stawki 001/002 na necie

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
badianek
-#pretendent
-#pretendent

stawki 001/002 na necie

Postautor: badianek » 06 sty 2009, 14:13

Mam radę dla początkujących: nie grajcie 002BB!

Ze dwa tygodnie zacząłem grać w internecie, wpisałem się przy okazji tutaj na forum i tak mi też powiedziano, jak wyżej. Ale że fish wie najlepiej, poza tym ma 10$ całej kasy to fish nie posłuchał.
I owszem, po pierwszych niepowodzeniach doszedłem do 16$ i zamiast wskoczyć wyżej doszedłem do wniosku, że doświadczeni gracze g... wiedzą a kasa na 002BB leży i czeka na podniesienie. Po czym dostałem dwa przegrane all-iny A10 przeciw moim QQ oraz jakieś bloty suited vs moim KK co skończyło się na ok. 5$ pozostałej kasy. :D
Wielu kolesi tam to kompletni kamikadze, wchodzą z piątką i doładowują albo "skaczą" po stołach wyławiając fuksiarskie all-iny. Chyba najprzyjemniejszą sprawą w pokerze jest czytanie przeciwnika ale tam rzadko mi się to zdarzało: przy ostrych rozdaniach albo przegrywałem dziwnymi, zwykle fuksiarskimi układami albo wygrywałem przeciw kretyńskim blefom (żadnej satysfakcji z moich umiejętności mi to nie przynosiło).

Z tą ostatnią piątką powiedziałem sobie: "dość syfu, albo umiesz grać i na wyższym poziomie się sprawdzisz albo nie umiesz to wtedy i 0000001 za dużo i idź grać na zapałki".
Miałem tylko tą piącinę, więc o niczym poza 005BB nie mogło byc mowy. Wchodzę na max6, siadam i jakbym sie w innym świecie znalazł - pasy, macanki, szacuneczek dla kapitana, porządne karty wygrywają, all-in prawie brak. Początek kiepściutki, do 3,6$ zjechałem ale raz wygrałem z kapitanem z niczym na ręku (blefował) i wiedziałem, że na takim stole coś w końcu zdziałam. To coś to śmiszne 8$ na koniec i nie przesądza, że potrafię grać w pokera ale przesądza o jednym: 002 to syf, którego więcej się nie tknę i wam fishom takim jak ja radzę to samo! :roll:

mothman
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: mothman » 06 sty 2009, 15:01

Niestety popieram. Teoretycznie powinno się grać na takich stawkach, na ile mamy kasy, ale wchodzenie w tak mikro-stawki jak opisane wyżej wg. mnie też mija się z celem. Nieczego się tam nie nauczymy. Przypomina to grę za 'play money'.

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 sty 2009, 15:11

heh nie potwierdzam ja tam czasem wchodze sobie i zawsze jestem na plus :D nie wiem jak wy gracie :p zartuje ale ja tam sie nie czaje na takich stawkach :p

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 06 sty 2009, 15:26

no to juz chyba rok mija
jak przestałem grac takie stawki >> a powody były dwa:
1. rachunek za prąd a 2. to moja starsza
widząc ze gram i gram i gram >> zaczęła sie obawiać ze nam dom
z dymem puszczę :oops:
grajac bez przerwy o ZAPAŁKI...

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 sty 2009, 15:31

radost21 pisze:grajac bez przerwy o ZAPAŁKI...

co prawda to prawda za duzo z tego wyciagnac sie nie da :p a i bad beaty czestsze xD ja wchodze dla rozrywki ewentualnie niewiele mi brakuje do czegos tam :p nie warto tam grac ... ale radost ladnie to podsumowal za mnie

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 15:40

A ja się z tym nie zgodzę. Grałem na tych limitach i dalej gram, i wygrywam. Na moim blogu zamieściłem przykładowe rozdanie. Kiedyś przeczytałem takie coś na pkerstrategy.pl od bardzo doświadczonego gracza:

Z tym co masz wejdź na nl2 i graj aż dojdziesz do 100$. Na tych stawkach mając jakies pojecie o grze, oddsach i grając ABC nie da sie przegrać. Jak na nl2 dalej bedziesz miał "downswing" to raczej nie jest to pech tylko fatalna gra.

