TT z UTG 0,05/0,10$

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

TT z UTG 0,05/0,10$

Postautor: tyrdax » 13 sie 2012, 14:11

Rozegrałem takie rozdanie w trybie SPEED POKER

http://www.pokerhand.org/?6442107

Możecie się wypowiedzieć co sądzicie o takim zagraniu oraz co wy robicie w takiej sytuacji.

mój 4bet raczej poprawny ale zastanawiam się czy nie za luźno sprawdziłem olka.

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 13 sie 2012, 14:59

jak dla mnie to obaj poszliście po bandzie
rozumiem że brak info o przeciwniku ??
z TT ostry rerajs i allek ?
masz jaja panie a przeciwnik moim zdaniem to donk

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 13 sie 2012, 15:15

na jego 3bet w wysokośći 1$ odpowiadam 4betem w wysokości 2.3$. - to nie wydaje mi się ostry rerajsik. Po za tym jest to speed. to tam mi się wydaje ze agresji musi byc bardzo duzo.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 13 sie 2012, 15:37

Uważam, że można było zagrać bezpieczniej callując reraise do 1$ i zobaczyć co przyniesie flop i wtedy ewentualnie spróbować wyrzucić przeciwnika z rozdania. Tak się akurat złożyło, że byłeś w czarnej d....., a przeciwnik nie zrzuciłby, ale szczęście dopieściło Cię maksymalnie.

Uważam all-in preflop na TT za poważny błąd, szczególnie w cash ;) Jeżeli nie spada 8 na flopie i nie ma zagrania all-in preflop tylko call na reraise, wyrzucasz go z rozdania bez problemu.

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 13 sie 2012, 15:45

jestem świeżakiem w grach cash..

Zobaczmy:
gram call jego 3betu.
FLOP: D8 D4 D6

Ja zagrywam z FD i over para jakieś 1,1-1,3$-> w przypadku gdy koleś ma +AJd to jestem w dupie, ale w przypadku gdy ma +AToff z jednym "d" to mam jednego "d" który mu zabiera troche %. w takich sytuacjach jago agro on może zagrać raisem do 2,8 (tak myśle) lub z over para też tak może zagrać. I czy ja wtedy mogę się zrzucić po flopie?

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 13 sie 2012, 17:26

Buba i Mara, przede wszystkim poważny błąd to call 4beta bez pozycji. Druga sprawa Mara piszesz 'wyrzucasz go z rozdania'. Ale dlaczego chcesz wyrzucać z rozdania przeciwnika? To jest tylko dobre jeśli przeciwnik ma lepszą rękę niż my (oczywiście w tym wypadku nie wyrzuca AA-JJ). Czyli rozumiem chcesz zagrać call preflop i ch/r na niskim boardzie? Czyli będziesz oddawać stack przeciwko setom i overparom i będziesz dawać przeciwnikowi szansę na zagranie perfekcyjnie (zrzucenie overkart). W longrunie tracisz po prostu EV.

Moim zdaniem zagranie 4b/call na 4osobowym stole jest jak najbardziej najlepszym wyjściem. Pamiętajmy że to są microstawki i przeciwnicy będą robić masę 'dziwnych' i niezrozumiałych zagrań. Oczywiście zależy też przeciwko komu gramy, jeśli ten przeciwnik ma staty 4/0 to można to foldować pre, ale na większość graczy 4b będzie ok.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 13 sie 2012, 18:53

Ted Forester czy all- in z TT jest poprawną decyzją? Załóżmy, że nie znamy kart przeciwnika z tego rozdania i nie mamy na jego temat żadnych poważnych wiadomości.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2012, 19:33 przez mara, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szfiecu
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Szfiecu » 13 sie 2012, 19:10

zależy o co grasz, w co grasz i gdzie grasz ;)

ogólnie push z TT jako call:

W zoomie itp raczej jesteś w dupie - tam zazwyczaj pokazują mocno przy pushach.
sng/mtt - zależy jaka faza turnieju
hu - jasne , że tak ;)

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 13 sie 2012, 19:15

Szfiecu pytam o cash pozycja z rozdania wyżej ;)

Awatar użytkownika
Szfiecu
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Szfiecu » 13 sie 2012, 19:22

no więc był to speed poker a'la zoom, ale na niskich stawkach są różne kwiatki ;) - sam przeceniam mnóstwo rąk i ostatnio tam przegrałem bi na nl10 ;)

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 13 sie 2012, 20:01

mara100 pisze: Ted Forester czy all- in z TT jest poprawną decyzją? Załóżmy, że nie znamy kart przeciwnika z tego rozdania i nie mamy na jego temat żadnych poważnych wiadomości.

