The sky is never the limit !

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

The sky is never the limit !

Postautor: iza_doria » 09 gru 2009, 01:05

Przyszedł czas i na mnie - chyba jeden z niewielu tu blogów prowadzonych przez kobiety :)

Pokera miałam zakodowanego chyba w genach. Moja matka pracuje w kasynie, ja od dziecka lubiłam grać w karty. W liceum całe noce grałam w kanastę (niestety nie na pieniądze). W pokera pierwszy raz grałam też chyba LO, to był five card draw. W Texas Hold'em wprowadził mnie ktoś, kto teraz ma ochotę mnie za to zatłuc - mój chłopak :D Jego kumple znaleźli w internecie grę "Governor of poker". Pomyślałam, że fajnie by było wiedzieć o czym do mnie mówią, więc też ściągnęłam. Matka mi powiedziała o co w tym chodzi i gra wciągnęła mnie na długie noce. Szybko wykupiłam cały Texas i przeniosłam się na paradise-brak-polskiej-licencji! Poker.

Teraz można mnie najczęściej spotkać na boss media, ipoker, fulltilt-brak-polskiej-licencji! i Poker Stars-nielegalny-w-PL-!. Najczęsciej gram MTT, moja ulubiona odmiana pokera to Seven Card Stud i oczywiście No Limit Texas Hold'em.

Poza pokerem studiuję dwa kierunki studiów: ukrainistykę i prawo. Mam rudego, wrednego kota, który traktuje laptopa jako przenośny grzejnik. Mnie zresztą też.

Od dziś w ramach wolnego czasu zamierzam tu coś pisać. Mam nadzieję, ze nie będę gorsza od męskiej częsci forum :)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, 13:59 przez iza_doria, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 09 gru 2009, 01:47

Nie pozostaje nic innego jak życzyć powodzenia w turniejach i wytrwałości w prowadzeniu bloga :-)

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 09 gru 2009, 10:45

iza_doria pisze:Poza pokerem studiuję dwa kierunki studiów: ukrainistykę i prawo.

:mrgreen: Podziwiam :)

iza_doria pisze:Mam rudego, wrednego kota, który traktuje laptopa jako przenośny grzejnik. Mnie zresztą też.

i wspolczuje ;)

a tak ogolnie to powodzenia :)

Awatar użytkownika
Katowice
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Katowice » 10 gru 2009, 00:50

Ukrainistyka

Świetny kierunek może kiedyś z pasji się na niego skuszę. Bo kocham Ukrainę :-)

Powodzenia w blogowaniu!

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 10 gru 2009, 07:38

iza_doria pisze:Mam nadzieję, ze nie będę gorsza od męskiej częsci forum :)

Mnie tam nasi Panowie nie dali odczuć, że jestem gorsza, bo "kobieta to się do pokera nie nadaje". Po krótkim czasie poczułam się taką samą forumowiczką, jak reszta osób (na początku tylko bałam się pisać posty, bo moja wiedza była maluśka). Ale widzę, że Ty już obyta jesteś, to już w ogóle świetna sprawa :)
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Tobie samych nutsów :)

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 11 gru 2009, 15:19

Przyjmijmy czysto hipotetycznie, że cały rok ciułaliśmy, żeby dostać się na WSOP, main event. I oto jesteśmy. Pierwsze rozdanie i jesteśmy zmuszeni do zapłacenia BB. Patrzymy jak połowa stołu daje all-in. Czekamy na swoją kolej i jako ostatni zaglądamy w swoje karty, a tam pocket aces! Sprawdzamy jeszcze raz, żeby mieć pewność, że nie mamy omamów ze stresu. Ale AA ciągle tam są. I co teraz ? Ciągle mamy największe szanse na wygraną, ale to już nie 80%, jak przy grze przeciwko jednej osobie. Teraz mamy ledwie ok 30% szans. Niby jedną ręką gry nie wygramy, ale czy można spasować AA przed flopem ? Co wy byście zrobili ?

Oskarek

Postautor: Oskarek » 11 gru 2009, 15:29

Call :)
30% przeciwko tylu graczom to wciąż bardzo duzo , gdzies ostatnio czytałem jak koleś pisał że czy czasami foldować AA jak np 5 osob przed nim zagra allin w zwyklym S&G bo dał call i przegrał i kazdy mowil ze nie foldujemy :)
Musimy pamietac ze nie wazne czy to turniej za 1$ czy za 100$ powinnismy grac jak najlepiej bez presji wpisowego.
Tak samo jest wiele osób ktore np na NL10 mówią : No co callnalem to za 5bb z K9 przeciez to tylko 0.50$ no ale na na nl200 juz by tego nie callneli za 10$ a to przeciez dalej 5bb i tu jest błąd właśnie

