalnie nie wchodzę all in z AA przed flopem chyba że jest to turniej gdzie niewiele mam do stracenia.

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 14 mar 2008, 11:24

niewchodzenie all in z AA jest najgorszym zagraniem jakie mozecie napisac tutaj...nie nalezy wchodzic z AA preflop TYLKO i wylacznie w satelitce gdy np sa 4 tickety a zostlo 5 osob i jest niemal pewne ze ktos zaraz odpadnie...

Wróć do „Strategia w turniejach pokerowych”