Pytanie o sytuację

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
foxx
-#aktywny
-#aktywny

Pytanie o sytuację

Postautor: foxx » 29 sty 2011, 18:32

Ostatnio staram się trochę głębiej analizować grę i pojawiają się pytania :) Będę wdzięczny za odpowiedzi oraz za ocenę mojego sposobu myślenia.

Załóżmy, że mam :As:Ks i jestem BB. MP robi raise 4BB, button call, a ja robię raise 16BB, MP call, button fold. Pula 36BB, zostaję sam na sam z MP.

Flop: :Kc :6d :7d

I teraz moja analiza wygląda tak: MP to 23/15, mniej więcej na moim poziomie (mowa o NL2). Przegrywam w tym momencie z: AA, KK, 77, 66, K7, K6, 76. Odrzucam AA, KK bo spodziewałbym się reraise PF. Odrzucam K7 i K6 bo uważam, że są zbyt słabe oraz dodatkowo ja trzymam jednego króla i na flopie leży drugi co zmniejsza szanse na króla w ręce buttona. A więc możliwe ręce lepsze ode mnie w tej chwili to 77, 66 oraz 76, przy czym 76 jest bardzo nieprawdopodobne (ale to NL2).

No i zastanawiam się jak powinna wyglądać dalsza analiza sytacji. Moja wygląda tak: jeżeli zrobię bet to co poza 77, 66 i 76 zrobi call co jednocześnie pasuje do gry PF? W kolejności zgodnej z moją oceną prawdopodobieństwa: QQ, JJ, KQ, KJ. Odrzucam możliwe ręce, które nie zrobią call: AQ, TT, 99, 88, QJ.

No i co teraz? Są 3 ręce, które mnie pokonują i pasują do gry PF oraz cztery które też pasują do gry PF, są słabsze i które mogą zrobić call. Jest pięć rąk, które pasują do PF ale nie zrobią call. W jaki sposób powinienem teraz ustalić co zrobić?

Ja zrobiłem bet 30BB i MP spasował. Podjąłem taką decyzję ze względu na :7d :6d na flopie, a więc możliwe drawy do strita i koloru. Czy to było dobre? A jeżeli zamiast :7d :6d byłyby nieistotne karty, np. 62? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

koczwi
-#VIP
-#VIP

Postautor: koczwi » 29 sty 2011, 20:46

foxx pisze:Odrzucam możliwe ręce, które nie zrobią call: AQ, TT, 99, 88, QJ.

Myślę, że TT 99 i 88 będą chciały zobaczyć jeszcze Turn.
Bardzo podoba mi się twoja analiza - konkretna i dobrze przemyślana. Brakuje mi tylko 1 elementu. Pamiętaj żę bet na takim flopie (Khigh) powinieneś grać cbet w 100% przypadków - więc grając tu za 24BB (zawsze podobny sizing) ukrywasz po prostu siłę swojej ręki

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 29 sty 2011, 21:07

Dzięki. Dodałbym jeszcze jedno pytanie do mojego posta:

Jeżeli mam układ od którego jest lepsze powiedzmy 10 możliwych układów przeciwnika i nie ma żadnego, który byłby gorszy i który by mnie sprawdził to nie powinienem betować. Tak samo jeżeli mam nutsa to powinienem starać się powiększać pulę. Ale jak podejmuje się decyzję jeżeli powiedzmy 5 rąk jest lepsze i 5 gorsze od mojego układu?

koczwi
-#VIP
-#VIP

Postautor: koczwi » 30 sty 2011, 01:30

Betując musisz sobie zadać pytanie, PO CO BETOWAĆ?
Są tak na prawde chyba 3 możliwości:
1) Aby przeciwnik zrzucił lepszą rękę niż twoja
2) Aby przeciwnik sprawdził z ręką gorszą niż twoja
3) Aby przeciwnik przebił z ręką gorszą niż twoja

Jeśli żaden z tych punktów się nie zgadza to betowanie nie ma sensu. Oczywiście na flopie odpowiedzenie sobie na to pytanie jest megatrudne, ponieważ nasz przeciwnik ma często zbyt szeroki range, ale na turnie i riverze chwila zastanowienia się nad ręką jest bezcenna :)

Awatar użytkownika
knoperss
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: knoperss » 30 sty 2011, 12:07

na nl2 nie wiem czy znajdziesz gracza ktory zrzuci pp typu 33 a Ty piszesz o mozliwosci pasowania aq albo tt ;o
niby gdzie grasz ze ludzie nie ida do samego konca z "15parą?" ja nigdy sie nie spotkalem ;p
i czesciej sprawdzaja z k7 niz myslisz ;)

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 30 sty 2011, 13:14

No niby tak, ale lepiej się pomylić w tą stronę bo jeżeli samobójczo sprawdzą z gorszymi rękami to dla mnie tylko dodatkowy zarobek...

Robal666
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Robal666 » 30 sty 2011, 13:25

Jeśli żaden z tych punktów się nie zgadza to betowanie nie ma sensu.

Nie zgodzę się w sumie. Można betować aby przeciwnik zrzucił z ręką gorszą niż nasza, aby przejąć pulę bez ryzyka, że oponent dobierze do koloru na przykład.

Jesli pula jest odpowiednio duża, to chyba nie jest opłacalne stackowanie na flopie z minimalną przewagą. Lepiej wziać trochę mniej i bez ryzyka.

Wróć do „Podstawy pokera”