[FR][330$][freezout][deepstack]

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

[FR][330$][freezout][deepstack]

Postautor: Glory » 21 paź 2009, 12:53

Wczoraj zagrałem masakryczny turniej na everest-brak-polskiej-licencji! - 65 osób, 5 pakietów na wyjazd do Austrii po 5k$ kazdy. Deepstack 5000, blindy 12 minut. Po 4h gry blindy były dopiero 200/400 ! Przeciwnicy mieszani - połowa pro, połowa leszcze z satelit turbo gdzie 1 z 12 awansował (blindy 5 minut, stack 400).

Szło mi ciężko głównie z braku kart. W końcu się jednak zbudowałem do 12k wygrywając KK vs AK, jednak chwilę po tym mam takie rozdanie.

Blindy 100/200

:Ts :Td na środkowej pozycji, otwieram za 700. Mój stack 12k
BB robi call 500. Stack przeciwnika 8k

Flop

:9s :8d :2d - 1500

BB - check
Ja - nie chcąc pozwalać na dobieranie do niczego uderzam o pot 1500, bb call

Turn

:9s :8d :2d :9h - 4500

BB - check
Ja - sądząc, że mam do czynienia z pasywnym przeciwnikiem znowu bije grubo 4000.
BB - All-in 5800

Pozostaje mi call 1800 do puli 14300, wiec instant.

Przeciwnik pokazuje asy.

Czy widzicie tu gdzieś moment w którym można było te TT wyrzucić?

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 21 paź 2009, 13:27

Na turnie gram check i kontroluje pule bo wiem wlasnie ze gdy dostane raisa to bede musial dolozyc. Na river do duzego podbicia fold, a ze to jest deepstack to moim zdaniem nie warto ryzykowac wszystkiego z TT bez wzgledu na to jaki bylby board.
Oczywiscie nie ma tutaj zadnej Twojej winy.

Awatar użytkownika
darkog
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: darkog » 21 paź 2009, 13:49

po tym jak BB zrobił call po Twoim raisie po flopie na turnie zrobiłbym check obawiając się 9 lub wysokiej pary, po allin na turnie nie było wyjścia jak zrobić call.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 21 paź 2009, 13:53

darkog pisze:po allin na turnie nie było wyjścia jak zrobić call

Mowisz o swojej linii rozegrania czy o linii Glorego, bo jak o swojej to chyba jakis zart :mrgreen:
Na river check bo wbrew pozorom TT to zaden monster w tej sytuacji i robisz easy fold na wiekszego beta.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 21 paź 2009, 16:10

Mlody, to że ja tak nieśmiało zapytam - jaki board chcesz zobaczyć grając TT? Check na turnie nie dość, że daje przeciwnikowi darmową kartę, to jeszcze pokazując słabość dostaje opcje do blef na river. A biorąc pod uwagę OEFD (15 outs) i wszystkie overcady (16 outs), jest 60%, że na river spadnie karta której się przestraszę.

9x praktycznie wykluczałem, bo przecież on by bronił swojej ręki na flopie. Pary JJ i QQ - też by biły, bojąc się u mnie chociażby AK.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 16:26 przez Glory, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
M@jkel
-#VIP
-#VIP

Postautor: M@jkel » 21 paź 2009, 16:21

Ciezko zrzucic..
BB zagral tricky a Ty to rozdanie rozegrales za niego. Po Twoim zagraniu na flopie pewnie obstawial Cie wlasnie na overpare(sam bym tak obstawil bo bet za pule az krzyczy 'nie dam Ci drawowac') i dlatego zagral takze check na turn, ktory wymusil Twoj kolejny bet na tak drawowatym boardzie.
On rozegral AA bardzo dobrze a Ty trafiles coolera bo tak to trzeba nazwac na tym boardzie.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 21 paź 2009, 17:25

Glory ja Cie nie atakuje, zebys sobie nie myslal;)

Po prostu uwazam ze jezeli mialbys wygrac ta pule na turnie to na pewno moznaby bylo zrobic to mniejszym kosztem niz grac 4000 do puli 4,5k, no chyba ze byles tak bardzo przekonany ze jestes lepszy ze to byl value bet.

Taki sam efekt bys osiagnal grajac na turnie o 2k mniej i kontrolujac wielkosc pota. Jezeli sprawdzil na flopie to znaczy ze go trafil, drawuje, ma overpare.
Nie wierze, ze ktos w takim turnieju moglby switowac tutaj z np KQ albo jakims srednim asem.

