Nauka gry w pokera

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
macromia

Nauka gry w pokera

Postautor: macromia » 04 sty 2007, 15:24

nauka gry w pokera

Macie może jakieś sugestie do tego jak powinna wyglądać nauka gry w pokera ? Ja na razie czytam książki i próbuję znaleźć filmy szkoleniowe. Do tego oczywiście praktyka, bo bez tego ani rusz. Ale chodzi mi o konkretne podawanie materiałów. Które książki czytać i w jakiej kolejności itd. Czekam na propozycje nauka gry w pokera!
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 22:20 przez macromia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dawid84
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Dawid84 » 05 sty 2007, 11:48

Ja narazie bawię się praktycznie, a teoria hmmm...może kiedyś jak będzie czas :D
Ja wybrałem drogę zdobywania doświadczenia poprzez ogrywanie się w turniejach - freeroll`owych oczywiście. Wydaje mi się, że z pokerem jest tak trochę jak z myśliwcem trzeba mieć wylatane wiele godzin i trenować z lepszymi to wówczas ma się szansę na osiągnięcie czegoś.

macromia

Postautor: macromia » 08 sty 2007, 00:38

Masz rację, ale turnieje to nie to samo co normalna gra na pieniądze, tam wszystko jest inne, poza tym na freerollach nikt nie płaci, więc to najwięcej zmienia... A mi chodzi o ogrywanie innych przy stołach pokerowych.

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 08 sty 2007, 11:36

Gram juz troszke i powiem wam tak z wlasnych doswiadczen - kazda lektura jest wskazana i nie zaszkodzi przeczytac - trzeba jednak pamietac ze wiele osob ma dostep do tych samych zrodel edukacyjnych - dlatego moim zdaniem najwazniejsza jest praktyka i zmiennosc stylu gry...

I jeszcze jedna uwaga - jesli chodzi o gre online to wszelkie pozycje edukacyjne maja jeszcze mniejsza wage.

A wiec krotko mowiac - praktyka - obserwacja graczy i dostosowywanie taktyki gry w stosunku do osob z ktorymi sie gra i budzetu jaki sie posiada.

macromia

Postautor: macromia » 09 sty 2007, 02:42

No, ale są przecież specjalne poradniki do gry typowo online, a sporo rad i wskazówek jest chyba użytecznych i online i przy normalnym stole, jasne, że praktyka i testy są najlepsze, ale można coś tam poczytać :D Proponujecie coś na początek ??

Awatar użytkownika
Dawid84
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Dawid84 » 09 sty 2007, 16:26

Za freerole przecież też jest kasa - tylko trzeba zająć miejsce za które jest przewidziana kasa.

macromia

Postautor: macromia » 10 sty 2007, 14:23

No wiadomo, że jest kasa, ale mi chodzi o to jak później rozmnozyć te kaskę :P

mieloOne
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: mieloOne » 12 kwie 2007, 22:47

w wiekszosci poradnikow nie znajdziesz nic ciekawego na temat jak grac online... jedynie suche podstawy... jedynym wyjsciem jest zaczac od malych stawek i powoli przechodzic na wieksze wtedy jak juz przegrasz troche $ bo to i tak predzej czy pozniej sie stanie :) to wtedy dopiero nauczysz sie grac na stolach... wiem to z doswiadczenia hehe :) i tak jak pisali koledzy wyzej musisz sporo grac zeby sie cokolwiek nauczyc :) Jeszcze cos freerolle odpadaja poniewaz nikt nie beirze tego na powaznie, wystarczy popatzrec na niektorych takich turniejach ile jest sitow i ile kamikadze wchodzacych bardzo czesto all in :) wiec jedynie dobrze platne turnieje albo stoly i inaczej mysle ze za duzo sie nie nauczysz :) Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 13 kwie 2007, 08:03

Jedna uwaga jeszcze odnosnie poradnikow - jezeli rady podawane w nich byly by takie dobre to ludzie nie zajmowali by sie pisaniem ich dla zarabiania kasy tylko by grali w pokera i na tym zarabiali - a poradniki ewentualnie rozdawali za darmo;)

macromia

Postautor: macromia » 16 kwie 2007, 14:00

mazak pisze:Jedna uwaga jeszcze odnosnie poradnikow - jezeli rady podawane w nich byly by takie dobre to ludzie nie zajmowali by sie pisaniem ich dla zarabiania kasy tylko by grali w pokera i na tym zarabiali - a poradniki ewentualnie rozdawali za darmo;)