Ja myśle że calluje to i mnoże swój stack 5krotnie :D
AA pasujemy tylko na bubble satelity lub Double or Nothing, w takich sytuacjach AA juz chyba z 5 razy pasowałem przed flopem

damians2305
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: damians2305 » 11 gru 2009, 15:32

Powiedz dlaczego w ankiecie niema do zaznaczenia "niewiem" :P
Oczywiscie zartuje...
Ciezki orzech do zgryzienia bo najlepsza reka przed flopem ktora az zal zrzucic ale jest ogromne ryzyko ze board sie dostosuje do innych...biorac jeszcze pod uwage ze tyle trudu bylo aby sie tam dostac i raczej nikt niechcialby odpasc w pierwszym rozdaniu wiec najprawdopodobniej bym to zrzucil chociaz czasami bywam zbyt zachlanny na taka pule i jeszcze z asami na reku. Glos oddam w ankiecie

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 11 gru 2009, 20:33

Ja bym raczej sfoldowała. Jak do tej pory wygrywałam tylko w takich turniejach, w których nie wchodziłam all-in, ryzykując wypadnięcie z gry. Trudno było się nie raz powstrzymać, ale w większości przypadków, gdy dochodziło do sprawdzenia to okazywało się, że moja decyzja o foldzie była bardzo dobra.

Awatar użytkownika
martini
-#VIP
-#VIP

Postautor: martini » 11 gru 2009, 21:28

Fold :)
Ja zacytuje tylko czyjes slowa : Podwojenie na poczatku turnieju nie zapewni ci wygranej, a mozesz za to bardzo szybko zakonczyc turniej :)

Jeszcze cos :D
taki dowcip :P

Pewien mężczyzna słyszy nagle wewnętrzny głos, który mówi mu: “rzuć pracę, sprzedaj dom i jedź do Las Vegas”. Postanawia go zignorować. Następnego dnia znowu słyszy ten sam głos mówiący: “rzuć pracę, sprzedaj dom i jedź do Las Vegas”. Raz jeszcze go ignoruje. Trzeciego dnia ponownie słyszy głos mówiący: „rzuć pracę, sprzedaj dom i jedź do Las Vegas”. Tym razem postanawia wreszcie posłuchać. Gdy dociera do Las Vegas, głos rozkazuje: „idź do Rio”. Tak czyni. W Rio głos rozkazuje: "wydaj swoje ostatnie 10 tysięcy dolarów i zagraj w World Series of Poker”. Tak czyni. W pierwszej ręce turnieju mężczyzna otrzymuje :As :Ac . „Zagraj all-in” – rozkazuje głos. Tak czyni i sprawdza go trzech graczy. Na flopie pojawią się :Jh :Th :9h . „O cholera!”. Mówi głos.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 11 gru 2009, 22:07

nie wiem co to WSOP - ale wiem co to dwa asy
wołam kelnera - zamawiam setkę
a to czy ją wypiję przy stoliku czy przy barku - to juz zalezy tylko od dealera...

... hm a moze wybrał bym whisky...nie jednak nie
bo jak zaklinać seta to tylko z setą w rece...

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 11 gru 2009, 22:20

buahahahaha :) świetny dowcip :D

i fajna "poezja" by radost21 :)

dzięki za urozmaicenie bloga i wywołanie ataku śmiechu :mrgreen:

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 19 gru 2009, 04:58

Widzę, że jednak większość osób dałaby call. Widząc wasze wpisy zaczynałam myśleć, że wynik ankiety będzie inny. Ja też dałabym call. Jak przegrać to z tym i teraz. Trudno. Będzie co w domu opowiedzieć. I przez tydzień będę bogiem youtube :D Ale nie zapominajmy, że ciągle mamy największe szanse na wygranie tego starcia. Nawet jeśli potem odpadne, to nie będę sobie pluła w brodę, że wywaliłam parę asów przed flopem.

Ja bym zagrała, ale szanuję decyzje innych. Gdyby wszyscy grali tak samo to poker byłby nudny :)

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 26 gru 2009, 01:47

Mam mieszane uczucia co do dzisiejszego dnia :) "Straciłam" ok 50€ na ParadisePoker ale wszystko jest niby zainwestowane :) Wygrałam satelitę do 10k hh, 200k hh i do satelity o Pragę. Przegrałam tylko hh za 10€. Więc 40€ poszło na wpisowe i add ony. Rebuy chyba był tylko jeden. Jak spojrzałam na bankroll to się przeraziłam mimo wszystko :) Widzisz, że dobrze Ci idzie, że wygrywasz a bankroll topnieje... I już nie wiem, czy się tą "stratą" martwić czy nie. :) Mam nadzieje, że wygram coś w tych docelowych turniejach. Oczywiście podzielę się relacjami i liczę na kibiców :)

