[Cash 9-hand] [NL25] [AKo] [HJ]

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

[Cash 9-hand] [NL25] [AKo] [HJ]

Postautor: drynk » 23 lis 2012, 15:29

MP2: $26.63 (106.5 bb)
Hero (MP3): $30.25 (121 bb)
CO: $25 (100 bb)
BTN: $26.22 (104.9 bb)
SB: $26.05 (104.2 bb) STATY: 895 hands/20/19/7.5 aggr/6.4% 3bet
BB: $34.62 (138.5 bb) STATY: 954 hands/14/13/5.5 aggr/6.8% 3bet/fold to cbet 56%/ x/r 0(1)
UTG+2: $27.65 (110.6 bb)
MP1: $27.82 (111.3 bb)

Preflop: Hero is MP3 with K:spade: A:diamond:
3 folds, Hero raises to $0.75, 2 folds, SB calls $0.65, BB calls $0.50

Flop: ($2.25) 9:diamond: T:diamond: 4:diamond: (3 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $1.30, SB folds, BB raises to $3.96, Hero ???

Jak takie rozdanie zagrać poprawnie? Czy cbet uzasadniony?

Awatar użytkownika
L00SECANN0N
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: L00SECANN0N » 23 lis 2012, 22:59

Masz nut flush drawa i dwie over (co nie koniecznie jest atutem na takim boardzie, ale jeżeli oni mają również flush drawy a nie gotowe flushe to jak najbardziej lepiej tam trzymać AK niż 2h5d) więc według mnie cbet uzasadniony, tylko musisz się zastanowić czy BB mógł tam dorzucić z suited connectorami, po mojemu on tam ma gorzej ale jego 3bet wskazuje na to że trafił flusha, call może być dla niego oznaką słabości i na turnie może zagrać tak że call będzie nieopłacałny ze względu na pot oddsy. Jeżeli nie widziałeś że ten gracz coś wcześniej "odjebał" to możesz zrzucić chociaż mi się wydaje że on tam luźno może te 2bb dorzucić. To można zarówno pushnąc jak i foldować i według mnie żadne z tych zagrań nie będzie złe tyle że wtedy dużo już zależy od tego czy ty znasz tego gracza na tyle dobrze że możesz ocenić z czym on tu 3betuje (twoje statystyki mogą w tym rozdaniu mówić bardzo dużo jeżeli się z tym graczem widujecie przy stolikach więc w analizie rozdania uwzględnił bym również to czy on wie jak ty grasz w danej sytuacji).

Masz tu pot oddsy na poziomie 2,8:1 na flopie jeżeli zamierzasz to tylko callować to odpowiedz sobie na pytanie czy warto ? (powinieneś znać odpowiedź) bo żeby profitowo callować z flush drawem musisz mieć pot oddsy na poziomie 4:1 możesz tu uwzględnić to że masz 2 over ale to tylko w przypadku gdy jesteś pewny że on nie ma tam gotowego flusha, jeżeli nie ma to możesz mu tu nawet wrzucać stacka i będzie to opłacalne zagranie. Tyle że w razie gdy callniesz na flopie a na turnie nie spadnie diamond on zabetuje grubo to masz raczej folda wątpię czy da ci free card jeżeli na flopie tylko sprawdzisz.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 24 lis 2012, 01:46

L00SECANN0N, mogę wrzucić swoje staty, jeśli miałoby to ułatwić analizę. Ogólnie tak jak widać, mamy ze sobą historię 954rąk - myślę że przy tym samplu, on będzie widział w przybliżeniu moje średnie staty, czyli: 14,4 / 12,4 / 4,72 AGG / 6,8 3bet / 20,8 WTSD% / 70% Cbet Flop / 60% Cbet Turn

Z MP ogólnie mam trochę bardziej tight 13,2 / 11,6 (ale to uśrednione - nie wiem jak odpalić indywidualne dla każdej pozycji :( ), z MP3 z racji tego, że to ostatnia środkowa, będą pewnie bardzo zbliżone do średnich.

Swoją drogą - wykluczasz jakieś inne ręce? Tzn. sety, overpary? Overpary faktycznie nie pasują w większości przypadków, bo raczej JJ+ byłoby 3betowane preflop, ale sety wydają się być dosyć prawdopodobne. Tym bardziej, że on jest ogarniętym graczem i wie, że ja nie cbetuję tylko gotowych układów i nawet na tym flopie będzie próbował dążyć do all-inów z setem wychodząc z założenia, że mam więcej semi-bluffów w range niż gotowych nutsów.

Pytanie jest takie, czy on jest w stanie tutaj grać x/r for bluff, czy to zawsze będzie gotowy układ: flush, set, dwie pary, który uzna za najlepszy na tym flopie. Pytanie też, czy jest w stanie mi jednak uwierzyć w trafiony układ i wyrzucić set, dwie pary? Niższego flusha nie wyrzuca nigdy (tzn. żadnego flusha nie wyrzuca). Tudzież czy jest w stanie grać x/r w różnych konfiguracjach KdX lub QdX i czy jestem w stanie z tych rąk wyciągnąć value. Ile takich rąk jest w jego range i czy w ogóle są?

Calanau
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Calanau » 24 lis 2012, 02:17

Dorzuce to swoje 3 grosze :). Oczywiste jest tutaj, ze twoj K i A nie powinny byc wliczane do overpary jako wygrywajaca reka. Gosc zrobil ci check/raisa czyli ma cos co bije pare K i A. Mozliwe, ze ma flush z niska karta. Jesli tak jest to ty masz 7 outow - troche malo by dobierac choc za za 2,60 na pocie 7 osobiscie zobaczylbym turna.

Czesto jednak zdarza mi sie takie zagranie jak tutaj widzimy z zawodnikami ktorzy raisuja dwie pary. O dziwo mniej jest ludzi ktorzy przy takim boardzie check/raisuja sety a wrecz takie zagranie raczej sie nie zdarza i jest to zazwyczaj prosty bet a nie check/raise ktory nie ma wiekszego sensu.

Moim zdaniem gosc mial albo flusha albo dwie pary i liczyl na to, ze ty masz dwie over karty jak AK, AQ ablo AJ.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 24 lis 2012, 02:27

Calanau pisze:O dziwo mniej jest ludzi ktorzy przy takim boardzie check/raisuja sety a wrecz takie zagranie raczej sie nie zdarza i jest to zazwyczaj prosty bet a nie check/raise ktory nie ma wiekszego sensu.

Dlaczego nie ma sensu? Jeśli on wie, że ja taki board będę chętnie cbetował jako bluff/ semi-bluff, to dostaje dodatkowe przebicie, którego nie dostałby, gdyby zagrał leadbet nie mając agresji z preflopa.

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 25 lis 2012, 03:56

cbet bardzo okej, ale na raise liczymy oddsy i sprawdzamy jeśli mamy.

Z takim układem jest taki problem, że nie możesz liczyć na implied pot odds. Przy czterech kartach w kolorze na stole rzadko zostaniesz spłacony.

W tym wypadku grasz call.

A czy ktoś check/raise set, czy donkuje to sprawa czysto indywidualna a najbardziej zależy od graczy przy stole. Wiadomo, że murek nie da cbeta, a maniak z 90% cbetem da ;)

Statystyki nie mają znaczenia, bo ludzie grają boardem. Patrzą na swoje karty, potem na stół i podejmują decyzje.

Wróć do „Cash full ring”