Jak to się mówi - apetyt rośnie w miarę jedzenia :P Im więcej zarabiasz tym lepiej, a książek przecież nie moga rozdawać, bo by jeszcze na tym tracili :P Książki są dobrą rzeczą i nie zgodze się, że nie opłaca się ich czytać.

szeryf852
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: szeryf852 » 17 kwie 2007, 00:38

zgadzam sie z macromia, ksiazki pisza przewaznie ludzie ktorzy juz cos osiagneli w tym sporcie i nie chodzi im tylko o kase, chca sie podzielic swoim pomyslem na gre a ze przy okazji na tym zarobia, takie zycie

wojtek656
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: wojtek656 » 28 kwie 2007, 22:29

Witam! To moj pierwszy post na forum. Chcialem tylko napisac, ze jesli ktos jest poczatkujacy w pokerze to moja rada jest taka, odpalic 2 stoly i czekac tylko na naprawde dobre karty typu AA, KK, QQ, JJ-22(Jesli nie trafimy seta to fold) AKs AQs. Dalej karty rozgrywane tylko z dobrej pozycji (button) KQs , AJs. Gra taka wymaga maksymalnej cierpliwosci, ale pozwala zarobic. Potem im dluzej gramy i mamy wieksze obeznanie z grą mozna grac bardziej loose. Jesli ktosby chcial pogadac o pokerze zapraszam na PW albo GG (1490534)
Pozdrawiam.

Aha do tego jak najwiecej czytać i przegladac jak najwiecej rąk innych graczy:)

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 09 gru 2007, 21:54

poker jest przede wszystkim praktyczny
koniecznie więc trzeba rozegrac kilkanascie rozdań
aby do tego poczuc adrenaline warto zagrac o pieniadze - bez pieniedzy
jak?
turnieje shasta w everest-brak-polskiej-licencji! poker - rewelacja
wejsciowe 0+0
a mozna wygrac za 1 miejsce 0,05$ 2-0,03 i trzecie 0,02$
ja tak sie bawiłem ze wygrałem około 50 sitów bez wpłacania
apotem
potem to juz głeboka woda...
i przyjemne uczucie pływania po pokerowych stołach

alves
-#VIP
-#VIP

Postautor: alves » 23 gru 2007, 22:00

ja jestem samoukiem a zaczynalem gre na wp:) ale szybko mi sie znudzilo i zaczelem we freerolach... potem to juz poszlo z gorki. fakt faktem uczylem sie na wlasnych bledach ale to przynioslo efekty w postaci wygranych turkow

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 23 gru 2007, 23:44

Przeczytaj kilka ksiazek :) Potem usiadz na stoly micro stake i zobaczysz ze to nic nie da!!!
na pocztek graj zwykle ABC pokera na niskich limitach ograsz sie troche nazbierasz bankroll
i z czasem przesiadziesz sie wyzej. W miedzyczasie uzupelnisz wiedze teoretyczna . Nauka gry na freerollach mojim zdaniem nie ma sensu , gdyz sa to strasznie specyficzne turnieje.(nie mowie zeby nie grac - tylko ze nie mozna sie z nich nauczyc gry) Najlepiej zaczac od cash tables niskie limity (full rings) albo od sit&go

neu999
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: neu999 » 25 gru 2007, 12:26

Ja zaczynam od FR jak coś wpadnie do kieszeni to gram na cashowych stolikach tam się można dużo nauczyć :)

