Remis w pokerze

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Bryna
-#zwykly
-#zwykly

Remis w pokerze

Postautor: Bryna » 13 lip 2010, 11:49

Kiedy w pokerze mamy remis a kiedy o sile układu decyduje druga karta. Ciekawi mnie to ponieważ kilka razy żetony zostały w moich grach podzielone a czasem wygrywałem lub przegrywałem. Np. mając taką samą parę i niższą drugą lub kolor i niższą drugą. Ogólnie, kiedy jest remis a kiedy nie???

Czy w pokerze możliwy jest remis? Jak rozstrzyga się rozdania w różnych odmianach pokera

Wbrew temu, co może się wydawać początkującym graczom, w pokerze remis jak najbardziej jest możliwy. Co więcej, zdarza się on częściej, niż wielu zakłada — zwłaszcza w grach wykorzystujących wspólne karty, takich jak Texas Hold’em czy Omaha. Remis w pokerze nazywany jest split pote lub podzieloną pulą. Oznacza to, że dwóch lub więcej graczy dysponuje dokładnie tą samą wartością układu i dzielą między sobą wygraną. Sposób, w jaki ustala się remis, zależy jednak nie tylko od zasad oceny układów, ale także od konkretnej odmiany pokera.

Poniżej znajdziesz szczegółowe omówienie, jak wygląda kwestia remisów w najpopularniejszych wariantach pokera.

Texas Hold’em – remis w najpopularniejszej odmianie

Texas Hold’em to gra, w której zawodnicy łączą swoje dwie karty własne z pięcioma wspólnymi kartami na stole. To właśnie obecność kart wspólnych sprawia, że remis pojawia się stosunkowo często.

Kiedy występuje remis?

Remis następuje, gdy najlepszego pięciokartowego układu gracza nie da się odróżnić od układu przeciwnika. Najczęstsze sytuacje to:

Wspólny układ z boarda – wszyscy gracze korzystają dokładnie z tych samych pięciu kart ze stołu, np. strit lub kolor ułożony w całości z kart wspólnych.

Ten sam najwyższy kicker – jeśli dwaj gracze mają tę samą parę i tę samą najwyższą kartę dodatkową.

Taki sam układ z różnych kombinacji – np. obaj mają dwie pary w tej samej wartości lub identycznego fulla.

Jak dzielona jest pula?

Standardowa zasada brzmi: pula dzielona jest po równo między graczy z takimi samymi układami. Jeżeli pula nie jest podzielna przez liczbę zwycięzców, nadmiarowy żeton (tzw. odd chip) zazwyczaj trafia:

do gracza siedzącego najbliżej krupiera zgodnie z ruchem wskazówek zegara,

lub do gracza z najwyższą kartą w ręce, jeśli zasady domu tak określają.

Omaha – więcej kart własnych, mniej remisów?

W Omaha każdy gracz dostaje cztery karty własne i musi użyć dokładnie dwóch z nich oraz trzech wspólnych, aby ułożyć układ. Zasada ta sprawia, że remis zdarza się nieco rzadziej niż w Hold’emie, ale nadal jest możliwy.

Kiedy dochodzi do remisu w Omaha?

Ten sam układ z boarda – podobnie jak w Hold’emie, gdy najlepszy układ można złożyć wyłącznie z kart wspólnych.

Identyczne kombinacje dwóch kart własnych – w praktyce rzadkie, ale możliwe, szczególnie gdy gracze trzymają karty o tej samej wartości, np. obaj mają A♠ A♥.

Podział w grach Hi-Lo – jeśli gracie w Omaha Hi-Lo, remisy dotyczą zarówno części „high”, jak i „low”. Może dojść do sytuacji, w której czterech graczy dzieli pulę: dwaj wygrywają „high”, a dwaj „low”.

Zasady podziału puli

Podobnie jak w Hold’emie, pula dzielona jest równo między graczy z tym samym układem. W odmianach Hi-Lo pula może być podzielona na pół między high i low, a następnie jeszcze raz między kilku graczy.

Seven-Card Stud – remis bez kart wspólnych

Seven-Card Stud to gra bez kart wspólnych, co znacznie ogranicza prawdopodobieństwo remisu — ale go nie wyklucza.

Kiedy występuje remis w Studzie?

Identyczne układy z różnymi kartami – np. dwóch graczy może ułożyć tę samą parę i dokładnie taki sam zestaw kickerów.

Remis na strita lub kolora – rzadkie, ale możliwe, gdy układy mają taką samą wartość i wysokość.

Podział przy najlepszym układzie z siedmiu kart – gracze porównują pięć najlepszych kart, a układ musi być absolutnie nie do rozróżnienia.

Stud, ponieważ nie korzysta z kart wspólnych, ogranicza liczbę powtarzających się układów, ale matematycznie remis nadal może się zdarzyć.

