Pytanie o akcję preflop w zależności od...

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
foxx
-#aktywny
-#aktywny

Pytanie o akcję preflop w zależności od...

Postautor: foxx » 04 mar 2011, 16:08

W jaki sposób podejmujecie decyzję preflop co do grania daną ręką w zależności od zachowania innych graczy przed wami? Podstawowa sytuacja to foldy do nas: otwieram raisem każdą ręką, która mieści się w naszym zakresie na danej pozycji. Jestem ciekaw jakie czynniki są wg was najważniejsze jeżeli wcześniej miała miejsce jakaś akcja.

Zadaję to banalne w sumie pytanie bo zauważyłem, że nie potrafię wyciągnąć z akcji preflop przede mną istotnych informacji, na których mógłbym oprzeć decyzję co do własnej akcji. Mam przez to tendencję do grania zbyt dużo rąk bo jestem skłonny robić call jeżeli moja ręka nadaje się do otwarcia z danej pozycji przy foldach do mnie. Na przykład mam AJs na CO i to jest dobra ręka do otwarcia z tej pozycji raisem. Ale jeżeli wcześniej był limp, raise i call to nadal mam tendencję do zrobienia call, a mam wrażenie że to już nie jest takie oczywiste.

Awatar użytkownika
kicza
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: kicza » 04 mar 2011, 16:18

Wg moich informacji np na CO po wcześniejszym raise tylko JJ+,AK podchodzi pod 3bet.
A limpujesz tylko TT+,AQ,AJ,QJs,TJs - oczywiście z zachowaniem rozsądku.
Nie angażujemy się w limpowanie gdy ktoś to już zrobił(dalej mowa o wcześniejszym raise

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 04 mar 2011, 16:27

A jaki sposób myślenia prowadzi do określenia takich zasad? Właśnie tego jestem najbardziej ciekaw, żeby móc wnioskować samodzielnie w różnych sytuacjach. Przydało by się także włączenie w tą decyzję innych zmiennych, na przykład rodzaju graczy przede mną/za mną.

Awatar użytkownika
tomziolo
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tomziolo » 04 mar 2011, 16:37

foxx pisze:A jaki sposób myślenia prowadzi do określenia takich zasad? Właśnie tego jestem najbardziej ciekaw, żeby móc wnioskować samodzielnie w różnych sytuacjach. Przydało by się także włączenie w tą decyzję innych zmiennych, na przykład rodzaju graczy przede mną/za mną.

Jak dla mnie to info o graczach ma decydujace znaczenie. Jezeli to jakis maniak raisowal to 3bet jak najbardziej na miejscu z kartami o ktorych pisze Kicza. Jezeli jednak solidny gracz czy murek pelny to raise tylko z AK AA i KK. Nauczony kilkoma(kilkudziesiecioma) wpadkami z kartami typu AQ i AJ uklady te tylko calluje i czekam na flop.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 04 mar 2011, 16:50

A jak się ma do tego fakt, że jeżeli jakiś murek raisuje to zaczynam mieć w tym momencie dodatkowy argument do grania: jego zakres jest wąski więc gra postflop może być łatwiejsza?

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 04 mar 2011, 17:15

foxx, callujesz wtedy, jeśli Twoja ręka jest lepsza niż średnia ręka z zakresu przeciwnika - w teorii to się nazywa (chyba jeśli coś mi się nie namieszało:P) - Gap Concept.
W praktyce najlepiej grać call z niskimi parkami i jeśli mamy kiepską pozycję z średnimi również. Granie call z KQ jest bez sensu nawet jeśli bijemy zakres. Powód prosty - w 70% zrzucamy się na cbet. A w tych 30% o jakąś duża pulę mając TP ciężko nam grać, bo zawsze istnieje szansa, że przeciwnik nas dominuje.
AQ wg według mnie gramy albo 3bet albo fold. Fold wtedy kiedy nasz 3bet jest nieopłacalny - czyli np. vs nit. Opłacalny jest wtedy, kiedy traktuje nasze zagranie jest zrobione pod wyciągniecie większego value. Ma też na celu łatwiejsze scommitowanie przeciwnika w grze postflop. TP najlepiej sobie radzi w grze przy małym współczynniku stack to pot.
Możesz też callować różne suited connectory i one gappery, ale to gdy jesteś na pozycji i był CONAJMNIEJ jeden caller. A podbicie nie większe niż 3,5BB, a nasi przeciwnicy mają stack conajmniej 100bb. Najlepiej jak agresor ma stack 120bb.

Można też czasami zagrać call open np. na buttonie z connectorami i one gappera vs gracz tight, który rzadko cbetuje (50-60%). Dużo pul wygrasz bez walki. Taki przeciwnik często przyjmuje linię gry check/fold. A czasami też trafisz świetny układ, a taki gracz TP, czy overpary nie zrzuca. ;)

Awatar użytkownika
tomziolo
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tomziolo » 04 mar 2011, 17:40

A dlaczego łatwiejsza? Co zrobisz ze swoim AJ na flopie z A czy K. Jesteś pewien,że jesteś lepszy, bo w przypadku słabego gracza spokojnie przeczekuje turn, koleś ładnie blefuje na river, a ja wyciągam od niego całą kasę (albo dostaje eleganckiego badbeata :)). Wiem,że teoria mówi żeby przeciw loose grać tight i odwrotnie, ale do mnie to nie przemawia.
A poza tym to z innych zmiennych biorę pod uwagę ilość graczy już w rozdaniu.Nie gram fullringów, ale wydaje mi się, że z kartami typu AT, AJ, KQ... przy 3 czy 4 graczach w rozdaniu nie ma co preflop budować puli.

Awatar użytkownika
kicza
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: kicza » 04 mar 2011, 21:09

tomziolo pisze:wydaje mi się, że z kartami typu AT, AJ, KQ... przy 3 czy 4 graczach w rozdaniu nie ma co preflop budować puli.

Definitywnie. Także dużo zależy od wielkości raise. Jeśli jest to jakiś donkbet > 2-3xBB to nawet 2-3 limperów nie musi nas odstraszać od limpu. Ale raise 4xBB zawodnika z MP musi nas tknąć, trzeba zrzucić

Wróć do „Podstawy pokera”