Wolny poker, czyli prawdziwa szansa na zmiany.

Szybki przewodnik po forum. Najważniejsze informacje dla użytkowników którzy odwiedzili PokerKings po raz pierwszy, oraz kluczowe sprawy bieżące.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Wolny poker, czyli prawdziwa szansa na zmiany.

Postautor: Glory » 04 kwie 2012, 10:13

Na dniach zostanie zalegalizowane kolejne stowarzyszenie pokerowe o nazwie WolnyPoker.

Pewnie wielu z was zada sobie pytanie - czy trzecia organizacja pokerowa jest potrzebna w naszym kraju? Moim zdaniem tak, bo w końcu ktoś to planuje zrobić właściwie!

Nigdy nie byłem członkiem Feredacji ani Zwiazku pokerowego i nawet przez sekunde o tym nie myślałem. Bo dla mnie były to twory sztuczne, z zalozenia nastawione by rzadzic i dzielic zapewniajac ich zalozycielom wygodne i intratywne stolki. Z reszta wystarczy ocenic je przez pryzmat efektow ktore osiagnely - Federacja nie otrzasnela sie po kompromitacji zwiazanej z Mistrzostwami Polski, natomiast Zwiazek pomimo ze dziala juz ladna chwile i plany mial potezne - nie zrobil na razie nic.

WolnyPoker jest jednak czyms zupelnie z innego bieguna, organizacja ktora stawia sobie jeden, ale bardzo dobrze sprecyzowany cel - "Uregulowanie, legalizacja i opodatkowanie na rozsądnym poziomie pokera na żywo oraz w Internecie w ramach ustawy hazardowej". Nie planuja tworzyc stuktur, sprzedawac licencji na gre live, ani osiagac profitow ze skladek.

Cytując najważniejsze zmiany których legalizacją zajmie się WolnyPoker

A. Normalizacja gier na żywo

1. Turnieje w kasynach

Eliminacja 25% podatku od wygranych graczy na rzecz wprowadzenia 40% podatku jako procentu od przychodów kasyna – pobieranej prowizji.
Eliminacja przymusu i kosztu ubiegania się o licencje na organizację turniejów.
Wprowadzenie Kart Gracza rejestrujących wszystkie obroty gracza i na ich podstawie wydawanie zaświadczeń o wygranej netto z dłuższego okresu.

2. Gry stolikowe "Cash"

Przywrócenie gier stolikowych, w których żetony na stole są ekwiwalentem gotówki.
Wprowadzenie podatku od przychodu kasyna w wysokości 40%.
Wprowadzenie Kart Gracza rejestrujących wszystkie obroty gracza i na ich podstawie wydawanie zaświadczeń o wygranej netto z dłuższego okresu.

3. Kluby pokerowe jako wariant gier turniejowych i stolikowych poza kasynami, ale przy ograniczonych stawkach

Opodatkowanie, nadzór i rozliczanie gier jak w kasynach.
Licencjonowanie.
Intensywna kontrola graczy, audyty, systemy zabezpieczeń, jak w naziemnych punktach bukmacherskich.

4. Jako wariant umożliwienie rozgrywek w pokera sportowego poza kasynami i klubami, rozumianego jako turnieje bez wpisowego z nagrodami rzeczowymi. Organizator gry odprowadza podatek od wygranych zgodnie z ustaloną stawką.

B. Legalizacja pokera w Internecie

Legalizacja, licencjonowanie i opodatkowanie na rozsądnym poziomie pokera w Internecie na następujących zasadach:

Wprowadzenie czasowych licencji na oferowanie usług pokera online. Liczba licencji nielimitowana.
Licencje wydawane zarówno dla podmiotów polskich, jak i tych zarejestrowanych za granicą.
Opodatkowanie działalności poprzez koszty uzyskania licencji oraz określony procent od przychodu brutto operatora z tytułu pobieranych prowizji od graczy.
Poziom opodatkowania: 15% prowizji brutto (pobranej przez operatora/serwis pokerowy tzw. gross rake, gross revenue). W niektórych krajach Unii Europejskiej ten sposób rozliczania określany jest terminem GGR - Gross Gaming Revenue.

To co dodatkowo wyroznia WolnyPoker to ludzie ktorzy za nim stoja. Goral, Pawcio czy Kuba BRT to osoby ktore darze dużym szacunkiem i jestem pewny ze nadadzą stowarzyszeniu porządany kierunek.

Podsumowując - mnie WolnyPoker przekonuje i na pewno zostane jego członkiem. Was zachęcam do tego samego, bo tylko wtedy Stowarzyszenie będzie miało moc sprawczą gdy skupi liczne grono pokerzystów i pokaże Rzadowi jak wielu nas jest!

Pełne info o Stowarzyszeniu znajdziecie na www. wolnypoker. org - choc oczywiscie na forum tez bedziemy informowac o wszystkich dokonaniach Stowarzyszenia.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, 11:57 przez Glory, łącznie zmieniany 1 raz.

