Witam.
Mam pytanie, prosbe o analize, a moze zarazem propozycje do takiej wlasnie gry. Nie chodzi tutaj o konkretnie taka karte, tylko o przyklad rozdania, czyli: udzial w rozdaniu przewaznie bierze sb i bb, sb doklada tylko przed flopem, bb czeka. (w sumie podobna sytuacja, ale wg. mnie juz bardziej ryzykowna gdy inny gracz limpuje), blindy z reguly wysokie, na niskich mysle, ze to zdecydowanie mniej oplacalne zagranie, bo ludzie czesciej dokladaja.
To do rzeczy:
Akcja na flopie - Check, Check. (oczywiscie mozemy zabetowac juz na flopie, ale pomijamy taka sytuacje).
Turn - przeciwnik zauwaza nasza slabosc na flopie, wiec atakuje[bet] - mysle, ze warunkiem aby te zagranie nie bylo zbyt ryzykowne, optymalny bet przeciwnika to 1 BB - i taki czesto bedzie sie pojawiac.
My na turnie sprawdzamy - przydaje sie miec jakas reke z nadzieja na polepszenie, nawet jesli to gutshot, czy jakas wyzsza para. Przeciwnik przewaznie nic nie ma. (tak jak w podanej sytuacji draw do flusha)
River - przeciwnik zniechecony naszym callem na turnie, czesto daje check na riverze - wtedy mamy przewaznie wspaniala okazje do zebrania calkiem ciekawego pota[bet]. Nie jestem nigdy przekonany co do wielkosci beta - tutaj niewiele ponad 1bb - czemu? bet taki wyglada bardzo zachecajaco - az za bardzo, jakbysmy mieli jakas ciekawa reke. Natomiast mozna tez przyjac wyzszy bet (nie na tyle, aby wygladal na blef + w razie sprawdzenia nie sprowadzal nas do sporego uszczuplenia naszego stacka, ale tak by nie dawac przeciwnikowi super oddsow do callow nawet z A high - takich zagran nie mozemy uzywac do calling stationow i graczy zdolajacych sprawdzac nawet z K high)
Stacki na poczatku rozdania musza byc dosc sensowne, no i board tez musi jakos sprzyjac takiemu zagraniu, mysle ze to dosc intuicyjne.
Osobiscie takie zagranie pozwala mi zbierac troche potow. Nie czytalem o tym zagraniu nigdzie, wiec i malo fachowy opis, mam nadzieje, ze zrozumieliscie mi o co chodzi. W pewnym sensie takie zagranie to troche udawanie slowplaya monstera, a w wiekszosci przypadkow, gdy gracz gra check na flopie i uderza na turnie, to nie ma zbyt wielkiej reki (chyba, ze np. flop jest bezpieczny, a na turnie spada jakas karta do drawa).
[PS. gosc w zamieszczonym screenie napisal 'i had KJ' , w co szczerze watpie, a jesli mial je, to popelnil blad zrzucajac to, gdy musial tylko dolozyc 400 do pota 1600. ]
Wiem, ze Ameryki tutaj nie odkrywam, ale moze opisanie takiego rozegrania pozwoli jakos je polepszych, zeby bylo bardziej skuteczne, ew. tracilo sie mniej zetonow, zyskiwalo wiecej?
Pozdrawiam i zapraszam do analizy, co sadzicie o takim rozgrywaniu reki?
[NL 10+1$]
- Tosiak
- -#VIP

[NL 10+1$]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bartekzet
- -#VIP

Ja również czasami stosuje taki schemat rozegrania ręki szczególnie w momencie dochodzę do wniosku, że przeciwnik próbuje kraść po flopie pule i kiedy stacki są w miarę podobne . Problem tutaj mam z wielkością podbicia po piątej karcie. Tutaj sugeruję się z reguły tym jak w podobnych sytuacjach zachowywał się dany przeciwnik - oczywiście jeżeli miałem okazje z nim dłużej pograć przy stole oraz tym czy, tak jak pisałeś, nie jest calling station.
- tommko
- -#VIP

