[Cash 5-hand] [NL25] [BB] [QQ]

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

[Cash 5-hand] [NL25] [BB] [QQ]

Postautor: drynk » 12 gru 2012, 02:01

Zdurniałem do reszty :shock: Co ja mam na takim deepie SH grać z QQ BB do gościa wyglądające póki co na rocka... Jeszcze żebyśmy nie byli tak deep, to bym wrzucił stack preflop i stwierdził że bad beat, jakby mnie wydoiło KK/AA. Ale tutaj to w ogóle miałem ochotę wyrzucić preflop :roll: Bo flop suchy jak moje ręce po spacerze na mrozie, a i tak nie wiedziałem co zrobić. Wmawiałem sobie usilnie (może słusznie?), że jestem pobity. Set-mining za 7$ oop, "well-played, sir".

MP: $26.43 (105.7 bb)
CO: $17.50 (70 bb)
BTN: $44.57 (178.3 bb) STATY w tamtym momencie: 60hands 10/10, zero 4betu i ogólnie agresja jak dotąd zerowa praktycznie.
SB: $25.42 (101.7 bb)
Hero (BB): $61.01 (244 bb)

Preflop: Hero is BB with Q:diamond: Q:club:
2 folds, BTN raises to $0.75, SB folds, Hero raises to $2.50, BTN raises to $7, Hero calls $4.50

Flop: ($14.10) 8:heart: 3:spade: 2:spade: (2 players)
Hero checks, BTN bets $9.20, HERO ???

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 12 gru 2012, 13:05

Jak dla mnie fold preflop. 60 rąk i takie statystyki to już coś mówi o kolesiu. Na pewno nie jest to typ gracza, który by lajtowo 4betował. Na sh 10/10, zero agresji to jest mega nit. Tym bardziej, że jesteś OOP to ja to bez zbędnego marudzenia zrzucam. Z innym, normalniejszym graczem można by sobie takim rozdaniem fajnie dynamikę zbudować, ale z tym gościem nie ma co się bawić :)

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 12 gru 2012, 18:27

Zgadzam się z przedmówcą w pełni :)
Oblicz sobie equity jakie mają QQ przeciwko zakresowi {AA, KK, QQ, AK} - a Twój przeciwnik może być jeszcze silniejszy bo przecież robi 4bet. Moim zdaniem nie robiłby 4betu z AKo, ja robię fold i to nawet nie jest trudna decyzja.

Ale skoro już zrobiłeś call to na flopie prawidłowo poczekałeś, ale te znaki zapytania po becie przeciwnika są zbędne :) Jest to FOLD.

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 12 gru 2012, 19:25

foxx, ty żyjesz? Gdzie byłeś jak Cie nie było? Pewnie teraz grindujesz NL200?

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 13 gru 2012, 02:15

:smile: :smile: :smile:
Żyję, mam taki okres nieobecności, ale gram i uczę się ciągle. Nawet więcej się uczę niż gram ostatnio. Jeszcze nie grinduję NL200, poker to taka skomplikowana gra...

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 13 gru 2012, 16:17

Hmm... a czy on tutaj może grać luźniej 4bet preflop opierając się na moich baaardzo luźnych statystykach? Tzn. standardowo gra swój solidny TAG, ale przeciwko agreswynemu graczowi, który 3betuje dużo total i pewnie jeszcze więcej w obronie BB (przeważnie mam takie staty) może uznał, że AJs+ i TT+ raisuje tam dla wartości? Czy to raczej życzeniowe podejście i lepiej jak najtaniej odpuścić ten spot?

Btw. z KK w tej samej sytuacji raisować 5bet preflop i ewentualny call do all-ina?

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 14 gru 2012, 00:58

No ja bym się skłaniał do tego, że to jest właśnie życzeniowe podejście. Dlaczego:

1. Czy gdyby ten gracz robił standardowo light 4bet to czy mógłby mieć statystyki 10/10? Moim zdaniem nie ma takiej możliwości. Ktoś na to może odpowiedzieć "ale to na razie tylko 60 rąk" - to by było jeszcze bardziej życzeniowe myślenie. Póki co to jest 10/10 i dopóki nie będziesz miał dowodu to nie można zakładać że to tak naprawdę jest 25/29/3.0

2. Bardziej prawdopodobnym dostosowaniem się do gracza na BB, któremu ciężko jest ukraść blindy nie jest natychmiastowe 4betowanie light. Przede wszystkim jest to zaprzestanie kradzieży i wzmocnienie zakresu. Myślę, że najpierw tego należy się spodziewać i dopiero po uzyskaniu większej ilości dowodów ewentualnie skorygować tą opinię. Gdyby to był któryś z kolei 4bet oraz gdyby gracz miał trochę inne statystyki to rzeczywiście, można by się zastanawiać. Ale teraz to pewnie jest pierwsza taka sytuacja i nie ma co się pakować na minę.

3. Myślę, że na NL25 jest to pułapka levelingu samego siebie: prawie-nit robi raise, Ty robisz 3bet i dostajesz 4bet. W pewnych sytuacjach mógłbyś rozważać coś innego niż fold. Ale w tej sytuacji ewidentnie nie, a jednak rozważasz. No i robisz ostatecznie call będąc OOP i pakujesz się w kłopoty. Z dwojga złego 5bet-fold byłby bardziej dochodowy niż call, a potem check na flopie.

Btw. z KK w tej samej sytuacji raisować 5bet preflop i ewentualny call do all-ina?

Z KK jesteś w o wiele lepszej sytuacji. Nie wiem czy ma duże znaczenie czy jest to 5bet-call czy od razu shove.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 14 gru 2012, 15:12

foxx, dzięki za analizę :smile: .

Wróć do „Cash short handed”