Strategie gry w OMAHA
-
alves
- -#VIP

Strategie gry w OMAHA
Omaha oczwscie roznie sie od najbardziej popularnego Texas Holdem dlatego zalozylm ten temat bo i oczywiscie strategie gry musza byc inne. Duzo latwej i czesciej mozna uzbierac strita albo kolor w Omaha niz Holdem. Sporo osob poczatkujacych lapie sie na to ze majac seta gra bardzo ostro i przewaznie przegrywa i zniecheca sie do omaszki.
Osobiscie znam kilka osob ktorzy graja lepiej w Omahe niz inne odmiany pokera i co najwazniejsze sporo wygrywaja.
Moze ktos preferuje ten rodzaj pokera wiec prosze o opinie i strtegie.
Osobiscie znam kilka osob ktorzy graja lepiej w Omahe niz inne odmiany pokera i co najwazniejsze sporo wygrywaja.
Moze ktos preferuje ten rodzaj pokera wiec prosze o opinie i strtegie.
- maximus86
- -#VIP

- Sebola
- -#VIP

No ja ostatnimi czasy szkolę się w OMAHA z różnym skutkiem
Ogólnie dochodze do wniosku, że lepiej mieć na ręce różne figury najlepiej w dwóch kolorach po dwie karty w kolorze i to jest mocna ręka.
Para na ręce zawęża nam pole działania i praktycznie jest mocna tylko w przypadku takiej samej karty na stole - bo wtedy secik , ewentualnie full - w wymarzonej wersji kareta może być w rozstrzygającym układem
Para na ręce ogranicza nas jednak przede wszystkim w zbieraniu do stritów, a str8 są królestwem w OMAHA przy małej ilości graczy w grze (np. w grze 1 na 1), bo wiadomo że przy stoliku 10-osobowym to nie ma sensu zbierać do innego układu niż najsilniejszego na stole - bo taki się przeważnie komuś trafia - no chyba że postraszymy blefem ludzi na preflopie i mało osób wejdzie do gry - no to wtedy mozna coś wskurać słabszym układem.
Najgorzej jest natomiast mieć na ręce 3 takie same figury a nie daj boże 4 takie same - z powodów jak wyżej - nie ma chyba rozdania żeby ktoś nie miał co najmniej 2 par
Podobnie się tyczy kolorów - 4 karty w tym samym kolorze na ręce znacznie nas ograniczają - a kolory podobnie jak str8 rządzą w OMAHA a są stosunkowo słabym/średnim układem
W OMAHA Hi/Lo dochodzą jeszcz As i niskie figury do 8 włącznie - które warto mieć na ręku - jeśli na stole pojawią się trzy różne karty poniżej 8 z Asem włącznie
To tyle z moich luźnych przemyśleń, dopiero zdobywającego doświadczenie gracza w OMAHA
Ogólnie dochodze do wniosku, że lepiej mieć na ręce różne figury najlepiej w dwóch kolorach po dwie karty w kolorze i to jest mocna ręka.
Para na ręce zawęża nam pole działania i praktycznie jest mocna tylko w przypadku takiej samej karty na stole - bo wtedy secik , ewentualnie full - w wymarzonej wersji kareta może być w rozstrzygającym układem
Para na ręce ogranicza nas jednak przede wszystkim w zbieraniu do stritów, a str8 są królestwem w OMAHA przy małej ilości graczy w grze (np. w grze 1 na 1), bo wiadomo że przy stoliku 10-osobowym to nie ma sensu zbierać do innego układu niż najsilniejszego na stole - bo taki się przeważnie komuś trafia - no chyba że postraszymy blefem ludzi na preflopie i mało osób wejdzie do gry - no to wtedy mozna coś wskurać słabszym układem.
Najgorzej jest natomiast mieć na ręce 3 takie same figury a nie daj boże 4 takie same - z powodów jak wyżej - nie ma chyba rozdania żeby ktoś nie miał co najmniej 2 par
Podobnie się tyczy kolorów - 4 karty w tym samym kolorze na ręce znacznie nas ograniczają - a kolory podobnie jak str8 rządzą w OMAHA a są stosunkowo słabym/średnim układem
W OMAHA Hi/Lo dochodzą jeszcz As i niskie figury do 8 włącznie - które warto mieć na ręku - jeśli na stole pojawią się trzy różne karty poniżej 8 z Asem włącznie
To tyle z moich luźnych przemyśleń, dopiero zdobywającego doświadczenie gracza w OMAHA
-
dedoel
- -#aktywny

ogolnie ciezko sie przestawic z holdema na omahe tak nagle...tam rece po flopie typu TOP TOP to tak naprawde nic...gram w omahe bardziej dla rekreacji i odmiany i nigdy nie atakuje z niczym mocnym ( zaczyna sie to od 2 par )
poza tym omaha jest gra ryb hehe tam ciagle ma sie draw prawie
i komu dojdzie ten wygrywa...
-
grzesiekm.
- -#pretendent

