Ile rebuy-ów??

Wasze sposoby i pomysły na płynne zarządzanie bankrollem
ludzki
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: ludzki » 02 cze 2009, 15:08

Ja mam mieszane uczucia co do rebuyów. trzeba mieć odpowiedni bankroll żeby w nich grać bo "normalna" gra turniejowa tam nie popłaca. Ogólnie kwota wydana na rebuye nie powinna być wyższa niż kwota wypłacona za ostatnie miejsce w kasie.

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 13 cze 2009, 10:38

Rebuy to rebuy ale jak po tem grać.Bo grałem ostatnio na Expekcie turek z rebuy za 1$ no i gra wyglądała tak że średnio co 2 rozdanie padał all in.No to ja zastosowałem się do powiedzenia...Jeśli wpadniesz między wrony musisz krakać jak i ony,i też grałem rebuy rebuy rebuy i all iny same.Po godzinie gry uzbierało się trochę chipsów ale zająłem miejsce dające mi jedynie zwrot tego co wydałem na turek +-4$.Dopiero wkraczam w świat pieniężnego pokera więc dla mnie takie turki to taka nowość.Pozdro

poker89
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: poker89 » 29 cze 2009, 22:05

Ja w zasadzie to rzadko używam rebuy - i Najwyżej jeden na turek , jak jest fajna pula.

Awatar użytkownika
Kosira
-#VIP
-#VIP

Postautor: Kosira » 06 lut 2010, 22:54

Ja nienawidziłem rebuyów - wkurzało mnie to, że same alliny idą. Ale teraz mam sposób.
Od razu po rozpoczęciu gry robię rebuya, jak dotrwam do przerwy to robię addona.
Zakup na początku daje mi komfort psychiczny, że nie musze się ładować z byle czym na allin. Czekam na swoją kartę, jak się uda podwoić i zrobić addona to nie pozostaje nic innego tylko dotrwać do FT.
Osobiście wolę grać Freezouty.

jog
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: jog » 06 lut 2010, 23:44

wszystko zalezy od puli turnieju, wielkosci rebuy i ilosci graczy , pierwsze oczywiscie staram sie grac bez rebuy i zbudowac mozliwie wysoki stack , niestety jesli zdarzy sie jakas pomylka/ pechowe rozdanie to oczywiscie robie rebuy: 2-3x

Awatar użytkownika
JimBeam
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: JimBeam » 08 lut 2010, 15:50

Ja w turniejach z rebuyami żadko sprawdzam jakieś nie pewne rozdania, ponieważ z rebuyami większość osób podchodzi tak że : " A przegram to zrobię 1 rebuya CALL" . I potem przegrywa się z jakimś fuksiarskim drawem albo czymkolwiek. Wolę turnieje freezout. Osobiście rebuye robię bardzo rzadko i jest to max 1-2. Add-onów nie używam wcale.

Awatar użytkownika
adamek1303
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: adamek1303 » 11 lut 2010, 21:37

to zalezy od puli i od czasu przeznaczonego na rebuya

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 28 mar 2010, 18:56

W którymś CardPlayerze napisali, żeby się przygotować nawet na ok 7 rebuyów...

ziutas
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: ziutas » 29 mar 2010, 17:41

dokladnie grajac z rebuyami trzeba byc przygotowanym ze kwota wpisowego to jest zaledwie czesc funduszu jaki musimy przeznaczyc na rozegranie danego turka

Awatar użytkownika
bizzarre
-#VIP
-#VIP

Postautor: bizzarre » 29 mar 2010, 19:22

Jeśli chodzi o rebuye to nie jestem ich zwolennikiem. Może mam nieco zniekształcony obraz bo gram większość freerolli w których gracz po rebuy przeważnie wchodzi all in w następnym rozdaniu. Dla mnie dziwne bo jeśli gra sie freeroll a daje się za rebuy 0.5 euro (powiedzmy 4-5 razy) w takim freerollu żeby coś ugrać powyżej 5 euro to trzeba być w najlepszej 10 więc wątpie żeby gracze robiący rebuye na tym wychodzili.

ToJa
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: ToJa » 17 maja 2010, 18:00

rebuy w freerola to beznadzieja a w turniejach z wpisowym normalnie to jest czasami ciekawie bo pula idzie w górę

John Anthony
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: John Anthony » 04 cze 2010, 00:04

W turniejach z rebuyami można bardzo łatwo uzyskać przewagę nad przeciwnikami poprzez wzięcie rebuya i addona, ponieważ wiele osób tego nie robi. Wydaje się, że niewiele to zmienia, ale moim zdaniem jednak ma to duże znaczenie i zawsze korzystam z tej opcji

Kikson
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Kikson » 05 sie 2010, 01:16

Moim zdaniem branie rebuy/addon to dobra zagrywka psychologiczna, tylko trzeba umieć ją w odpowiedni sposób wykorzystać na początku turnieju.

