Style gry

Gra w pokera - strategie i taktyki stosowane w grze w sieci pozwalające maksymalizować wygrane podczas gra w pokera.
Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Style gry

Postautor: apolinary83 » 10 sty 2008, 14:24

Podzial na 2 kategorie podstawowe:

Tight
Gracz wchodzący z bardzo waskim zakresem rak. Gracz tight ma niska widzialność flopow.

Loose

Kompletne przeciwienstwo gracza wyzej.

Lepszy podzial na 4 kategori.

Tight aggresive

Oznacza to ,ze gracz swoje uklady (dobre) rozgrywa bardzo agresywnie i nie boi sie wdawac w wysokie pule.Minusem tego rodzaju grania jest fakt, ze bardzo latwo gracza TA rozszyfrowac . Jeden z bezpieczniejszych i bardziej opłacalnych stylow w grze multitabling na full ringach.

Tight passive

Passive mowi chyba samo za siebie.

Loose aggresive

Glownie spotykanie na Shorthanded.Bardzo ciezko gra się z takimi graczami na stole. Teoretycznie latwo jest wyciągnąć od nich szybko kase jednak teoria troche rozni się od praktyki. Trzeb sie dostosowac do gry tego gracza i sprobowac wciagnac go w pulapke.

Loose passive
(Calling station)

Najgorsze co może być. Trzeba szukac takich graczy i przysiadac sie do stolika:)[/b]

Awatar użytkownika
sextasy
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sextasy » 10 sty 2008, 15:50

ja chyba zaliczam się do graczy ze stylem Tight aggresive :) nieraz wygrywam 120$ w jednym rozdaniu a nieraz przegrywam 40$ :]

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 10 sty 2008, 17:25

sextasy pisze:ja chyba zaliczam się do graczy ze stylem Tight aggresive :) nieraz wygrywam 120$ w jednym rozdaniu a nieraz przegrywam 40$ :]

No to jestes LAG a nie TAG

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 10 sty 2008, 17:33

sextasy pisze:ja chyba zaliczam się do graczy ze stylem Tight aggresive :) nieraz wygrywam 120$ w jednym rozdaniu a nieraz przegrywam 40$ :]

po samych pieniadzach w puli to trudno okreslic czy LAG czy TAG ale na pewno aggresive.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 10 sty 2008, 17:38

apolinary83 pisze:

po samych pieniadzach w puli to trudno okreslic czy LAG czy TAG ale na pewno aggresive.

Wystarczy to co napisal.

Gracze TAG wygrywaja malo na stolach ale tez niewiele traca a juz na 100% nie 40$ w jednym rozdaniu.

Zreszta ja sam jestem LAG - tak mnie definiuje PT (i zgadzam sie bo czasem tak gram bo to przynosi wieksza kase niz granie TAG)

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 10 sty 2008, 18:37

nowy233 pisze:Gracze TAG wygrywaja malo na stolach ale tez niewiele traca a juz na 100% nie 40$ w jednym rozdaniu.
co do tego mam mieszane uczucie. Przeciez TAG tez wejdzie pre-flop all in z KK AA , anie zawsze wygrywa.
Mysle ze LAG pasuje do shorthand tables , a TAG do full ringow.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 10 sty 2008, 18:37

apolinary83 pisze:
nowy233 pisze:Gracze TAG wygrywaja malo na stolach ale tez niewiele traca a juz na 100% nie 40$ w jednym rozdaniu.
co do tego mam mieszane uczucie. Przeciez TAG tez wejdzie pre-flop all in z KK AA , anie zawsze wygrywa.
Mysle ze LAG pasuje do shorthand tables , a TAG do full ringow.

gracze TAG nie wchodza preflop all nawet z AA i KK tylko podbijaja rece.
Gracze TAG nie zdaja sie na element losowości przy takich rekach. Nie ryzykują i wlasnie dlatego mala wygrywaja.

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 10 sty 2008, 18:53

nowy233 pisze:gracze TAG nie wchodza preflop all nawet z AA i KK tylko podbijaja rece

A co robi TAG w sytuacji siedzi na pozycji na CO z AA , wczesniej raise z MP do 5BB, wiec przebija i dostaje re-raise do all in . To co nie sprawdzi?

nowy233 pisze:Gracze TAG nie zdaja sie na element losowości przy takich rekach. Nie ryzykują i wlasnie dlatego mala wygrywaja.