tosiak ja się z niczym nie zgodzę w rozegraniu takiej reki
dla mnie jedyną rozsądna opcja jest check/fold
dlaczego ?
ręka nie jest istotna, sam od niedawna gram sitki - tylko, że gram je w multitablingu - nie wiem jak ty je grasz.
Ja mam prosta zasadę gram jak mam - dzieki temu dość często jestem w płatnych.
Na stawkach niskich - czyli do ok 20$ - ludzie grają przewidywalnie - granie ABC daje mi profity.
Nie mam czasu w trakcie sesji (seta sitów) na kombinowanie i wymyslanie strategii. Może będzie musiało mieć to miejsce, gdy stawki urosną.
Jeśli grałbym dwa, trzy stoły - to sposób rozegrania jest ciekawy poza riverem - w tej sytuacji przy jego checku - push jest lepszym zagraniem - często wystraszysz lepsze ręce - czyli np: 2 parę.
Zależy co jeszcze spada na river - czy karta jest z tych scary, ale jestem za opcja push
dla mnie jedyną rozsądna opcja jest check/fold
dlaczego ?
ręka nie jest istotna, sam od niedawna gram sitki - tylko, że gram je w multitablingu - nie wiem jak ty je grasz.
Na stawkach niskich - czyli do ok 20$ - ludzie grają przewidywalnie - granie ABC daje mi profity.
Nie mam czasu w trakcie sesji (seta sitów) na kombinowanie i wymyslanie strategii. Może będzie musiało mieć to miejsce, gdy stawki urosną.
Jeśli grałbym dwa, trzy stoły - to sposób rozegrania jest ciekawy poza riverem - w tej sytuacji przy jego checku - push jest lepszym zagraniem - często wystraszysz lepsze ręce - czyli np: 2 parę.
Zależy co jeszcze spada na river - czy karta jest z tych scary, ale jestem za opcja push
- RandomOne
- -#aktywny

Ja osobiście też wątpię w sytuację aby miał KJ bo głupotą byłoby przeczekanie flopa z 2 treflami chyba, że miał KJ w treflu - co jest mało realne
Wyższej pary niż stołowej raczej nie miał, mówi o tym jego call limp
Uważam, że bardzo dobrze zagrałeś i wykorzystałeś pozycję bo prawda jest taka, że sprawdziłoby Cię tylko 5 rąk: Tx 9x TT 99 T9 a przeczekanie 2 z 3 ulic byłoby głupotą, która mówi nam, że przeciwnik na 95% żadnej z tych rąk nie ma. Ja osobiście obstawiałbym go na Ax
Wyższej pary niż stołowej raczej nie miał, mówi o tym jego call limp
Uważam, że bardzo dobrze zagrałeś i wykorzystałeś pozycję bo prawda jest taka, że sprawdziłoby Cię tylko 5 rąk: Tx 9x TT 99 T9 a przeczekanie 2 z 3 ulic byłoby głupotą, która mówi nam, że przeciwnik na 95% żadnej z tych rąk nie ma. Ja osobiście obstawiałbym go na Ax
- M@jkel
- -#VIP

pomysl rozegrania fajny ale taki floating raczej nie ma sensu w SnG bo nie ma tu miejsca na takie levelowanie, bardziej w mtt stosuje sie takie pomysly,
w SnG najpopularniejsza jest proba przejecia puli na flop za stosunkowo mala liczbe zetonow bo dziala bardzo czesto, wyjatkiem w ktorym ogranicza sie takie zagrania sa tylko flopy takie jak ten bo zbyt wiele rak poczuje sie w obowiazku zeby dolozyc,
podsumowujac, zagranie ok ale w mtt a nie sng
w SnG najpopularniejsza jest proba przejecia puli na flop za stosunkowo mala liczbe zetonow bo dziala bardzo czesto, wyjatkiem w ktorym ogranicza sie takie zagrania sa tylko flopy takie jak ten bo zbyt wiele rak poczuje sie w obowiazku zeby dolozyc,
podsumowujac, zagranie ok ale w mtt a nie sng
- Szfiecu
- LEGENDA

A ja niestety dosyć często tak zagrywam, ale też dosyć często dostaje call od jakiegoś capa, poza tym flop niebezpieczny jak dla mnie i raczej foldowałbym już po akcji od przeciwnika.
tommko - nie zgodzę się z tym pushem, wyważonym betem zgarniasz pulę, przu push zgarniasz to samo (no może szansa jeszcze na to, żeby wyrzucił ktoś 2 parę, chociaż do tak pasywnej gry na flopie i turnie, nie spodziewałbym się żeby ktoś na river wyrzucił "cokolwiek") i to samo ma się do strat, przy wyważonym becie zostajesz przy stole po przegranej (a wiadomo chip and chair) , a po sprawdzonym pushu? pewno nie zostanie Ci nic. Według mnie push kompletnie nieopłacalny.
tommko - nie zgodzę się z tym pushem, wyważonym betem zgarniasz pulę, przu push zgarniasz to samo (no może szansa jeszcze na to, żeby wyrzucił ktoś 2 parę, chociaż do tak pasywnej gry na flopie i turnie, nie spodziewałbym się żeby ktoś na river wyrzucił "cokolwiek") i to samo ma się do strat, przy wyważonym becie zostajesz przy stole po przegranej (a wiadomo chip and chair) , a po sprawdzonym pushu? pewno nie zostanie Ci nic. Według mnie push kompletnie nieopłacalny.
- Tosiak
- -#VIP

