Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
-
Ian
- -#pretendent

Postautor: Ian » 30 sty 2011, 23:39
Witam!
Po pół roku grania w pokera zupełnie rekreacyjnie, gra cash na niskie stawki, małe turnieje jednostolikowe ze znajomymi od czasu do czasu postanowiłem się zająć pokerem bardziej na poważnie
Gram trochę na micro stawkach za paręnaście $ ugranych we freerolach. Na razie uczę się i próbuje budować jakiś początkowy bankroll. Czytam trochę literatury fachowej, artykuły pokerowe no i oczywiście forum. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek z forum na temat pewniej sprawy.
Najbardziej interesuje mnie Hold'em no limit i tą odmianę zamierzam grać. Czytałem gdzieś na forum, że powinno się zdecydować czy chce się zajmować grami cashowymi czy turniejami i zastanawiam się jak to jest w rzeczywistości. A może w początkowej fazie któraś z gier (cash/turnieje) jest lepsza do rozwijania umiejętności i nabierania doświadczenia? Mnie zarówno interesują stoliki cashowe jak i turnieje i trudno mi określić co chciałbym grać. Pewnie moje preferencje wykrystalizują się z czasem, może za rok, nie wiem. Jak wy uważacie? W początkowej fazie nauki gry powinno się skupić konkretnie na grze cashowej albo turniejach? Zdaję sobie sprawę że strategia gry w turniejach różni się od strategii gry na stolikach cashowych, więc stąd moje wątpliwości i pytanie.
Liczę na jakies rady i sugestie
Pozdrawiam
-
FarseerPL
- -#aktywny

Postautor: FarseerPL » 30 sty 2011, 23:51
W kwestii tego od czego chcesz zacząć to ciężko doradzać ponieważ, to przede wszystkim zależy od Twojego upodobania. Jesli będziesz sie uczył grać w pokera tzw czytał artykuły, ogladął filmiki szkoleniowe, analizował ręce to nie ważne od czego zaczniesz czy to bedzie MTT czy cash czy SNG. Jesli bedziesz ie rozwijał to powinno to punktowac grze.
Jesli zas chodzi o sam poczatek to jak sam wspomniales masz kilkanascie $ ugranych na freerolach. I tu pojawia się problem Bankroll menagment. Zasadniczo jesli chcesz grac turnieje to wypada miec 100 bi na poszczególne stawki, wiec nawet jak bys chcial grac turnieje z wpiowym 1$ to wypadalo by miec 100$ na poczatek. Cash wymaga troche mniejszej ilosci BI -20-40 na dany limit (zalezy od psychiki i tego jak sie czuyjemy na danych satwkach). Do tego gra mtt jest bardziej zlozona niz cash na niskich stawkach (bo zakladam ze taki zaczneisz grac) przez co na pewno dluzej by ci zajelo podszkolenie sie w tym temacie.
Dlatego ja polecilbym Ci na poczatek cash nl2-nl5, a potem jak juz zbudowal bys wiekszego bankrolla, to wtedy podjal bys decyzje czy zaczynasz grac mtt czy tez masz zamiar dalej wpinac sie po drabince cashowej ku wyzszym stawkom

. Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie ktos moze Ci radzic cos innego

Wróć do „Podstawy pokera”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości
Kopiowanie calosci lub fragmentow bez pisemnej zgody zabronione. Strona jest kierowana do uzytkownikow polskojezycznych zamieszkalych w krajach, w ktorych korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Wiadomosci prezentowane w serwisie sa dozwolone wylacznie dla osob podlegajacych jurysdykcjom prawnym, w ktorych uczestnictwo w grach pokerowych online jest legalne. Korzystajac z serwisu, uzytkownik deklaruje wobec administratora, ze uczestnictwo w grach pokerowych online jest w jego jurysdykcji dozwolona i ponosi pelna odpowiedzialnosc za prawdziwosc zlozonego przez siebie oswiadczenia.
Na terytorium Polski poker online moga oferowac jedynie te podmioty, ktore posiadaja zezwolenie Ministra Finansow.
Gra w pokera u operatorow, ktorzy nie posiadaja licencji Ministerstwa Finansow jest zabroniona i grozi konsekwencjami prawnymi. Serwis jest przeznaczony tylko dla osob, ktore ukonczyly 18 lat. Korzystajac z serwisu, uzytkownik potwierdza, ze ma ukonczone 18 lat.