[FT][NL][16.5$] Wyjawienie kart przez chip leadera na bublu

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

[FT][NL][16.5$] Wyjawienie kart przez chip leadera na bublu

Postautor: SzaryPL » 15 lip 2009, 15:52

Rozdanie mojego dobrego znajomego:

W niedzielę 12-go lipca miała miejsce finałowa satelita do rozgrywanego tydzień później turnieju na żywo - paradise-brak-polskiej-licencji! Summer Cup. Wpisowe do satelity w wysokości 16,5 € w połączeniu z 40-toma graczami zapewniało 5 pakietów o wartości 120 € każdy. Podczas bubla turnieju, kiedy to grze pozostawało 6 graczy miała miejsce następująca, kontrowersyjna sytuacja:

Stacki graczy przy blindach 300/600
Miejsce 1: Peponee (6663.00)
Miejsce 5: Mejwon (19995.00) - mały blind, 300
Miejsce 6: -Bilson- (9966.00) - duży blind, 600
Miejsce 8: Solverman (2910.00)
Miejsce 9: sweet shoe (14050.00)
Miejsce 10: Ania_Iris (6116.00)

Short stack znajdujący się na UTG, Solverman decyduje się zagrać All-in. Wszyscy foldują do blindów i zdecydowany chip leader, Mejwon znajdujący się na SB pisze na czacie: "9T" i wciska call, znajdujący się za nim -Bilson- również dokłada.

*** Flop(stół): *** : [9karo, 9pik, 7trefl]

W tym momencie Mejwon pisze na czacie: "9T :-)" i czeka, za nim czeka -Bilson-

*** Turn(stół): *** : [9karo, 9pik, 7trefl, 8kier]
*** River(stół): *** : [9karo, 9pik, 7trefl, 8kier, 7karo]

Obydwaj czekają do końca.

*** Odkrycie kart *** : Prowizja: 0.00 Łącznie w puli: 9030.00
Mejwon [10kier, 9kier] Full Wygrana: 9030.00
Solverman [Akaro, 10karo]
-Bilson- [4trefl, Apik]

i Solverman żegna się z turniejem zapewniając pozostałym w grze zawodnikom pakiety.

Niewątpliwie poinformowanie o posiadanych kartach własnych w momencie, gdy w rozdaniu pozostał jeszcze gracz który będzie podejmował decyzję jest naganne, z drugiej jednak strony faza turnieju i posiadany przez gracza na BB stack usprawiedliwia sprawdzenie z dowolnymi kartami i późniejszy brak gry po flopie.

Solverman złożył reklamację, następstwem w/w rozdania jest "tylko" permanentny ban na czat dla zawodnika Mejwon. Należy domyślać się, że Solverman liczył na coś więcej, czy słusznie?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 10:22 przez SzaryPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 15 lip 2009, 16:10

Ja juz gdzie indziej sie wypowiadalem na ten temat i to jest moim zdaniem dyskwalifikacja Mejwona ale zobaczymy jak sie skonczy

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 15 lip 2009, 16:19

Ja nie widzę w tym niczego nagannego. Sprawdził z any2 bo mógł. Nudziło mu się, to powiedział z czym sprawdza. Było mu wszystko jedno czy ktoś wejdzie w rozdanie.

Na flopie w praktyce już to wygrał, więc tylko z uśmiechem powtórzył, co ma.

Moim zdaniem to by nic nie zmieniło: Bilson, jeśli nie jest idiotą, nie grałby dalej w tym rozdaniu, tylko poczekałby, aż short odpadnie. Nic nie miał, big by sprawdził all-ina. Został mu tylko check / fold.

Jak dla mnie to bigstack po to jest bigstackiem, żeby mógł robić, co mu się podoba.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 15 lip 2009, 16:30

Wheeny, ale on to powiedział jeszcze przed flopem i gdy jeszcze jeden gracz miał po nim decydować, także mogło to dać potrzebne informacje kolejnemu graczowi, sprawdzać czy nie sprawdzać w celu większych szans na wyrzucenie shorta. To, że ktoś jest big stackiem nie upoważnia go do robienia "co mu się podoba" jak to ująłeś, zasady fair play i dobrego smaku przy stoliku trzeba zachowywać bez względu na stack... Nie rozumiem takiego toku myślenia w ogóle, big stack to może robić co chce...

