SH NL10 Loncik Gameplay ;)

Oglądaj, komentuj filmy z gry innych użytkowników lub nagraj swój i poddaj ocenie. Od 100 postów.
Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 26 mar 2013, 18:37

Samyazza pisze:A co sądzicie o takiej akcji :
1. Nagrywam film
2. Wrzucam
3. Analizujecie
4. Wytykacie błędy

Nie chodzi mi o film, z którego poprzez oglądanie można się czegoś nauczyć, tylko o taki, z którego autor mógłby się czegoś nauczyć , poprzez krytykę.

Nie uda się z 3 powodów:
1. nie jesteś w stanie być pewnym wartości wypowiedzi ludzi komentujących Twój film
2. eksperci nie będą tracić godziny na oglądanie jednego filmiku, żeby wytknąć i wytłumaczyć błędy - jest to czasochłonne i nikt nie będzie tego robił charytatywnie (od tego są płatne coachingi)
3. takich pospolitych ruszeń było już milion :roll:

Nie zrozum mnie źle. Nie chcę nikogo zniechęcić do kręcenia itd. Nakręć, wrzuć, jak ktoś akurat na tym zaczepi oko i coś podpowie, to bardzo dobrze, ale nie liczyłbym na szczegółową analizę za freeko, bo to naprawdę jest dosyć trudna i czasochłonna robota.

No i przede wszystkim trzeba zadbać, żeby ten filmik był czytelny, a nie w rozdzielczości na schabowego. Głoś dobrze by było jakby był nagrany przyzwoicie, z porządnym głosem itd.

Awatar użytkownika
Soya
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Soya » 26 mar 2013, 19:11

Gordon jak zwykle masz racje, gdy wbijam się na late do turnieju i gram na 10bb, to postawa wsuwam z any two, jak wygram to mam już stack na grę, jak nie to idę robić obiad, to czyste zło :twisted: Powinienem siedzieć i grać TAGa a to że na shorcie ktoś mnie wyjebie, to przecież wiadomo że to zjeb...

Awatar użytkownika
Samyazza
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Samyazza » 26 mar 2013, 19:16

Drynk masz racje, aczkolwiek chodziło mi nawet o 15 minutowy ze zgromadzonymi tam zagraniami, ale fakt, że każdy te 15 min by wolał przeznaczyć na film, z którego może sam skorzystać niż na film, który by mu pomieszał w głowie :) Bądź co bądź jak ogarne kiedyś skilla to coś od siebie wrzuce :mrgreen:

Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: Loncik » 26 mar 2013, 20:25

Drynk, nie powinieneś tak pisać, bo idąc twoim tokiem myślenia nikt nie odważy się nakręcić nic. Moim zamiarem także nie było nakręcenie filmiku szkoleniowego i nawet nazwałem specjalnie to gameplay. Może wiele rażących błędów nie popełnia, ale czytając Twoje, Alberta, Porcupina, Śliwy czy nawet innych userów (nie wspominając nawet o expertach) analizy, uczenie kogoś po prostu zakrawało by na herezję. Mimo wszystko wrzuciłem, bo ktoś kto uczy się podstaw gry lub jest totalnym fiszem, może coś podejrzy, coś go zmusi do myślenia itd. Z kolei wy od siebie dorzucicie jakieś kilka słów, tak jak ty co do rozegrania tych niskich pocketów i jakieś tam pole do przemyśleń będzie. Pomijam już pozytywny aspekt analizowania własnych zagrań przy tworzeniu takiego materiału.

Reasumując. Samyazza, kręć, wrzucaj. Na bardzo wnikliwe analizy nie licz (od tego jest dział analiz), ale na luźnych uwag co do Twojej gry, szczególnie jeśli popełniasz łatwo zauważalne przez bardziej doświadczonych userów błędy, spokojnie możesz liczyć.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 26 mar 2013, 21:28

A jak ja nakręcę sesję SNG 3.5$ 9max to ktoś obejrzy i po analizuje grę razem ze mną? :)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 mar 2013, 22:35

Co do kręcenia filmików, zwłaszcza tak, jak to zrobił Loncik, macie potężne value

1. ANALIZUJECIE UCZCIWIE, GŁOŚNO, PUBLICZNIE - swoją grę - co naprawdę pozwala Wam uniknąć wielu błędów, zauważyć co robicie nie tak

2. Zawsze ktoś na to spojrzy świeżym okiem - oczywiscie grasz cash nie bedzie ogladam 2h materiału szkoleniowego z sng i odwrotnie, ale uważam że gracze cashowi spokojnie mogą poświęcic 30-40 min na obejrzenie takiego materiału. Mało mamy aż takich wymiataczy, dla których byłby to czas stracony