Mi sie wydaje ,ze to zdanei bardziej pasuje do Tight passive

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 10 sty 2008, 19:05

apolinary83 pisze:
nowy233 pisze:gracze TAG nie wchodza preflop all nawet z AA i KK tylko podbijaja rece

A co robi TAG w sytuacji siedzi na pozycji na CO z AA , wczesniej raise z MP do 5BB, wiec przebija i dostaje re-raise do all in . To co nie sprawdzi?

nowy233 pisze:Gracze TAG nie zdaja sie na element losowości przy takich rekach. Nie ryzykują i wlasnie dlatego mala wygrywaja.

Mi sie wydaje ,ze to zdanei bardziej pasuje do Tight passive

Owszem w tym przypadku oczywiscie ze wejdzie all - to chyba nie ulega watpliwoscie wiec nie musisz tego pisac (nie pisalem przeciez o zachowaniu sie TAG bez pozycji i po reraise)

A co do tight passive to calkiem inna sprawa (taki nawet majac na lapie AK, AQ nie podbija takich rak natomiast TAG je podbija)

peku1986
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: peku1986 » 11 sty 2008, 20:14

Większość graczy koncentruje się głównie na tym, w jaki sposób rozegrać daną rękę na flopie i właśnie ta runda jest najczęstszym tematem pokerowych dyskusji i analiz. Kwestia turna jest poruszana raczej sporadycznie, mimo że zdaniem wielu jest to kluczowa runda każdego rozdania w Texas Holdem i zarazem najtrudniejsza do rozegrania. Można dość szybko nauczyć się w jaki sposób rozgrywać konkretne układy przed flopem, jak również stosując proste reguły, możemy poprawnie radzić sobie z nimi na flopie, jednak umiejętność optymalnego rozegrania ręki na turnie wyróżnia najlepszych graczy spośród całej reszty.

peku1986
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: peku1986 » 11 sty 2008, 20:15

odbijanie „groźnego” turna

Wielu pokerzystów będąc agresorem przed flopem zagrywa automatycznie continuation bet nie trafiając flopa. Takie zagranie jest jak najbardziej prawidłowe, jednak kiedy zostają sprawdzeni, a turn także nie wzbogaci ich układu, nie podbijają już w tej rundzie. Taka decyzja jest błędna z kilku powodów. Po pierwsze, nie zyskują oni żadnej informacji na temat ręki rywala, a po drugie, sprawiają, że przeciwnik nabiera przekonania, że to on ma lepsze karty, co prowokuje go do podbicia. Jeśli podbije, to nie mając pojęcia czy blefuje czy np. trafił seta lub dwie pary, pozostaje nam tylko zrzucić karty. Turn ma taką cechę, że zawsze wygląda groźnie, ale stosunkowo rzadko komuś pomaga, więc czekając tracimy psychologiczną przewagę agresora i oddajemy inicjatywę.

peku1986
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: peku1986 » 11 sty 2008, 20:16

Czy często blefuje?

Załóżmy, że oceniamy szanse na 50%, że nasze damy są lepsze. Większość graczy zdecydowałaby się w takiej sytuacji sprawdzić podbicie na turnie a potem znowu na river. Ale czy na pewno jest to optymalny sposób rozegrania naszego układu? Jeśli już postanawiamy grać do końca, to dlaczego nie przebić w tym momencie? Może nam to dać wiele informacji na temat karty rywala. Jeśli ten powtórnie nas przebije, prawie na pewno jesteśmy gorsi. Jeśli tylko sprawdzi, a river nie wzmocni jego układu, to w większości przypadków nie wyjdzie z wysokim podbiciem ponieważ nie będzie już tak pewny siły swojej ręki (ani słabości naszej). Tak więc przebicie turna zamiast sprawdzenia może w rezultacie okazać się mniej kosztowne jeśli przeciwnik jednak okaże się lepszy, a bardziej dochodowe, jeśli to my pokażemy wyższy układ.
Zupełnie inaczej powinno wyglądać prawidłowe rozegranie ręki w sytuacji, kiedy kilku graczy ogląda turna, a my trzymamy średni lub słaby układ. Wówczas należy zachować szczególną ostrożność, bo szansa, że zdobędziemy pulę w tym momencie blefując wszystkich przeciwników jest nikła. Któryś z nich na pewno ma wystarczająco wysoką rękę by nas sprawdzić lub przebić. Niejednokrotnie zdarzy się, że po podbiciu turna zostaniemy przebici przez pojedynczego przeciwnika. W zdecydowanej większości przypadków oznacza to, że rywal nie żartuje i ma silną rękę, a jeśli zagra „check-raise”, to już naprawdę nie żartuje. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że ten gracz decydując się najpierw czekać, by w przypadku naszego podbicia przebić, był świadomy, że możemy również poczekać, a wtedy da nam zobaczyć następną kartę za darmo. Musiał więc być przekonany, że nawet jeśli wzmocnimy dzięki niej nasz układ, to i tak nas pokona. Wprawdzie może blefować, lub po prostu się mylić przeceniając siłę swojej ręki, jednak nie zmienia to faktu, że nie można go lekceważyć. Jeśli nie mamy nic to decyzja jest prosta, jednak sprawa nieco się komplikuje jeśli mamy dobrą, ale nie bardzo dobrą rękę. Najczęściej powinniśmy wtedy również spasować, ale zależy to od specyfiki konkretnego rozdania (informacje o przeciwniku, nasze pot odds i implied odds, nasz image przy stole itd.) i niekiedy możemy podjąć walkę o pule. Tutaj jednak rodzi się kolejny problem…