Oskarek

Postautor: Oskarek » 26 gru 2009, 10:03

iza_doria, Oczywiscie ze nie :) Jesli grasz wg BM to stracilas 5% swojego Bankrolla :D
Przypomnę Ci że jesli chcesz grac turnieje to musisz byc gotowa na sporo turniejow bez kasy :) Czasem nawet 100bi to mało i nalepsi gracze mają swingi na 100bi :)
Powodzenia w turniejach i walcz o Pragę :)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 26 gru 2009, 11:15

Inwestycja to nie strata :) Oby poszło tak dobrze w docelowych turniejach, a zobaczysz efekty tej "straty" :)

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 26 gru 2009, 14:06

Mlody pisze:
Oskarek pisze:Call :)
30% przeciwko tylu graczom to wciąż bardzo duzo , gdzies ostatnio czytałem jak koleś pisał że czy czasami foldować AA jak np 5 osob przed nim zagra allin w zwyklym S&G bo dał call i przegrał i kazdy mowil ze nie foldujemy :)
Musimy pamietac ze nie wazne czy to turniej za 1$ czy za 100$ powinnismy grac jak najlepiej bez presji wpisowego.
Tak samo jest wiele osób ktore np na NL10 mówią : No co callnalem to za 5bb z K9 przeciez to tylko 0.50$ no ale na na nl200 juz by tego nie callneli za 10$ a to przeciez dalej 5bb i tu jest błąd właśnie

Ja myśle że calluje to i mnoże swój stack 5krotnie :D
AA pasujemy tylko na bubble satelity lub Double or Nothing, w takich sytuacjach AA juz chyba z 5 razy pasowałem przed flopem

Ja folduje, turnieju nie wygrasz na poczatku a mozesz latwo odpasc. Sprawdzajac z asami na 5 przeciwnikow w puli to nic innego jak najczystsza forma hazardu ;) WSOP ma na tyle przyjazna strukture, ze z czystym sumieniem czekamy na lepsza okazje;)

iza_doria pisze:i fajna "poezja" by radost21

to nie jest "poezja" - to wykracza poza jakiekolwiek ramy, opisy czy gatunki - to jest po prostu RADOST!! :mrgreen:

Tak teraz przeczytałem to interesującą dyskusję. I tak się zastanawiam czy wy wiecie o czym mówicie? Jaki fold lol... Młody co Ty wogóle mówisz to jaką Ty chcesz dostać rękę przed flopem? ... Przecież to jest najwyższy możliwy układ który można dostać przed flopem... Grając wsop chciałbym dostać w pierwszej ręce AA i alliny od 8 osób marzenie... Przecież skoro allinuje się osiem osób to zobacz ile kart z talli ucieka a Ty mając AA jesteś w zajebistej sytuacji. Wow zaskoczony jestem że taki doświadczony gracz jak Ty pisze takie bzdury że wyrzuca asy pre flop...

Asy przed flopem to można wyrzucić tylko w jakiejś zajebistej satelitce...

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 26 gru 2009, 14:53

GrzechuTG pisze:Młody co Ty wogóle mówisz to jaką Ty chcesz dostać rękę przed flopem? ... Przecież to jest najwyższy możliwy układ który można dostać przed flopem...

przed flopem, nikt nie mowi ze po flopie Twoje asy beda najlepszym ukladem przy 5 osobach w grze...

nie wiem dlaczego az tak zbulwersowalo Cie to, ze nie mam ochoty wrzucac wszystkich zetonow do puli z 5 osobami gdzie moje asy wcale nie gwarantuja wygranej. Prosty przyklad:

Obrazek

Ponad 50% mielibysmy w sytuacji kiedy 2 graczy ma asa np AK i AQ ew AK.

Bez przesady to jest wsop i struktura jest tak przyjazna ze wydaje mi sie ze nie warto ryzykowac zycia turniejowego dla jednej niepewnej reki. Oczywiscie jezeli ktos patrzy na taki turniej jak Boku87, dla ktorego to jest statystyka to spoko easy all in, ale jezeli ktos traktuje kazdy turniej indywidualnie tak jak podchodzi do tego Juanda to watpie zeby ladowal sie tutaj z asami.

Na razie zdania nie zmieniam bo nikt konkretnie mnie nie przekonal ze takie zagranie sie oplaca chocby ze zdroworozsadkowego punktu widzenia ;)

Oskarek

Postautor: Oskarek » 26 gru 2009, 15:00

Mlody, ale tak sie gra, podejmuje sie decyzje ktore sa EV+
Jak mozna mowic ze reka jest nie pewna jak sie ma najlepszy startowy układ przed flopem ?

A Czy w turnieju ktory jest raz na rok i ma taka sama strukture jak WSOP ale buyin wynosi 5$ tez dasz fold?

