Nauka gry w pokera

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Awatar użytkownika
FCSEBA
-#VIP
-#VIP

Postautor: FCSEBA » 27 gru 2007, 18:55

skrzychuz sporą kasę ...hmm...wiesz raz z górki raz pod górkę ogólnie mozna ładną kasę trzepać,ale trzeba umieć.. Żeby cos porządnego wygrac trzeba posiadać umiejętnosci i poprostu zainwestować np wpisowe na turniej.. Pozdro.

Awatar użytkownika
Sebola
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sebola » 27 gru 2007, 23:05

Mój rekord to wygrana mniej więcej na wakacje w Tunezji dla 2 osób na Titan Pokerze - i to wszystko tylko z darmowej kasy którą dostałem dzięki temu forum - w przeciągu 1,5 miesiąca - od czerwca do połowy lipca. Nic nie wpłacałem i wyciągnąłem grubo ponad 1000 $ ale grałem też w blackjacka. No i miałem jasny cel - przekonać moją żonę, że poker to może zły jest i może to i hazard, no i może można w niego wpaść - ale jak się gra rozważnie - to można na coś ciekawego dodatkową kasę wygrać i traktować to jako tylko i wyłącznie wieczorną rozrywkę.

Później już oczywiście parę razy się przejchałem, zwłaszcza na blackjacku ale to gra z maszyną więc na dłuższą metę nie polecam. Nie polecam również gry dłuższej niż 2 godziny dziennie w pokera bo karty po prostu dziwnym trafem przestają iść a w turniejach zazwyczaj na river - dochodzi Twojemu przeciwnikowi jakaś ciekawa karta.
Poza tym nie polecam gry kasą wygraną we frerollu w tym samym dniu w którym ją wygrałeś.

Mam jakieś takie dziwne wrażenie, że nie zawsze poker room'y są fair - przynajmniej jeśli chodzi o karty, układy które dostajesz. Oczywiście jak spotkasz na stole samych "fish'ów" to i tak ich ograsz, czy Ci karta będzie szła czy nie. Ale ja lubię np. grać na turniejach sit$go na 5-6 osób (zależnie od pokerroom'u) na stawce ok. 20$ +2, a tam już o fishów ciężko i nie raz Twój los rozstrzyga river :)

Także na początek polecam freerolle - na tym naprawdę można zdobyć doświadczenie i coś z tego ugrać bez inwestowania własnej kasy - najlepiej nie uczyć się gry za własne pieniądze, bo później za szybko chcesz się odegrać, a doświadczenia mimo wszystko jeszcze brakujei można za dużo stracić

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 27 gru 2007, 23:19

Najpierw to radzę wszystkim poczytać literaturę dot. pokera (oczywiście odpowiednią do tego co grają)

Zacznijcie od bibli Brunsona i przejdźcie do Harringtona i Sklanskiego.

rjastrzab

Postautor: rjastrzab » 28 gru 2007, 16:08

nowy233 pisze:Najpierw to radzę wszystkim poczytać literaturę dot. pokera (oczywiście odpowiednią do tego co grają)

A ja myśle, że literatura owszem jest pomocna, ale najlepiej zdobywać doświadczenie na niższych poziomach poprzez udziały we freerollach.
Obciążenie finansowe żadne, więc można obserwowac reakcje i zagrania innych graczy.

Fransmlks
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Fransmlks » 28 gru 2007, 18:13

rjastrzab pisze:
nowy233 pisze:Najpierw to radzę wszystkim poczytać literaturę dot. pokera (oczywiście odpowiednią do tego co grają)

A ja myśle, że literatura owszem jest pomocna, ale najlepiej zdobywać doświadczenie na niższych poziomach poprzez udziały we freerollach.
Obciążenie finansowe żadne, więc można obserwowac reakcje i zagrania innych graczy.

Trcohe się zgodze, że na freerollach można się pouczyć gry ale nie nauczyć!
Najlepiej się uczymy gdy mamy jakiś wjkład w turniej (wpisowe)!