Napisałem przecież wyżej. Tak 4b/call będzie tam poprawną decyzją zakładając, że nie mamy żadnych informacji o przeciwniku oprócz tego, że są to stawki NL10.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 13 sie 2012, 20:22

mara100, nie słuchaj tych donków, bo jeszcze zaczniesz tak grać :D. To jest jakiś speed (nie wiem co to ma do rzeczy, jeśli chodzi o agresję?). Przecież to jest cash, więc blindy nie rosną, tylko jest mniej czasu na decyzję! Więc z jakiej paki to ma wpływać na naszą agresję? Strasznie durne rozumowanie. W tym przypadku to jest 4hand (stolik przy którym siedzą 4osoby) i wyłącznie dlatego ten call do 5bet all-ina jest marginalnie poprawny. Spróbujcie tak pograć na fullringach...
Dobra, dla jasności, bo ostatnie zdanie zawiesiło prawdę ukrytą w czasoprzestrzeni... Na full-ringu to jeśli nie mam na kogoś readów, że wrzuca any-2 preflop, to 5-bet praktycznie zawsze będzie = QQ+ czaaasem JJ. To jest bardzo shorthandowaty stolik i tutaj niby można tam poszukać tego call'a. I jak widać faktycznie gość tam śmiało pcha i niższe pockety. Pewnie wrzuciłby też jakieś AQo+.

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 13 sie 2012, 22:42

No to panowie, niech każdy kto jest zainteresowany niech przedstawi swój tok rozumowania. Bo jak dla mnie to faktycznie call z TT jest marginalny ale nie zły.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 13 sie 2012, 23:34

Ja z Ekspertem polemizować nie mam zamiaru!

Chcę przedstawić swój punkt widzenia. Możesz wziąć pod uwagę lub nie ;) Na tych stawkach wyjścia są dwa:
1. Przeciwnik jest zajebiście mocny ( AA, KK, QQ, AK, AQ) to Twój 4bet czy 5bet zostanie zamknięty all-in. Jeżeli w takim przypadku nie spadnie T to musisz mieć mnóstwo szczęścia, aby to rozdanie wygrać ( jak w rozdaniu, które wrzuciłeś) :mrgreen:
2. Gość gra agresywnie na wszystko i taki 5bet zwyczajnie odpuści i dolar wpada bez gry. Natomiast jeżeli da call, to już znaczy, że taki mocny nie jest i można nim pokierować :mrgreen: Prawdopodobnie dał na jakie A7 zahaczy o 7 i już nie odpuści, albo w przypadku braku A na turn zwyczajnie się zesra. Nie widzę szans za każdym razem 5betować na TT na jakiej pozycji bym się znajdował. Wrzucam tylko na shortów.

W każdym innym przypadku call i check/raise. Wolę przegrać mniej i odrobić jak wpadną rakiety, a nie szarpać się z TT i dostać od donka, który jest mega agresywny i zamknie allkiem pokaże A2 i as mnie zabije :mrgreen:

Jak dla mnie za słaba karta. Oczywiście uderzę raz na jakiś czas, aby się przekonać, co zrobi przeciwnik.

Awatar użytkownika
knoperss
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: knoperss » 14 sie 2012, 09:19

dla mnie akurat 4bet nie jest ok.
dynamika speedu jest prawdopodobnie niewiele inna niż na zoomie ale dla mnie stakowanie jest opłacalne QQ+ AKs
W większości przypadków nadziejesz się na JJ+ AQ+ czasami na jakieś blefy z any ale nl10 to nie nl2 i mniej takich chorych spotów.
jak na me gusta to call 3betu. std cbet ok 3/4 na takim flopie. 2 over karty to x/f duża różnica że masz jeszcze drogę otwartą do koloru więc ship idzie na flopie. przciwnik trafił seta już na flopie i tylko ratował Cie kolor albo T.
obyś więcej tarafiał na takich graczy pozdro

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 14 sie 2012, 11:24

mara100 pisze:2. Gość gra agresywnie na wszystko i taki 5bet zwyczajnie odpuści i dolar wpada bez gry. Natomiast jeżeli da call, to już znaczy, że taki mocny nie jest i można nim pokierować :mrgreen: Prawdopodobnie dał na jakie A7 zahaczy o 7 i już nie odpuści, albo w przypadku braku A na turn zwyczajnie się zesra. Nie widzę szans za każdym razem 5betować na TT na jakiej pozycji bym się znajdował. Wrzucam tylko na shortów.