Z drugiej strony i tak miał callnąć bo nikt się z nim nie dogadał na tym czacie i rozdanie by i tak wygrał, ale to nie zmiania faktu, że zachował się nie fair!

Oskarek

Postautor: Oskarek » 15 lip 2009, 19:06

Jak ja bym mial decydowac to za takie mowienie kart ban na czat i dyskwalifikacja
W koncu dogadali sie ze ten MEJWON dostanie tylko buyin na turniej a 200zl ktore mialo byc na przejazd czy cos tam dostanie pokrzywdzony na to sie zgodzili i ok
ale i tak nie powinno tak byc bo gdy jeden gracz gra allin to czat powinien byc zablokowany.... wszedzie tak jest ale tam widocznie nie :)

pawew77
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: pawew77 » 15 lip 2009, 22:36

Oczywiscie takie rzeczy sa wbrew jakiejkolwiek etykiecie pokerowej. Ciezko wyczuc w takich sytuacjach czy aby napewno przeciwnik mowi prawde, w tej sytuacji akurat nie blefowal. Dziwi mnie tylko sytuacja, ze big stack kiedy ma okazje wyrzucic 2 graczy z turnieju mowi takie rzeczy... jak sie pozniej okazalo i tak wyrzucil tych 2 graczy

Awatar użytkownika
Ezkalop
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Ezkalop » 16 lip 2009, 04:52

dla mnie to jest okej. poniewaz w pokerze na zywo tez moglbym tak wypalic.

Wszystko jest efektem psychologi. Tak zwana reverse psychology.

Mogl miec AA albo T9 i chcial kogos wciagnac w rozdanie bo z shorta juz wie ze nic nie wycisnie wiecej. Ten drugi ze sprawdzil z AT raczej nie powininie byc involved w to rozdanie.

Dla mnie zle by bylo powiedzenie typu "ja wchodze z T9 a jak masz mocniej to sprawdzaj i przeczekamy flopa by go wywalic"....

Powiedzenie T9 jest takie same jak "ej teraz wejde z gownem i cie rozwale, co ty na to? przyjmujesz wyzwanie?"

Wszystko to trash talk i moim zdaniem jest dozwolone.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 16 lip 2009, 09:01

Zgadzam się w całej rozciągłości z Ezkalopem, właśnie o to mi chodziło. Jedyny głos rozsądku w tej dyskusji...

Koleś jeszcze przed flopem daje dodatkową informację, z czym sprawdza. Powinien dostać nagrodę, a nie karę. Co, z dilerem też się komunikował, że spadły te dziewiątki? Absurd.

A już karanie go czymkolwiek i oficjalne skargi do organizatorów na to... Szkoda słów. Zagranie z serii "mała dziewczynka idzie płakać do taty". Jak dla mnie TO jest dyskwalifikacja, a nie zagranie cziplidera.

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 16 lip 2009, 10:09

a ja nie widze w tym nic zlego. przelozcie to na sytuacje live gdzie "czat" (czyli rozmawianie) podczas twojego ruchu nigdy nie jest zabroniony. ja sobie moge mowic co chce, ze to mam.. a czy ty mi w to uwierzysz czy nie to juz twoja sprawa.

inna sprawa ze nie mozna sie zmawiac z innymi graczami w trakcie partii. tzn nie mozesz mu powiedziec: czekaj idioto, nie podbijaj, mamy eliminacje..

ale to jakie masz karty mozesz sobie mowic ile chcesz, dopoki fizycznie ich nie odkryjesz. ja co call moge mowic ze mam AA - uwierzycie?

