Z czym wchodzicie all in pre flop:)?

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
lukasz83
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: lukasz83 » 15 maja 2008, 19:32

RTOB pisze:Staram się wogóle nie grać allina preflop z kilku powodów:
- Nie masz pewności, że wygrasz
- Straszysz innych graczy
- Gdy grasz z kolesiem z wyższą ilością żetonów narażasz się na odpadnięcie z turnieju w jednym rozdaniu

Alliny preflop gram tylko gdy mam mało żetonów, a blindy są wysokie. lub 1 vs 1 gdy podpuścić rywala (żeby myślał że blefuję) :mrgreen:

Dokladnie, taki all in nawet z KK czy z AA przed flopem to nic innego jak rzut monetą. Szanse są duze na wygranie rozdania majac monstera ale to i tak czy inaczej czysta loteria co wpadnie na flopa. Absolutnie nie wchodze all-in pre flop.

Awatar użytkownika
Mr_Olimp
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Mr_Olimp » 15 maja 2008, 21:44

tak chlopaki, wszystko pieknie mowicie, tylko, ze..

jezeli juz podchodzicie tak teoretycznie do tego., to chcial bym przypomniec, ze kartami ktore najczesciej wygrywaja w texas holdem NL nie sa wcale jakies wymyslne uklady, lecz sa to 2pary ( 31% ) i 1para ( 27% ). wiec nic prostrzego ulozyc dwie pary skoro juz jedna mamy w rece ( ha, i wlasnie tak nie jest, bo prawdopodobienstwo trafienia dwuch takich samych kart na stole jes niskie ).., ale co z tego jesli w momecie 0 maozemy przypuszczac, ze posiadamy najwyzsza pare w danej chwili.

do tego mozna dodac, ze osoba ktora ma na rece KK ma prawdopodobienstwo wygrania w okolicach 24%, a posiadajac tak samo AA - jest wyzsze o 10%

poza tym, moze zapomnieliscie co to jest przyjemnosc poker texas holdem NL.
to wlasnie tu rozpoczyna sie najlepsza akcja : licytacja, podbijanie, wartka wymiana argumentow i juz pierwszy all in -> a nikt jeszcze nie zobaczyl flopa. potem zbiera sie tlum, bo ktos wrzeszczy : " sa damy na asy! ". i juz ludzie stoja w wokol, a ich ciekawosc napawa cie duma, bo wiesz, ze masz dwukrotna przewage nad przeciwnikiem i to od samego poczatku., wiec zamykasz oczy i nie otwierasz dopuki nie uslyszysz " koniec ".. :mrgreen:

xradzix
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: xradzix » 16 maja 2008, 00:12

Z czym wchodzimy all-in, a ty zalezy, głownie od tego na jakiej jestem pozycji oraz jakie akcje byly wczesniej. Generalnie jestem w stane wejsc all-in w turniejach z JJ DD KK i AA jak wczesniej ktos dal w miare wyokiego raise w innych przypdakch przeiwnik moze sie sploszyc. Ponadt w poczatkowej fazie freeroli jak mam AA KK DD JJ wchodze bo tak ludzie nawet z 2-7potrafia wejsc;p

Awatar użytkownika
AjApok
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: AjApok » 16 maja 2008, 12:33

do wchodzenia allin nie jest potrzebna pozycja bo po co jak i tak będzie showdown pozycja jest potrzebna po to aby lepiej rozgrywać na flopie i dalej a nie do allin

invidia

Postautor: invidia » 16 maja 2008, 12:50

AjApok,

Pozycja do all in jest potzrebna po to, żeby być all in i mieć tylko jednego przeciwnika ew.2 a nie 5 albo więcej.

1vixen21
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: 1vixen21 » 16 maja 2008, 13:48

Właśnie z AA się przegrywa dlatego też że za dużo osób wchodzi we wczesnych etapach all in i z 3 czy 4 osobami wygrać żeby nikomu do 2 par nie doszło czy 3 jest już cieżko

luckyno7
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: luckyno7 » 16 maja 2008, 14:42

z czym all in preflop? zależy, chodzi o cash games? raz po 3 reraise zrzuciłem KK i okazało sie to dobra decyzją. Przeciwnik nr podbijał ja go reraise a za mną kolega RE-REaise zrzuciłem wiec KK i dobrze bo jeden z nich miał QQ a drugi AA (na co zresztą postawiłem po reraise w jego wykonaniu).
W turniejach? To też zależy bo czasem nawet przy niskich blinbdach z AK nie sprawdzam allinów, ogólnie AI stosuje raczej tylko wtedy gdy w MTT jestem na shortstacku.