Grałem w turnieju omaha pot limit. Jednen koleś cały czas podbijał na preflopie. Na poczatku weszły 4 osoby allin, wyżej wspomniany zawodnik wygrał z nimi. Następnie podbijał za każ dym razem. Wejście żeby zobaczyć flopa kosztowałoby około 140 żetonów. Czy ktoś zna sposób na takich szaleńców. Zająłem 2 miejsce. Udało mi się zgarnąć 2 pule bo nie wchodził do licytacji. Proszę o pomoc, gdyż jestem osobą początkującą.
-
SZYCHA_PL
- -#aktywny

=> grzesiekm.
oglądałem ostatnio fajny filmik podobny do tego, o czym pisałeś
http://youtube.com/watch?v=Gq3zZbj8TDE (z prawej strony 3 kolejne części)
jak masz dobrą kartę, to chyba żaden problem wejść 140 żetonów? możesz go nawet przebić
inna sprawa, że taki gracz (jak w filmiku podanym wyżej) zbiera pewnie dużo blindów
oglądałem ostatnio fajny filmik podobny do tego, o czym pisałeś
http://youtube.com/watch?v=Gq3zZbj8TDE (z prawej strony 3 kolejne części)
jak masz dobrą kartę, to chyba żaden problem wejść 140 żetonów? możesz go nawet przebić
inna sprawa, że taki gracz (jak w filmiku podanym wyżej) zbiera pewnie dużo blindów
-
grzesiekm.
- -#pretendent

-
arthur79
- -#zwykly

dedoel pisze: poza tym omaha jest gra ryb hehe tam ciagle ma sie draw prawiei komu dojdzie ten wygrywa...
lol ! bo w omahe trzeba po prostu umieć grać;) wiedzieć kiedy zrzucić, a kiedy podbić
obowiązują takie same zasady jak w holdemie co do podejmowanych decyzji. A to ze pre flop z AAxx nie masz takiej przewagi jak w holdemie z AA nie znaczy że wygrywasz przypadkiem.
bardzo duże znaczenie ma selekcja rąk i od tego bym zaczął naukę gry w omahe;)
http://www.bet-the-pot.com/omaha-point- ... age62.html
jakby ktoś chciał przetłumaczyć
http://translate.google.com/translate_t
- Fanatyk
- -#VIP

Gralem tylko freerole i kilka truniejow z niskim wpisowym wiec sporo powiedziec niemoge.
Stosunkowo czesto mozna fulla trafic i sporo zgarnac zetonow , zarówno we freerollach i tych turkach co gralem .Ludzie sparwdzaja praktycznie z kazda karta . Jest mniej takich wyjadaczy ja w TH .Tutaj nie kazdy zdaje sobei sprawe ze jak ma 2 pary a na flopie sa 3 kolejne karty to na 70% jest juz w kieszeni przeciwnika . Czesto ludzie raisuja ze słąba trojka , sam tak na poczatku robiem i czesto sie potem dziwilem ze przegrywam bo ktos flusha mial . Pre flop zdecydowanie sie rozni niz texasie , mozna raisowac z para asow a i tak sporo ludzi sprawdzi .
Stosunkowo czesto mozna fulla trafic i sporo zgarnac zetonow , zarówno we freerollach i tych turkach co gralem .Ludzie sparwdzaja praktycznie z kazda karta . Jest mniej takich wyjadaczy ja w TH .Tutaj nie kazdy zdaje sobei sprawe ze jak ma 2 pary a na flopie sa 3 kolejne karty to na 70% jest juz w kieszeni przeciwnika . Czesto ludzie raisuja ze słąba trojka , sam tak na poczatku robiem i czesto sie potem dziwilem ze przegrywam bo ktos flusha mial . Pre flop zdecydowanie sie rozni niz texasie , mozna raisowac z para asow a i tak sporo ludzi sprawdzi .
-
Wojtekwm
- -#aktywny

No... ja troche w omahe pogrywam, glownie PL, Hi-Lo lubie srednio choc tez moge.
Wiadomo ze warto grac majac na rece po 2 karty tego samego koloru, jezeli z obu kolorow mamy tez wysokie figury to tym lepiej.
Nie zgodze sie ze para na rece nas ogranicza, wiadomo, ze jezeli jest to niska para to troche gorzej ale z wysokimi warto smialo grac.
Uklady podchodzace do stritow czyli np A,K,Q,J lub 8,7,6,5 to te z ktorymi ja lubie wchodzic bo wiadomo, czesto moze dojsc, majac A,2(3,4,5),J,10 etc tez lubie grac bo jest szansa na stricika wysokiego badz niskiego.
Co do setow to wcale nie sa takie zle, da sie z nimi ugrac choc na mniejszych stolikach (6 osob). Na 10 osobowych jak juz sie cos mocnego trafi to z regoly sie wygrywa ;] jak sie nie trafi to sie nie trafi.
Nie polecam natomiast przypalania sie na kolor bez wysokiej karty w owym kolorku bo z regoly ktos bedzie mial lepsza ;]
Wiadomo ze warto grac majac na rece po 2 karty tego samego koloru, jezeli z obu kolorow mamy tez wysokie figury to tym lepiej.
Nie zgodze sie ze para na rece nas ogranicza, wiadomo, ze jezeli jest to niska para to troche gorzej ale z wysokimi warto smialo grac.
Uklady podchodzace do stritow czyli np A,K,Q,J lub 8,7,6,5 to te z ktorymi ja lubie wchodzic bo wiadomo, czesto moze dojsc, majac A,2(3,4,5),J,10 etc tez lubie grac bo jest szansa na stricika wysokiego badz niskiego.
Co do setow to wcale nie sa takie zle, da sie z nimi ugrac choc na mniejszych stolikach (6 osob). Na 10 osobowych jak juz sie cos mocnego trafi to z regoly sie wygrywa ;] jak sie nie trafi to sie nie trafi.
Nie polecam natomiast przypalania sie na kolor bez wysokiej karty w owym kolorku bo z regoly ktos bedzie mial lepsza ;]
-
luckyno7
- -#pretendent