Oskarek

Postautor: Oskarek » 16 lip 2009, 13:19

To albo malo gracie live albo nie wiem ...
Live np jak powiesz T9 i rzeczywiscie masz T9 to dostajesz sitouta
Ciekawe jakby przeciwko wam takie cos bylo co byscie powiedzieli
Koles gra allin a ten pisze na Czacie T9 i czeka az dotrze to do wszystkich i gra call tak jakby chcial by wszyscy weszli ... i to jest nie fair i tak nie powinno byc
Moge sie zalozyc ze jak przeciwko wam by takie cos bylo to tez byscie sie wyklocali

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 16 lip 2009, 14:32

Oskarek pisze:To albo malo gracie live albo nie wiem ...
Koles gra allin a ten pisze na Czacie T9 i czeka az dotrze to do wszystkich i gra call tak jakby chcial by wszyscy weszli ... i to jest nie fair i tak nie powinno byc
Moge sie zalozyc ze jak przeciwko wam by takie cos bylo to tez byscie sie wyklocali

a co ty gadasz.. sam nei raz mowie jaka reke mam (najczesciej po riverze, kiedy stawiam przeciwnika na allinie). jego broszka czy uwierzy.. odkrycie kart jest uznawane za pas, ale podaie informacji o swoich kartach juz nie. i tak samo regula ze dostajesz sita jezeli, i tylko jezeli, powiesz prawde. jak mam np T9 i mowie ze mam K7 to nie dostaje sita, a jak mowilem prawde to dostaje sita.. totalny bezsens..

zmiencie sobie ten regulamin na warszawskiej lidze :roll:

Awatar użytkownika
sextasy
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sextasy » 16 lip 2009, 14:36

Tyle, że to nie jest sytuacja gdzie grasz 1v1 i mówisz karty po riverze/turnie kiedy dajesz all-in tylko wtedy kiedy gracz za tobą miał decyzje do podjęcia..

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 16 lip 2009, 14:41

barthek pisze:Oskarek napisał/a:
To albo malo gracie live albo nie wiem ...

a co ty gadasz.. sam nei raz mowie jaka reke mam (najczesciej po riverze, kiedy stawiam przeciwnika na allinie). jego broszka czy uwierzy.. odkrycie kart jest uznawane za pas, ale podaie informacji o swoich kartach juz nie. i tak samo regula ze dostajesz sita jezeli, i tylko jezeli, powiesz prawde. jak mam np T9 i mowie ze mam K7 to nie dostaje sita, a jak mowilem prawde to dostaje sita.. totalny bezsens..

zmiencie sobie ten regulamin na warszawskiej lidze

Co Ty za głupoty piszesz? Grasz w pokera i nie znasz zasad kompletnie. Oskarek ma rację. W jakimkolwiek turnieju live jeśli powiesz jakie masz karty podczas rozdania i okaże się, że mówiłeś prawdę dostajesz karę. Pamiętam głośna sprawę kary sit out dla Phila Hellmutha w dużym turnieju chyba to był WPT.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 16 lip 2009, 14:42

barthek, taki regulamin jest w calej polsce przynajmniej Jani taki stworzyl a on jest TD na WLP
Mowie jak bedzie kiedys taka sytuacja z wami to dopiero bedziecie narzekac....

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 16 lip 2009, 16:22

Wydaje mi sie ze ogolnie "mowienie" o kartach jakie masz w rece bez wzgledu na to czy klamiesz czy mowisz prawde jest zabronione. Ja przynajmniej po takiej sytuacji bym nie dal za wygrana...

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 20 lip 2009, 20:40

SzaryPL pisze:Co Ty za głupoty piszesz? Grasz w pokera i nie znasz zasad kompletnie. Oskarek ma rację. W jakimkolwiek turnieju live jeśli powiesz jakie masz karty podczas rozdania i okaże się, że mówiłeś prawdę dostajesz karę. Pamiętam głośna sprawę kary sit out dla Phila Hellmutha w dużym turnieju chyba to był WPT.

no to widzisz inne turki live gramy..
zastanawianie sie glosno jakie karty ma przeciwnik i na glos mowienie mu jakie karty ma sie samemu jest jednym z czynnikow, z ktorych moge odczytac sile reki przeciwnika.. badz elementem blefu..

nie odkrywajac kart moge mowic co chce..

jak karty odkryje to jest automatyczny pas.. koniec bezsensownej dyskusji..

btw: szary ja bym z tym krzyczeniem kto zna zasady a kto nie bym jednak byl powsciagliwy.. tylko dzieci neostrady n00bow naokolo widza..

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 20 lip 2009, 21:32

barthek oni mają racje.