cruiserjeja

Postautor: cruiserjeja » 16 maja 2008, 15:09

lukasz83 pisze:
RTOB pisze:Staram się wogóle nie grać allina preflop z kilku powodów:
- Nie masz pewności, że wygrasz
- Straszysz innych graczy
- Gdy grasz z kolesiem z wyższą ilością żetonów narażasz się na odpadnięcie z turnieju w jednym rozdaniu

Alliny preflop gram tylko gdy mam mało żetonów, a blindy są wysokie. lub 1 vs 1 gdy podpuścić rywala (żeby myślał że blefuję) :mrgreen:

Dokladnie, taki all in nawet z KK czy z AA przed flopem to nic innego jak rzut monetą. Szanse są duze na wygranie rozdania majac monstera ale to i tak czy inaczej czysta loteria co wpadnie na flopa. Absolutnie nie wchodze all-in pre flop.

lolol w pokerze chodzi o takie rzucanie moneta, ale w momencie gdy ty masz 75% szans na wygrana, a przeciwnik 25% (aa/kk vs two random cards)
W pokerze przed riverem nic nie jest pewne i TRZEBA wchodzic all-in preflop z aa/kk/qq a nawet 22 ma wieksze szanse vs AK jesli kasa wlozona zostala pre.

luckyno7
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: luckyno7 » 16 maja 2008, 16:14

cruiserjeja, za przeproszeniem - gadasz bzury kolego. Ciekawe jak dlugo będziesz +EV wchodząc ALL in z 22 preflop wiedząc ze przeciwnik ma AK ??? Rób tak dalej a do konca życia będziesz grał freerolle.

Pozatym gdy crash cash tables nie powiesz mi ze po bet od przeciwnika jeden reraise Twoim i rereraise przeciwnkia numer 3 zagrasz all in z QQ? bo ja zrobie fold lub call. Oczywiście jeżeli nie graszshort stack strategy tylko całym buy inem np na blindach 0.5/1 $ i w górę.

cruiserjeja

Postautor: cruiserjeja » 16 maja 2008, 22:54

luckyno7 pisze:cruiserjeja, za przeproszeniem - gadasz bzury kolego. Ciekawe jak dlugo będziesz +EV wchodząc ALL in z 22 preflop wiedząc ze przeciwnik ma AK ??? Rób tak dalej a do konca życia będziesz grał freerolle.

Pozatym gdy crash cash tables nie powiesz mi ze po bet od przeciwnika jeden reraise Twoim i rereraise przeciwnkia numer 3 zagrasz all in z QQ? bo ja zrobie fold lub call. Oczywiście jeżeli nie graszshort stack strategy tylko całym buy inem np na blindach 0.5/1 $ i w górę.

no pewnie, ze jesli mam ready i koles jest jakims nitem to jak mnie 3 czy 4 betnie to nawet i foldne QQ.

A co do all-inow 22 vs AK pre, oczywiscie ze 22 wygra wiecej razy. 22 jest silniejsze od AK pre, i takie zagranie, wiedzac ze moj przeciwnik ma AK jest jak najbardziej EV+

22 nawet miazdzy AKs, wiec nie wiem kto tu jednak gada glupoty....

Text results appended to pokerstove.txt

164,381,184 games 0.015 secs 10,958,745,600 games/sec

Board:
Dead:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 52.014% 51.70% 00.31% 84986856 513624.00 { 22 }
Hand 1: 47.986% 47.67% 00.31% 78367080 513624.00 { AKs, AKo }

Awatar użytkownika
visnia
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: visnia » 17 maja 2008, 11:53

Na początek trochę głupotek :) Tak - to prawda 22 vs AKs ma więszke szanse, jednak nie wiele i jest to z reguł coinflip a więc po co ryzykować preflop ? Ruletka i ja z reguły nie gram all in preflop z 22 dlaczego ? Bo trudno mi ocenić czy przeciwnik nie ma średniej pary i też liczy na moje AK :) Raczej wyzbywałbym się takich sytuacji chociaż fakt - szanse są wieksze. Można ewentualnie pushować z 22 jeśli chce się ukraść blindy i siedzi się przed blindami. EV+ jeśli przeciwnik ma AK ale nie zawsze przeciwnik gra all in z AK...

