Duże turniej freeroll, co w pierwszych rozdaniach?
-
stroju
- -#zwykly

-
Tomeks91
- -#zwykly

Ogólnie pierwsze kilka rozdań mało gram a dużo obserwuje. Gram tylko monstery i suited connectors chyba że nikt się za bardzo nie wybija ponad przeciętność. Gram raczej tight i wykorzystuje wszystkie dobre okazje do betów. Alliny sprawdzam tylko jako ostatni, wtedy mam większe szanse. Gdy uda mi się przybrać to gram coraz bardziej tight lub nawet mega tight.
- yerzy
- -#VIP

- FarseerPL
- -#aktywny

u mnie zależy to przede wszyskim od rangi danego freerola jesli gralem freerole na full tilcie za 25 tys $ (były takie we wakacje z spam) to gralem tak jka by to byl turniej z wpisowym tzw: ostroznie ale tez nie jak murk zwykly tight. Jesli zas chodzi o freerole np o 100 E w ktorzch udyial bierze np 4000 ludzi to staram sie jak najszybciej wrzucic all ina z jakimis dobrymi kartami np jesli dostane AQs to all in i licze na double upa. potem juz troche spokojniej gram po prostu tight i rozgrywam tylko monstery i dobre ręce, potem w zaleznosci od floopa 
-
Nostra
- -#zwykly

Ja gram zależnie od stołu, bo można trafić taki stół na freerollach (w dodatku z re-buy), że pół stołu idzie allin przez pół godziny
Przeważnie gram ostrożnie początkową fazę gry a później stopniowo zwiększam stack. Jednak często przegrywam przed fazą bubble, bo za ostrożnie gram w końcowej fazie turnieju
Bardzo rzadko blefuje we freerollach i to moja żelazna zasada, szczególnie przez pierwszą godzinę gry.
-
Krzysiek13
- -#pretendent

Czesto gram w takich turniejach na fulltilt-brak-polskiej-licencji! (Freerolle oraz $1-3 gdzie field siega do 7-8 tysiecy ludzi). W poczatkowej fazie turnieju nie ma sensu grac wielu rak, chyba ze badzo chcesz ryzykowac. Osobiscie poczatkowe fazy gram tylko AA-QQ oraz AK, do momentu az widac ze wszystkie "fishe" sa juz poza turniejem i mozna zaczac grac na powaznie. W pozniejszej fazie turnieju staram sie budowac stack aby w koncowce grac agresywnie i krasc blindy oraz blefowac, w tym wypadku gram wszystkie pary oraz AK - AQ, czasami AJ suited, pocket-pairs sa swietnym sposobem na dorobienie sie stacku, bowiem gdy nic nie trafisz latwo je spasowac a gdy trafisz seta masz duza szanse na zgarniecie sporej puli. Koncowa faza turnieju w moim wypadku to najbardziej otwarta gra, dokladam wysokie suited connectors oraz nizsze Asy (oczywiscie zaleznie od sytuacji) czesto blefuje oraz kradne blindy ze wzgledu na ostroznosc pozostalych graczy, dla mnie ta taktyka sprawdza sie juz od dluzszego czasu, lecz wiadomo ze aby wygrac turniej w pokerze umiejetnosci i taktyka to za malo 

-
Qrek4
- -#zwykly

-
Krzysiek13
- -#pretendent

Nie nie, przed flopem raczej nie wchodze all in, chyba ze mam bardzo maly stack (10-15 bb) i nie bardzo jest wyjscie. W przypadku mocnej reki przed flopem przebijam 3-5 bb. Co do tego zbierania na dalsza gre, to sie nie zgodze. Wystarczy dobrze czytac ludzi i zachowywac sie odpowiednio do sytuacji. Staraj sie zawsze dobrze obserwowac gre i zapisywac kto jak i z czym gra, wiekszosc zawodnikow w tych turniejach to poczatkujacy amatorzy ktorzy nie maja pojecia o tym jak monotonna i czytelna jest ich gra. Dodam tylko jeszcze ze ta taktyka jaka opisalem to jest przyblizenie tego jak gram w tych turniejach, oczywiscie ze trzeba byc agresywnym, bez agresji takich turniejow sie nie da wygrac, bo nikt przez caly turniej nie lapie kart. Jezeli jest pozycja oraz odpowiedni gracz to az trzeba cos ukrasc.
-
Kady82
- -#pretendent

Na początku warto popatrzeć z kim gramy... na pierwszych poziomach blindów rozgrywasz agresywnie mocne układy, typu AK AA KK, ręce z którymi jesteś gotów zagrać all-in. Dobrze jest też dorzucić do puli z ręką typu średnie siuted connectors bądź inną ręką z potęcjałem jeśli jesteś na buttonie lub cuttofie i było przed Tobą przynajmniej trzech limpujących. PZDR
-
sheckin
- -#zwykly

-
rafcio1410
- -#zwykly

Ja z kolei w tak zaludnionych turniejach nie lubie dawac z poczatku allina bez ujrzenia flopa. Wiem ze ludzie czesto robia glupie rzeczy i wchodza powiedzmy z epickim 2-7 i moze sie okazac ze Twoje AK pojdzie do piachu i po turnieju. Warto spokojnie poczekac kolo godziny sprawdzajac flopy przy malych stawkach. Pozniej to juz zalezy od umiejetnosci czytania stolu. Duzo osob pisze o czytaniu przeciwnika. W takich turniejach jest to trudne gdyz czesto sa rotacje miedzy stolami. Ja jestem zwolennikiem notatek, kiedy ma sie ich dosc duzo ulatwia Ci to bardzo gre.
-
snajph3r
- -#zwykly