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 20 lip 2009, 23:37

barthek pisze:SzaryPL napisał/a:
Co Ty za głupoty piszesz? Grasz w pokera i nie znasz zasad kompletnie. Oskarek ma rację. W jakimkolwiek turnieju live jeśli powiesz jakie masz karty podczas rozdania i okaże się, że mówiłeś prawdę dostajesz karę. Pamiętam głośna sprawę kary sit out dla Phila Hellmutha w dużym turnieju chyba to był WPT.

no to widzisz inne turki live gramy..
zastanawianie sie glosno jakie karty ma przeciwnik i na glos mowienie mu jakie karty ma sie samemu jest jednym z czynnikow, z ktorych moge odczytac sile reki przeciwnika.. badz elementem blefu..

nie odkrywajac kart moge mowic co chce..

jak karty odkryje to jest automatyczny pas.. koniec bezsensownej dyskusji..

btw: szary ja bym z tym krzyczeniem kto zna zasady a kto nie bym jednak byl powsciagliwy.. tylko dzieci neostrady n00bow naokolo widza..

Odsyłam do Card Playera z czerca 2008roku strona 8-9. Tekst Phila Hellmutha pt:"World Poker Tour i inne drobiazgi".
Pozwolę sobie zacytować: "...a Woody wszedł all in za za 840 000, tak więc sprawdzenie kart kosztowałoby mnie dodatkowe 590 000. No i zaczęlo się gadanie. Zapytałem Woody'ego czy ma silną rękę. Odpowiedział, że tak. Następnie spytałem czy to niska lub średnia para. Odpowiedział, że nie, po czym niesprowokowany dodał:"-Mam wysoką parę.
W tym momencie do akcji wkroczył dyrektor turnieju i oznajmił:-Jeśli to prawda, będziemy musieli cię ukarać."
Na górze strony 9tej finał tego rozdania:"Po chwili doszełem do wniosku, że Woody miał najprawdopodobniej parę waletów lub dziesiątek. Tak więc spasowałem, a Woody odrzucił swoje karty, nie pokazując ich. Nikt przy stole nie uiważał, że Woody'emu należała się kara, a dyrektor turmnieju nie poprosił go o pokazanie kart, by na czymś oprzeć decyzję o przymusowej dziesięciominutowej przerwie".

Temat uważam za zamknięty

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 21 lip 2009, 07:45

GrzechuTG pisze:barthek oni mają racje.

no widzisz nie do konca.. nawet przyjmujac wasz tok rozumowania i tak moge mowic jakie mam karty.. sek w tym zeby to nie byla prawda..

@szary
no z tego co mi przytoczyles koles powiedzial jaka ma reke i kary nie dostal, czy zle doczytalem?

PS: zreszta ja nigdzie nie napisalem ze nie ma turnieju gdzie to jest karane.. jest tez tak ze na niektorych turniejach to a to jest inaczej. wiele rzeczy zalezy od TD.. jak juz sie tak chwytamy CardPlayera to byl kiedys artykul o pokazywaniu reki przed showdownem wlasnie i o tym, ze TD doszedl do wniosku ze wszystko zalezy od sytuacji i ze to wcale nie jest taki automatyczny pas.. chodzi o sytuacje gdzie short wchodzacy do rozdaia allin ma juz swoje zetony na srodku stolu i pokazuje karty, gdy gra sie jeszce toczy (jest wiecej callujacych i graja o boczna pule). automatyczny pas zawodnika na allinie = wykluczenie go z turnieju.. autor artykulu wyjasnial zatem ze nie mozna sie zawsze sztywno trzymac regul.. poza tym taka sama sytuacje przezylem live..

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 21 lip 2009, 10:01

Ja nie wiem czy jakiekolwiek argumenty potrafią do Ciebie przemówić. Poza tym ja nigdy nei powiedziałem, że nie można kłamać na temat swoich kart.

barthek pisze:@szary
no z tego co mi przytoczyles koles powiedzial jaka ma reke i kary nie dostal, czy zle doczytalem?

Odpowiedź:
"...a dyrektor turmnieju nie poprosił go o pokazanie kart, by na czymś oprzeć decyzję o przymusowej dziesięciominutowej przerwie".
Czytaj proszę do końca posty to będziesz wiedział wszystko. Temat na prawdę uważam za zakończony jeśli nie potrafisz przyznać się do pomyłki to trudno...