Sprawdzanie wysokiego podbicia na turnie

O ile większość graczy dość ostrożnie podejmuje decyzję o sprawdzeniu wysokiego podbicia na river nie mając silnej ręki, to na turnie, proporcje te są odwrotne i notorycznie widuje się sprawdzanie turna wbrew pot-odds w nadziei na zbawienną ostatnią kartę. Gracze postępujący w ten sposób w dłuższym okresie czasu tracą mnóstwo pieniędzy i z pewnością nie rekompensują sobie tego w pełni dzięki sporadycznym przypadkom złapania tej szczęśliwej piątej wspólnej karty. Pamiętajmy aby samemu nie płacić za river wyższej ceny, niż jest on warty, a jednocześnie prowokować do tego błędu przeciwników. Wielu z nich zagra właśnie tak, jak byśmy chcieli, sukcesywnie zwiększając nasz bankroll.

pawlak73
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: pawlak73 » 13 sty 2008, 12:18

Grając kiedyś na płatnych stolikach (teraz nie gram bo nie mam kasy ale czekam na jakiś bonus od któregoś pokerroomu :wink: ) to można było bardzo łatwo zauważyć grę Tight aggresive. Tak jak jest to opisane jest to gra gdzie jak przeciwnik ma jakąś dobrą pare albo dwie wysokie karty to odrazu idzie na całość. Nie patrzy nawet na stan konta. Gra bardzo agresywnie. Ale najgorsze w tym jest to że jeśli ktoś inny też ma dobre karty to może pomyśleć że ten drugi koleś blefuje więc przechodzi na ten system jak jego rywal. Dochodzi nawet do tego że obaj dają all-in a potem i tak jeden z nich wygrywa pule a drugi ochodzi z niczym.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 13 sty 2008, 12:25

pawlak73 pisze:Grając kiedyś na płatnych stolikach (teraz nie gram bo nie mam kasy ale czekam na jakiś bonus od któregoś pokerroomu :wink: ) to można było bardzo łatwo zauważyć grę Tight aggresive. Tak jak jest to opisane jest to gra gdzie jak przeciwnik ma jakąś dobrą pare albo dwie wysokie karty to odrazu idzie na całość. Nie patrzy nawet na stan konta. Gra bardzo agresywnie. Ale najgorsze w tym jest to że jeśli ktoś inny też ma dobre karty to może pomyśleć że ten drugi koleś blefuje więc przechodzi na ten system jak jego rywal. Dochodzi nawet do tego że obaj dają all-in a potem i tak jeden z nich wygrywa pule a drugi ochodzi z niczym.

Pierwsze pytanie
1) po co był ten post - sory ale jest bezsensowny i o niczym ?
2) TAG wcale nie wchodzi all od razu wiec tu sie mylisz - raczej LAG wchodzi all od razu
3) kazdy patrzy na stan konta

ps do adminow:
prosze nie kasowanie moich postow - to jest konstruktywna krytyka wiec nie rozumiem dlaczego wczesniejsze posty mi kasowaliscie.

pawlak73
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: pawlak73 » 13 sty 2008, 22:52

Mam do Was pytanie: a mianowicie grając dzisiaj w turnieju wygrałem nie dużo zaledwie tylko... 1$. Wiem że to jest bardzo mało. Ale po 5min gry na stoliku za 0.15-0.30$ udało mi się dobić do 3$. Pytam się Was co byście zrobili na moim miejscu? Jaki sposobem byście grali? Jaką strategią? Bo tak naprawde nie chce tej kasy stracic bo to jest jedyny pokerroom w którym mam coś innego na koncie oprócz trzech zer. Może Wy też tak zaczynaliśćie gre od praktycznie zera i jak Wam się udało z tego zrobić pożądną maniure. Pytam tych co byli w takiej sytuacji i coś na tym ugrali. Z góry dzięki!!! POZDRAWIAM!!! :cool:

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 13 sty 2008, 23:00

pawlak73 pisze:Mam do Was pytanie: a mianowicie grając dzisiaj w turnieju wygrałem nie dużo zaledwie tylko... 1$. Wiem że to jest bardzo mało. Ale po 5min gry na stoliku za 0.15-0.30$ udało mi się dobić do 3$. Pytam się Was co byście zrobili na moim miejscu? Jaki sposobem byście grali? Jaką strategią? Bo tak naprawde nie chce tej kasy stracic bo to jest jedyny pokerroom w którym mam coś innego na koncie oprócz trzech zer. Może Wy też tak zaczynaliśćie gre od praktycznie zera i jak Wam się udało z tego zrobić pożądną maniure. Pytam tych co byli w takiej sytuacji i coś na tym ugrali. Z góry dzięki!!! POZDRAWIAM!!! :cool:

Po pierwsze zmień limit

.... dziwne ze w ogole wpuscili cie na stoł bo min. przeważnie jest 2$ na stoly 0.05/0.10 wiec nie wiem w jakim ty poker roomie grasz.

Na twoim miejscu kaske zainwestowalbym w jakiś tur albo zostawił bo rzeczywiście przy 3$ możesz grać tylko na stolach 0.02/0.05 jezeli owe sa tam gdzie grałeś.
Druga możliwość to nie ruszanie tej kaski i proba walki dalej w jakiś darmowych turkach żeby już coś więcej na stołach mieć

pawlak73
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: pawlak73 » 13 sty 2008, 23:08

nowy233 pisze:
pawlak73 pisze:Mam do Was pytanie: a mianowicie grając dzisiaj w turnieju wygrałem nie dużo zaledwie tylko... 1$. Wiem że to jest bardzo mało. Ale po 5min gry na stoliku za 0.15-0.30$ udało mi się dobić do 3$. Pytam się Was co byście zrobili na moim miejscu? Jaki sposobem byście grali? Jaką strategią? Bo tak naprawde nie chce tej kasy stracic bo to jest jedyny pokerroom w którym mam coś innego na koncie oprócz trzech zer. Może Wy też tak zaczynaliśćie gre od praktycznie zera i jak Wam się udało z tego zrobić pożądną maniure. Pytam tych co byli w takiej sytuacji i coś na tym ugrali. Z góry dzięki!!! POZDRAWIAM!!! :cool:

Po pierwsze zmień limit

.... dziwne ze w ogole wpuscili cie na stoł bo min. przeważnie jest 2$ na stoly 0.05/0.10 wiec nie wiem w jakim ty poker roomie grasz.

Na twoim miejscu kaske zainwestowalbym w jakiś tyr albo zostawił bo rzeczywiście przy 3$ możesz grać tylko na stolach 0.02/0.05 jezeli owe sa tam gdzie grałeś.
Druga możliwość to nie ruszanie tej kaski i proba walki dalej w jakiś darmowych turkach żeby już coś więcej na stołach mieć

No właśnie też tak myślałem żeby sobie tą kase zostawić i poczekać na inne turnieje. Ale jak dziś grałem w tym turnieju to ledwo ledwo zmieściłem się na pozycji gdzie są płatne miejsca. Jak chodzi o pokerroom to jest to Stryyke Poker. Nie wiem jaki tam jest limit ale z tym 1$ mogłem wejść na stół. Minimalna stawka to 0,15-0,30$. Jak dla 3$ to jest to dużo gdyż można bardzo łatwo wszystko przegrać. A tak ogólnie wiesz może jaka jest min. wypłata? A i czy trzeba coś wpłacić, złożyć jakiś depozyt żeby można było wypłacić? I na co można kase przelać? Jakbyś wiedział to napisz.
Dzięki WIELKIE za pomoc!!! :wink:
POZDRAWIAM!!! :cool:

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 13 sty 2008, 23:10

pawlak73 pisze:
nowy233 pisze:

Po pierwsze zmień limit

Na twoim miejscu kaske zainwestowalbym w jakiś tyr albo zostawił bo rzeczywiście przy 3$ możesz grać tylko na stolach 0.02/0.05 jezeli owe sa tam gdzie grałeś.