Awatar użytkownika
Sebola
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sebola » 28 gru 2007, 23:22

Zgadzam się - gra we freeroll'ach nic nie daje, bo tam każdy nawet z układem 2 5 wejdzie, bo mu sie np. juz nie chce grac a nie ryzykuje w koncu utraty zadnej kasy.
Juz gdzies pisalem ze polecam najpierw wchodzenie na stoly cashowe lub turniejowe sit & go ale nie siadanie do gry a jedynie obserwowanie taktyk jakie stosuja gracze

skrzychuz
-#VIP
-#VIP

Postautor: skrzychuz » 29 gru 2007, 14:10

z chęcią bym poczytał jakieś książki, ale sam fakt że są po angielsku wystarcza że brak mi odwagi do tego przysiąść

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 29 gru 2007, 14:14

nie jest tak zle . Troche podeprzesz sie slownikiem i dasz rady . Polecam online ling.pl

marcinos
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: marcinos » 04 sty 2008, 14:27

Jak dla mnie spam jeśli nic nie umiesz. Nauczysz się tam grać i dostaniesz kase na gre. A gra w freerollach i play money to dla mnie mijanie sie z celem.

jamalpl
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: jamalpl » 21 sty 2008, 20:12

na internecie są tez kursy szkoleniowe przez program komuikacyjny TeamSpeak nawet po polsku, tez mozna skorzystac

marcin88
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: marcin88 » 22 sty 2008, 15:39

Ja jak dotąd nie korzystałem z żadnej literatury, ale jak podejdzie mi pod rękę jakaś ciekawa książka o tematyce pokerowej i na dodatek po polsku to napewno przeczytam :-) Jestem raczej zwolennikiem zdobywania doświadczenia przez udział we freerollach i grę na stołach za najmniejsze stawki oczywiście z jakiś bonusów i darmowych depozytów bo w razie porażki jednak korci człowieka żeby się odegrać ;-)

Awatar użytkownika
*Matt*
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: *Matt* » 22 sty 2008, 15:57

marcin88 pisze:Ja jak dotąd nie korzystałem z żadnej literatury, ale jak podejdzie mi pod rękę jakaś ciekawa książka o tematyce pokerowej i na dodatek po polsku to napewno przeczytam Jestem raczej zwolennikiem zdobywania doświadczenia przez udział we freerollach i grę na stołach za najmniejsze stawki oczywiście z jakiś bonusów i darmowych depozytów bo w razie porażki jednak korci człowieka żeby się odegrać

Według mnie dla początkującego pokerzysty najlepsze są poradniki zaawansowanych graczy oraz literatura podstawowa tzn. zasady, słownik pokerowy itp. Jeśliby porównywać artykuł napisany przez doświadczonego gracza wraz z dogłębną analizą do suchych statystyk to różnice można zaobserwować podczas pierwszego rozdania.
Natomiast później można chwycić po grubszą literaturę pokerową.

fancik
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: fancik » 22 sty 2008, 22:37

najpier spróbuj ugrac cos na freerolach lub wyrób sobie jakis bonus, ale nie sciagaj po 10 pokerroomow i grac na wszysstkich freerolle, oswoj sie na jednym. jak ugrasz cos wskakujesz na mikrostawki i jakos to idzie. jak poprzednicy mowia najlepiej przeczytac jakas dobra ksiazke ale moim zdaniem podczas praktyki szybciej mozna sie nauczyc grac.

Renton2525
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Renton2525 » 23 sty 2008, 10:36

Ja dodam od siebie że początkujący powinien jednak jak najwięcej czytać artykułów czy książek o pokerze, czytać, czytać i wyrabiać w sobie cierpliwość oraz umiejętność wchodzenia do gry z dobrymi układami, szczególnie na na pczątku jest to ważne gdyż nie zwraca sie wtedy jeszcze uwagi na przeciwników, nie umie sie ich odczytywać. Grając tylko mocne karty mamy statystyczną przewagę. Freeroll to nie jest sposób na naukę, mikro stawki również bym odradzał bo tam też jest czasami lotto. moim zdaniem najlepszy jest jakiś bonus 50$ i stawki 05, 010 a nawet 010,020, ewentualnie sit&go, bo tak naprawdę to już n tych stawkach zaczyna sie w miarę przyzwoita gra w pokera, istnieje duże prawdopodobieństwo że się szybko spłuka początkujący ale czy nie o doświadczenie chodzi i naukę w tym wszystkim. Choćby i kosztem tych 50$, wiedzą przecież kosztuje :mrgreen:

davidian
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: davidian » 23 sty 2008, 11:04

Dwie żelazne zasady na poczatek:

- nie wpłacaj kasy - mozna pograc za free i sprawdzic sie we freeroll ktorych jest pod dostatkiem
- graj, graj i nie poddawaj sie.Ja na poczatek zaczynalem na Betsson-brak-polskiej-licencji! gralem codziennego freeroll o 250$ gralo 1000 osob 40 miejsc platnych i wiele razy udalo mi sie dojsc do platnych (pozniej przestałem tam grać bo zwiekszyli ilosc osob do 1.6 k)

Powodzenia i duzo cierpliwosci bedzie potrzebna

marcin88
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: marcin88 » 23 sty 2008, 13:45

davidian pisze:Ja na poczatek zaczynalem na Betsson-brak-polskiej-licencji! gralem codziennego freeroll o 250$ gralo 1000 osob 40 miejsc platnych i wiele razy udalo mi sie dojsc do platnych (pozniej przestałem tam grać bo zwiekszyli ilosc osob do 1.6 k)

A gdzie można pograć we freerollach z dość małą liczbą graczy? Tak do 500. Jaki Pokerroom proponujecie?

