Ile rebuy-ów??

Wasze sposoby i pomysły na płynne zarządzanie bankrollem
Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 31 gru 2008, 15:55

W numerze listopad/grudzień 2008 CardPlayer jest wywiad z Layne'm Flack'iem. W evencie WSOP $1500 pot-limit Omaha robił aż 21 razy re-buy,a następnie wygrał swoją szóstą bransoletkę :wink:

Altey
-#VIP
-#VIP

Postautor: Altey » 02 sty 2009, 23:47

Ja osobiście nie robię re-buy'ów , ponieważ szkoda mi na to kasy co nie znaczy że taktyka all-in - re-buy - all-in - re-buy........ jest zła. Przykładowo dzisiaj gram turek. Wpisowe 10$+1$, pula 7500$. Gram spokojnie i z 1500 robię 10000. Gościu na moim stole wchodzi all-in zawsze gdy ma Ax. Razy wygrywa, raz przegrywa. Z tego co policzyłem na moim stole zrobił 8 re-buy'ów. Ja odpadłem i zająłem miejsce 163 (bez wygranej). A ten gościu jak się potem okazało znalazł się na FT i na pewno wcześniejsze re-buy'e się dla niego opłaciły.

Awatar użytkownika
sn00pski
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sn00pski » 03 sty 2009, 07:59

Osobiscie rebuye robie, zalezy tylko od poziomu graczy przy stole i pozostalych osob w turnieju. Zaleznie jeszcze od granego w zasadzie turka, bo powiedzmy sobie, ze grajac np Desperado na Unibecie to ciezko jest tak bez addona jakos przezyc. Zasadniczo jednak sa tam zawsze jakies drobiazg na jednego/dwa rebuye.

Awatar użytkownika
HoldemManiaC
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: HoldemManiaC » 06 sty 2009, 13:59

Staram sie nie robic rebuyow chyba za turniej jest o jakas wieksza stawke. Generalnie jesli dobrze mi pojdzie do pierwszej przerwy to sobie zapodaje addon.

alves
-#VIP
-#VIP

Postautor: alves » 06 lut 2009, 01:54

czy uwazacie ze addon jest koieczny w przypadku gdy posiadamy stack powyzej sredniego?
sprawa jest jasna jesli chodzi o mala sumke a co jesli koszt addona to kwota w wysokosci od 10 euro?

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 lut 2009, 02:33

wydaje mi sie ze nie sa one jakos specjalnie potrzebne ...jezeli jestes w czolowce to napewno nie warto jezeli powyzej sredniego to mozna myslec cos nad tym zalezy jak nadbuduje Twoj stack jesli bedzie to zalozmy 1/10 a blindy 1/20 stacka to raczej nie warto

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 07 lut 2009, 09:48

alves pisze:czy uwazacie ze addon jest koieczny w przypadku gdy posiadamy stack powyzej sredniego?
sprawa jest jasna jesli chodzi o mala sumke a co jesli koszt addona to kwota w wysokosci od 10 euro?

Konieczny może nie, aczkolwiek ja zawsze biorę gdy gram.

Każdy gra turek dostosowany do swojego BR więc nawet te 10 euro nie powinno stanowić problemu gdy ktoś trzyma się turków odpowiednich właśnie dla swojego BR. Inna sprawa gdy ktoś nie trzyma się swojego BR - wtedy oczywiście nie ma, albo ma mało i sprawa już troszkę inaczej wygląda.

Awatar użytkownika
AjApok
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: AjApok » 12 lut 2009, 01:55

nie powinno sie grac w turku nie bedac przygotowany na branie rebuyi przeciez o to w tym chodzi zeby przez pierwszą godzinę zbudować stack i walczyć o czołowe miejsce a addon to zawsze nawet jak jestem chipleaderem :)

lucart

Postautor: lucart » 16 lut 2009, 10:29

addona zawsze ale z rebuyami to uwazam ze wyrzucanie pieniedzy w bloto :D chyba ze zalapiemy badbeata. ja nie gram czesto rebuy ale jak gram to nie biore rebuya. ludzie graja w rebuy jak szaleni ;) trzeba to wykorzystywac. chyba ze rebuy jest za kilka euro to wtedy unlimited :mrgreen:

Awatar użytkownika
AjApok
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: AjApok » 19 lut 2009, 23:14

lucart pisze:. chyba ze rebuy jest za kilka euro to wtedy unlimited :mrgreen:

no właśnie bakroll magament trzeba mieć rolla żeby można grać unlimited bo wtedy o coś możemy powalczyć... bo chyba po to są te rebuye zeby zbudowac stack jeżeli niechcemy brać rebuyi to gramy freezouty proste nie

Bolec88
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Bolec88 » 16 mar 2009, 21:19

ja wogole nie preferuje rebuyow , staram sie szanowac swoj poczatkowy stack a nie jak niektorzy co maja za duzo forsy wykupuja sie kilkanascie razy zeby od razu dac allina na 7 2 ;/

Awatar użytkownika
texa$$$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: texa$$$ » 16 mar 2009, 21:35

jako że nie jestem jeszcze dobrym khm khm przyzwoitym graczem :) omijam turki z rebujami, jakoś tego nie trawię

dodatkowo jakoś rebaje kojarzą mi się z zbyt dużym dodatkiem losowości i hazardu do gry, to taki jakby czit, wiem że jest to nominalne i kiedyś będę musiał się z tym nauczyć grać

na razie omijam :)

s3l3r
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: s3l3r » 23 mar 2009, 00:30

Ja uwazam ze max to 2 rebuye (+ add-on) i to tylko w poczatkowej fazie turnieju. Sam takze nie jestem zwolennikiem takich turkow ze wzgledu na idiotyczna gre przeciwnikow w fazie rebuy. Taktyka tight agresiv na poczatku turnieju jak najbardziej wskazana :D

Awatar użytkownika
BLAZO
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: BLAZO » 30 mar 2009, 14:39

Wg mnie aby grać takie turnieje trzeba sie przygotować przynajmniej na 2 rebuye i 1 add-on, no i jak kolega wyzej powiedział taktyka tight agresiv najlepsza.

Awatar użytkownika
Trabant
-#VIP
-#VIP

Postautor: Trabant » 31 mar 2009, 09:13

Ja grając turniej z rebuyem zaczynam gre odrazu od rebuya żeby sie podwoić. W grze bardzo łatwo widać kto nigdy nie zrobi rebuya bo ma taką zasade albo ich poprostu na niego nie stać. Na stacie są na przegranej pozycji. Trzeba zrozumieć na czym polega specyfika tego turnieju.
Któryś z poprzedników napisał ze jak mu karta nie idzie to niegra. Co to znaczy? Ktoś złamie twoją pare AA to ci karta nie idzie?
Faza rebuy polega na ugraniu jak najwiekszego stacka!!
Zgadzam sie że jest dużo głupich zagrań all-inn, zachowujac zimna krew mozna sobie z tym poradzić, ale nie moze być tak ze nie sprawdzasz gracza bo sie boisz ze bedziesz musiał zrobić rebuy!!!

konieczny
-#VIP
-#VIP

Postautor: konieczny » 03 kwie 2009, 15:24

generalnie nie robie rebuy'ow (chyba, ze jest to wczesna faza jakigos arcywaznego turnieju), wole przeznaczyc te pieniadze na kolejny turniej, addon natomiast biore zawsze (no moze oprocz satelit z spora iloscia miejsc gwarantowanych pod warunkiem, ze mam duzo zetonow ^^)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 16:04 przez konieczny, łącznie zmieniany 1 raz.

PeterSzulc
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: PeterSzulc » 03 kwie 2009, 15:40

Addon chyba zawsze warto wziąć... no chyba, że w trakcie addon break jest się zdecydowanym liderem turnieju, co jak sądzę zdarza się stosunkowo rzadko ;)
Co do re-buy'ów, zależy od graczy przy stole, fazy turnieju oraz sytuacji w jakiej będziemy po wzięciu rebuy'a. Jak ktoś mądrze zauważył, na początku turnieju po zjechaniu minimalnie pod poziom startowego stacka można się podwoić zyskując sporą przewagę nad oponentami.