3. Zdobywacie szacunek na forum, uznanie innych userow - naprawde uważam że matariał nagrany przez Loncika jest na bardzo wysokim poziomie, fajnie się słucha i ogląda jego grę

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 26 mar 2013, 23:12

Loncik, nie chciałem nikogo demotywować. Po prostu ja sam nie jestem pewien swoich analiz, piszę po prostu jak ja bym zagrał daną rękę, ale ekspertem nie jestem i mam masę leaków w wielu kwestiach. Często nie wiem jakie zagranie powinno być profitowe na własnych stołach, także branie na przykład moich słów za pewnik może być dla kogoś mniej doświadczonego bardzo niekorzystne. Stąd często używam słowa "imo - in my opinion" :P. Żeby nie było, że podaję gotowe, idealne rozwiązania, bo tak nie jest i swoich zagrań też często nie jestem pewien.

No i oczywiście taki filmik przejrzę ja, przejrzy paru niezłych graczy, ale dalej nie będą to osoby, które mają za sobą po 1mln + rozdań i zjadły na tych gierkach zęby. A ich słowa z bardzo dobrym przybliżeniem można brać jako pewnik.

Awatar użytkownika
MrGordon
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: MrGordon » 27 mar 2013, 15:51

Soya pisze:Gordon jak zwykle masz racje, gdy wbijam się na late do turnieju i gram na 10bb, to postawa wsuwam z any two, jak wygram to mam już stack na grę, jak nie to idę robić obiad, to czyste zło :twisted: Powinienem siedzieć i grać TAGa a to że na shorcie ktoś mnie wyjebie, to przecież wiadomo że to zjeb...

Mówię o limp/callowaniu JT za 40bb. :)

Awatar użytkownika
Samyazza
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Samyazza » 27 mar 2013, 17:11

Właśnie moje założenie było takie, że może rozruszał by się temat filmów. Podejrzewam, że niektórzy nawet z czystej ciekawości obejrzą kawałek filmu i bez wnikliwej analizy, by dostrzegli jakieś leaki, które mogliby krótko skomentować od siebie. Nie odbiło by się to na pewno na dziale analiz, a jeżeli by nie było żadnych komentarzy pod filmem, to trudno :mrgreen:

Spiegol nagrywaj nagrywaj :)

Loncik, jeszcze raz propsy za film i gratulacje awansu :D

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 30 mar 2013, 14:19

świetny filmik, komentarz bardzo dobry tak trzymać,

nie wiele da się dodać po tym co wszyscy już napisali ale od siebie dorzucam

1. przestaw sobie w hudzie wyświetlanie kart po rozdaniach na stole bo z tego co zauważyłem hud wyświetla Ci o jedną pozycje w lewo,

2. Na początku mówiłeś o wątpliwości 3-beta z AA, nie ma się co zastanawiać. lepiej zgarnąć blindy + jakieś podbicie jednego przeciwnika niż stracić stack i popaść w tilta przez szczęśliwe zagranie donka

3. Chwile po asach mówiłeś o J2 które spasowałeś bo chciałeś oszczędzać kase a na flopie spadło 22x to akurat żaden powód do żalu, wiadomo że J2 to monster nie jest a sytuacja że spadł taki flop jest totalnie randomowa, nie wiem w jakim układzie stołow grasz normalnie, ale np. grając stoły kaskadowo jak spasowałeś i spadł jakiś flop który by Ci pomógł nie żałujesz bo i tak tego nie widziałeś i nie jest Ci żal,

4. Nie miej wątpliwości w stosunku do swojego głosu, bardzo dobrze pasuje i według mnie nie uśpił by nikogo chyba że ktoś totalnie nie był by zainteresowany tym co się dzieje :razz: a muzyka według mnie jest totalnie zbędna, jeżeli będę chciał jej posłuchać włączę jakąs na yt, na filmie z gameplay :mrgreen: oczekuje gry i odrobiny komentarza i tego chyba wszyscy powinni sie trzymać.

oczywiście montaż super powodzenia i czekam na kolejne filmy ;)

Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: Loncik » 30 mar 2013, 15:15

Titanum, dzięki za przychylną opinię. No właśnie co do wyświetlania kart po rozdaniu to właśnie mam z tym problem, ale nie wiem gdzie to się zmienia w HM2. Wyświetlanie samego huda wiem jak zmienić, ale nad tymi kartami po rozdaniu nigdy się nie zastanawiałem. Na pewno wezmę wasze komentarze pod uwagę i w przyszłości postaram się całkowicie zrezygnować z podkładu muzycznego lub ustawić cichutko taki, który będzie na tyle mało zajmujący, by stanowić delikatne tło..