Awatar użytkownika
FCSEBA
-#VIP
-#VIP

Postautor: FCSEBA » 25 gru 2007, 12:57

Oczywiście,ze najlepiej zacząc od freerolli,ja tak zaczynałem prznajmniej i za ugrane pieniązki gralem przy stolach 5-cio osobowych ze stawkami: 0.05-0.10 NL ,
lub 0.10-0.20 Limit i sie bardzo szybko nauczyłem grać bez żadnych ksiązek.
Teraz jest taki efekt,że sobie śmiało radze i ogrywam 80% ludzi w pojedynkach 1 vs 1 ,a na stołach 5-cio osobowych prawie zawsze zarabiam 3 razy tyle z czym wejde,choc przyznam,ze ostatnio jakos brak czasu na gre..musze sie wziac znowu,a dzis na Tony pokr freeroll to pogram :)

alves
-#VIP
-#VIP

Postautor: alves » 25 gru 2007, 13:15

FCSEBA pisze:Oczywiście,ze najlepiej zacząc od freerolli,ja tak zaczynałem prznajmniej i za ugrane pieniązki gralem przy stolach 5-cio osobowych ze stawkami: 0.05-0.10 NL ,
lub 0.10-0.20 Limit i sie bardzo szybko nauczyłem grać bez żadnych ksiązek.

potwierdzam Twoje slowa, tak najlatwiej i najlepiej wejsc w swiat pokera, normalnie jakbym widzial swoje poczatki. pzdr

szpila
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: szpila » 25 gru 2007, 13:51

ja zaczynalem od freerolli i mysle ,ze nie najgorzej na tym wyszedlem! Wiadomo ,ze czasami lepiej jest siegnac po jakas lektore , ale.... polecam tez ogladanie potyczek najlepszych! :mrgreen:

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 gru 2007, 07:17

Co do ksiazek to ich wybor jest tak olbrzymi ze sa 1000 stronicowe pozycje skupiajace sie tylko na pokerze online i stolach mikro. Polecam zajrzec na amazon.com - niestety, wszystkie ksiazki za po angielsku, no i przesylka nie jest tania.

Ja osobiscie mam zdanie zupelnie odrotne od Mazaka (chyba z 5x sie juz o to klocilismy :), i uwazam ze przeczytanie kazdej ksiazki o pokerze to olbrzymi plus. Kazda wiedza pozwala inaczej obserwowac zachowanie graczy przy stole, i jesli nawet samemu nie stosuje sie opisanych w ksiazkach taktyk, to mozna na tym przylapac przeciwnikow, co uczyni ich przewidywalnymi.

I jeszcze jedno zdanie - autorzy pisza ksiazki niekoniecznie dla zyskow ze sprzedazy, ale dla reklamy swojej wlasnej osoby. Zbudowanie sobie wizerunku guru pokerowego w dluzszym czasie przyniesie 100x wieksze zyski niz milion sprzedanych egzemplarzy.

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 26 gru 2007, 11:29

glory glory man united pisze:C

uwazam ze przeczytanie kazdej ksiazki o pokerze to olbrzymi plus.

.

Swieta racja!! Bo od kogo sie uczyc jak nie od najlepszych. Dodatkowo dobra forma treningu sa real poker training. polega to na ,tym ze
1. odpalasz nr stolow ktore podaje gosc prowadzacy trening (np. 4 sit&go) w danym sofcie
2. Gosc komentuje swoja gre wszystkim uczestnika terningu (obserwujesz gre i sluchasz komentarza)
treningi sa po polsku ale czesciej po angielsku

Awatar użytkownika
FCSEBA
-#VIP
-#VIP

Postautor: FCSEBA » 26 gru 2007, 14:04

No to może się wreszcie przełamie i przeczytam którąś z książek i sie podziele opinią czy sie czegos nowego nauczyłem choć szczerze mówiąc to jakos mnie to nie przekonuje.

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 26 gru 2007, 15:23

Na jakich stawkach grasz? To moze ci cos podpowiem

Awatar użytkownika
Sebola
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sebola » 26 gru 2007, 15:52

Ja jak zaczynałem to byłem zarejestrowany już np. na sportingbecie i wchodzilem na stoly ale nie siadalem na nich tylko obserwowalem jak graja inni - mysle ze duzo mi to dalo, bo taktyka gry niektorych byla naprawde rozna i interesujaca

Zreszta do dzisiaj tak robie zanim usiade do jakiegos stolu za wieksza kase np. z wejsciem 1$

skrzychuz
-#VIP
-#VIP

Postautor: skrzychuz » 27 gru 2007, 17:34

Z tego co tu czytam, widze że zdecydowana wiekszość całkiem spoko kase na pokerze robi. tak ?

Wróć do „Podstawy pokera”