Na początku freerolli nie wchodzę do puli poniżej AA, KK, gdy jestem na buttonie bądź w pobliżu dołączam QQ, JJ. Niestety odbija się to na późniejszym etapie gry gdy 'all'jenowcy'
mają staca 3x mój. a przy wysokich blindach jest to zabójcze. Na freerolle nie ma jednego dobrego sposobu, trzeba się wtopić w tłum i czekać na dobrą sytuacje do ataku, jak ninja 
-
d3ment0r
- -#aktywny

-
razaal
- -#zwykly

-
m4r1usz
- -#pretendent

-
fibak89
- -#aktywny

-
Markar
- -#aktywny

Według mnie we freerollu trzeba zacząc od początku zbierać żetony.Dobre karty rozgrywać mocno czesto przy wielu limpach zagrac bardzo wysoki bet bo czesto nie przestraszy to wszystkich graczy i znajdzie sie taki ewenement lub nawet dwych ktorzy cie sprawdza.
Raczej nie blefować i nie używać jakis magicznych strategi z Poker after dark czy innych progrmow. Czeto jezeli gram w sieci micro gaming to wchodze nawet za wszystko w początkowej fazie gry z mocna reka bo tam ludzie czesto sprawdzaja.
Jeżeli juz nabudujemy stack to raczej ostroznie i grac tylko wtedy gdy na rece jest moc.
Raczej nie blefować i nie używać jakis magicznych strategi z Poker after dark czy innych progrmow. Czeto jezeli gram w sieci micro gaming to wchodze nawet za wszystko w początkowej fazie gry z mocna reka bo tam ludzie czesto sprawdzaja.
Jeżeli juz nabudujemy stack to raczej ostroznie i grac tylko wtedy gdy na rece jest moc.
-
salvatore33
- -#pretendent

Dla mnie obie wersje są poprawne i zalezy od gracza:
1. Czekasz cierpliwie az sie ludzie sami powyeliminuja ze slabymi kartami i nie sprawdzasz all-inow z AJ, czekasz na dobre karty i starasz sie obejrzec flopa cos trafic i ugrac. Oczywiscie wraz z uplywem blindow trzeba sie szykowac na allina z nizszymi kartami.
2. Grasz od razu all-ina w ciagu kilku pierwszych rozdan liczac na podwojenie sie i dalej juz mozna przeczekac i spokojnie grac. W przypadku porazki na turniej tracisz 2min i wiec co i jak a nie siedzisz 5h i tez nic z tego nie ma.
Tak wiec obie strategie maja plusy i minusy i obie sa "poprawne".
1. Czekasz cierpliwie az sie ludzie sami powyeliminuja ze slabymi kartami i nie sprawdzasz all-inow z AJ, czekasz na dobre karty i starasz sie obejrzec flopa cos trafic i ugrac. Oczywiscie wraz z uplywem blindow trzeba sie szykowac na allina z nizszymi kartami.
2. Grasz od razu all-ina w ciagu kilku pierwszych rozdan liczac na podwojenie sie i dalej juz mozna przeczekac i spokojnie grac. W przypadku porazki na turniej tracisz 2min i wiec co i jak a nie siedzisz 5h i tez nic z tego nie ma.
Tak wiec obie strategie maja plusy i minusy i obie sa "poprawne".
-
Chomiczasty
- -#pretendent

-
dariosyl
- -#zwykly

Ja myślę troszkę inaczej.Próbuje właśnie w tej początkowej fazie coś ugrać i wykorzystać troszkę lepsze karty do sprawdzenia allinów niektórych zawodników po wcześniejszej obserwacji. Tak aby przynajmniej się podwoić .Bo zanim się zacznie normalna gra chip leader może być już daaaaaleko z przodu a przecież gramy o zwycięstwo MÓWIĘ tylko wyłącznie o " freerollach " z "duża ilością graczy".Ogólnie unikam takich turów wolę grać w turniejach z wpisowym gdzie gram zupełnie inaczej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
nosek3
- -#pretendent

Ja ostatnio rozegrałem pare frerolli i zgadzam się z Cannabisem. Ostrożna i rozsądna gra wystarczy zeby coś ugrać i jeszcze dużo cierpliwości jak już mówili na allinowców potem z mocną ręką i odrobiną szczęścia na flopie można dużo zdziałać. w nocy na frerollu partypoker na 12000 graczy skończyłem 300 po 2.5h gry a odpadłem tylko przez własną nieuwagę nie zauważając że river wpadł pod kolor.
- polak13
- -#VIP

-
Supreme
- -#pretendent

Granie freerolli gdzie pula to 100 $$$ lub mniej a graczy ponad 500 to jak dla mnie troche strata czasu i siedzenie nad samym turkiem 4 godz mija sie z celem dlatego polecam odpalenie chociaz kilka takich turkow wtedy szanse na jakis cash sa wieksze. A co do strategii to sprawa jes prosta granie premium hands jakies coinflipy i nie ma sie co czaic tylko probowac jak najszybciej sie podwoic zeby zbudowac stack z ktorym juz bedzie mozna powalczyc.
-
lilcia1982
- -#zwykly