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 05 kwie 2009, 14:47

z groy przepraszam, bo nie chcialo mi sie cztac calego tematu i tylko wypowiem swoja opinei na temat rebuyow.. jezeli juz ktos napisal podobnie to .. moja strata, jego zysk :D

zaczne od addona - ZAWSZE! zazwyczaj za cene jednego wpisowego dostajemy 150% zetonow takze oplaca sie 2x
podobnie ma sie sprawa z rebuyem na poczatku (jezeli przy poczatkowych stackach soft pozwala na wziecie od razu rebuy'a, dzieki czemu zaczynamy ze stackiem 2x wyzszym od poczatkowego). ma to ta zalete, iz jezeli trafimy jakiegos monstera, i uda nam sie zallinowac przeciwnika/ow (czesto w poczatkowej fazie turniei gracze graja luzniej - szczegolnie w turkach w fazie rebuy), to wtedy nie zaliczymy double upa, a 4x powiekszymy stan posiadania, badz wiecej.

jezeli chodzi o ilosc rebuyow to ja stosuje taka zasade, ze patrze na ostatnie miejsce w kasie i to jest wlasnie moj max.. jezeli w turku 5k guaranteed $10+$1 rebuy za ostatnie miejsce jest $60 tzn ze moge wziasc max 5rebuy (badz 4+1 addon, lub 5+1 addon w ostatecznosci - jak pisalem addon oplaca sie zawsze)

Awatar użytkownika
GOHAN
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: GOHAN » 05 kwie 2009, 16:47

omijam narazie takie turnieje wielkim łukiem bo mam mały br, jak troche go nadbuduje to spróbuje swoich sił bo można niezła sumke wygrać ale potrzeba cierpliwości

boooro0
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: boooro0 » 06 kwie 2009, 20:41

też się staram nie grać turniejów z re-buy bo bankroll nie pozwala chociaż ostatnio grałem i nie powiem bo straciłem prawie 10$,wkurzyłem się bo dużo osób wygrywało słabą ręka albo blefami,w końcu po duble re-buy czyli 3000 dostałem QQ i zainkasowałem około 12k ,co z tego jak potem idiotycznie odpadłem po przerwie i całe przedsięwziecie było nieopłacalne :wink:

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 12 kwie 2009, 22:59

Ja niestety dzisiaj również pomyślałam sobie, że rebuy i add-on staną się inwestycją, no i straciłam tylko bezsensu 10 euro. Rebuy może i jeszcze był dobry, bo zrobiony w czasie, gdy bliny były na dość niskim poziomie. Natomiast trochę nie przemyślałam add-ona, który dawał 2000 żetonów, stack miałam 9k, a i blindy były już dość wysokie. Niemniej niedoszła inwestycja okazała się niewypałem i postanowiłam nie grać z moim bankrollem w turkach z rebuyami, bo nie stać mnie na nie, a i gra strasznie się przeciąga przez okres rebuyów.

sallahadin
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: sallahadin » 13 kwie 2009, 07:37

Mi sie rebuy żle kojarzy, pamietam jak w programie partnerskim dostałem w bwin-brak-polskiej-licencji! bilet na turniej 1+0,1. J aoczywiście rebuy nie mogłem zrobic bo nie przezuciłem sobie kasy z konta zakłądów. Ale przykład mojego rywala który jako pierwsy odpadł na moim stole a mimo to wszedł w turnieju 300-osobowym do pierwszej 20 chyba świadczy o tym że rebuy czasem bardzo przydatny. Zależy to też od taktyki gracza

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 13 kwie 2009, 14:09

U mnie duże znaczenie miała też chyba kwestia tiltu - straciłam wszystkie żetony, ktoś się na mnie nieźle wzbogacił, muszę się odegrać. Dochodzę do wniosku, że sedno utraty pieniędzy jak np w rebuyach leży w psychice. Dopóki nie zapanuje nad tiltem, a raczej dopóki go nie wyeliminuje, to odpuszcze turnieje z rebuyem, bo tylko stracę kolejne $.

ukie
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: ukie » 18 kwie 2009, 11:11

barthek podaja chyba najlepsza ilosc rebuy, wydaje się najrozsadniejsza.

BTW, gram wlasnie moj pierwszy turniej re-buy i sporo zawodnikow ma inne zdanie co do ilosci re-buy`ow.

Zorro_V_Noa
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Zorro_V_Noa » 29 kwie 2009, 11:03

Turnieje z rebuy-ami są faktycznie dużo luźniejsze niż te freezout oba maja swoja specyfikę do której należy się przystosować, i nie ma co stosować formy że te bez rebuy czy te z rebuyami są lepsze bo to droga donikąd. liczy się oczywiście końcowy efekt tj. aby na nasze konto wpłynęło trochę $$$

Wróć do „Zarządzanie gotówką”