Matematyka w pokerze

Rozbudowane teksty na temat pokera. Strategia, taktyka, analiza oraz felietony.
Sheriff
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sheriff » 19 mar 2009, 00:35

polak13, znajdź mi jeden chociaż artykuł w którym jakikolwiek profesjonalny gracz mówi że w pokerze matematyka i prawdopodobieństwo niema znaczenia. Ja jeszcze takiego artykułu nigdzie nie widziałem, wszyscy mówią coś dokładnie przeciwnego. Może Ty grasz na zapałki wtedy masz racje nic się nie liczy tylko zapałek w **** trzeba mieć. :mrgreen: Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
texa$$$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: texa$$$ » 19 mar 2009, 07:16

szok

co za herezje się tu szerzą, NA STOS z elementem wywrotowym - niech oczyszczający ogień wygna demony lol

nie ma co piętnować że ktoś "nie liczy" itp, od razu widać że chyba nic nie przeczytał o pokerze a gra swojego pokera, osobiście nie znam żadnej publikacji która by pokerową matematykę odrzucała

to trochę jak z samochodami - masz prawko, umiesz jeździć.. ale nic o aucie nie wiesz, jak działa silnik, po co w aucie akumulator itp

Sheriff
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sheriff » 19 mar 2009, 19:28

texa$$$, To bardziej jak jeździć samochodem po dużym mieści i nie znać przepisów, ale niech każdy sobie gra jak chce ich pieniądze ich sprawa.

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 19 mar 2009, 20:55

Zostałem tutaj źle zrozumiany albo i też ja źle przedstawiłem moją teorie na temat matematyki w pokerze.O tuż zgodzę się z wami wszystkimi że trzeba liczyć w pokerze ale też nie trzeba być w niej aż tak dobrym żeby osiągać jakieś tam zyski.Według mnie w pokerze jest najważniejsze myślenie logiczne,czyli jak ktoś już wcześniej zauważył to też jest matematyka,ale według mnie w pokerze też jest bardzo ważna psychika bo bez niej nic nie wygramy,cierpliwość bo bez niej za to nigdy nie wygramy(w pokerze nikomu nie idzie karta cały czas i trzeba o tym pamiętać.No i najważniejsze to moim zdaniem szczęście bez którego również w pokerze się nie obejdzie.Nie jestem jakimś tam znawcą,bo gram dopiero od roku i więcej przegrałem niż wygrałem ale to jest moje osobiste zdanie na temat gry w pokera.pozdrawiam

Sheriff
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sheriff » 21 mar 2009, 14:54

polak13, Widzisz sam napisałeś że więcej przegrywasz niż wygrywasz. Poczytaj trochę o Pot-Odds'ach zacznij je liczyć, zacznij liczyć prawdopodobieństwo i poczytaj o strategiach gry Cash-table i zobaczysz że twój poziom gry wzrośnie kilkukrotnie co odbije się korzystnie na twoim bankrollu bardzo szybko. I zobaczysz że szczęście w pokerze niema takiego znaczenia jak ci się obecnie wydaje. Pozdrawiam

msa991
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: msa991 » 31 paź 2009, 19:28

bez grania zgodnie z zasadą obliczania pot odsów niema co marzyć o wielkich wygranych, w książce Dana harringtona "harrington o holdem" autor w każdym rozdaniu zwraca uwagę na pod odsy, nawołuje wręcz do wyrobienia w sobie nawyku że zanim wejdzie się do gry należy policzyć pod odsy.

Awatar użytkownika
raper111
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: raper111 » 01 lis 2009, 13:30

jak już to pot odds , a po drugie to zależy ile grasz stołów i jakie stawki jak grasz 10 stołów to chyba nie liczysz za każdym razem oddsów.. grając jakiś turek z dużym wpisowym to jak najbardziej to jest wskazane podsumowując grając na ilośc - nie ma sensu, na jakośc przeciwnie :roll:

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 01 lis 2009, 16:39

raper111 pisze:jak już to pot odds , a po drugie to zależy ile grasz stołów i jakie stawki jak grasz 10 stołów to chyba nie liczysz za każdym razem oddsów.. grając jakiś turek z dużym wpisowym to jak najbardziej to jest wskazane podsumowując grając na ilośc - nie ma sensu, na jakośc przeciwnie :roll:

Oczywiscie, ze liczysz. Tylko, że robisz to już automatycznie. Widzisz flushdraw i nie przechodzisz przez wszytkie obliczneia matematyczne i nie myślisz, czy jest to 7, czy 8 kart. Ty powinienes mieć to tak wyrobienie, że powinno to być dla Ciebie jak tabliczka mnożenia.

jkurak
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: jkurak » 06 lis 2009, 23:49

Tak z czasem wszystko samo wpada do glowy i to juz tylko raz ciach i gotowe zreszta wiele graczy przecenia FD i jesli ktos bije o pot to sprawdza pomimo ze jest to zagranie ev- no coz sila koloru :P ale impleid oddsy marne

Maciejjas
-#VIP
-#VIP

Postautor: Maciejjas » 07 lis 2009, 00:12

jkurak czasem i warto wejsc za pule z FD gdy np byly tylko blindy i masz pewnosc ze gracz Tobie sie wypalci :) DO kazdego zagrania trzeba pdochodzic indywidualnie.

phonik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: phonik » 07 lis 2009, 11:35

jkurak pisze:Tak z czasem wszystko samo wpada do glowy i to juz tylko raz ciach i gotowe zreszta wiele graczy przecenia FD i jesli ktos bije o pot to sprawdza pomimo ze jest to zagranie ev- no coz sila koloru :P ale impleid oddsy marne

Czasami sam FD daje nam wieksze equity. Przyklad?
:Ah:Kh na :Qd:Qc na boardzie :2h :Th :5c jest faworytem 55:45 i mimo ze nie mamy tu gotowej reki mamy przewage i mozemy ja grac jak made hand.

pozdr

zwierze
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: zwierze » 08 lis 2009, 11:21

Dla nowego gracza napewno matematyka jest istotna i powinien sie przede wszystkim nauczyc jakie ma szanse, kiedy oplaci mu sie dane zagranie, a to o czym Ty piszesz to sprawa ktora nabedzie w trakcie gry. Sam to musi wyczuc i sie nauczyc. Ja na pierwszym miejscu stawialbym matematyke dla poczatkujacych.

marcin__pol
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: marcin__pol » 14 lut 2011, 09:07

Matematyka matematyką, lecz jeżeli nie masz szczęścia to i tak ci nic nie pomoże. Ostatnio na riverze wszyscy mnie łapali bo doszedł im kolor lub strit:(

Misiacz3k
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Misiacz3k » 22 lut 2011, 15:05

Każdemu elementowi gry należy się tyle samo uwagi :wink:

Chomiczasty
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Chomiczasty » 23 lut 2011, 01:19

marcin__pol pisze:Matematyka matematyką,

marcin__pol pisze:Ostatnio na riverze wszyscy mnie łapali bo doszedł im kolor lub strit:(

I właśnie to jest matematyka. Nie mając gotowego układa ale mając silny ciąg do strita lub flusha masz czasem procentowo większe szanse od graczy z gotowym układem

Wróć do „Artykuły o pokerze”