Trochę nie rozumiem Twojego rozumowania, albo coś pokręciłeś przy odczytywanie treści rozdania. Tam jest wyraźnie bet HERO, 3bet oponenta, 4bet HERO, 5bet all-in oponenta i Call HERO. Więc już tutaj niespecjalnie jest jakieś pole manewru - pytanie tylko czy callujemy ten jego 5bet i uważamy, że tam możemy być lepsi, czy nie. No i oczywiście czy w ogóle gramy 4bet.
5bet bluffy lub semibluffy w moim odczuciu to tak naprawdę zagrywki, które powinny się zdarzać tylko w grach mega deep i to raczej przeciwko wyrafinowanym graczom.

knoperss, ja się jednak nie zgodzę, że linia call 3betu jest w pytę. Ta opcja wydaje się tanią, ale przy nieumiejętnej grze postflop może kosztować cały stack. Gramy niby z pozycją, ale tak naprawdę zmniejszamy wartość TT i set miningujemy. No bo każdy over zmusza nas do pasywnego kontynuowania rozdania, lub ewentualnie próby przejęcia puli cbetem, ale to dodatkowe pieniążki wpompowane w pulę i każdy check/raise nas wyrzuca z rozdania. Niski flop wcale nie oznacza, że jesteśmy z przodu, bo przecież monstery standardowo 3betują preflop (a już szczególnie z SB - nikt o zdrowych zmysłach tam nie flat calluje żeby postflop grać oop). Więc oglądamy niski board i co? uważamy że nasza over para jest ultra ninja spoko? A tu psikus, dyma nas JJ+ na cały stack.

Dlatego standardowo w tym spocie to ja się skłaniam do linii 4bet i fold do 5betu (gdyby to nie był 4-hand stolik, bo tylko to przemawia za ewentualnym callem). Jeśli do 4betu dostajemy flatcall, to najczęściej gramy vs AQ/AK (którego mimo grania oop przeciwnik nie chce się pozbyć), więc brak tych over cards na stole przeważnie daje nam wygodną linię betowania postflop. Każdy wyższy pocket raczej tam będzie 5bet all-inował.

Awatar użytkownika
knoperss
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: knoperss » 14 sie 2012, 11:35

dlatego w FAST pokerze gra się trochę inaczej niż na zwykłych. dla mnie TT na zoomie to przede wszystkim gra pod SM. JJ to jak każdy wie ręka której nie da się dobrze rozegrać :mrgreen: ale TT nie jest moim zdaniem ręką do 4betu. tym bardziej call 5bet push jest tragiczny.
zgadzam się że blefy są opłacalne na deepach ale przy grze 100bb i 5b all in nie możemy myśleć że oponent blefuje czy ma gorsze karty.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 14 sie 2012, 11:40

drynk pisze:Trochę nie rozumiem Twojego rozumowania, albo coś pokręciłeś przy odczytywanie treści rozdania. Tam jest wyraźnie bet HERO, 3bet oponenta, 4bet HERO, 5bet all-in oponenta i Call HERO.

Moja wersja to call do 3bet oponenta Jeżeli nie trafiam, albo nie czuję się dość pewnie po flopie to fold. Tracę mniej ;) o czym wspomniałeś :tak: Dalsza wypowiedź z A7 nie ma związku z rozdaniem w tym temacie. W żadnym razie nie twierdzę, że to jest dobre czy złe wyjście. Ja tak to widzę, a autor zdecyduje, co będzie zagrywał.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 14 sie 2012, 13:55

knoperss pisze:zgadzam się że blefy są opłacalne na deepach ale przy grze 100bb i 5b all in nie możemy myśleć że oponent blefuje czy ma gorsze karty.