Renton2525
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Renton2525 » 23 sty 2008, 14:01

Polecam Noiq, choć tam jest zn reguły do 1000, jeszcze może mansion ponad 2000 ludu ale wydaje mi sie że gra tam się całkiem przyzwoicie i nie na szaleńca:) Odradzam unibet-brak-polskiej-licencji!, chyba ze polski freeroll, oraz cała siec i4poker ponieważ jest tam 2000 ludu a tylko 3 płatne miejsca i każdy wali all in aż miło :mrgreen:

Awatar użytkownika
*Matt*
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: *Matt* » 23 sty 2008, 14:19

marcin88 pisze:A gdzie można pograć we freerollach z dość małą liczbą graczy? Tak do 500. Jaki Pokerroom proponujecie?

Najlepsze są freerolle z hasłem. Napisz 100 postów to będziesz miał dostęp do freerolli organizowanych przez forum pokerkings. W tych freerollach uczestniczy max 50 graczy, więc jest duże prawdopodobieństwo na wygraną.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 23 sty 2008, 15:06

nauka gry w pokera
to proces który u jednych przebiega szybciej u drugich dłużej ale u wszystkich (bez wyjątku jak to proces - z załozenia) powinien trwac całe (pokerowe) zycie

poker levels - kazdy z nas reprezentuje jakis poziom pokerowego wtajemniczenia
pokerowa drabina jest wysoka a nauka kosztuje
freeroll duza ciemna na poziomie 0,02 potem 0,05 itdalej to tylko kolejne szczeble pokerowej kariery

czyli od pucybuta do milionera :mrgreen:
ale krok po kroczku (szczebel po szczeblu) i uwaga im wyzej tym wiekszy zawrót głowy

na pewnym poziomie warto tez zadbac o badania wysokościowe (czyli solidne teoretyczne podstawy)
bez nich GROZI upadek z wysokości na łeb
głupi niezabezpieczony i bez kasku

ps. nasze forum odwiedza wielu specjalistów BHP pokera, wystarczy nauczyc sie czytac wypowiedzi, rady, analizy ....i koniecznie trzeba umiec pytać

jak wiesz o co zapytac to znaczy jestes bliski zrozumienia
bliski podciagniecia sie o
kolejny szczebel

Awatar użytkownika
maximus86
-#VIP
-#VIP

Postautor: maximus86 » 23 sty 2008, 15:40

moim zdaniem też uważam że freerole nie są dobre do nauki, jednak potrafią wesprzeć finansowo na początku :) sam trochę w nich wygrałem i zainwestowłem w późniejszą grę i się opłaciło... i nie trzeba żadnych książek moim zdaniem...

misigin21
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: misigin21 » 23 sty 2008, 16:03

do 500 ludzi proponuje bestpoker nie ma tam zbyt dużo free(podobnie jest z bettson) ale tam nie ma gry na tzw.wariata i nie ma tak dużo ludzi 500 to jeszcze tam nie widziałem w free!

PatrykOs87
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: PatrykOs87 » 21 wrz 2010, 23:04

Szkoda, że od podstawówki nie ma lekcji pokera :) Ale było by afer hazardowych HAHA! Nie było by głupie nawet, jeśli jacyś dobrzy gracze otworzyli by jakieś prywatne szkoły pokerowe. Biznesik czuję, byłbyyy...

Qrek4
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Qrek4 » 22 wrz 2010, 09:18

ja osobiscie nie spotakalem sie z freerollem w którym jest mniej niz 1000 luda... ale skoro mówicie że takie istnieją to zaraz zabieram sie za szukanie :)

Awatar użytkownika
Suchoparek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Suchoparek » 22 wrz 2010, 09:30

Qrek4 pisze:ja osobiscie nie spotakalem sie z freerollem w którym jest mniej niz 1000 luda... ale skoro mówicie że takie istnieją to zaraz zabieram sie za szukanie :)

A freerolle z PokerKings?
Prywatne freerolle?
Polski freeroll na Titanie (200 osob) ?
Jeden z roomow w sieci Microgaming oferuje freerolle z ładną pula,gdzie gra max 250 osob...

:dajpiwo:

pegi_gdy
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: pegi_gdy » 22 wrz 2010, 13:49

no z freerolli wbrew pozorom mozna niezly hajs wyciagnac:-)

Wróć do „Podstawy pokera”