Pewnie wielu z was zada sobie pytanie - czy trzecia organizacja pokerowa jest potrzebna w naszym kraju? Moim zdaniem tak, bo w końcu ktoś to planuje zrobić właściwie!
Nigdy nie byłem członkiem Feredacji ani Zwiazku pokerowego i nawet przez sekunde o tym nie myślałem. Bo dla mnie były to twory sztuczne, z zalozenia nastawione by rzadzic i dzielic zapewniajac ich zalozycielom wygodne i intratywne stolki. Z reszta wystarczy ocenic je przez pryzmat efektow ktore osiagnely - Federacja nie otrzasnela sie po kompromitacji zwiazanej z Mistrzostwami Polski, natomiast Zwiazek pomimo ze dziala juz ladna chwile i plany mial potezne - nie zrobil na razie nic.
WolnyPoker jest jednak czyms zupelnie z innego bieguna, organizacja ktora stawia sobie jeden, ale bardzo dobrze sprecyzowany cel - "Uregulowanie, legalizacja i opodatkowanie na rozsądnym poziomie pokera na żywo oraz w Internecie w ramach ustawy hazardowej". Nie planuja tworzyc stuktur, sprzedawac licencji na gre live, ani osiagac profitow ze skladek.
Cytując najważniejsze zmiany których legalizacją zajmie się WolnyPoker
A. Normalizacja gier na żywo
1. Turnieje w kasynach
Eliminacja 25% podatku od wygranych graczy na rzecz wprowadzenia 40% podatku jako procentu od przychodów kasyna – pobieranej prowizji.
Eliminacja przymusu i kosztu ubiegania się o licencje na organizację turniejów.
Wprowadzenie Kart Gracza rejestrujących wszystkie obroty gracza i na ich podstawie wydawanie zaświadczeń o wygranej netto z dłuższego okresu.
2. Gry stolikowe "Cash"
Przywrócenie gier stolikowych, w których żetony na stole są ekwiwalentem gotówki.
Wprowadzenie podatku od przychodu kasyna w wysokości 40%.
Wprowadzenie Kart Gracza rejestrujących wszystkie obroty gracza i na ich podstawie wydawanie zaświadczeń o wygranej netto z dłuższego okresu.
3. Kluby pokerowe jako wariant gier turniejowych i stolikowych poza kasynami, ale przy ograniczonych stawkach
Opodatkowanie, nadzór i rozliczanie gier jak w kasynach.
Licencjonowanie.
Intensywna kontrola graczy, audyty, systemy zabezpieczeń, jak w naziemnych punktach bukmacherskich.
4. Jako wariant umożliwienie rozgrywek w pokera sportowego poza kasynami i klubami, rozumianego jako turnieje bez wpisowego z nagrodami rzeczowymi. Organizator gry odprowadza podatek od wygranych zgodnie z ustaloną stawką.
B. Legalizacja pokera w Internecie
Legalizacja, licencjonowanie i opodatkowanie na rozsądnym poziomie pokera w Internecie na następujących zasadach:
Wprowadzenie czasowych licencji na oferowanie usług pokera online. Liczba licencji nielimitowana.
Licencje wydawane zarówno dla podmiotów polskich, jak i tych zarejestrowanych za granicą.
Opodatkowanie działalności poprzez koszty uzyskania licencji oraz określony procent od przychodu brutto operatora z tytułu pobieranych prowizji od graczy.
Poziom opodatkowania: 15% prowizji brutto (pobranej przez operatora/serwis pokerowy tzw. gross rake, gross revenue). W niektórych krajach Unii Europejskiej ten sposób rozliczania określany jest terminem GGR - Gross Gaming Revenue.
To co dodatkowo wyroznia WolnyPoker to ludzie ktorzy za nim stoja. Goral, Pawcio czy Kuba BRT to osoby ktore darze dużym szacunkiem i jestem pewny ze nadadzą stowarzyszeniu porządany kierunek.
Podsumowując - mnie WolnyPoker przekonuje i na pewno zostane jego członkiem. Was zachęcam do tego samego, bo tylko wtedy Stowarzyszenie będzie miało moc sprawczą gdy skupi liczne grono pokerzystów i pokaże Rzadowi jak wielu nas jest!
Pełne info o Stowarzyszeniu znajdziecie na www. wolnypoker. org - choc oczywiscie na forum tez bedziemy informowac o wszystkich dokonaniach Stowarzyszenia.