Otóż autor Lee Jones omawia jak powiniśmy znajomych wprowadzić w świat pokera.
Jak twierdzi jest to świetna okazja aby zdobyć nowych partnerów do pokera i sprawić, że gra będzie jeszcze bardziej popularna. Wymienie pare punktów jak powinniśmy zadbać o nowych graczy:
* zaopatrzyć się w zestaw do gry w pokera
* nie zaczynać od turnieju ( ludzie szybciej się zniechęcą)
* zacznij od stolika, niech wpłacą takie same wpisowe i przydzielić im żetony równowartości wpisowego
* ewentualnie zdadzą sobie sprawę że wygrali bądź przegrali równowartość biletu na mecz
* jeśli będą odwlekać grę za prawdziwe pieniądze, zagrajcie o cokolwiek ( Poker bez pieniędzy zazwyczaj staje się głupawą grą)
* naucz ich podstawowych zasad, zapoznaj ich ze wszystkimi układami
* grajcie w no-limit holdem, niektórzy czasami chcą poczuć smak ryzyka
* kiedy gracie ucz ich pokerowej etykiety
* naucz , jak patrzeć w karty bez podnoszenia ich, jak zadeklarować podbicie przed jego wykonaniem i jak dorzucić do puli nie rozrzucająć pozostałych żetonów.
* jeśli bedą zainteresowani dalszym rozwojem w pokerze, zaproponuj im jakąś książkę.
* wpajaj im proste zasady( jakimi kartami grać, z jakiej pozycji grać a z jakiej pasować, pasuj parami gdy nie trafisz na flopie seta bądż są niskie od kart na stole, jeśli masz na flopie najwyższą parę lub lepiej to obstawiaj lub podbijaj)
* zwracaj uwagę na to czego potrzebują i daj im to.
* badż delikatny, nie musisz wygrywać wszystkich pieniędzy na tym stole
* śmiej się po bad beatach a nie narzekaj.
Przy grze w pokera znajomi się zbliżają, rozmowy toczą się o wszystkim, i wspólnie spędzony czas leci przyjemnie. I TY MOŻESZ BYĆ AMBASADOREM POKERA, pokazując ludziom że to jest przyjemna i integrująca forma rozrywki.
P.S Czy ktoś z Was miał już okazję uczyć kogoś? Jak to przebiegało ? Czy te osoby były zainteresowane dalszą grą w pokera?
Wprowadzenie nowicjuszy do pokera
-
invidia
Arnoldao pisze:P.S Czy ktoś z Was miał już okazję uczyć kogoś? Jak to przebiegało ? Czy te osoby były zainteresowane dalszą grą w pokera?
Pewnie, że tak. W moim towarzystwie jest nas trójka, która mniej więcej się orientuje o co chodzi i pomału wciągamy resztę.
Ale nie gramy o pieniadze, poniewaz jezeli nikt nigy nie grał w pokera nawet w 5card draw to te rady na nic się zdają, bo ludzie nie potrafią czasami zrozumieć że każdy musi włożyć do puli taką samą kwotę.
Po drugie rundy obstawiania tez nie sa łatwe do wyjasnienia nowicjuszowi. Przynajmniej w holdemie.
I na koniec dodam, że najważniejsze od czego powinno się zacząć to nauczenie siebie aby podczas tłumaczenia nie używać terminologii pokerowej
np. nie używać angl. lepiej powiedziec wejsc za wszystko zamiast all in, pas zamiast fold, sprawdzać, podbijac itd..
Ostatnio jak byliśmy na turnieju i kolega opowiadał o czymś związanym z grą, koleżanka stwierdziła: Pierwszy raz w zyciu nie wiem o czym On mówi
Dodam jeszcze, że na jakieś 3-4 osoby z jakimi czasami gramy jedna zainteresowała się i widać ze chciałaby się nauczyć.
- Spiegol
- LEGENDA