Chodziło o BB=0.02$.

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 15:50

Chcąc się stosować do bankroll manageru i mając 100$ nie da się w nic innego grać big stackiem :D

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 06 sty 2009, 15:53

Albert pisze:A ja się z tym nie zgodzę
masz prawo
w twoim wieku tez sie mało z czym zgadzałem
>> a i mama płaciła za prąd :mrgreen: teraz niestety nie mam juz czasu na zabawe
kilowaty kosztują a i dzieci na zimę trza w coś ubrać
samo życie: jedni sie bawią a drudzy muszą zarabiać by móc sie pobawić :oops:

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 16:05

Każdy chciałby od razu na high stakes grać :D Ale ze 100$ nie można grać na wyższych limitach, chyba że ktoś chce płacić za kilowaty i swoje nierozsądne pomysły, o dzieciach nie wspominając.

Awatar użytkownika
asape
-#VIP
-#VIP

Postautor: asape » 06 sty 2009, 16:14

Ja majac jedynie 50 dolcow, gralem cashowki NL10.. Pozniej po przekroczeniu 100$ zdecydowalem sie na NL25.. I powiem Wam, ze nie zaluje swojego postepowania.. Jezeli grasz wyjatkowo rozsadnie to nawet jeden, albo dwa bad beaty Cie nie zlamia i nie przegrasz wszystkiego... A takie mikro... To z bankrollem do 10dolcow bym gral :)

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 16:20

Jak kto woli. Ja już próbowałem ze 150$ grać na 0.25$ i spadłem do 20$ :] Wolę grać tak, jak polecają zawodowcy xD Grając na NL10 z bakrollem 50$ masz tylko 5 buy inów... Ryzykowna gra :D

Awatar użytkownika
asape
-#VIP
-#VIP

Postautor: asape » 06 sty 2009, 16:28

Ja trzymam sie swoich kilku zelaznych zasad i staram sie nigdy ich nie lamac... Jak narazie nie mam plecow ;) A szczerze jakby przeswietlic wiekszosc zawodowcow to pewnie sami nie trzymaja sie BM :P

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 16:31

Pewnie masz rację. Ale w końcu cierpliwość jest cnotą, zwłaszcza w tej grze :D Według mnie nie da się grać porządnie big stackiem, mając świadomość, że 5 razy postawię stack na kolor i przegram z fulem :D Połowę sytuacji, gdzie byśmy wygrali, spasujemy, po prostu z obawy, że ktoś coś trzyma mocniejszego :D

badianek
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: badianek » 06 sty 2009, 16:50

Chodziło mi również o to, że owszem, tych kamikadze można ograć na long runie, problem w tym, że taki kolo łyknie all-ina A9suited albo inne fuksiarskie zagranie i odchodzi ze stołu. I OK, masz gościa rozpracowanego, możesz zasadzić się na przyszłość z dobrą kartą, żeby go oduczyć szaleństw ale w tym momencie zostajesz sobie na stole z wiedzą, którą se możesz wsadzić... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 17:14

1. Nie wchodzimy w all iny, chyba, że mamy trójkę minimum.
2. TPTK (top pair top kicker) nie jest ręką, z którą można zawsze wygrywać, nie jest taka mocna - często o tym się zapomina.
3. Wyżej podbijamy pre flop i na flopie.

W zasadzie tym się kierowałem, gram z tabelki, i jest OK.

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 sty 2009, 17:27

a ja gram po swojemu ... :p moze sprobuje cos takiego rozkminic ... tzn dosc do stowy od np 25$ na tych stawkach :p na takich stawkach czesto gram any two jesli za BB i duze bety z figura i minimum 8 ... do tego suited connectory , low pair ale jak najtaniej azmocnymi parami probuje wciagac na preflopie ...