-
Robinmaster
- -#aktywny

- qbkqbk
- -#pretendent

w tej odmianie trzeba przede wszystkim nauczyc odrzucac sie niezle dla holdema ale cienkie jak na omahe rece po flopie. Jezeli leza 3 karty jednego koloru, to raczej na pewno ktos go ma i nijakie z tego nutsy. W omahe gra sie przedewszystkim po flopie i czasem ulatwia to sprawe, kiedy gramy na koniec inne 2 karty niz te na ktore stawialismy preflop.
Z holdema bedzie sie pod tym wzgledem trudno przezucic, ale na freerollach mozna troche pocwiczyc bez wiekszych strac.
Mysle ze glowna zasada jest odrzucanie nienajlepszych rak po flopie, bo na ile kiedy w holdemie srednia para mozna wygrac rozdanie na tyle w omaha bedzie to trash definitywnie do odrzucenia
Z holdema bedzie sie pod tym wzgledem trudno przezucic, ale na freerollach mozna troche pocwiczyc bez wiekszych strac.
Mysle ze glowna zasada jest odrzucanie nienajlepszych rak po flopie, bo na ile kiedy w holdemie srednia para mozna wygrac rozdanie na tyle w omaha bedzie to trash definitywnie do odrzucenia
-
marek3555
- -#VIP

Hehe omaha jest dla mnei zlodziejem kasy:d probowalem wiele raz grac ostroznie i bic jedynie jak bede mial najmocniejsza reke na stole(najmocniejszy uklad) i niestety przykladowo po flopie mialem najmocniejszego strita daje maxymalne podbicie i typ mnie przebija ja go jest all in, on ma seta i na koniec dochodzi mu full jest to mega czesta sytuacja, rowniez kolory nioszcza. Jezeli mam dac jakas rade to tylko taka zeby na pre flopie raczej nie podbijac, grac z zaczajenia, karta AA wcale nie jest taka mocna na omaszce. Trzeba grac ostroznie i szukac poechowcow:)
-
Bobo
- -#pretendent

-
francusgno
- -#zwykly

-
francusgno
- -#zwykly

-
salva
- -#pretendent

-
abecadło
- -#zwykly

- iza_doria
- LEGENDA

Ja gram głównie w Pot Limit Omaha Hi/Lo. Pula zwykle się dzieli między dwóch graczy ale zazwyczaj albo ten drugi przeceni swoje układy i oba moje są lepsze albo znajdzie się jakiś trzeci (a może nawet i czwarty) dekiel który odda do podziału wszystko co miał. Przy moich stołach (wcale nie na micro stakes) zwykle grają głupoty i tego nie rozumiem bo moim zdaniem selekcja rąk jest tu znacznie ważniejsza niż w NL Hold'em. Do Hi/Lo najlepszy układ startowy (nie tylko moim zdaniem) to AA23 double suited. I generalnie lepiej wybierać układy które dają możliwość złapania zarówno układu Hi jak i Lo. I jak dla mnie lepiej jest grać wolno przed flopem (chyba że ma się ten najwyższy układ lub podobny) i dodawać gazu dopiero po sprzyjającym flopie. Jednak radzę go dokładnie obejrzeć bo często wydaje się być lepszy niż jest w rzeczywistości
Ale fakt - swingi dobijają 
-
Tomeks91
- -#zwykly

Jaki układ w omaha jest dobry to proste. Jak jest na stole draw do koloru czyli co najmniej trzy karty to mocny jest kolor. Nie zbieramy do strita i trójki. Jeśli nie ma drawa do koloru najlepszy jest strit. Jeśli nie ma kart w sekwencji i w kolorze najlepsza jest trójka. Sytuacje komplikuje para na stole bo wtedy bardzo ale to bardzo prawdopodobny jest full i nawet mając kolor trzeba się poważnie zastanowić.
- dadzio10
- -#VIP

- knoperss
- LEGENDA

-
Tomeks91
- -#zwykly