cruiserjeja pisze:W pokerze przed riverem nic nie jest pewne i TRZEBA wchodzic all-in preflop z aa/kk/qq a nawet 22 ma wieksze szanse vs AK jesli kasa wlozona zostala pre.

z tym TRZEBA to bym się powstrzymał :) Masz rację - szanse są ogromniaste (prosze was, użyjcie odds calculatora i popatrzcie sobie jaki układ vs jaki ma ile szans ) jednak ja nie jestem zwolennikiem takiej gry jak to często bywa w turkach - mam AA-JJ lub AK-AT bach, all in preflop choć mam 1,5k a blindy ledwo 10/20 ... gdybym miał raisować to tak do 300-400 żeby wciągnać ludzi - dostaje re raise i wtedy all in. Nie lubie takich all inów z nikąd ponieważ psują pokerową zabawe :) i można dużo mniej wygrać na tych asach - sprawdzają tylko fishe lub ludzie, którzy maja KK/QQ a to się rzadko zdarza mimo wszystko.

cruiserjeja

Postautor: cruiserjeja » 17 maja 2008, 12:35

visnia pisze:Na początek trochę głupotek :) Tak - to prawda 22 vs AKs ma więszke szanse, jednak nie wiele i jest to z reguł coinflip a więc po co ryzykować preflop ? Ruletka i ja z reguły nie gram all in preflop z 22 dlaczego ? Bo trudno mi ocenić czy przeciwnik nie ma średniej pary i też liczy na moje AK :) Raczej wyzbywałbym się takich sytuacji chociaż fakt - szanse są wieksze. Można ewentualnie pushować z 22 jeśli chce się ukraść blindy i siedzi się przed blindami. EV+ jeśli przeciwnik ma AK ale nie zawsze przeciwnik gra all in z AK...

cruiserjeja pisze:W pokerze przed riverem nic nie jest pewne i TRZEBA wchodzic all-in preflop z aa/kk/qq a nawet 22 ma wieksze szanse vs AK jesli kasa wlozona zostala pre.

z tym TRZEBA to bym się powstrzymał :) Masz rację - szanse są ogromniaste (prosze was, użyjcie odds calculatora i popatrzcie sobie jaki układ vs jaki ma ile szans ) jednak ja nie jestem zwolennikiem takiej gry jak to często bywa w turkach - mam AA-JJ lub AK-AT bach, all in preflop choć mam 1,5k a blindy ledwo 10/20 ... gdybym miał raisować to tak do 300-400 żeby wciągnać ludzi - dostaje re raise i wtedy all in. Nie lubie takich all inów z nikąd ponieważ psują pokerową zabawe :) i można dużo mniej wygrać na tych asach - sprawdzają tylko fishe lub ludzie, którzy maja KK/QQ a to się rzadko zdarza mimo wszystko.

oczywiscie, ze nie chodzi mi o open allina, tylko raisy i dazyc do allina, no chyba, ze mam np. 1,5k a blindy 200/400 czy cos;d

ale paru ludzi tutaj pisze ze nie wchodza allin preflop bo aa/kk moze zostac zlamane. oczywiscie, ze moze, ale na dluga mete bedziecie mieli profity, bo na 1 przegrana przypadna 3-4 wygrane.
w pokerze nic nie jest pewne i co moze powiecie ze tez "nie lubicie" wchodzic allin na flopie jak macie juz np. seta albo top2, bo tez przeciwnik mozecie zostac rivered haha i co?xd

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 17 maja 2008, 13:01

visnia mądrze gada! (a kiedy nie gadał? :P). Ja osobiście nie lubię all-inów na preflopie, po prostu dla mnie to już jest czysta loteria i już nic nie można zrobić. Nawet jak mam te wspomniane AA, KK czy QQ to po prostu mocno podbijam jeśli ktoś sprawdza to jeszcze mam możliwości działania na flopie i pewnie wyciągnę jeszcze więcej kasy niż od jednej osoby z all-inem ;). Inna sytuacja jest gdy blindy już są wysokie, a nasz stack odwrotnie, wtedy do all-in preflop zmusza nas sytuacja.