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 17:33

No, jeszcze NIGDY nie blefować, przykładać się do gry, często myślimy, a co tam dwa centy, a co tam dziesięć centów, no i po kilku dniach jesteśmy na minusie :D

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 06 sty 2009, 17:38

ja majac 20 $ gram nl 10 :) latwiej mi sie gra i gram az tak zeby przepuscic zaraz caly BI :)

nl 10 to dla mnie takie minimum ... chociaz nie rozni sie za wiele od tych najnizszych ale jednak widac te roznice :P

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 sty 2009, 17:41

Albert pisze:No, jeszcze NIGDY nie blefować, przykładać się do gry, często myślimy, a co tam dwa centy, a co tam dziesięć centów, no i po kilku dniach jesteśmy na minusie :D

no a ja przeciwnie duzo blefow ... cbet itd ... tutaj to nie raj ... to dzungla a w dzungli panuje prawo silnieszego :p

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 06 sty 2009, 17:45

Albert pisze:1. Nie wchodzimy w all iny, chyba, że mamy trójkę minimum.
2. TPTK (top pair top kicker) nie jest ręką, z którą można zawsze wygrywać, nie jest taka mocna - często o tym się zapomina.
3. Wyżej podbijamy pre flop i na flopie.

W zasadzie tym się kierowałem, gram z tabelki, i jest OK.

dla mnie w 100 % bez sensu, nie uczysz sie gry obserwacji, czytania. niczego. nie rozwijasz sie w ten sposob. grasz jak automat bo tak kazal Ci ktos z jakiejs stronki i dal Ci za to jakas kase ... w ten sposob nie wyrobisz sobie zadnego stylu i zostaniesz na tych stawkach do konca bo nie bedziesz mial skilla zeby wybic sie wyzej gdzie sa juz lepsi gracze...

trzymaj sie swoich zasad dalej... prosze
zycze powodzenia :)

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 06 sty 2009, 17:46

Cbet to nie bleff :D To rozdanie dosłownie sprzed chwili:

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #23630382740: Hold'em No Limit ($0.01/$0.02) - 2009/01/06 17:43:33 CET [2009/01/06 11:43:33 ET]
Table 'Volga' 6-max Seat #2 is the button
Seat 1: hoser0 ($2.25 in chips)
Seat 2: Adn64 ($9.86 in chips)
Seat 3: ardo888 ($5.01 in chips)
Seat 4: Baby Gut ($1.62 in chips)
Seat 5: Tete2Jay ($5.48 in chips)
Seat 6: Thomasthekin ($5 in chips)
ardo888: posts small blind $0.01
Baby Gut: posts big blind $0.02
Thomasthekin: posts big blind $0.02
*** HOLE CARDS ***
Dealt to Thomasthekin [7h 7s]
Tete2Jay: raises $0.08 to $0.10
Thomasthekin: calls $0.08
hoser0: folds
Adn64: raises $0.20 to $0.30
ardo888: folds
Thomasthekin said, "zzzzzzzzzzzzzzzz"
Baby Gut: folds
Tete2Jay: folds
Thomasthekin: calls $0.20
*** FLOP *** [7d 3d 6s]
Thomasthekin: checks
Adn64: bets $1.70
Thomasthekin: calls $1.70
*** TURN *** [7d 3d 6s] [Th]
Thomasthekin: checks
Adn64: checks
*** RIVER *** [7d 3d 6s Th] [Ad]
Thomasthekin: bets $1
Adn64: calls $1
*** SHOW DOWN ***
Thomasthekin: shows [7h 7s] (three of a kind, Sevens)
Adn64: mucks hand
Thomasthekin collected $5.88 from pot
*** SUMMARY ***
Total pot $6.13 | Rake $0.25
Board [7d 3d 6s Th Ad]
Seat 1: hoser0 folded before Flop (didn't bet)
Seat 2: Adn64 (button) mucked [Qd Qs]
Seat 3: ardo888 (small blind) folded before Flop
Seat 4: Baby Gut (big blind) folded before Flop
Seat 5: Tete2Jay folded before Flop
Seat 6: Thomasthekin showed [7h 7s] and won ($5.88) with three of a kind, Sevens