Awatar użytkownika
MrGordon
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: MrGordon » 30 mar 2013, 15:21

Loncik pisze:Titanum, dzięki za przychylną opinię. No właśnie co do wyświetlania kart po rozdaniu to właśnie mam z tym problem, ale nie wiem gdzie to się zmienia w HM2. Wyświetlanie samego huda wiem jak zmienić, ale nad tymi kartami po rozdaniu nigdy się nie zastanawiałem
A jak ręcznie przesuniesz to nie zadziała? Chyba prawym można przesunąć w chwili, gdy się wyświetlają. :) Tylko nie wiem czy to na stałe zadziała.

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 30 mar 2013, 15:48

MrGordon, tak to działa na stałe,
@Loncik przestawiasz to prawym przyciskiem myszy albo w momęcie gdy wyświetlą się po rozdaniu, albo drugi znany mi sposób to w oknie huda w którym wyświetlani są zwycięzcy 3 ostatnich zagrań i wygrane pule klikasz raz na wygraną kwotę wtedy na stole pojawią się karty( ale tylko w sytuacji gdy doszło do pokazania kart albo ktoś sam je pokazał) i teraz możesz złapać prawym przyciskiem i przesunąć w wybrane miejse

używasz HM2 ja HM1 więc na 100% nie jestem pewnien czy jest tak samo.

w ustawieniach HUDA powinien być także czas przez jaki karty będą się wyświetlać na stole po rozdaniu, oraz czas opóźnienia ich wyświetlenia po zaimportowaniu rozdania do bazy,

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 30 mar 2013, 18:09

Najprościej bez walki z czasowym wyświetlaniem, na stole wejść w Settings -> show mucked cards positions. Pojawią się pozycje zmuckowanych kart na stałe od AA-66 na stołach SH, czyli od 1-6 pozycji. Ustawiasz w wybranych dla siebie pozycjach po czym w settings odznaczasz fajkę show mucked cards positions i masz ustawione. Jeżeli nie masz wyświetlonego settings obok nazwy aktualnego huda to na jakiś czas sobie ją wyświetl a później wyłącz. HUD Options - wybierz huda którego używasz - Config properties - zaznacz fajkę przy Settings/Hud select. Po czym po ustawieniu jeżeli nie chcesz mieć wyświetlanych settings/nie chcesz żeby zajmowała zbędne miejsce odznacz ją.

Jak nie tak to po rozdaniu przeciągasz i ustawiasz w wybraną pozycję. W zależności ile masz sekund podane w Config properties - przy Mucked Cards - Display time(sec) przez tyle będą wyświetlane, więc musisz się pośpieszyć żeby nie poznikały. Przeźroczystość(Opacity) również tam możesz ustawiać itd.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 17 kwie 2013, 15:13

Obejrzałem filmik do końca. Wiem że trochę to zajęło, ale jakoś wcześniej nie było sposobności żeby siąść i ogarnąć cały :P

Ogólnie to jak już zostało wielokrotnie powiedziane - dobra robota.

Co do samego gameplaya, to wydaje mi się, że powinieneś trochę więcej agresji przejawiać pod scary cards. Na przykład kiedy grałeś ATs jako pierwotny agresor z pozycją, i na turnie spadł King uzupełniający flushdrawa, a od oponenta dostałeś double check (flop i turn), tutaj u mnie jest obowiązkowo bet, bo naprawdę rzadko będziesz tam dostawał double check od gotowych, dobrych układów, a cała reszta na takim boardzie po prostu musi wyrzucić do pierwotnego agresora.

Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: Loncik » 17 kwie 2013, 17:09

Dzięki drynk, cieszę się, że chciało Ci się przeznaczyć swój cenny czas na obejrzenie filmiku. Będę miał chwilę to na pewno przejrzę to jeszcze raz pod kątem tego co piszesz.

Myślałem, że coś pokręcę jeszcze i nawet miałem jakieś tam pomysły. Ale, zgodnie z przypuszczeniami, w tym miesiącu w związku z nową pracą, nie mam czasu na pisanie, granie i w ogóle na nic :( Ledwo na forumowe i TCP coś wygospodarowuje.. Fart, że dzisiejszy na comeon-brak-polskiej-licencji! jest w środę wyjątkowo, bo we wtorek pewnie bym go nie zagrał..

Wróć do „Filmy szkoleniowe”