Awatar użytkownika
dadzio10
-#VIP
-#VIP

Postautor: dadzio10 » 05 sie 2010, 08:37

Od razu powinno się brać Rebuy żeby grać na staku 2x

Trzeba jak najszybciej się nabudować żeby mieć dużo big blindów po fazie R/A

Koniecznie Addon :P

dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dam1anov » 08 sie 2010, 14:34

dadzio10 pisze:Od razu powinno się brać Rebuy żeby grać na staku 2x

Trzeba jak najszybciej się nabudować żeby mieć dużo big blindów po fazie R/A

Koniecznie Addon :P

:wink: No bez przesady z tym "adkiem" - jak się solidnie nabudujesz, a on daje Tobie powiedzmy z 5BB to nie ma takiej konieczności :smile: .

Podwójny stack to standard, nie ma większego sensu oszczędzać na tym. A potem już zależy od rolla i podejścia. Moim zdaniem(nie podpieram tego żadną fachową literaturą - moja obserwacja) korzystniej jest jednak grać turnieje R/A z wpisowym około 5xniższym niż grane freezouty.
Granie fazy rebuy ultratight nie jest bezcelowe, jednak bywa strasznie frustrujące. W zasadzie trzeba odrobinę liczyć na uśmiech krupiera, tak żeby przy w miarę niskich blindach dał kilka razy solidne ręce. Bo wartość stacka początkowego dość szybko maleje, bliżej końca fazy rebuy stajemy się powoli przystawką dla nabudowanych przeciwników.

Ja jednak wolę pograć luźniej, z ryzkiem kilkukrotnego wkupienia. Wolę szukać gry z suited connectors, niskimi parami, oglądać jak najtaniej jak najwięcej flopów, zwłaszcza w początkowej fazie, gdy blindy są niskie w stosunku do stacka początkowego. Ale w związku z tym potrzebuję o wiele więcej BI do takich turniejów w swoim rollu, te magiczne 2% Fergusona to stanowczo za mało przy takiej grze.

Pozdrawiam

vde
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: vde » 17 sie 2010, 22:23

Ja osobiście wolę turnieje freezout, aczkolwiek jak już gram w turach z możliwością rebuy i add-on to zazwyczaj mam taką zasadę. Maks 1 rebuy, chyba że dostanę konkretnego bad beat'a to wtedy jak sie jeszcze opłaca robić rebuy to go wykorzystuję. Co do Add-on.. myślę dam1anov, że nie masz racji :) nawet jak jesteś wysoko to warto powiększyć przewagę nad rywalami. zawsze z tego add-on'a można rozegrać jakąś luźniejszą i finezyjną akcje przy stole, więcej żetonów = mniejsza presja :D

kalet

Postautor: kalet » 18 sie 2010, 22:40

Uwielbiam rebuye przede wszystkim za to, że przez okres rebuy jest gracze grają luźnie. To daje duże możliwości po fazie rebuy. Jeśli się nabudujesz - zaczynasz ze znacznie lepszej pozycji. Jeśli nie - rebuy+addon daje Ci troszkę mniej niż średni stack, więc w sumie tragedii też nie ma.

Zawsze obowiązkowo double rebuy na starcie + addon również zawsze - nieważne jaki mam stack
Rebuyów... najwięcej chyba zrobiłem 3 double rebuye, rzadko się zdarza mieć więcej pecha. Średnio robię 3 rebuye / turniej.

sheckin
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: sheckin » 02 gru 2010, 16:35

Nigdy nie stosuje tej metody. Jestem początkujący, więc pewnie się mylę, ale uważam, że jak karta nie idzie od początku, to nic mi nie da dokupowanie żetonów.

tony1981
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: tony1981 » 03 gru 2010, 18:46

Ostrożna gra i można sobie podarować Rebuya;)

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 22 gru 2010, 20:02

a najlepiej nie grać turniejów z rebuyami i problem z głowy, czasami takie turnieje nie mają nic wspólnego z grą w pokera....

Kaznox
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kaznox » 11 maja 2011, 14:15

Moim zdaniem najlepsza opcja z rebuyami to turniej z okreslona iloscia rebuyow i addonow.

MagikJohnson
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: MagikJohnson » 06 cze 2011, 19:20

turnieje z rebuyami w necie staram się omijać;) aczkolwiek jak gram na zywo do 3,4 rebuyow robie plus addona

blade08111991
-#VIP
-#VIP

Postautor: blade08111991 » 08 cze 2011, 22:06

jesli karty nie ida to nie robie adonów i rebuyów bo dla mnie to strata kasy ;]

illegalx
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: illegalx » 22 sie 2011, 07:19

Jakos nigdy nie udalo mi sie dotrzec do pierwszej dziesiatki w turkach z re buy. Mowa o tych z wiekszych , z graczami powyzej dwoch tys, a nawet trzech. Uwazam ze trzeba dysponowac odpowiednim bankrollem zeby oplacalo sie grac w takich turkach, stylem : wkupuje sie ile fabryka dala i wale all in.
Zdecydowanie bardziej da sie zarobic na wielostolowych sng, jesli nie macie tysiecy dolcow na koncie :)

zsh
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: zsh » 23 sie 2011, 12:25

Potrzebna jest duza ilosc gotowki i Let's Go z lepsza karta all in odrazu tak robi wiekszosc graczy zeby zbudowac szybko stacka a jak im nie wyjdzie to re-buy i dalej Go Go to jest opcja dla kasiastych lub dla ludzi o wielkim szczesciu :D

Wróć do „Zarządzanie gotówką”