No tak tak, ja właśnie to miałem na myśli, że 100BB to nie jest odpowiednio deep. Musieliby mieć po ~300 (czasami jak się gra na przykład live przy jednym stole ciągle to zdarzają się takie bigstacki i wtedy można sobie trochę pofantazjować).

mara100, ale flat nadal nie daje Ci żadnego info. Oglądasz flopa 985 i jak grasz? Powiedzmy w tej sytuacji przeciwnik gra check, Ty betujesz, bo rozumiem, że na takim flopie czujesz się dosyć bezpiecznie, on raise. I teraz co, zagrał check/raise bluff czy zagrał check, żeby wyindukować Twój bet i potem raisuje dla wartości? Nie wiesz nic. 4betując dajesz sobie szansę na to, że by wyrzucić tę rękę preflop i nie mieć zagadek postflop.

Edit:
Btw. pewnie zaraz znajdzie się ktoś, kto powie, że 4bet/fold to palenie kasy :mrgreen: Także to również tylko moja, subiektywna wersja zdarzeń.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 14 sie 2012, 15:17

drynk pisze:mara100, ale flat nadal nie daje Ci żadnego info. Oglądasz flopa 985 i jak grasz?

Coś mogę zagrać, bo znam siłę swojej ręki i wartość flopa, a co za tym idzie określam % szans na polepszenie układu na turnie. Zagrywając 4bet prowokujemy all-in ze strony przeciwnika i nie wiemy nic kompletnie. Zagrał tak bo jest mocny, a może blefuje? Wolę nie prowokować all-in ze strony przeciwnika preflop mając TT tym bardziej, gdy nie mamy żadnego info o przeciwniku.

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 15 sie 2012, 00:04

fajnie Panowie że odpisaliście.

Ale ja będę się dalej upierał przy czymś takim:

Ja otwieram z TT (2bet), dostaję 3beta
-> Jeśli dam call i spada np flop z jedną over kartą to gram CB (o ile moje zagranie mogę tak nazwać) i na raise co zrobić? call i turn pasywnie, czy od razu foldowac... chyba nie grac call.
-> Jeśli zagrywam 4beta to wyrzucam z rozdania 66-TT i AJs,AJo i czasem AQo. Jeśli koleś odwija się 5betem allin to będzie pass.

Jak myślicie, dobrze to przetrawiłem?

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 15 sie 2012, 13:46

tyrdax pisze:Ja otwieram z TT (2bet)

2bet? :mrgreen:

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 15 sie 2012, 19:46

tyrdax odpowiedź na Twoje pytanie z rozdania już padła. Jeżeli masz odpowiedni roll i grasz pełnym stackiem, to chłopaki dobitnie wskazali uliczkę, którą powinieneś podążać ;)

Moja wersja czyli call do 3bet jest marginalna, ale do zagrania ( tak uważam ) ze względu minimalnych strat. Callujesz ten 3bet= 1$

Flop jaki by nie był check i jeżeli przeciwnik zagra ( zrobi to ) podejmujesz decyzję. Znasz siłę swojej ręki, wartość flopa i ewentualne zagranie przeciwnika. Zrzucając do śmieci nic się złego nie dzieje, bo tracisz zaledwie 1$, ale flop może być taki: T T 2 :mrgreen:
Podkreślam, że ja tak bym zagrał.

Bym zapomniał! Wyżej piszesz, że 4betem coś tam eliminujesz ;) Gość z Twojego rozdania pokazał, że eliminować to sobie możesz :mrgreen: Wjebał all-in na 88, a ty chcesz na micro kogoś lub coś eliminować? Wykonując jakąkolwiek akcję bądź przygotowany na wszystko.

Decyzję podejmujesz jednak Ty co chcesz zagrać.

Powodzenia :tak:

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 15 sie 2012, 22:16

mara100 pisze:
tyrdax pisze:Ja otwieram z TT (2bet)

2bet? :mrgreen:

1bet to big blind, 2bet moj openbet. - to tak w formie wyjasnienia.

Co do tego co eliminuje to staram sie tak myslec. w MTT jakos to przynosilo efekty.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 15 sie 2012, 22:20

tyrdax pisze:1bet to big blind, 2bet moj openbet. - to tak w formie wyjasnienia.

Nie ma czegoś takiego jak 2bet :mrgreen: w formie wyjaśnienia!

Wróć do „Cash short handed”