A ja mam takie pytanie. Jako, że na cash table zwykle nie gram i średnio się na tym znam, to mam pytanie. Konkretnie o stack początkowy.
Na przykład na NL25 maksymalny buyin wynosi 25$ (100BB), minimalny 5$ (20BB). I dużo razy już słyszałem opinie, że wchodzenie do gry z minimalnym stackiem jest EV+, i z maksymalnym też EV+, ale wchodzenie ze średnim stackiem, na przykład 15$, już jest EV-.
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak jest i z czego to wynika ?
Stack początkowy
- mx
- -#zasłużony

Problemem jest dobranie strategii ...
Jezeli masz 20BB grasz SSS czyli same mocne uklady zazwyczaj oplacone bo masz dosc malo w stacku czyli niewiele ich kosztuje zagranie z Toba ...
Jezeli masz 100BB grasz jak chcesz ale generalnie luzno bo masz spory zapas
Majac sredni stack nie wiadomo jak grac czy wg stylu SSS ktory moze przyniesc male zyski bo masz spory stack wiec ciezko bedzie cos wyciagnac z AA poniewaz masz image murka a grajac luzno moze Cie to sporo kosztowac i szybko mozesz sie skrocic
Ja osobiscie doradzam polecam grac BSS czyli max BI ... mamy czym grac i straszyc
a jak sie podwoimy to konkretnie
Jezeli masz 20BB grasz SSS czyli same mocne uklady zazwyczaj oplacone bo masz dosc malo w stacku czyli niewiele ich kosztuje zagranie z Toba ...
Jezeli masz 100BB grasz jak chcesz ale generalnie luzno bo masz spory zapas
Majac sredni stack nie wiadomo jak grac czy wg stylu SSS ktory moze przyniesc male zyski bo masz spory stack wiec ciezko bedzie cos wyciagnac z AA poniewaz masz image murka a grajac luzno moze Cie to sporo kosztowac i szybko mozesz sie skrocic
Ja osobiscie doradzam polecam grac BSS czyli max BI ... mamy czym grac i straszyc
a jak sie podwoimy to konkretnie-
kwapek
- -#aktywny

-
Cold.FuzZion
- -#pretendent

Imho bardzo głupie wierzenie. Nikt nie sprawdzi shorta z drawing hand. Dlaczego? Bo w przypadku trafienia ma on zbyt mały stack, żeby Ci zapłacić. Na każdy raise shortów gra się albo ich all-in, albo muckuje karty. Grając już na NL10 podejrzewam, że ta strategia przynosi minimalnie małe zyski o ile je w ogóle przynosi, gdyż z doświadczenia widzę, że ludzie grają na shorty tak jak ja, w międzyczasie raisując ich blindy, co się sprowadza do tego, że tak czy owak przegrywają, bo są reraisowani bądź sprawdzani przez lepsze ręce.kwapek pisze:z tego co sie orientuje grajac SSS (min.BI na danym stole badz tez 20% maxa) trzymajac sie sztywno zasad i starting hands tez mozna na tym zarobic.
-
kwapek
- -#aktywny

Cold.FuzZion pisze:Imho bardzo głupie wierzenie. Nikt nie sprawdzi shorta z drawing hand. Dlaczego? Bo w przypadku trafienia ma on zbyt mały stack, żeby Ci zapłacić. Na każdy raise shortów gra się albo ich all-in, albo muckuje karty. Grając już na NL10 podejrzewam, że ta strategia przynosi minimalnie małe zyski o ile je w ogóle przynosi, gdyż z doświadczenia widzę, że ludzie grają na shorty tak jak ja, w międzyczasie raisując ich blindy, co się sprowadza do tego, że tak czy owak przegrywają, bo są reraisowani bądź sprawdzani przez lepsze ręce.
A widzisz i tu sie bardzo mylisz bo mam kumpli co tylko tak graja nawet na NL50 i NL100 i co miesiac sa zdecydowanie na +EV, na FR bo tylko na takich stolach powinienes grac SSS zawszer sie znajdzie fish co callnie twego all ina z gorsza reka czy to bedzie top pair z gorszym kickerem czy 2nd pair a i nawet sa tacy ludzie co z flush drowem tez sprawdza, zatem kompletnie nie zgadzam sie z tym co napisales powyzej. A coz bad beaty tez sie zdarzaja jak wszedzie. Pozdrawiam
- Ezkalop
- -#aktywny

trzeba dobrac sobie taka strategie jaka ci pasuje.
obie sa dobre na swoj sposob. jednak robienie czegos pomiedzy moim zdaniem jest z dupy.
wiem bo probowalem wymyslec swoja wlasna strategie na 50BB i to nie dziala.
A sss nie lubie bo jak trafisz monster to male wyplaty sa. I BSS latwo sie gra przeciw SSS.
obie sa dobre na swoj sposob. jednak robienie czegos pomiedzy moim zdaniem jest z dupy.
wiem bo probowalem wymyslec swoja wlasna strategie na 50BB i to nie dziala.
A sss nie lubie bo jak trafisz monster to male wyplaty sa. I BSS latwo sie gra przeciw SSS.
Wróć do „Strategia i taktyka w grach stolikowych”