No ale ja przy każdym takim pytaniu przypominam: wszystko zależy od sytuacji przy stole! od naszego stacka, od stacków przeciwników, pozycji, ile osób zostało w grze, od wysokości blindów itp. itd. Bo raz AA podbije się 4-6xBB, a raz wejdzie all-in. Nie ma reguły trzeba myśleć i reagować na bodźce z zewnątrz ;)

Awatar użytkownika
visnia
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: visnia » 17 maja 2008, 14:08

visnia mądrze gada! (a kiedy nie gadał? :P).

czuje się wyróżniony :)

cruiserjeja pisze:oczywiscie, ze nie chodzi mi o open allina, tylko raisy i dazyc do allina, no chyba, ze mam np. 1,5k a blindy 200/400 czy cos;d

cieszę się, że się rozumiemy :)

cruiserjeja pisze:ale paru ludzi tutaj pisze ze nie wchodza allin preflop bo aa/kk moze zostac zlamane.

tak wiem, już raz walczyłem z tą głupotą bo inaczej tego nazwać nie mogę. Pisałem, tłumaczyłem, prosiłem, groziłem i nic :) Dalej to samo "aaa ja nie gram AA bo przegrywam" , "zgadzam sie z teoria ze z AA mozna malo wygrac lub duzo przegrac"... już mi się nawet odechciało im odpisywać, bo, że pozwolę sobie zacytować sokoła
"200 meili dziennie zabiło dokumentnie chęć odpisywania we mnie jeśli tylko nie muszę, a przecież mam gościnną słowiańską duszę" :)

tak btw. filmik dobry :) o ile znacie angielski w minimalnym stopniu posluchajcie do końca:D http://pl.youtube.com/watch?v=EOI_eAvQa ... re=related

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 17 maja 2008, 16:10

duzo jeszcze zalezy od tego czy sprawdzamy all in czy sami atakujemy przeciwnika all in czesto majac nadzieje ze spasuje..gdy np chcemy ukrasc blindy lub cos w tym stylu..zalozmy ze takie A9 gdyby wszyscy przeciwnicy spasowali a ja bym byl na SB i blindy w turnieju bylyby duze to ja bez wahania dalbym all in tutaj by zabrac blinda..a z drugiej strony przed flopem z A9 nie sprwadzilbym prawie nigdy

darjusz
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: darjusz » 18 maja 2008, 22:57

Zrzucenie AA przed flopem to jakiś absurd... z jaką ręką w takim razie grać skoro nie AA...

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 19 maja 2008, 14:44

dokladnie podpisuje sie pod tym..pisanie ze zrzucacie AA przed flopem jest albo jakas proba pokazania ze chcecie wygrywac caly czas i kontrowalc gre ( i mimo tego ze piszecie i tak nie wierze w to) albo jest po prostu nieznajomoscia i niezrozumieniem gry ( w co wierze duzo mocniej ). jedynie w satelitkach gdy jestesmy pewni ze zaraz ktos odpadni a my mamy wielkie szanse by przejsc dalej powinno zrzucac sie AA

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 19 maja 2008, 15:13

Może wasze wypowiedzi tyczą się mojego wcześniejszego postu, więc delikatnie sprostuje ;) oczywiście, że AA nie powinno się zrzucać (a nawet nie wolno za cholerę! :P) jeśli jesteśmy na all-ina zmuszeni. Moja wypowiedź tyczyła się tego, że ja nie wchodzę z takimi monsterami all-in preflop jeśli zaczynam licytację lub jestem pewien, że nic mi z tego nie przyjdzie, zamiast tego podbijam 4-5BB. W drugą stronę jeśli po tym dostaliśmy reraise, all-in oczywiście, jeśli ktoś przed nami all-in my także all-in. Moja wypowiedź tyczyła się tego, że ja sam osobiście prawie wcale nie gram all-in na preflopie z mojej inicjatywy... No chyba, że etap turnieju i wysokość blindów mnie do tego zmusza to bez wahania ;)

PS no chyba, że wasze odpowiedzi tyczące zrzucania all-in AA tyczą się kogoś innego :P

PokerPlayer
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: PokerPlayer » 25 maja 2008, 00:40

... i po chwili odpadasz. Nie lubie takich ludzi na stole którzy z każdą kartą wchodzą all-in preflop. Łatwo się wtedy przejechać bo szczęście bierze góre nad umiejętnościami. A co do tematu to chyba nie ma ręki której bym nie zrzucił na preflopie. Jeszcze kilka tygodni temu nawet by mi się nie śniło żeby spasować AA, ale po cudach jakich doświadczyłem na stołach wole obejrzeć flopa i dopiero potem podjąć decyzje. W Texas Holdem mając AA możesz przegrać z 2 7 tak jak ja jakiś czas temu. Ja AA, oczywiście all-in pf, koleś sprawdza i ma na łapie 2 7. A tu flop 277. Przegięcie.