Re: Wprowadzenie nowicjuszy do pokera
Arnoldao pisze:P.S Czy ktoś z Was miał już okazję uczyć kogoś? Jak to przebiegało ? Czy te osoby były zainteresowane dalszą grą w pokera?
Oczywiście, że się zdarzyło ;) i to nie raz. Wszystko zaczęło się od kupienia przeze mnie walizki z 200 żetonami, matą do gry i kartami, wtedy postanowiłem pokazać znajomym z osiedla (z którymi i tak spędzam wieczory jak jestem we Włocławku) texas hold'em. Co się okazało? Z 4 zaproszonych kumpli 3 znało dosyć dobrze zasady, 4ty bardzo szybko załapał, dopytywali się o nazwy itp. Bardzo im się spodobało i zapewne to powtórzymy jeszcze nie raz.
Drugi raz zdarzyło mi się pokazać texas hold'em na studiach, znajomym z roku :P także zebrała nas się 5 i historia praktycznie ta sama, tylko tym razem raczej nie znali zasad i wszystko powoli im tłumaczyłem w czasie gry, tak im się spodobało, że następnego dnia zagraliśmy na jakieś mikro stawki, a po kilku sesjach mini turniej :P Do tej pory grywamy od czasu do czasu w chwilach wolnych ;)
A no i zapomniałem, gra którą rozegrałem z kumplami w domu nie na studiach to był od razu turniej z wpisowym 10zł i re-buyem za 5zł :P mało tego, to nie ja zaproponowałem tylko kumple bo stwierdzili, że to są drobne pieniądze, a zawsze to jakiś dreszczyk i dodatkowa atrakcja :D
- Arnoldao
- -#VIP

invidia pisze: na koniec dodam, że najważniejsze od czego powinno się zacząć to nauczenie siebie aby podczas tłumaczenia nie używać terminologii pokerowej
Ja to nawet nie śmiałem używać takich słów, tyle że się zapomniałem i powiedziałem do kolegi rozdającego "dawaj tego flopa" a on na to "jaki flop, co za flop"
Śmiesznie też było jak kolega wrzucił do puli żetony i gdy powiedział pas to zapytał się czy może spowrotem zabrać wrzucone do puli żetonu
Co do bad beatach dostałem QQ na łape to podbijam, to inny znajomy mnie sprawdził.
Na flopie 4 , 8 , K - króla się nie bałem bo graliśmy w 3 osoby. Więc podbijam, kolega mnie przebija, hmmm, pierwsza taka sytuacja żeby mnie przebijał i dokładam do puli.
Turn 10 ja czekam i on . River 4 ja zagrywam i kolega mnie sprawdza zniechęcią. Patrzę on miał J 4 jak nie ryknąłem śmiechem
- *Matt*
- -#aktywny

Arnoldao, jakbyś nie zauważył to już dawno ten temat istnieje i został założony przeze mnie.
Nie wiem czy jest sens, aby dwa takie same tematy istniały na forum.
Nie wiem czy jest sens, aby dwa takie same tematy istniały na forum.
-
olczykandre
- -#VIP

- AjApok
- -#aktywny

-
Maverick
- -#aktywny

Faktycznie temat już istnieje. Jeżeli o mnie chodzi to raczej nie wprowadzam nowicjuszy do pokera bo sam jeszcze nim jestem
Aczkolwiek sporo czytam i sporo grałem swego czasu i stsram się pokazac komuś, że robi błąd zagrywając tak czy tak. I spotkałem się z odpowiedzią " to moja kasa więc będę grał jak chce"
Niestety zraziłem się po pierwszej udzielonej radzie i dałem sobie spokój
Dla mnie w sumie lepiej bo gram z tymi ludźmi przy jednym stoliku 
Dla mnie w sumie lepiej bo gram z tymi ludźmi przy jednym stoliku Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości
Na terytorium Polski poker online moga oferowac jedynie te podmioty, ktore posiadaja zezwolenie Ministra Finansow. Gra w pokera u operatorow, ktorzy nie posiadaja licencji Ministerstwa Finansow jest zabroniona i grozi konsekwencjami prawnymi. Serwis jest przeznaczony tylko dla osob, ktore ukonczyly 18 lat. Korzystajac z serwisu, uzytkownik potwierdza, ze ma ukonczone 18 lat.