Przeklęte dwie pary Nomada

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Przeklęte dwie pary Nomada

Postautor: nomad » 07 lip 2012, 08:11

Witam,

Co i rusz włażę na jakąś minę z 2 parami. Czy ja przeceniam ich wartość czy to jakieś fatum. Jak choćby poniżej.
Moje dziwne otwarcie i gra na flopie i turnie wynikała z tego że na tym stole prawie cały czas większość graczy sprawdzała niskie zakłady więc umyśliłem sobie nieco podbić stawkę licząc na jakiś lepszy układ ze swoimi KQ (być może gdybym solidnie przebił i ktoś by to sprawdził to bym się zastanowił i na minę nie wlazł). No i układ przyszedł a ja wtrąbiłem wszystko co miałem przy stoliku. Mogłem uważać jak zobaczyłem drugą piątkę - ale czy wy byście w takiej sytuacji spasowali?

A do tego gracz na Buttonie to był taki typek co to wchodził w 80% rozdań z czego większość wygrywał. Czasem się tacy zdarzają i w złości/rozpaczy wyobrażam sobie że to jakiś pracownik Poker Roomu, który dostaje karty zawsze o jeden kroczek z przodu. Co to w ogóle za styl gry? Perfekcyjny, którego przedstawicieli należy się wystrzegać - czy beznadziejny tylko tym razem gostek miał kupę szczęścia?

PokerStars-nielegalny-w-PL! No-Limit Hold'em, $0.02 BB (8 handed)

CO ($0.69)
Button ($2.93)
SB ($2.57)
BB ($1.85)
UTG ($2.58)
UTG+1 ($1.69)
Hero (MP1) ($1.42)
MP2 ($2.03)

Preflop: Hero is MP1 with QObrazek, KObrazek
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero bets $0.04, 2 folds, Button calls $0.04, SB calls $0.03, 1 fold, UTG calls $0.02

Flop: ($0.18) 8Obrazek, KObrazek, QObrazek (4 players)
SB checks, UTG checks, Hero bets $0.04, Button calls $0.04, SB calls $0.04, UTG calls $0.04

Turn: ($0.34) 5Obrazek (4 players)
SB checks, UTG checks, Hero bets $0.08, Button calls $0.08, 2 folds

River: ($0.50) 5Obrazek (2 players)
Hero bets $0.36, Button raises to $1.30, Hero calls $0.90 (All-In)

Total pot: $3.02 | Rake: $0.11

Results:[spoiler]
Button had 8Obrazek, 8Obrazek (full house, eights over fives).
Hero had QObrazek, KObrazek (two pair, Kings and Queens).
Outcome: Button won $2.91[/spoiler]

Awatar użytkownika
Szfiecu
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Szfiecu » 07 lip 2012, 08:26

nomad pisze:Czy ja przeceniam ich wartość

pewnie tak, ale ten przykład nie jest najlepszy

nomad pisze:czy to jakieś fatum

nie fatum, a tragiczne rozegranie.
Za mały bet preflop, tragiczny bet na flopie, a turn to kontynuacja dramatu.

Po 1 na takich stawkach ciężko dużymi betami jest wywalić dobieraczy, a co dopiero gdy mogą dobierać za darmo. Jak już preflop zagrałeś beznadziejnie, to na flopie zauważ , że pojawia się też FD - 4 osoby w rozdaniu - można się spodziewać, że ktoś będzie zbierał. Ogólnie nie baw się w jakieś gówniane bety, tylko wal ile wlezie.

Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: nomad » 07 lip 2012, 11:01

Niestety muszę ci przyznać rację - dramat.

Szfiecu pisze:wal ile wlezie

Czasem ze zrozumieniem tego zagrania mam pewien problem. Często widzę obstawiających z czymś, (pewnie AA, KK rzadko jest okazja dowiedzieć się z czym bo wszyscy zaraz potem foldują), 16+ bb (big blinds) po czym wszyscy pasują i dobra karta (jak mniemam) zbiera 3 centy. Czy nie lepiej zagrać spokojniej i zebrać znacznie więcej? Jasne czasem, komuś się coś trafi ale częściej chyba taki Monster się wybroni.

jakub2b
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: jakub2b » 07 lip 2012, 11:57

Czy nie lepiej zagrać spokojniej i zebrać znacznie więcej?

Oprócz tragicznego rozegrania pojawia się tu jeszcze katastrofalny i samobójczy sposób myślenia. Czytałeś cokolwiek o pokerze, czy podszedłeś do niego "z biegu"?

Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: nomad » 07 lip 2012, 12:23

Być może przeczytałem zbyt dużo w zbyt krótkim czasie - bo zaczynam wątpić we wszystkie swoje zagrania i żelazne reguły.

jakub2b
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: jakub2b » 07 lip 2012, 12:36

"Na dłuższą metę liczą się tylko umiejętności. Ta meta jest jednak dalej, niż Ci się wydaje." Żelazna, nieprzerwanie stosowana taktyka daje dobre podstawy pod późniejsze sukcesy.

Zdecydowanie lepiej jest eliminować przeciwników z rozdania, niż próbować zdzierać z nich jak najwięcej żetonów i ostatecznie pozwalać im polepszyć swój układ. Lepiej zarobić w kilku rozdaniach np. 12BB, niż tyle samo za jednym razem grając Twoim sposobem, a w następnym je przegrać przez tą samą taktykę. Oczywiście nie dotyczy to specyficznych sytuacji, gdy na stole po turn/riverze masz różne, rozstrzelone karty w różnych kolorach a Tobie trafił się set asów, bo wtedy masz 100% pewności, że kart nikt od Ciebie lepszych nie ma (ani kolor ani strit nie jest możliwy przy takich kartach wspólnych). Wtedy zdzieraj ile wlezie.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 07 lip 2012, 12:50

Naprawdę się dziwisz, że często dwie pary wtapiasz?