Jvri
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Jvri » 04 kwie 2012, 11:10

Idea zacna. Determinacja zapewne też będzie wielka. Pytanie czy coś da się tak naprawdę wskórać? Nie zapominajmy że w Polsce mamy przerost formy nad treścią jeśli chodzi o prawo. Mnóstwo pustych przepisów i jeszcze więcej problemów z interpretacją (ale co się dziwić, skoro tworzą je najczęściej niekompetentni do tego ludzie). Na pewno warto śledzić temat i wesprzeć chłopaków. Chętnie bym sobie zagrał znowu jakiegoś live w Polszy.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 04 kwie 2012, 15:14

Pytanie tylko, na ile wystarczy chłopakom zapału, bo skoro to wszystko mają robić charytatywnie, to bez niezliczonych pokładów zapału się nie obejdzie. Przede wszystkim, aby postulować konkretne argumenty, projekty i pomysły zmian przepisów, trzeba będzie zaopatrzyć się w kumatego prawnika, co jednak kosztuje. Wykładanie na to kasy z własnej kieszeni (skoro nie będzie składek - to z kieszeni organizatorów i inicjatorów tego stowarzyszenia) będzie miało wymierny sens, tylko w przypadku, gdy faktycznie będą spore szanse na zmianę obecnej sytuacji prawnej pokera, a to jest jednak trochę lotto, bo wszyscy wiemy jak proces legislacyjny w Polsce wygląda, albo się przynajmniej orientujemy. Chodzi mi o to, czy Góral i spółka znajdą w sobie tyle siły, żeby przez powiedzmy 2lata inwestować swój prywatny czas i pieniądze w to, żeby po tych dwóch latach "utworzyć sobie miejsce pracy" w Polsce. Jeśli tak - to raz, że sobie poprawią komfort wykonywania zawodu, dwa że przysłużą się naprawdę dużej grupie graczy w Polsce i światłość prowadzić ich będzie po ciemnych ścieżkach! Jeśli jednak stwierdzą po 2miesiącach, że w tym zaściankowym kraju z jego zaściankowymi rządami i społeczeństwem zupełnie nic się nie da zmienić, to będzie kolejny wielki FAIL, za który ja osobiście do nikogo nie będę mieć pretensji, bo to w końcu ich inicjatywa i nikt nikomu nie każe, ale społeczność po raz kolejny może do tematu podejść na zasadzie: "no to kolejny dowód na to, że nic już się nie da zrobić, chyba że by ten budynek na wiejskiej zmodernizować trotylem...".

Niemniej trzymam kciuki, aż bieleją knykcie, bo chciałbym pograć live we własnym kraju.

aras70
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: aras70 » 04 kwie 2012, 18:49

Dopóki rząd się nie zmieni to ciężko będzie PO musi odejść tak mawiał Jędrek ale jego już z nami nie ma :?:

Igoruchasior
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Igoruchasior » 04 kwie 2012, 21:39

Nie ma chyba sensu czekania na to aż rząd się zmieni bo to jeszcze trochę potrwa.
Osobiście uważam, że jeżeli będzie nas wielu to zapał do pracy nie wygaśnie, bo widząc efekty i poparcie tłumu na pewno podwyższa się priorytet wykonywanych czynności.
To, że nie są wprowadzone składki może być dobre dla kogoś komu zależy nie tyle na tym, żeby walczyć w słusznej sprawie, co raczej cieszyć się z profitów. Myślę, że jeśli nie jest to przymusem to jednak każdy kto w jakiś sposób identyfikuje się z powyższym stowarzyszeniem i jego celami mimowolnie powinien przekazać jakieś środki w celu włączenia się aktywnie do życia organizacji i odbudowy polskiego państwa pokerowego :D

maju86
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: maju86 » 05 kwie 2012, 15:48

Rzad na tym traci pieniądze z podatków jakie mógł by dostawać i na pewno to nie są małe sumy ale nasze społeczeństwo jest takie ze poker to od razu hazard ze ludzie przegrywają wszystkie pieniądze nie wiedza ze to jest gra umiejętności opanowania i oczywiście trochę szczęścia jestem za tym żeby było legalne Ci co naprawdę duze pieniądze wygrywają na pewno chcieli by grac legalnie i rozliczać się z tego przychodu a nie czekać jak skarbówka wpadnie i jeszcze do tego doliczy nie wiadomo jakie kary

Awatar użytkownika
Markos4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markos4 » 05 kwie 2012, 17:51

Moim zdanie bardzo dobrze że takie stowarzyszenie powstają w naszym kraju , jeśli w końcu rząd zgodzi się na że tak powiem "zalegalizowanie pokera" to z pewnością otworzyło by to nam drogę na świat pokera . No bo kto grając w pokera nie chciał bym mieć w swoim mieście lokalu gdzie spokojnie mógłby pograć sobie w pokera ze znajomymi lub też nie . Mistrzostwa Polski lub inne imprezy po d taki tytułem z pewnością rozwinęły by Polskę w dobrym tego słowa znaczeniu . Jak najwięcej takich organizacji ;)

Igoruchasior
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Igoruchasior » 05 kwie 2012, 21:03

Markos4 pisze:zalegalizowanie pokera" to z pewnością otworzyło by to nam drogę na świat pokera . No bo kto grając w pokera nie chciał bym mieć w swoim mieście lokalu gdzie spokojnie mógłby pograć sobie w pokera

Coś za dużo razy powtarza się słowo "poker"
:D

Sorry, musiałem :P

maju86
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: maju86 » 05 kwie 2012, 23:13

Zalogowany. Polecam reszcie ta stronę pokarzmy ze jednak jesteśmy za zmianami tej ........ ustawy

Awatar użytkownika
Markos4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markos4 » 06 kwie 2012, 09:31

Igoruchasior - Hehe no tak wiem wiem , ale pisałem to tak na szybkiego i za bardzo
nie zwracałem uwagi na to :D

Igoruchasior
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Igoruchasior » 07 kwie 2012, 19:24

Markos4 pisze:Igoruchasior - Hehe no tak wiem wiem , ale pisałem to tak na szybkiego i za bardzo
nie zwracałem uwagi na to :D

No wiem, wiem.
Co zrobić? Ten typ tak ma :mrgreen:

Wróć do „Ważne informacje”