Spowiedź pokerzysty,

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Spowiedź pokerzysty,

Postautor: salvatore33 » 19 maja 2010, 17:04

Wszyscy mają bloga, mam i JA !!! :cool: To tak tytułem wstępu.

Po dłuższym namyśle, też postanowiłem pisać bloga, ( a czy to będzie blog i co wogóle z tego będzie, to się okaże ), zaznaczam to, ponieważ moja systematyczność czasami jest słaba, już nie raz i nie na jednym forum i nie o jednej tematyce zaczynałem pisanie blogów i w większości przypadkach kończyło się na 1 poście. Mam głęboką nadzieję że teraz będzie inaczej, ( a jak się będę obijał, to wystarczy mnie opie***lić ).

Dużo by pisać o mojej przygodzie z pokerem i o tym "jak to się zaczęło", postaram się przybliżyć wszystko w najbliższym czasie. Na początek kilka słów o mnie, a zresztą może będę niegrzeczny ale pierw się pochwalę a potem przedstawię.
Obrazek
Tak więc to jak na razie mój największy mały sukces. Na imię mam Paweł i odkąt tylko pamiętam zawsze ciągnęło mnie do wszelkich sposobów "zarabiania" nie związanych z pracą, a mianowicie pierw bukmacherstwo, potem giełda, kontrakty terminowe, przez kasyna i na pokerze kończąc. Obecnie mam 24 lata, nie pracuję już prawie rok, a grać w pokera zacząłem bardzo przypadkowo. Wcześniej dużo grałem w blackjacka, podczas pobytu w USA w tamtejszych kasynach, już tam kusiło mnie, żeby zagrać w pokera, ale jakoś moja niewiedza i strach mnie odpychał. ( jedynie kilka partyjek Caraibean Poker rozegrałem )
Przez jakiś czas odeszłem z kasyn na dłużej, skupiając się na inwestowaniu na giełdzie i na "forexie", dużo czytałem w tej dziedzinie i sporo czasu temu poświęciłem. Aż pewnego dnia założyłem za namową dziewczyny konto na faceboku, i znalazłem tam grę w blackjacka, a po kilku partiach odkryłem pokera. Przez kilka dni grałem na facebooku na wirtualne żetony i ze zdziwieniem odkryłem kilka faktów. Najważniejsze to że moje umiejętności które nabyłem na giełdzie idealnie pasują do pokera. Co więcej poker a forex to prawie to samo. Tak więc postanowiłem nauczyć się grać w pokera, by potem te umiejętności przełozyć na forex a potem na $$$.
Jako, że jestem samoukiem i przeszperałem internet w poszukiwaniu wiedzy o pokerze, tak trafiłem na to forum. Gry w pokera oczywiście uczyłem się ( i dalej się uczę ) od najlepszych. Oglądam sporo turnejów i z każdego wyciągam wnioski.

To chyba tak słowem wstępu o tym co było, a w kolejnych postach będę się skupiał o tym co jest :trophy:

Oczywiście zapraszam do dyskusji i zadawania pytań.
Pozdrawiam.

PS. W tym tygodniu gram wyścig na expekt-brak-polskiej-licencji! Sit and Go. Po dwóch dniach jestem 6 i mam sporą stratę tak więc sporo czasu muszę poświęcić na dogonienie rywali.
Trzymajcie kciuki.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, 08:46 przez salvatore33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JimBeam
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: JimBeam » 19 maja 2010, 17:20

Gratuluję sukcesu i powodzenia w wyścigu. A to 600$ już wypłaciłeś? Bo Saldo masz tylko 12$. Nie lepiej byłoby zostawić i pograć wyższe stawki?

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 19 maja 2010, 17:33

Wypłaciłem, a właściwie zostałem zmuszony do wypłaty przez dziewczyne, która sie bardzo denerwuję jak ryzykuje zbyt dużo.
Następną wygrną zostawię na grę na wyższe stawki i mam nadzieję, że będzię to już ten tydzień.

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 19 maja 2010, 17:57

moglbys powiedziec cos wiecej o tym forexie, bo tez o tym slyszalem ale jakos nigdy sie w to ni e wkrecalem.

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 19 maja 2010, 20:22

Generalnie to jest taka niby giełda walutowa, a zadaniem inwestora jest najprościej mówiąc kupić taniej a sprzedać drożej daną walutę. Dużą zaletą jest mozliwość wykorzystania tak zwanej dźwigni walutowej 1:100, co oznacza, że można inwestować i czerpać zyski (i straty) z kwoty 100 razy większej niż się dysponuje.
Oczywiście wszystkie operacje są zdematerializowane, co oznacza że np jak kupujesz 100 tys euro to nei oznacza że ktoś Ci dostarcza taką gotówkę do domu, a jak sprzedesz to idziesz to oddać, tylko liczy się wynik. Dom maklerski oblicza różnice w cenie sprzedaży i kupna i oblicza zysk, który zostaje dopisany do rachunku.