Dobrze to ujales - "czesto jestem w platnych", bo "grajac jak masz" to chyba zbyt czesto pierwszego miejsca nie zajmujesz, a zadowlasz sie czesciej trzecim? o ile mowa o FR. Nie wyobrazam sobie grania s&g w poznej fazie tylko z dobra karta ? Chyba, ze te "MAM" mialo znaczyc cos innego niz dobra karte ? mam dobry humor, mam ochote na beta ? cokolwiek. Oczywiscie troche hiperbolizuje to co napisales, ale taki to mialo wydzwiek i ktos kto to przeczyta pomysli "Bede czekal na dobra karte - wtedy bede wygrywal, skoro ktos grajacy na 20$ bi tak robi i przynosi mu to profity". No a takie cos przy np. grze na bubblu czy przy 5 graczach nie ma szans (blindy przewaznie od 100/200-200/400) i po 5 kolejkach traci sie prawie caly stack majac sredni. Dobra karte trafimy raz na 3-4 kolejki - a przeciwnicy spasuja widzac nasza tight gre lub napotkamy sie na call majac juz niski stack i udupimy czesto AK na 78 czy trafimy JJ na QQ lub QQ na KK itd.
Push na riverze? Mysle, ze zbyt duzy stack na takie zagranie, bynajmniej na takim boardzie jak na screenie, ktory byl dosc niebezpieczny, a raczej push nie wyglada zbyt zachecajaco, o czym wspomnialem w swoim poscie - wg. mnie danie przeciwnikowi nie najgorszych pot oddsow czesto moze go zmylic - pomysli, ze chcemy by sprawdzil, wiec nie sprawdzi. Ja czesto tak interpretuje takie zagrania i mysle, ze nie tylko ja.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji!
- tommko
- -#VIP

Tosiak pisze:Dobrze to ujales - "czesto jestem w platnych", bo "grajac jak masz" to chyba zbyt czesto pierwszego miejsca nie zajmujesz, a zadowlasz sie czesciej trzecim? o ile mowa o FR. Nie wyobrazam sobie grania s&g w poznej fazie tylko z dobra karta ?
tosiak mylisz pojęcia:
jak mam to gram, a jak jest mało graczy to kradnę blindy
jak wróciłem po przerwie i zacząłem w miarę regularne sesje SNG, to:
rozegrałem 156 SNG
z czego:
31 razy I miejsce
12 razy II miejsce
20 razy III miejsce
także wydaje mi się, że 50% gier to dość "dużo" miejsc w kasie
pzdr
- Tosiak
- -#VIP

Nie chodzio o to, ze myle pojecia - wytlumaczylem to w dalszej czesci postu. Moze troche przyczepilem sie o slowo i tyle;) Wedlug mnie oplaca sie , a czasem jestesmy do tego wrecz zmuszeni by grac nie tylko steal pre flop i ew. cont. bet, a jeszcze cos innego na wysokich blindach.
Statystyki mam praktycznie takie same po 250~grach - 40% w kasie, w tym 10% drugie, 10% trzecie i 20% pierwsze miejsce.
Mimo to uwazam, ze pomimo mutltiablingu (chyba, ze gramy wiecej niz 15 stolow) na sitkach jednak oplaca sie probowac jakos dobrze grac, oczywiscie sitki to nie miejsce na jakies fenomenalne blefy czy innego typu rozegrania i tu sprawa jest jasna.
No to koniec odchodzenia od tematu;)
Statystyki mam praktycznie takie same po 250~grach - 40% w kasie, w tym 10% drugie, 10% trzecie i 20% pierwsze miejsce.
Mimo to uwazam, ze pomimo mutltiablingu (chyba, ze gramy wiecej niz 15 stolow) na sitkach jednak oplaca sie probowac jakos dobrze grac, oczywiscie sitki to nie miejsce na jakies fenomenalne blefy czy innego typu rozegrania i tu sprawa jest jasna.
No to koniec odchodzenia od tematu;)