[NL2] [SB] [KQs] - teoretycznie nieźle trafiony flop

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

[NL2] [SB] [KQs] - teoretycznie nieźle trafiony flop

Postautor: Loncik » 25 lut 2013, 22:47

Rozdanie z cyklu totalnie nie wiem jak grać mimo trafionego flopa :)

IPoker, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 4 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

BTN: $8.79 (439.5 bb) 25/12/3,6 do tego steal tylko 18%, ale z BTN już 40%. Niestety tylko 157 hands.
Hero (SB): $3.78 (189 bb)
BB: $0.76 (38 bb)
CO: $2 (100 bb)

Preflop: Hero is SB with KObrazek QObrazek
CO folds, BTN calls $0.02, Hero raises to $0.10, BB folds, BTN calls $0.08

Po jego limpie i to z pozycji gdzie 40% razy kradnie, myślę sobie, że niszczę go zakresem, co już jest błędem i nieprawdą. Po wrzuceniu do pokerstove wychodzi około 52 do 47 dla mnie tylko (jak to jest możliwe i jak to jest liczone mada faka?). Niemniej na szybko czuję, że jestem z przodu :D Więc oczywisty raise bet, do którego dostaje call.

Flop: ($0.22) TObrazek QObrazek 5Obrazek (2 players)
Hero bets $0.16, BTN calls $0.16

Na flopie spada jakże piękna dla mnie dama. I wobec jego całego zakresu tu już na bank jestem z przodu. Poczyniam więc standardowy cbet, na który przeciwnik odpowiada sprawdzeniem. Jego fold to cbet wynosi 43%. Pytanie również czy cbet nie powinien być większy jak trafiam, czyli w tym przypadku. Mi słabe wydaje się uzależnienie wielkości podbicia od wartości posiadanej ręki, ale może to jest właśnie kontrola puli???

Turn: ($0.54) 6Obrazek (2 players)
Hero bets $0.28, BTN calls $0.28

Nie ukrywam, że turn mocno mnie zaniepokoił. Miałem ogromną ochotę cisnąć check i doczekać do końca lub spasować. Ale to by było chyba bardzo słabe bać się trafionego koloru, więc kolejny w miarę standardowy bet (może za mały, ale nie chciałem budować wielkiej puli na tak niepewnym gruncie). Oczywiście po raz kolejny dostaje call.

River: ($1.10) 7Obrazek (2 players)
Hero bets $0.08, BTN raises to $0.80, Hero folds

Na riverze już totalnie nie wiedziałem czy jestem z tyłu czy z przodu, ale podejrzewałem to pierwsze. Choć pokerstove pokazuje 77% dla mnie!? Wymyśliłem więc szatański plan. Cisnę taki gej bet, o którym ostatnio sporo się mówi, a przeciwnik może odczyta to jako zaproszenie do rozdania z bardzo silną ręką. I tylko callnie. Nie odczytał :) I złożyłem się jak origami...

Results: $1.26 pot ($0.08 rake)
Final Board: TObrazek QObrazek 5Obrazek 6Obrazek 7Obrazek
BTN mucked and won $1.18 ($0.56 net)
Hero mucked KObrazek QObrazek and lost (-$0.62 net)

Co o tym wszystkim myślicie?

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 25 lut 2013, 23:10

Do rivera myślę zajebiście :tak: ale bet to chociaż za $0,30

Dlatego nie zrozumiał :mrgreen: Jego linia call, call, call i nagle raise? Myśle, że zbyt niski bet na river

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 26 lut 2013, 22:25

Loncik trochę łyknąłem ale jak doczytałem do origami to parsknąłem śmiechem jak ta lala :mrgreen:

co do rozdania to pf ok, na flopie stanowczo za mały cbet min 0.2+
Loncik pisze:ale może to jest właśnie kontrola puli???

powiadam, że w tym przypadku to nie jest kontrola puli :)

Loncik pisze:(może za mały, ale nie chciałem budować wielkiej puli na tak niepewnym gruncie)

na turn również tragiczny sizing, jeżeli podejmujesz decyzje 2barrellowac ten turn to nie za 50% pota.. jeżeli się obawiasz to po prostu nie cbetuj turn tylko graj calldown lub x/f.

river po takim graniu nie możesz sprawdzić więc easy fold

Na stackah normalnych (~100bb) zapewne grałbym calldown, patrząc jeszcze na sizing przeciwnika. Na deepach można się pokusić o 2barrel, ale po tym riverze nie wiem co tam bijesz

sizingi do poprawy tak czy siak :)

zdrówko :tak:

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 26 lut 2013, 23:59

Sliwa pisze:na turn również tragiczny sizing, jeżeli podejmujesz decyzje 2barrellowac ten turn to nie za 50% pota..

Dlaczego nie?

Mi ogólnie ten sizing się całkiem podoba. River to raczej gram x/c jeśli zagra jakiś mały bet, reszta betów u niego jest raczej for value więc x/f.

Ja ogólnie wolę ostatnio grać 2x tanie barrele po 50% pota niż grać betpot, betpot turn jak spadł flushdraw i potem na river żadnego pola manewru, a oop nie wezmę nigdy darmowego showdownu.
Trochę uwag Piotrka_nowego sprawiło, że bardziej kontroluje pulę w spotach i łatwiej mi z nich potem uciekać ze średnimi układami bo sam sobie nie wiążę na szyi pętli pot-oddsów, przez które potem muszę callować układy z niezłym, ale przeważnie przegrywającym showdown-value.

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 27 lut 2013, 12:43

Dlatego nie, ponieważ jest to gra na limicie nl2, który chcemy jak najszybciej przejść a nie siedzieć tam nie wiadomo ile. Więc nie potrzebny jest na takim boardzie 2barrel za 50%pota bo prawie wszystko nas sprawdzi, po czym na river nie będziemy wiedzieć co grać i najczęściej będziemy foldować? Zamiast takiego cbet turn wolę zaczekać i zobaczyć co gość zagra może check-back, jak ~pot bet to zrzucam i nie gram na siłę. Dla mnie gra na nl2 to jest prosta piłka, mam dobrze/jestem z przodu to ładuję bety i buduję pulę bo goście jak mają sprawdzić to sprawdzą a nie patrzą czy jest to 40-80%. Gram swoje i czekam na rozdania w których ogrywam rybki i wchodzę wyżej.

Oczywiście, wyżej w zależności od struktury boardu, czy trafia on w range naszego przeciwnika etc. lepiej grać nawet <30% barrele. Ale nigdy nie zgodzę się, że taka gra jest lepsza na nl2

Wróć do „Cash short handed”