Minęła połowa maja, miesiąca w którym powoli wraca zapał do gry czego wyniki może do końca nie przedstawiają, ale nie one się liczą. Prócz gry i jej analizy wróciłem do czytania i uczenia się z artykułów i filmików. Widzę, że jeszcze sporo mi brakuje by móc mówić o sobie jako o zdecydowanie wygrywającym graczu na tym limicie. Czasem chodzi o zwyczajnie najprostsze rozdania gdy mam zagwozdkę jak je rozegrać, a czasem wciąż robię błędy w ICM (zwłaszcza w fazie buble). To właśnie ta faza (poniekąd najważniejsza bo przecież 1 celem każdego sita to doczłapać się do buble ze stackiem, dzięki któremu wciąż ma się jakieś tam FE na przeciwników) wymaga dalszej nauki. Wykorzystywać błędy przeciwników - to ma być mój klucz do sukcesu.
Rodzi się tu jednak
pytanie:
Na ipoker zazwyczaj przy stoliku siedzi ze mną 3 do 4 graczy, z którymi miałem już do czynienia. Można powiedzieć, że są to semi-regi (grają parę stolików na raz co dzień). Gdy sprawdzałem ich na sharku okazuje się jednak, że mimo stylu TAG czy nawet NIT są to gracze przegrywający lub w najlepszym wypadku BE! Spotkałem może z 4 graczy do tej pory, którzy po próbie około 1k gier byli na konkretnym plusie! Więc dokładne pytanie brzmi:
Jakie błędy tu najczęściej popełniają tacy gracze?
Z tego co się orientowałem to większość ludzi mówi, że zbyt mało kradną z pozycji (zwłaszcza z CO, a czasem i SB) oraz co chyba ważniejsze - zbyt luźno sprawdzaja steal.
Jednak czy te błędy są aż tak istotne by odwrócić kompletnie ROI i z 10% na '+' zrobić 10% na '-'? Większość z nich 1 - 2 fazy sita gra tak jak należy. Może bez fajerwerków jakiś, ale przecież nie o to w sng chodzi. Teoretycznie patrząc na ich steal lub FtBBS nie widzę wielkiej różnicy pokaźnej między nimi a wygrywającymi graczami.
Dla przykładu:
Gracz wygrywający - rozegranych 3,024, średnia wygrana $1, średnia stawka $6, ROI 11%
Statystyki: hands 417
Bez ITM
Wszystkie rozdania
Gracz BE - rozegranych 3,709, średnia wygrana $0, średnia stawka $3, ROI -1%,
Statystyki: hands 1778
Bez ITM
Wszystkie rozdania
Gracz BE#2 - rozegranych 19,277, średnia wygrana $0, średnia stawka $4, ROI 0%
Statystyki: hands 588
Bez ITM
Wszystkie rozdania
Gracz przegrywający - rozegranych 465, średnia wygrana -$1, średnia stawka $5, ROI -10%
Statystyki: hands 487
Bez ITM
Wszystkie rozdnia
Patrząc po tym tu można dojść do ciut innych wniosków. Są zbyt zamurowani! Oczywiście duża zmiana zachodzi zapewne na buble bo gracz wygrywający też nie sprawdza lub 3 betuje na 1-2 lvl z zakresem większym niż parę %. Jednak przecież na buble musimy mieć zakres około 3 razy węższy od kradnącego by móc go sprawdzić! Trochę się w tym gubię i bardzo bym chciał by ktoś doświadczony się wypowiedział, a najlepiej by zrodziła się tu jakaś w miarę dyskusja

Bardzo mi na tym zależy bo zrozumienie tego wydaje mi się esencjonalne jeżeli chcę wygrywać w sitkach.
Próbę starałem się w miarę najlepszą wybrać. Oczywiście można marudzić, że 500 rozdań czy 500 sitów to za mało jednak wydaje mi się na taki z grubsza zarys powinno starczyć.
No to się rozpisałem i czas kończyć. Do tej pory rozegrałem 'aż' ponad 30 sitów (z drugiej strony to tyle co przez ostatni cały miesiąc

) i mam zamiar dograć przynajmniej 2 tyle do końca maja. W łikend może być kiepsko bo planowałem skoczyć na juwenalia powspominać czasy studenckie, no ale zobaczymy jak to będzie
[center]I połowa maja:
Aż dziwne, że tego nie znałem!!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ShiCv4RZdWU[/youtube][/center]