[NL] [FR] [FREEZOUT] T4

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
decksik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: decksik » 17 maja 2009, 23:54

Ja bym allina z para rzedu 22-55 nie sprawdzal jesli ktos rzucil, nawet steala..

Jak dla mnie to te parki sa dobre tylko na limp, albo sprawdzenie nieduzego raise.. I na flopie sie wszystko wyjasnia, jest set to bet, nie ma seta to do widzenia :DDD

tyle ;]

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 18 maja 2009, 00:02

ja czasami otwieram rozdanie z niska parka dzieki temu jak trafie seta np a koles ma AK i K badz A na flopie to wpada jak sliwka w kompot :P ale racja tak nickie parki to limp lub call nieduzy raise max 3BB oczywiscie zalezy w jakiej fazie ... no i kiedy blindy w stosunku do naszego stacka sa duze czli M<5 no to sa to rece na push ;)

skipim
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: skipim » 18 maja 2009, 01:20

Ja bym allina z para rzedu 22-55 nie sprawdzal jesli ktos rzucil, nawet steala..

Jak dla mnie to te parki sa dobre tylko na limp, albo sprawdzenie nieduzego raise.. I na flopie sie wszystko wyjasnia, jest set to bet, nie ma seta to do widzenia :DDD

Zdecydowanie się zgadzam.
Dylemat mam przy 55, bo 5 to moja ulubiona liczba. Oczywiście grając nie kieruję się takimi przeczuciami ani innymi przesądami, ale jak jest niewielki raise to czasami sprawdzam z 55 :wink:

Już pisałem to w innym temacie, ale dzisiaj koleś wszedł z 33 i na flopie weszło 33K, a ja AA na ręce :mrgreen:

Awatar użytkownika
quest
-#VIP
-#VIP

Postautor: quest » 18 maja 2009, 01:25

Stawiał Cię pewnie na Ax i dlatego sprawdził z 22, więc pre flop i tak miał większe szanse na wygraną.
Ja pary do 55 limpuje, albo sprawdzam delikatne podbicia, a jeśli trafimy seta to można nieźle się wzbogacić w wypadku ponownych betów przeciwnika.

PeterSzulc
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: PeterSzulc » 18 maja 2009, 07:47

Moim zdaniem wszystko zależy od tego ile ten gość miał żetonów - jeśli jest Was 3-ech a on ma sporą przewagę to jasnym jest, że chce grać coinflipy z shortami, przy tej ilości graczy mało prawdopodobnym jest by pushujący short miał parkę. Co do gier przy bardziej wyrównanych stackach call allin'a z 22 czy inną niską parką jest totalnie bez sensu... Co do agresji również podzielam Twoje zdanie, zawsze lepiej być agresorem niż callującym :)

GoodReason
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: GoodReason » 18 maja 2009, 12:41

Pocket para jest minimalnym faworytem z 2 wysokimi kartami (o ile nie są to suited connectory).
Jeśli ktoś mając pocket jest przekonany, że ktoś ma 2 wysokie karty, to sprawdzenie takiego all ina nie jest moim zdaniem błędem.
Tylko skąd pewność że alliner ma wysokie karty, a nie też pocket pare?
Sam bym oceniał szanse 60:40 (60 dla AK).

Liczmy dalej. jeśli ma AKo, AQo, itp to wygrywam 54:46, natomiast jeśli ma pocket (a każdy będzie wyższy niż 22) to moje szanse wynoszą 18:82.

Podsumowując: obie opcje są prawdopodobne (2 wysokie karty i pocket para), w pierwszym przypadku wygrawam 6 na 11 rozdań, w drugim 1 na 5 razy - decyzja jest więc prosta - easy fold.
Oczywiście gościu który sprawdzil all ina ze swoimi kaczuszkami dał ciała :)

A jeśli chodzi o same niskie pocket pary.
uwaga 1: jest zasadnicza różnica pomiędzy 22 a 55. Para dwójek prawie zawsze po flopie będzie miała 3 overkarty, para piątek może nawet nie mieć żadnej (flop234, 224, itp). Para dwójek przegrywa z każdym innym pocketem, para piątek wygrywa z 3 niższymi. Także nie wrzucałbym tych dwóch kart do jednego worka ;)

uwaga 2: niski pocket jest dużo lepszy przed flopem niż po flopie. Także jeśli ktoś lubi grać agresywnie, to powinien już przed flopem podbić o 4BB + 1. Albo wygra od razu, albo zostaną ludzi z 2 wysokimi kartami (dużo gorzej jak zostanie ktoś z wyższym pocketem ;) ).
Po flopie 479 (jeśli np mamy pocket 5) można śmiało podbijać, bo na 90% nikomu taki flop nie podpasował (uwaga na kolor).

Także jasne, jeśli ktoś lubi pasywną gre może sprawdzić z niskim pocketem i czekać na set. Jak nie ma seta to pas - natomiast chciałem zauważyć że można to rozegrać inaczej ;)

Awatar użytkownika
quest
-#VIP
-#VIP

Postautor: quest » 18 maja 2009, 15:03

Wahi pisze:quest - ok stawial mnie na Ax, postawilbys z 22 przeciw Ax (bez2) polowe stacka? Tak jak mowie 52% to jego szczyt mozliwosci. Moim zdaniem nie warto.