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 26 gru 2009, 15:15

Oskarek pisze:Mlody, ale tak sie gra, podejmuje sie decyzje ktore sa EV+
Jak mozna mowic ze reka jest nie pewna jak sie ma najlepszy startowy układ przed flopem ?

A Czy w turnieju ktory jest raz na rok i ma taka sama strukture jak WSOP ale buyin wynosi 5$ tez dasz fold?

Wlasnie taka jest roznica miedzy turkiem za 5$ a za 10k$, ze decyzje podejmuje sie latwiej z finansowego punktu widzenia.

Ciezko Ci bedzie mnie przekonac, ze jestes w stanie dojsc dalej w turnieju, w ktorym sie gra 12 godzin przez 8 dni zagrywajac all ina w pierwszym rozdaniu z Asami w 5 osobowej puli zamiast spasowac.

Wezcie pod uwage ze to sa tysiace graczy, dziesiatki godzin, czy na prawde nie bedzie lepszej okazji zeby z mniejszym ryzykiem zwiekszyc liczbe swoich zetonow?

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 26 gru 2009, 15:18

Mlody to się nie gra turnieju w którym ma się "pełne gacie" I bez urazy to nie żadna docinka to nie chodzi o to że mnie zbulwersowała Twoja odpowiedź tylko dziwi mnie że gracz który nie jest początkującym twierdzi że tutaj trzeba spasować asy. Przecież to wymarzona sytuacja aby po pierwszym rozdaniu wsop mieć 150tys przy startowych 30 no chyba że się mylę. A jeśli przegramy trudno takie życie. A po flopie to każda karta może nie być już mocna. A 45% to olbrzymie EV+.

Też mnie ciekawi pytanie które zadał Ci Oskarek czy w turnieju za 5$ dasz fold? Mimo że będzie miał taką sama strukturę? Poker w dłuższej mierze to zawsze statystyka i kiedyś to zrozumiesz tutaj bardzo dużą rolę odgrywają liczby.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 26 gru 2009, 15:21

Mlody pisze:
Oskarek pisze:Mlody, ale tak sie gra, podejmuje sie decyzje ktore sa EV+

Wlasnie taka jest roznica miedzy turkiem za 5$ a za 10k$, ze decyzje podejmuje sie latwiej z finansowego punktu widzenia.

Ciezko Ci bedzie mnie przekonac, ze jestes w stanie dojsc dalej w turnieju, w ktorym sie gra 12 godzin przez 8 dni zagrywajac all ina w pierwszym rozdaniu z Asami w 5 osobowej puli zamiast spasowac.

Wezcie pod uwage ze to sa tysiace graczy, dziesiatki godzin, czy na prawde nie bedzie lepszej okazji zeby z mniejszym ryzykiem zwiekszyc liczbe swoich zetonow?

ale tutaj sytuacje masz wymarzoną przecież jak Ci się allinują gracze to sytuacja wygląda tak że są KK, QQ, JJ AK więc ile oni mają tutaj outów żeby wygrać? Myślę że to jest idealna sytuacja. No chyba że chcesz zlimpować asy przed flopem :) trafić karetę na flopie i wtedy grać.

Awatar użytkownika
zielony0528
-#VIP
-#VIP

Postautor: zielony0528 » 26 gru 2009, 15:29

Mlody pisze:Wlasnie taka jest roznica miedzy turkiem za 5$ a za 10k$, ze decyzje podejmuje sie latwiej z finansowego punktu widzenia.

Zawsze jak slysze po jakims glupim zagraniu gracza po moim zapytaniu jak Ty grasz i slysze odpowiedz "no co to tylko turek za 5$,11$, itd"
To zawsze moja opinia o tym graczu jest wyrobiona.
Dla mnie podstawowa rzecza dobrego pokerzysty jest fakt ze zawsze gra tak samo czyli jak najlepiej potrafi bez wzgeldu na stawki.Ja na turku 5$ wysuwam wszystkie zetony z AA PF i to samo bym zrobil w tej sytuacji.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 26 gru 2009, 15:31

Nie no bardzo latwo jest okreslic co oni tam trzymaja ale po prostu z mojego punktu widzenia jest tak duzo gry ze nie ma sensu ryzykowac. Pewnie, ze mozna walnac olka, zwiekszyc swoj stack 5 razy i prawdopodobnie byc liderem przez pol dnia ale moja filozofia jest taka ze wsop to tak dlugi turniej, ze mozna wyczekac na lepsza okazje niz potem beczec caly rok ze jakis fish od jj trafil swojego outa w pierwszym rozdaniu ;)

Oskarek

Postautor: Oskarek » 26 gru 2009, 16:03

Wahi, ale my tu nie rozmiawiamy o coinflipach w 1 rozdaniu tylko o AA

Wiec Wahi i Mlody czy w turnieju za 5$ tez dajecie fold? te same zasady czyli stack i dlugosc blindow.

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”