Nie mniej wcale nie mowie ze to jest latwe rozdanie ale betujac na turnie 4k powinienes miec swiadomosc ze ktos kto ma ciut ponad 5k nie zagra tutaj calla wiec nie wiem czemu piszesz.
glory glory man united pisze:Pozostaje mi call 1800 do puli 14300, wiec instant.

Wiec podsumowujac wydaje mi sie ze jezeli sadzisz ze jestes lepszy a on sie przykleil do flopa to od razu trzeba bylo zagrac jego all ina, a jezeli uwazasz ze nic nie ma to pule zgarnalbys o wiele mniejszym betem. :)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 21 paź 2009, 17:39

Mlody wiem, że mnie nie atakujesz i ja Ciebie również nie. Chodzi mi tylko o wyłowienie procesu myślowego. Bo ja dalej nie widzę w tym rozdaniu poprawnego rozwiązania, za to widzę 10 złych.

Na turnie oczywiście sądzę, że jestem lepszy, ale bardzo zagrożony. Stąd tak duży bet, bo bet 2k do puli 4,5k wciąż daje przeciwnikowi odds do call, bo jak trafi kolor i zagra na river to ja jeszcze mu trochę zapłacę. A i overcard się boje, bo z 53s koloru raczej nie zbiera.

Zagranie samemu bet 5800 czy też bet 4000 i call 1800 imho nie ma żadnego znaczenia - przecież on wie, że ja nie zrzucę. I czy ma do wciśnięcia call czy all-in 1800, na jedno wychodzi.

I mała sztuczka myślowa na koniec - jakbyś miał np. QQ, to grałbyś to inaczej? Bo prawda taka, że na takim boardzie i przeciwko AA nie ma już znaczenia jaką overparę się trzyma, więc nie jest to kwestia, że TT to nie monster.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 21 paź 2009, 19:51

Ja wychodze z zalozenie ganeralnie nie ma znaczenia co my trzymamy, trzeba sie dowiedziec co przeciwnik trzyma.
Czasami gdy znajde sie w takim rozdaniu po prostu ryzykuje i daje przeciwnikowi dobierac, jego rozegranie wskazuje ze prawdopodobnie drawuje.

Twoje rozegranie wyglada prawidlowo i po prostu miales pecha nie uwazam sie za lepszego do Ciebie czy cos tym stylu (bo ostatnio twoj skill wystrzelil w kosmos :mrgreen: ) ale nie wykluczam ze ja w tej sytuacji zagralbym jednak check i fold/call w zaleznosci od wielkosci betu na rvier.

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 21 paź 2009, 23:31

Glory - Mlody ma chyba rację. Piszesz, że gracz pasywny. W takim razie slowplayuje. Można wnioskować, że może mieć nawet drugą parę lub drawuje do koloru. Nie można wykluczyć seta i jakiejś ovairpary.
Dobre założenie, że chcesz go wyrzucić, ale nie za dużym kosztem to robisz?
Pamiętaj, że masz pozycję i na river jesteś w stanie określić jaką nasz przeciwnik trzyma kartę. Jeśli robi mocny bet to albo blefuje, albo trzyma coś mocnego i przegrywasz pot. Ze średnią kartą raczej, by zaczekał (AA można za taką uważać). Ty sobie otwierasz różne możliwości na river. Widząc jego check w razie gdyby doszedł jakiś draw możesz próbować blefować lub mieć darmowy showdown.
Raise natomiast bez kart, które dają kolor, czy strit - easy call.
Fold natomiast, gdy na river wypada kolejny diamond lub coś do strita.

Dziś skończyłem czytać theorem of poker. I był podobny przykład. My trzymamy top parę (możliwość strita, bez FD na boardzie). Check/call na flopie. I check na turn. I pytanie jaką podjąć decyzję.
Według Sklanskyego najlepiej sprawdzić w ilu przypadkach gralibyśmy check, a w ilu bet. Wybieramy oczywiście opcję, która zdarza się częściej. Nie napisałeś za wiele o przeciwniku, więc robię taki hipotetyczny zakres:
88+
razem: 30
draw do koloru
AdJd+ KdQd
razem: 6
straight + flushdraw
QdJd
rąk 1
Trójka + flush draw
Ad9d
rąk: 1
straight draw:
QJo JTo
razem: 24
Trojka:
A9o
rąk 12

Razem 74 rąk z którymi mógł callować na flopie. Gracz pasywny, jak piszesz - zapewne nie blefuje.
W 30/74 rąk, gdy przeciwnik ma któryś z pocketów zagrałbyś check - znając jego rękę.
12/74 ma trójkę. Grasz check.
W 42/74 jest przy takich założeniach check :P

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”