Myślę, że wszędzie da się wygrywać.

dla mnie w 100 % bez sensu, nie uczysz sie gry obserwacji, czytania. niczego. nie rozwijasz sie w ten sposob. grasz jak automat bo tak kazal Ci ktos z jakiejs stronki i dal Ci za to jakas kase

To obowiązuje aż do 3/6$ - to są niskie albo średnie stawki. Tam już się gra statystykami, ale wciąż grając ABC można wyjść na duży plus - oparte na artykułach z pokertexas.

Cytat:

Dlatego właśnie chciałbym jeszcze raz przybliżyć żelazne zasady gry ABC i podkreślić, że wszelkie inne metody nie sprawują się na niskich i średnich stawkach tak dobrze, jak sprawdza się ABC. Jeśli ktoś przegrywa na niskich stawkach, to na 100% za dużo kombinuje i nie gra tak jak powinien. Ponadto każdy taki gracz myśli: „oho, skoro gram już na 25/50centów to, to są już tak wysokie stawki, że nie mogę grać ABC bo na pewno przegram”. Zaczyna kombinować i rzeczywiście przegrywa... a 25/50c to nawet nie są średnie stawki! Średnie stawki to 1/2 do 3/6 i tam też najlepiej działa ABC!!! Dopiero wyżej jest ciekawiej ALE! z czego słabsi gracze sobie nie zdają sobie sprawy, nawet tam 95% rozdań to solidny, tight , aggresive poker! Te wszystkie wielkie rozdania z telewizji, olbrzymie blefy, bohaterskie sprawdzenia z czwartą parą to wszystko są wyrwane ręce z tysiąca innych monotonnych, solidnych rozgrywek ABC!!!

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 sty 2009, 18:03

to powiedz mi jak graja najlepsi ... super agressive ... styl tight jest bardzo przewidywalny ... wchodzi ... trzeba uwazac ... grajaca agresywnie ... jestes prawie nie do rozgryznienia ... miksujac gre ... zmieniajac styl ot tak na tight itd ... tylko ze to nie na takich stawkach :p .... caly czas mnie zastanawia jak bym sobie poradzil na takim NL200 :D ale to moze kiedys tam ja nie zamierzam wpisywac sie na jakze nudna liste tight ... bo i po co ... kazdy gra tak jak mu pasuje ... ja po prostu nie lubie nudy :p

phonik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: phonik » 06 sty 2009, 18:16

Zgadzam sie z Albertem, na niskich stawkach i z malym bankrollem powinno sie grac sztywne ABC az nie zdobedzie sie gotowki i doswiadczenia potrzebnego na wyzsze limity.
Grajac ABC wszelkiej masci uczysz sie tak naprawde mnostwo rzeczy, bez opanowania podstaw do perfekcji daleko nie zajedziesz.
Oczywiscie jesli ktos chce byc madrzejszy od telewizora, to prosze bardzo, good luck :)

pozdr

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 sty 2009, 18:17

phonik pisze:Oczywiscie jesli ktos chce byc madrzejszy od telewizora, to prosze bardzo, good luck :)

Telewizja klamie :D

edit ... sam gram czasami ... w niektorych wypadkach tight ... ale to nie jest moj styl gry ... nie lubie siedziec i czekac ... biorac udzial w rozdaniu mam wieksze mozliwosci do obserwacji przeciwnika , konfrontacji i ewentualnego wyciagnia wnioskow z popelnionych bledow

tygrytron18
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tygrytron18 » 06 sty 2009, 18:27

W telewizji jak idzie relacja np z EUROSPORT to pokazują tam tylko agresywne zagrania bo każdy lubi takie oglądać. Idę grać na Rosso poker na mikro stawkach z prostego powodu nikt tam nie gra na większych.

Wróć do „Podstawy pokera”