No właśnie też tak myślałem żeby sobie tą kase zostawić i poczekać na inne turnieje. Ale jak dziś grałem w tym turnieju to ledwo ledwo zmieściłem się na pozycji gdzie są płatne miejsca. Jak chodzi o pokerroom to jest to Stryyke Poker. Nie wiem jaki tam jest limit ale z tym 1$ mogłem wejść na stół. Minimalna stawka to 0,15-0,30$. Jak dla 3$ to jest to dużo gdyż można bardzo łatwo wszystko przegrać. A tak ogólnie wiesz może jaka jest min. wypłata? A i czy trzeba coś wpłacić, złożyć jakiś depozyt żeby można było wypłacić? I na co można kase przelać? Jakbyś wiedział to napisz.
Dzięki WIELKIE za pomoc!!! :wink:
POZDRAWIAM!!! :cool:

Min do wypłaty to chyba 20$ i wymagany jest skan dowodu na 100%
Kaske możesz pewnie przelać na zakłady albo kasyni.

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 14 sty 2008, 09:11

Min do wypłaty to 20e. Chyba grales na LIMIT , ze mogles wejsc z 1$. Nie ruszaj tych pieniedzy najlepiej, bo jest tam duzo freerolli to moze dociagniesz chociaz do 1 buy in.

pawlak73
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: pawlak73 » 14 sty 2008, 11:01

Dzięki nowy233 :wink: . No najlepiej jest chyba (tak jak mówicie) zostawić te pineiądze. Może a nóż jakiś freeroll się trafi i może uda sięcoś ugrać. Mam takie pytanie min. wypłata to 20$ czy 20€? Bo waluta w tym pokerroomie jest w $ więc chyba bardziej by pasowało 20$. A i jak się uzbiera te min. to można wypłacić np.: na Moneybooker? A zna ktoś może z Was jakieś freerolle w tym Stryyke Poker gdzie no jest tak troche ludzi i można nieżle wygrać? Z góry dzięki z pomoc!!!
POZDRWIAM!!! :cool:

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 14 sty 2008, 11:12

pawlak73 pisze:Dzięki nowy233 :wink: . No najlepiej jest chyba (tak jak mówicie) zostawić te pineiądze. Może a nóż jakiś freeroll się trafi i może uda sięcoś ugrać. Mam takie pytanie min. wypłata to 20$ czy 20€? Bo waluta w tym pokerroomie jest w $ więc chyba bardziej by pasowało 20$. A i jak się uzbiera te min. to można wypłacić np.: na Moneybooker? A zna ktoś może z Was jakieś freerolle w tym Stryyke Poker gdzie no jest tak troche ludzi i można nieżle wygrać? Z góry dzięki z pomoc!!!
POZDRWIAM!!! :cool:

Ano fakt rzeczywiscię euro i to min. 30 bo teraz popatrzylem w kasjera.

Fransmlks
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Fransmlks » 21 sty 2008, 18:31

Moja strategia na stolikach:
Wchodze na stolik z kwotą 100$ czekam na odpowiednią katre podbijam i zgarniam pule następne 2 rozdania przychodzi karta (przynajmniej na expekt-brak-polskiej-licencji!) idą tzw. serie i wygrywam pule przez delikatne podbicia. Z stolika wychodze z 130$ i 30 przepłacam na konto główne i takie czynności powtarzam stale. Idzie bardzo dobrze czasami są wtopy ale bywają one rzadko także jestem na plus.
Lecz obecnie musiałem wypłącić i pozostało mi ugrać coś w freerollu.

bukmacherekk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bukmacherekk » 03 lut 2008, 22:42

Najbardziej denerwujacy styl gry ?

loose/agressive bezustannie podbijają stawkę, zarówno przed, jak i po flopie. Taka strategia sprawdza się przeciwko słabym graczom, którzy boją się sprawdzać ich częste podbicia. Pozwala to im wygrać dużo mniejszych pul.

Mnie najbardziej odpowiada Tight – tego typu gracze przystępują do gry tylko z mocnymi kartami na ręce, aby zwiększyć swoje szansę na dobranie wygrywającego układu. Taktyka ta powoduje, że uczestniczą w małej liczbie rozdań, długo czekając na dogodną sytuacje

Awatar użytkownika
maximus86
-#VIP
-#VIP

Postautor: maximus86 » 07 lut 2008, 09:53

ja też myślę że taktyka tight jest bardzo dobrą taktyką choć wymaga dużego opanowania i wytrwałości ale przynosi pozytywne skutki :)

Awatar użytkownika
rzepa
-#VIP
-#VIP

Postautor: rzepa » 09 lut 2008, 00:02

jestem za stylem prawie tight ale agresive, jakbym mial grac tight to bym zasnąl przy stole i kawa i red bull by nie pomógl

Wróć do „Strategia i taktyka w grach stolikowych”