Tak to mniej więcej działa. Wcale nie trzeba być specajlistą w dziedzinie finansów, są różne metody analizy wykresów i nie tylko, dzięki którym można podejmować decyzję. Oczywiście to jest temat rzeka, napisałem tylko kilka najważniejszych rzeczy. Jak coś to pytaj, chetnie odpowiem.

a jeśli chodzi o poker to dziś turniej na chili bez historii, cała godizna gry i ani jednej grywalnej karty, tak że jak miałem OESD dałem allina i tak zakończyłem ten turniej.

Gram jeszcze jeden STG 100 osobowy na chili i wracam na expekt-brak-polskiej-licencji!.

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 19 maja 2010, 20:42

A gdzie grasz w tego forexa? Kiedyś chciałem spróbować, ale jak przeglądałem różne strony to w większości chcieli żeby zrobić depozyt po kilka tysięcy. Można gdzieś na niższe stawki spróbować?

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 19 maja 2010, 20:51

Ja mam konto w XTB, to jest największy polski dom maklerski (choć mocno krytykowany), minimalna wpłata tam to 2000zł, ale można otworzyć np. w FXCM, to jest chyba angielskie tam jest minimum 50 funtów.
A dla zupełnych początkujących polecam coś takiego jak marketivia, tam dają 5$ za darmo i można sprawdzić na mikro stawkach jak to działa w praktyce, nic nie ryzykując.

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 20 maja 2010, 11:52

Wczoraj wieczorem po odpadnięciu na chili, zagrałem tam 2000$ GP Freezout z buy in 5$, z głęboką nadzieją na powtórzenie wygranej z przed 2 tygodni. W końcówce byłem nawet 9, i pocichu liczyłem na FT. Niestety zakończyłem na 35 miejscu.
Ale pokolei.
Pierwsza godzina to praktycznie jedno wejście all-in z JJ i podwojenie stacka. Zaraz po wznowieniu nastąpiły trzy rozdania, które zmieniały diametralnie moją sytuację. Na początek dostaje na flopie dwie pary będąc na BB, sprawdzam all-ina i na river koleś dostaje kolor. Tak więc zostaje mi ledwo ponad 900 i w następnym rozdaniu wchodzą allin z K9 i zostaje sprawdzony przez 55, praktycznie już zamykałem okno i miałem zamiar iść spać, a tu nagle dostaje 9 i wygrywam rozdanie. W następnym mając 2000 żetonów daje od razu all-ina z KK i dostaje karete, a że 2 gości mnie sprawdziło to miałem coś koło 5000 po tym rozdaniu.
Potem już bylo z górki. Do przerwy jakoś uzbierałem 10000, potem dostałem AA i koleś dał allina z AJ, sprawdziłem go i po tym rozdaniu miałem już 20k i 9 pozycje.
Zostało 40 graczy i jeden błąd który kosztował mnie ponad 2 godziny w miare dobrej gry. Sprawdziłem kolesia co był na ostatnim miejscu. Niby tylko 2000 ale moje KJ uległo jego 22, (J na turnie, 2 na riverze), dwa rozdania potem sam dałem allina z 55 i sprawdził mnie ten sam koleś, miał AJ, i dostał J na flopie a mi 5 już dać nie chciało.
Za resztę dałem allina i już prawie bym wygrał ale river dał kolesiowi kolor, tak więc zakończyłem na 35 miejscu.
Poniżej screeny.
EDIT: jakoś te screeny wgrały się od tylu więc oglądajcie od dołu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 21 maja 2010, 23:03

Dziś generalnie 2 turnieje wieczorem.
1. na Chili turniej o Teneryfe, trochę za późno się z tym obudziłem, ale z ciekawości zagrałem, generalnie nie lubie turniejów re-buy, było 18 graczy i w ciągu pierwszej godziny odpadł tylko jeden gracz. Ostatecznie uplasowałem się na 6 pozycji.
2. To turniej freeroll na AWH dla nowych graczy, ( turniej w każdy piątek dla graczy rejestrujących się w ciągu 30 dni, więc to był mój ostatni turniej ) z pulą €250 i tylko 145 graczy.
Zacznę relacje z tego turnieju od dobrej nowiny a mianowicie wygrałem go, i €60 wpadło.
Turniej standard, podwoiłem sówj stack na 3000 i cierpliwie czekałem na coś fajnego, tak upłynęło sporo czasu, zostało 30 graczy, ja byłem 20 a za mną byly same sity, tak więc nie liczyłem na wiele. W momencie gdy zostało 15 graczy ciągle byłem na końcu i tylko liczyłem graczy odpadających, łudząc się na FT ( 10 miejsc było płatnych ). Szczerze to chyba mi szczęście dopisało, udało mi się osiągnąć FT ( który zacząłem na ostatniej pozycji ) i powoli czekałem, i generalnie dobrą kartę dostawałem na blindach, tak że sprawdziłem kilka allinów i wszystkie wygrywałem. FT zaczynałem ze stackiem coś koło 5000. Gdy było 5 graczy dostałem AK i sprawdziłem lidera za wszystko, miał jakąś niską parę a ja A dostałem dopiero na riverze. Po tym rozdaniu awansowałem na 2 miejsce, a chwile potem na 1. Dość długo było 3 graczy, ja się miotałem od 1 do 2 miejsca, ten koleś na 3 wyraźnie odstawał i liczył tylko na jakiegoś udanego allina, pierwszy mu się udał, ale w kolejnym poległ. Zostało nas dwóch 110k kontra 110k tak więc zapowiadał się długi pojedynek. Jedno z pierwszych rozdań, dostałem AK a koleś AQ i sprawdziłem jego allina. Już pocichu liczyłem zwycięstwo ( komputer wskazywał 90%) ale na stole ułożyłe się strit od 4 do 8, więc sytuacja wróciła do punktu wyjścia. Następne 20 minut było bardzo zmienne, co raz zamienialiśmy się rolami, raz on miał 50k a raz ja i nikt nie potrafił wykończyć drugiego. Po kolejnych rozdaniach sytuacja wróciła do punktu startowego, czyli po 110k. I tak się ciągnęło, blindy rosły aż wkońcu udało mi się go skończyć. Moje AQ kontra A7 o ile mnie pamięć nie myli i zwycięstwo. :trophy: :trophy: :trophy:

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 25 maja 2010, 22:27

Dzisiejszy dzień to generalnie forumowy turek na ladbrokes-brak-polskiej-licencji!. Ostatecznie 4 miejsce, mimo że FT zaczynałem na 1, więc niedosyt pozostał, a w samej końcówce karta nie szła jak na złość, aż w końcu sprawdziłem allina z AK kontra J10 i 10 na flopie i po turnieju.
Jednocześnie grałem fajny turek na AWH, z pulą gwarantowaną 100€ i wpisowym 1€ i o dziwo tylko 14 ludzi gra i 4 płatne miejsca więc jak najbardziej się opłaca, dziś bylem 4 i kolejne 10€ wpłynęło.

W zeszłym tygodniu jak wcześniej wspominałem grałem wyścig SnG na expekt-brak-polskiej-licencji!, generalnie wytrzymałem 3 dni a potem odpuściłem całkowicie. W sumie miejsca od 6-20 były płatne po tyle samo więc już było wsyztsko jedno, chyba ukończyłem jako 7. Generalnie, żeby wygrać trzeba wygrywać po 100 turniejów dziennie, przynajmniej z taką średnią grał zwycięzca tego tygodnia. Ten tydzień już odpuściłem, może powalcze w następnym.

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 27 maja 2010, 08:50

Wczorajszy dzień to forumowy turek na chili - 19 miejsce i tyle na ten temat.
Na AWH zagrałem we freerollu i zająłem 2 miejsce.
Na ladbrokes-brak-polskiej-licencji! wygrałem wejściówkę na WSOP56 o wartości 15€ i zagrałem w finale o kolejną wejściówkę tym razem wartą 100€, ale niestety poległem jako 14. (3 wejściówki)

Na większą uwagę zasługuje turniej, który zacząłem niedawno grać na AWH o 100€ gwarantowane, z wpisowym 1€ i 14 osób gra, każdego dnia te same osoby, dziś, tzn wczoraj byłem 5 (na 4 płatne miejsca) ale dziś będzie lepiej.

Ostatnio zagrałem w turnieju typu HEAD HUNTER i przypadł mi do gustu, fajna zabawa i można fajnie zarobić. Grałem ostatnio z wpisowym 5€ i zająłem 16 miejsce na ponad 200, a wczoraj z wpisowym 1€ byłem 7 na ponad 300 graczy.

Plany na dziś to oczywiście turek na AWH, poszukam czegoś wartego na ladbrokes-brak-polskiej-licencji! i może jak starczy czasu to forumowy na paradise-brak-polskiej-licencji!.

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 27 maja 2010, 23:06

Krótko dziś:
Na chili tragedia - turniej z wpisowym 2$ o bilet wstepu chilicup odpadam trzeci od końca bez żadnego sensownego rozdania. Na paradise-brak-polskiej-licencji! - 1 rozdanie out.
Na pocieszenie mój turek na AWH, 100€ gwarantowane a dziś rekord, tylko 8 osób i udało się zając 2 miejsce tak więc 30€ wplynęło.

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 28 maja 2010, 15:37

Dziś załamka
Turniej na AWH z wpisowym 10$, 39 osób tylko gra, 4 płatne miejsca a ja 5.
Generalnie odpadłem AK vs 55.

Awatar użytkownika
mefius
-#VIP
-#VIP

Postautor: mefius » 28 maja 2010, 17:42

za 3 miejsce o ile dobrze widze było 38.3$, no troche byś sie wzbogacił... w tym turnieju piąte miejsce zdecydowanie najgorsze... no cóż pech i tyle trzeba próbować dalej...

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 28 maja 2010, 21:57

No i się odbiłem, wygrałem kolejny turek na AWH, tym razem okrągłe 50€.

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”