Terminologia raz ; wiedza dwa

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Virtus
-#zwykly
-#zwykly

Terminologia raz ; wiedza dwa

Postautor: Virtus » 12 sty 2010, 15:35

Przeczytałem na Forum taki tekst kolegi cruiserjeja :
"Najwazniejsza jest matma...
masz openended straightdraw, koles overbetuje twoje oddsy i co z tego, ze go znasz i wiesz, ze on blefuje, sprawdzisz go ze swoim suited connectorem (dobierasz do straighta) z 7 high?"

1. Co oznacza termin "overbetuje twoje oddsy" ?
2. Jakia Waszym zdaniem jest odpowiedź na pytanie postawione przez cruiserjeja?

Kmilson
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Kmilson » 17 sty 2010, 14:20

Overbetować to znaczy stawiać nie odpowiednią cenę/za wysoką cenę za zobaczenie następnej karty, aby przeciwnikowi po prostu nie opłacało się sprawdzać.

Nie powiem, aby matematyka była najważniejszą rzeczą w tej grze. Nie liczy się za zwyczaj dokładnie, tylko mniej więcej. Nie liczysz procentów, tylko podejmujesz decyzję czy robisz dobrze czy źle. W grze live obserwujesz przeciwnika, szukasz jakiś znaków itp.; w grze online łatwiej i zdecydowanie częściej stosuje się matematykę, lecz są już od tego programy, a z drugiej strony: grając parę stołów nie ma czasu na liczenie.

Robal666
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Robal666 » 17 sty 2010, 18:19

Overbetować to znaczy stawiać nie odpowiednią cenę/za wysoką cenę za zobaczenie następnej karty

Ostatnio nad tym trochę myślałem. W sumie jeśli ktoś overbetuje to jednocześnie dokłada do puli. Cena wzrasta, ale ewentualne profity również.
Załóżmy, ze jestem na floopie i brakuje mi jedna karta pod kolor. Mam 35% szansy na trafienie. I mimo, ze w puli jest niewiele, to wiem, ze jeśli tafie ten kolor to jestem w stanie wyszarpać dużo forsy. Ale z tego co wiem, powinno sie liczyć tylko bieżącą wartość zakładów na stole. Tutaj widzę pewna sprzeczność. Moze to mi ktoś wyjaśnić?
Generalnie nawiązuję do liczenia tych oddsów/outsów czy jak to się zwie.

Berith
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Berith » 19 sty 2010, 15:16

I tutaj pojawiają się implied oddsy. Jeśli zakładasz, że w przypadku trafienia koloru uda Ci się wyciągnąć od rywala dużo żetonów, to nie ma w tym nic złego. Jeśli jednak zaryzykujesz, a on przestraszy się tego, że mogłeś trafić kolor i spasuje, to zagranie to będzie błędne.
To zależy więc od stylu gry twojego rywala.

antonio
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: antonio » 01 lut 2010, 07:41

czemu napisałeś że jak rywal spasuje to będzie błędem moim zdaniem raise na flopie w takiej sytuacji jest w skazany bo dlaczego czegać i liczyć na to że trafisz jak można zaraz po flopie od straszyć rywala i wygrać

dialog1979
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: dialog1979 » 08 lut 2010, 12:14

Nie jestem znawcą, ale matma to raz a wiedza to dwa... Nie można tylko i wyłacznie polegać na matmie. Wiedza jest bardzo ważna. Staram się dużo czytać i powiem szczerze bardzo pomaga. A to oczym piszecie to dla mnie jak na razie czarna magia :)
Pozdro.

Wróć do „Podstawy pokera”