[FR][1$][rebuy] AJ i co dalej ?

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

[FR][1$][rebuy] AJ i co dalej ?

Postautor: iza_doria » 30 lis 2009, 15:46

Sytuacja miała miejsce po okresie rebuyów, zostało ok 250 osób, 80 miejsc płatnych.

Na ipoker jestem aktualnie na definitywnym tilcie, przegrywam wszystko czego się dotknę, zatem gram za małe wpisowe, żeby tanim kosztem przełamać złą passę. Mimo to staram się grać swoją grę, nie myśląc "i tak mi nie idzie, wszystko jedno co zrobie, i tak przegram".

Mając AJ off oglądam flop z trzema osobami. Trafiam top pair, top kicker. Przeciwnik może mieć draw do koloru, ewentualnie draw do wheel (zakładając, że nie wchodził na moje podbicie z kompletnym śmieciem i ma np. A2, A3) więc chcę bronić ręki. Podbijam. 9 w zasadzie niewiele zmienia poza ewentualnym kolejnym drawem do strita. River trochę komplikuje. Odpadają kolory i strity ale możliwe są fulle, kareta i set. Po podbiciu zdecydowałam się na fold.

Moimi błędami w tym rozdaniu były wydaje mi się mało konsekwentne podbicia: najpierw za 600, po dobrym flopie 800, potem 1/4 puli, potem jakiś 1000 zupełnie bez sensu. Trochę to nie składne i wygląda na "et libet, et timeo".

Ale moje pytanie do tego rozdania to: czy fold był prawidłowy ? Na jaką rękę oceniacie przeciwnika ? Moje przypuszczenie to 55 - jest podstawą do call pre flop i uzasadnia jego dalszą grę. 44 rozegrał by chyba inaczej na riverze. Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stefano1988
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Stefano1988 » 30 lis 2009, 18:20

Moim skromnym zdaniem ten bet na riverze był błedem zdecydowanie za mały koleś według mnie widział w twoim riverowym zagraniu słabość i to wykorzystał dając mocny raise według mnie mial KQ serce lub K10 serce i nie trafil koloru. Choc nie wykluczam też slowplaya 55.
Ja na River zagrałbym check i sądzę że kolo dałby bet w wysokości 1500-2500 a ty raczej byś go sprawdziła i byś miała odpowiedz co miał :)

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 30 lis 2009, 19:31

Według mnie bet na flopie za polowe, a nawet 2/3 puli - to jest multiway pot i przy becie za 1/2 po callowaniu przez jedna osobe kolejnym dajesz lepsze pot odds.

Betujac na turn narażasz sie na reraise. Co stawia Ciebie w ciężkiej sytuacji - musisz, wtedy dojść do wniosku, czy przeciwnik nie trzyma seta, lub czy nie blefuje. Do tego budujesz pule. I Twój niski bet na turn tak naprawdę nic Ci nie daje. Żadnych informacji.

Na river mogłabyś się również ograniczyć do zagrania check/call. Przeciwnik według mnie trzyma AJ, A4, KJ lub QJ. Jeśli koleś często callował i czesto oglądal flop móglbym go nawet na 45s obstawić, albo jakieś 64. Nie podalas zadnych informacji o przeciwniku. Czy był dobrym graczem, czy fishem, maniakiem albo calling station :)
Mozna jeszcze przyczepić się do gry preflop. Niski bet. Budujący tylko pule. Takim betem nie wyrzucisz z rozdania limpera. Ma bardzo dobre oddsy na call (dzięki ante) oraz odpowiednio duży stack, by grać. AJ z takiej pozycji nie lubię podbijać, jeśli przede mną ktoś limpował. Jest to bardzo niebezpieczna karta. Ja tu, bym raczej limpował (i w zagraniach na flopie i turn, byś zaoszczędziła więcej żetonów) lub nawet wyrzucił tą rękę. Masz bezpieczny stack. Nie musisz angażować się w rozdania z kiepskimi kartami.

jkurak
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: jkurak » 30 lis 2009, 20:01

Na flopie lezy 2825 wiec ja tu betuje 1.8k moze nawet 2k

Jesli dostaniesz call to na turnie bedzie lezealo w pocie ok 7k wiec na turnie 5k i river shove tak widze te rozdanie nie wiem czy bym foldowal jesli uderzylbym mocniej na turnie i dostal call to calluje AI a tu imo fold moze byc chociaz nie widze sensownej reki u przeciwnika 4x ale masz jeszcze sporo zetonow M>20 wiec izi nie ma co ;)

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 30 lis 2009, 20:05

raise byl maly zeby w razie czego tanio uciec, bo wiem ze AJ to reka ktora tylko w miare ladnie wyglada ale niewiele może :)

Przeciwnik był tak jak na takich stawkach można się spodziewać - idiotyczne karty w fazie rebuy, żeby szybko zdobyć żetony. Potem nie bardzo wiadomo co grał, bo często wysoko raisował po flopie i wywalał innych z rozdania. Sugerujecie mi strasznie ze koles blefowal z nietrafionym flushem. Żeby nie ta 4 na riverze to bym go sprawdzila chyba...

Dzięki za pomoc!

Kantus
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kantus » 30 lis 2009, 20:11

Żeby nie ta 4 na riverze to bym go sprawdzila chyba...

4 na river to chyba najlepsza możliwa karta(Równie dobre byłaby chyba tylko J). Jedynie jakieś 4x w tym momencie zaczynały Cię bić , ale skoro aż dotąd wytrwał to pewnie miał coś lepszego , bardzo możliwe że jakieś J lub własnie fd z overcardami.
A jeżeli miałby seta to i tak Cię bił więc ta 4 nie poprawiała znacznie jego układu

sir_spider
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sir_spider » 30 lis 2009, 21:56

przez ten bet na river zasugerowalas - mam cos ale zrzuce jak zagrasz ostro; bo ja zabetujesze wiecej to przeciwnik ma mniejsza szanse ze zrzucisz, ale wtdy jak da all in to musisz zrzucic; no coz wg mnie ciekawie zagral; postawic go na cos konkretnego jest trudno bo im jest lepszy tym trudniej rozgryzc; a jesli byl bardzo dobry to 27 mogl miec nawet :)

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 30 lis 2009, 22:04

A jaką decyzję Wy byście na końcu podjęli ? Zakładając, że były już te wszystkie błędy w betach, bo gralam fatalnie, to fakt. Dalibyście call na ten jego raise za 9K ? Nasz początkowy stack to 19K, możemy się wycofać zostawiając sobie 15K albo sprawdzić, w razie przegranej zostałoby ok 7K (ostatecznie dałoby się z tym dalej grać). To jak ?

Call ?
Fold ?

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 30 lis 2009, 22:06

iza_doria pisze:A jaką decyzję Wy byście na końcu podjęli ? Zakładając, że były już te wszystkie błędy w betach, bo gralam fatalnie, to fakt. Dalibyście call na ten jego raise za 9K ? Nasz początkowy stack to 19K, możemy się wycofać zostawiając sobie 15K albo sprawdzić, w razie przegranej zostałoby ok 7K (ostatecznie dałoby się z tym dalej grać). To jak ?

Call ?
Fold ?

po tych bledach fold. :) Blad rodzi blad. I nie mozna podjac slusznej decyzji.

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”