Five-Card Draw – klasyczna odmiana, gdzie remis jest najprostszy do zrozumienia

Five-Card Draw to jedna z najbardziej intuicyjnych odmian pokera — gracze dostają pięć kart i mogą wymienić część z nich. Brak kart wspólnych oznacza, że remis pojawia się rzadziej, ale zasady jego ustalania są proste.

Najczęstsze przypadki remisów:

Dokładnie taka sama para, dwie pary, trójka lub full z identycznymi kickerami.

Identyczne strity lub kolory – np. strit od dziesiątki do asa.

Remis na kartę najwyższą – jeśli nikt nie ma żadnego układu, porównuje się kartę najwyższą, a następnie kolejne.

W tej odmianie pula, jak zawsze, dzielona jest po równo.

Podsumowanie

Tak — remis w pokerze jest jak najbardziej możliwy, choć jego częstotliwość zależy od konkretnej odmiany gry i tego, czy wykorzystuje ona karty wspólne. Najczęściej dochodzi do niego w Texas Hold’em i Omaha, gdzie wspólne karty mogą tworzyć identyczne układy dla wielu graczy. W Studzie czy Drawach zdarza się to rzadziej, ale nadal zgodnie z zasadami gry możliwe jest, że dwóch lub więcej graczy wyłoży identyczne pięciokartowe układy.

Bez względu na odmianę, podstawowa zasada pozostaje taka sama: jeśli układ jest nie do odróżnienia, pula zostaje podzielona sprawiedliwie, a gra toczy się dalej. Właśnie takie sytuacje sprawiają, że poker jest jednocześnie grą matematyki, psychologii i eleganckich zasad, które pozwalają zachować porządek nawet przy najbardziej emocjonujących rozdaniach.

GrzesVP
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: GrzesVP » 13 lip 2010, 12:06

Pokerowy układ składa się z 5 kart, tak więc remis jest wtedy kiedy macie karte takie same, np. strit od 10 do Asa tj.TJQKA

Jeśli masz na ręce np. J7 a rywal A7, na stole leza np.: 76632
tak więc ty i rywal macie dwie pary - szóstki i siódemki, ale to rywal wygrywa gdyż do tych dwóch par ma lepszego "kickera" - Asa. Jego układ to 7766A a twój 7766J więc słabszy.

Jeśli masz kolor i rywal też to wówczas wygrywa gracz który ma najwyższą kartę w tym kolorze.

Oj polecam google i poczytać coś na temat pokera bo inaczej nawet frajdy nie będzie z gry :wink:

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 13 lip 2010, 12:06

Remis jest wtedy gdy Ty i twój przeciwnik macie 5 kart takich samych, pamiętaj że w hold'em z pośród 2 kart własnych i 5 wspólnych liczy się tylko 5 kart tworzących najlepszy układ.

Załóżmy, że masz AQ, a przeciwnik A8 i na stole leży KKKK4. Wtedy oboje macie następujący układ: AKKKK i jest remis.

Jeśli założymy, że oboje macie te same ręce co wyżej czyli AK vs A8, a na stole leżało by KKK23 to wtedy nie ma remisu gdyż Twój układ to KKKAQ, a przeciwnik ma KKKA8 i w tym przypadku decyduje kicker czyli druga karta ;)

Bryna
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Bryna » 13 lip 2010, 12:22

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Już wiem co mnie zmyliło. Pozdrawiam.

M_Adix
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: M_Adix » 24 maja 2012, 12:54

A co jeśli ja i przeciwnik mamy kolor, ale przeciwnik ma AK a ja np QJ? wtedy nie powinno być remisu? wydaje mi się że w przypadku koloru wartości kart nie mają znaczenie, czy jednak jestem w błędzie?
podam jeszcze 2 sytuacje których nie jestem pewien:
1: na stole KKKJ2 moja ręka J3 przeciwnika J8, w tym wypadku jest remis prawda? jak nie to dlaczego?
2: na stole KKJA9 moja ręka J2 przeciwnika J5, w tym wypadku też jest remis prawda?
proszę o szybką informację, dzięki!;)

Awatar użytkownika
Soya
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Soya » 24 maja 2012, 13:56

W przypadku koloru, decyduje układ tego koloru, czyli jeśli przeciwnik ma 2s2h, a my AhKh, a na stole leży 5 pików, to wiadomo że będzie to 5 wyższych kart od 2, będzie więc podział, jeśli natomiast leża 4 piki typu AKJ5, Ty masz 9pik a rywal 8, to wygrywasz wyższym kolorem.
Co do tych dwóch sytuacji:
1 Podział obaj macie KKKJJ
2 Podział obaj macie KKJJA

Wróć do „Podstawy pokera”