To zależy od fazy turnieju, ale w Twoim wypadku przy 3 osobach zdecydowałbym się sprawdzić jeżeli byłbym przekonany że przeciwnik ma Ax. Mam wtedy przewagę a przeciwnik musi liczyć na sprzyjający board. Gramy przecież o wygraną, a w razie przegranej mamy jeszcze połowę stacka :)

Awatar użytkownika
sh4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sh4 » 21 maja 2009, 11:08

ja z niskimi parami wchodzę w rozdanie w zasadzie tylko gdy mnie wysokość stacka i blindów do tego zmuszają i wtedy jest tylko allin. w normalnych sytuacjach conajwyżej mogę zlimpować lub callnąć jakiegos minimalnego raisa licząć na seta. no i shortów można terroryzować :)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 21 maja 2009, 11:51

Ja bardzo często limpuję lub 2x BB raisuję niską parę, jeśli nie było do mnie raisów. Bardzo duże raisy z później pozycji na ogół fold, ale nie patrzyłem jak mi się to w procentach rozkłada.

W każdym razie flopa raczej chcę zobaczyć i decyzja co dalej zapada właśnie wtedy. W zależności od reakcji reszty graczy może to być mocny bet, mocny raise, albo check/fold...

Tak czy inaczej, z wstępnych obserwacji wynika, że niska pocket para dość często potrafi być bardzo mocna. :-)

MarkizdeSade
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: MarkizdeSade » 04 cze 2009, 12:02

22 vs AKs 50% szans na wygraną.

Awatar użytkownika
badzio
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: badzio » 04 cze 2009, 12:15

mxlambert pisze:ja czasami otwieram rozdanie z niska parka dzieki temu jak trafie seta np a koles ma AK i K badz A na flopie to wpada jak sliwka w kompot

Dokładnie. Właśnie za to lubię niskie pary. Po trafionym secie na flopie można spokojnie podbijać 3xBB i często tak czy inaczej dostajemy call, pula rośnie i w większości przypadków będzie ona nasza. Przy sprzyjającym boardzie lubię slowplayować niskiego seta. I jest to chyba jedyny przypadek kiedy staram się stosować slowplay.

Przed flopem, z późnej pozycji, zazwyczaj robię mini raise przy parach <6. Od >7 robię już bardziej znaczny raise bo i prawdopodobieństwo trafienia boardu jest już nieco większe.

Zaś jeśli ktoś przede mną wykonał już jakiś znaczny raise (3BB) to zazwyczaj tylko calluje, a po nietrafionym boardzie easy fold.

Poza tym wszystko zależne jest też od fazy turnieju. Z początku łatwiej coś sprawdzić. Z kolei jak blindy zaczynają gonić, to staram się odpuszczać <5. Chociaż nie raz już wygrałem allina <5 vs AK, AQ, KQ.

MarkizdeSade
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: MarkizdeSade » 04 cze 2009, 12:40

Na niskich stawkach granie niskich par jest jak najbardziej opłacalne. Ja betuje 2/3 albo 1/2 jak trafię seta.

Gderr
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Gderr » 04 cze 2009, 13:06

Przy bardzo niskim stacku wejście,walka 55 vs AA nie jest głupie ;) Jeśli ja byłbym w takiej sytuacji, że mam najniższy stack to bym wszedł ponieważ:
po 1. pozycja nie jest stracona bo w tali zostało tak samo 2x 5 i 2x A , więc szanse trafienia seta są równe
po 2. przy wysokiej karcie , przeciwnik napewno będzie wysoko podbijał do końca, jeśli się trafi set na flopie to od razu jest szansa podwoić się.(mówię ciągle o sytuacji z niskim stackiem)
po 3. w turnieju, jeśli to jeszcze nie jest strefa wypłat to trzeba ryzykować, nie ma sensu ciułać żetoniki, że by potem jak się wejdzie trafić na all in od gościa z wyższym stackiem.

A jeżeli w turnieju mam dużo żetonów to ja nie wchodzę z takimi niskimi parami - szkoda stracić przez głupie ryzyko.

Maryo
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Maryo » 04 cze 2009, 13:08

uwielbiam slowplayowac z setem na reku :D a najbardziej cieszy jak przeciwnik jest agresywny

MarkizdeSade
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: MarkizdeSade » 04 cze 2009, 14:36

Gderr jeżeli twój stack albo przeciwnika nie jest większy niż 6 razy wejście do gry to się nie opłaca bo seta trafisz raz na sześć razy.
W turnieju jest zupełnie odwrotnie. Trzeba ryzykować kiedy jest strefa wypłat bo wtedy nikt nie chce odpaść i grać ostrożnie na początku bo wtedy wszyscy ryzykują.

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 04 cze 2009, 16:04

W tej konkretnej sytuacji w 99% przypadków call, a dokładnie w 16/17 :)
Patrząc na pot-oddsy koleś dopłaca mniej niż 50% do puli (jest ante i jego BB), a ma prawie 100% szanse na to, że Ty nie masz pary, gdyż jak wiadomo szansa na to, że dostaniesz parę na łapkę to ~6%. Z punktu widzenia grania cashy to jest instacall, grając turka sam pewnie bym nie odpuścił, bo jak wiadomo 'battle of the blinds' to jak heads-upy.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 04 cze 2009, 16:08

22 to najprostsza droga do podwojenia shorta i postawienia swojej gry w HU pod znakiem zapytania. Wiec ja robie fold jezeli przeciwnik ma jeszcze tyle zeby mnie odstraszyc. Z 55 juz bym sie zastanawial bo zawsze jest szansa ze walczysz przeciwko A4 K3 itp. Ale ponizej raczej fold i niech sie cieszy ;)

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”