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 21 lip 2009, 11:25

SzaryPL pisze:Ja nie wiem czy jakiekolwiek argumenty potrafią do Ciebie przemówić. Poza tym ja nigdy nei powiedziałem, że nie można kłamać na temat swoich kart.

barthek pisze:@szary

Odpowiedź:
"...a dyrektor turmnieju nie poprosił go o pokazanie kart, by na czymś oprzeć decyzję o przymusowej dziesięciominutowej przerwie".
Czytaj proszę do końca posty to będziesz wiedział wszystko. Temat na prawdę uważam za zakończony jeśli nie potrafisz przyznać się do pomyłki to trudno...

serio - z tego co napisales nie wynika ze dostal jakakolwiek kare :twisted:

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 21 lip 2009, 11:44

barthek pisze:serio - z tego co napisales nie wynika ze dostal jakakolwiek kare :twisted:

To chyba jakiś niefortunny zwrot w samej gazecie. Ja też zrozumiałem ten tekst tak jak Ty, barthek. Że nie dostał kary.

Pomijając fakt, że kara w tym momencie byłaby kompletnie absurdalna. Koleś pyta "masz wysoką parę", odpowiadam "tak, mam wysoką" i dostaję karę? Szczyt debilizmu.

Niedługo będą kary za stwierdzenie "ale mam mocną rękę!". Oczywiście tylko wtedy, jeśli okaże się to prawdą. :roll:

Boże, co za niedorzeczność.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 21 lip 2009, 12:32

Szary daj sobie spokój bo tutaj nie ma sensu ciągnąć dyskusji bo i tak nie przekonasz Bartka który zawsze musi postawić na swoim :) Bartku po prostu pojedź na Usop albo na jakiś większy turniej i zapytaj DT i wtedy będziesz miał jasność. Nikt nie powiedział że nie można kłamać na temat kart ale od początku dyskusja jest na temat powiedzenia prawdy...

To jest tak samo jak większość graczy uważa że jak ktoś odkryje karty gdy mu przeciwnik zagra alllina to automatycznie jest fold absurd! Nigdy nie ma foldu po prostu DT da ostrzeżenie a gdy gracz notorycznie będzie to robił może dostać karę włącznie z dyskwalifikacją ale karty nigdy nie są martwe po pokazaniu...

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 21 lip 2009, 13:25

GrzechuTG pisze:Szary daj sobie spokój bo tutaj nie ma sensu ciągnąć dyskusji bo i tak nie przekonasz Bartka który zawsze musi postawić na swoim :) Bartku po prostu pojedź na Usop albo na jakiś większy turniej i zapytaj DT i wtedy będziesz miał jasność. Nikt nie powiedział że nie można kłamać na temat kart ale od początku dyskusja jest na temat powiedzenia prawdy...

To jest tak samo jak większość graczy uważa że jak ktoś odkryje karty gdy mu przeciwnik zagra alllina to automatycznie jest fold absurd! Nigdy nie ma foldu po prostu DT da ostrzeżenie a gdy gracz notorycznie będzie to robił może dostać karę włącznie z dyskwalifikacją ale karty nigdy nie są martwe po pokazaniu...

heh. przeciez bartek zawsze wie najlepiej :mrgreen:
a tak serio to ciagnac dyskusje rzeczywiscie bezsensu..
a odnosnie zrzucania kart po pokazaniu to zalezy od regulaminu grzechu..

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 21 lip 2009, 16:54

barthek pisze:SzaryPL napisał/a:
Ja nie wiem czy jakiekolwiek argumenty potrafią do Ciebie przemówić. Poza tym ja nigdy nei powiedziałem, że nie można kłamać na temat swoich kart.
barthek napisał/a:
@szary

Odpowiedź:

serio - z tego co napisales nie wynika ze dostal jakakolwiek kare

Ja pier*** jeśli w szkole was nie nauczyli czytać ze zrozumieniem to wasz problem. Trzeba trochę myśleć nad tym co się czyta. Nie wiem jak nie można zrozumieć, że Woody nie dostał kary. Ruszcie trochę głową

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”