Awatar użytkownika
Panterek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Panterek » 25 maja 2008, 20:28

Po przeczytaniu wypowiedzi wszystkich użytkowników sugerujących ostrożną grę AA/KK preflop - rozumiem że na flopie w stylu J 6 2 rainbow będziecie potrafili zrzucić w/w parę po tym jak oponent zagra all-in z trójką? Jeżeli tak - chylę czoła i proszę o podzielenie się ze mną wygranymi na najbliższym WSOP. </ironia>

Mając AA/KK/QQ (ze szczególnym naciskiem na AA) zawsze powinno się dążyć do all-in preflop, głównie dlatego, że w większości wypadków będzie to najlepsza ręka na stole. Brak chęci do takiej gry/strach przed złamaniem tego układu mogę utożsamiać tylko i wyłącznie złym bankroll managementem.

invidia

Postautor: invidia » 25 maja 2008, 21:44

Panterek pisze:Po przeczytaniu wypowiedzi wszystkich użytkowników sugerujących ostrożną grę AA/KK preflop - rozumiem że na flopie (...)

Chyba się trochę pogubiłeś.
Jak sam zauważyłeś dyskusja dotyczy gry przed flopem. Więc tylko Coperfield mógłby zobaczyć tęcze o której wspominasz......A i w to wątpię.

Panterek pisze:Mając AA/KK/QQ (ze szczególnym naciskiem na AA) zawsze powinno się dążyć do all-in preflop,

Hmmm ZAWSZE all in pre flop +QQ na ręce to jest jakaś herezja pokerowa. ZAWSZE to możemy być pewni, że niczego nie możemy być pewni a już napewno nie tego, że po flopie nasza para nadal będzie tak silna.
Jeżeli ZAWSZE wchodzisz all in pre flop z QQ to tak jak:
Panterek pisze:Jeżeli tak - chylę czoła i proszę o podzielenie się ze mną wygranymi na najbliższym WSOP. </ironia>

Mal
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Mal » 26 maja 2008, 17:45

Wchodzenie all-in preflop... hmm...

Napewno wiele zależy od ilości żetonów, czy stopnia wściekłości, co w pokerze przez neta zdaża się często.

Generalnie to nie mam handów, z którymi zawszę wchodzę all-in. Przy ostrych podbiciach nawet z 44 potrafiłem wejść. Niekiedy mając AA decyduje się na slow play.

Zdarzą się all iny z niczym, by wymusić blindy.

Taktyka, różnorodność.

grzesiekm.
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: grzesiekm. » 27 maja 2008, 00:22

Mając AA KK QQ zawsze sprawdzam allin przeciwnika, samemu raczej wolę obejrzeć flop co czasami pozwala mi wyciągnąć wiecej żetonów, a nie zgarnąć tylko blindy jak na załączonym obrazku :grin: ale czasami zdarza mi się zbólem serca zrzucać te karty to tylko para chociaż wysoka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maximus86
-#VIP
-#VIP

Postautor: maximus86 » 27 maja 2008, 07:56

Mal pisze:Napewno wiele zależy od ilości żetonów...
Generalnie to nie mam handów, z którymi zawszę wchodzę all-in. Przy ostrych podbiciach nawet z 44 potrafiłem wejść. Niekiedy mając AA decyduje się na slow play.
Zdarzą się all iny z niczym, by wymusić blindy.
Taktyka, różnorodność.

zgadzam się z Mal, + najlepiej jest obserwować graczy i stół i wnioskować czy na stole warto wchodzić z niskimi parami all in czy lepiej czekać na wysokie karty... wszystko zależy od dnia i wiele razy się o tym przekonałem :)

ware16

Z czym wchodzic all in pre flop?

Postautor: ware16 » 18 cze 2008, 16:33

Hmm... Przede wszystkim zalerzy:
-z jakimi przeciwnikami grasz
-na jakich stwkach
-ile masz w stacku
-czy to jest turniej czy gra heds up czy stolik wiecej osobowy
-pozaycja
Jesli to wezniesz do siebie sama Ci sie nasunie odpowiedz ale ogolnie radze nie wchodzic all in przed flopem bo nawet AA moze przegrac z 72off hehehe.

Wróć do „Podstawy pokera”