FarseerPL pisze:nie wyobrazam sobie takich sytulacji no co jak bym np chcial wpalic/ wplaic jakas o wiele wieksza kwote dajmy an to 3000$ to co zjadbo my mi 200 zeta o.O chyab ze problem lezy w tym ze na money bookers mam ustawione zł a nie dolary gdyby tak zmienic domyslna walute z MB moze by to zadzialalo no nic bede sie zastanawial w przyszlosci jak bede wyplacal z Hey poker ( jesli bedzie co wyplacac) XD
Przede wszystkim, jeśli zamierzasz często robić operacje między roomami i moneybookers, to obowiązkowo musisz się zaopatrzyć w konto w walucie, w której najczęściej grasz (sądząc po poprzednich postach, będą to zielone amerykańskie $). Wtedy wpłacasz i wypłacasz kasę zupełnie bezprowizyjnie, korzystasz z promocji jak Ci pasuje i nie kalkulujesz każdej transakcji. Oczywiście konto w Polsce przeważnie jest w PLN więc jednorazowo przy wypłacie na konto bankowe będziesz w plecy na przewalutowaniu, ale tego się uniknąć nie da, bo w końcu pieniądze będziesz wydawać w Polsce, więc potrzebujesz PLN, a gdzieś je przecież musisz przewalutować, czy będzie to kantor czy MB nieistotne. Istotne jest jednak to, ile na tym stracisz - czy więcej zwinie MB czy kantor. Wydaje mi się, że przy niskich kwotach zupełnie nie ma się coś bawić w zakładanie konta w banku w obcej walucie, żeby potem przewalutowywać coś w kantorze, bo różnice będą nieadekwatne do przedsięwzięcia (rzędu 1-5gr).
To że kurs jest 3,02 wcale nie oznacza, że po takim zostanie Ci policzone przewalutowanie. Jasną sprawą jest, że jeśli wpłacasz PLN przewalutowanie na dolary będzie po kursie ~3,15-3,20, a jeśli wypłacasz $ i przewalutowuje na PLN dostaniesz kurs ~2,90PLN za 1$. Oni z tego żyją, więc nie licz na fifty-fity
Zmiana waluty w koncie moneybookers nie jest możliwa (tłumaczą to jakąś tam historią transakcji konta i niemożność jej zdefiniowania po zmianie waluty). Kiedyś już o tym pisałem i była dyskusja na ten temat, bo też chciałem zmienić walutę na koncie. Obszedłem to w pewien sposób: drugie konto na dane kogoś z rodziny. Od razu zaznaczam, że jest to w pełni legalne, bo upewniłem się mailując z supportem moneybookers, czy mama może mieć swoje konto Moneybookers na ten sam adres - zostałem poinformowany, że tak. I to konto, nauczony doświadczeniem, założyłem w $. Nie jest to kolejna akcja w stylu "wycygań bezdepozytowy bonus na kogoś z rodziny", tylko po prostu człowiek zakładając konto moneybookers przeważnie jest jeszcze nieświadomy strat jakie później wynikną z przewalutowania, więc intuicyjnie zakłada je w ojczystej walucie. Problem może się pojawić przy wpłatach na przykład na PokerStars-nielegalny-w-PL!, gdzie sprawdzana jest zgodność danych konta P* i MB, ale na reszcie roomów liczy się tylko to, czy realizujesz wpłaty i wypłaty przy użyciu JEDNEGO konta MB. Jeśli tak, nikt nie wnika czy jest ono założone na Ciebie, matkę, żonę, czy kochankę.

A to nie była prowokacja... Po prostu co miesiąc czytam nowy topic, że rząd coś tam, że kapica coś tam, że, tu cytat, "JUPIAJEJ" może wjechać na chatę (tak tak, Sith, tych właśnie obawiam się najbardziej:D ), stąd moje wątpliwości. Wiem, że kwota zdecydowanie z kategorii: nikt sobie nią dupy nie będzie zawracał, ale pytanie nie tyczyło się tylko tej kwoty, tylko ogólnie samej idei wypłacania kasy z MB na konto bankowe jednostronnie (tzn. żadnych wpłat z konta bankowego na MB), tylko wypłaty z MB.