Przecież to dopiero drugi układ pokerowy, słabsza jest tylko jedna para i... nic, czyli wysoka karta - high card.

Tu trzeba być mieć oczy dookoła głowy i betować wyżej, a jak tylko coś śmierdzi, zwłaszcza gdy w puli jest 3 czy więcej osób lub dużo drawów, które później spadają, to należy uciekać i bez żalu wyrzucać dwie pary, w końcu to tylko drugi układ pokerowy! ;)

Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: nomad » 07 lip 2012, 13:04

To rozumiem. Ale kilka razy natknąłem się na graczy, którzy zdawali się z dużym jeśli nie bardzo dużym sukcesem łamać reguły i zacząłem podejrzewać że wykorzystują z premedytacją fakt iż większość graczy bez modyfikacji i bez refleksji stosuje zasady zaczerpnięte z różnych lektur.
Czuję że mogą to robić skutecznie o ile potrafią dostrzec i zareagować na fakt iż w okolicy pojawił się gracz[e], z którym w taki sposób grać nie można.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 09 lip 2012, 08:55

A nie za dużo wymagasz od ludzi na NL2 przypadkiem? Wymyślne zagrania, przeróżne reagowanie na innych graczy itp. itd. To jest najniższa z możliwych stawek pokera, tutaj 99% ludzi gra ABC pokera albo fishuje bo nie ma o nim pojęcia, a ten 1% chce się uczyć, rozwijać i grać "zmyślniej".

Nie chce mówić, że masz nie wnosić swojej gry na wyższy poziom, że nie rozwijać swojej wiedzy i umiejętności pokerowych, że nie uczyć się bardziej skomplikowanych zagrań i strategii... ale nie oczekuj tego na cash NL2 od innych graczy. Po prostu graj swoje i dój z nich kasę.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 09 lip 2012, 12:15

nomad zanim pojawi się jeszcze siedem wpisów odnośnie tego, jakie donki grają na tych stawkach ( co nie do końca jest prawdą ) zastosuj się do tego, co napisał Szfiecu, a mianowicie wal ile wejdzie ( zwłaszcza pre flop ) To, że ktoś ma wiedzę, ale nie posiada jeszcze środków nie oznacza, że jest donkiem. Po prostu nie każdy ma odpowiedni BM, a inni nie mają zwyczajnie odwagi ;)
Ja gram NL2 tylko wtedy, gdy chcę odreagować, aby nie robić przerwy w grze. Niskie koszty sprawiają, że napierd... na wszystko, a gość muruje 20 min, nagle wchodzi z raisem mając AK, AQ i zdziwiony, że przegrał :mrgreen:

Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: nomad » 09 lip 2012, 16:09

No tak Mara. To pewnie ty byłeś jednym z tych co to mi zły przykład dali, zmusili do zastanowienia czy moje decyzje mają jakikolwiek wpływ na wynik i skłonili do eksperymentów, za które łają mnie teraz Szfiecu, Walmaszka i Jakub :evil:
Jednym z tych co to grają 99,99% rąk i jak dochodzi do sprawdzenia to zawsze mają najwyższy układ. A jak nie dochodzi to wygrywają bo obstawiają jak wariaci i nikt nie śmie dotrzymać im kroku. Jednym z tych co to na nich nie ma dobrej strategii - gram jak oni przegrywam - czekam na dobrą rękę też przegrywam. Jedyne co wydaje się działać to zmienić stolik. Ale ja tu jeszcze wrócę! Wrócę gdy $0.20 nie będzie dla mojego bankrolla śmiertelnym zagrożeniem. A WTEDY DRŻYJCIE, BO CZAS ZEMSTY BĘDZIE BLISKI.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 09 lip 2012, 16:36

Nie wiem o co kaman, ale to nie istotne jest dla mnie ;) Na stawkach 0.02/0.04 pozwalam sobie na bardzo szeroki zakres rąk. To, że napisałem, iż napierd.... na wszystko to taka przenośnia :mrgreen: więc 99,99% to delikatna przesada :twisted:

Zły przykład? W czym i gdzie?
Kiedyś siadłem na cash 1/2 NL ze stackiem 100euro na paradise-brak-polskiej-licencji!. Siadając do stołu trafiłem na BB kilku call, flop bez rewelacji więc zrzuciłem. Mija kilka rozdań jestem na środkowej pozycji gość z UTG raise do 4E, ja AQ suited reraise do 20E, dalej pass i wchodzi jeden z BB.

Flop 2 4 A gram za pulę- przeciwnik call Turn Q gram all-in, a przeciwnik call
Jak się okazało po flopie byłem w czarnej dupie, ale pozostała wiara w magic river :cry: Niestety spadła mało znacząca karta i przeciwnik wyjebał mnie na 5 3
Listopad 2011
Co ty na to?
Ja uważam, że czasami warto callnąć, ale nie grać takich kart non stop!

Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: nomad » 09 lip 2012, 19:15

No to mamy bardzo podobne doświadczenia. Ja też popłynąłem na cały stack a było tego z $1.40 :evil:

tomopolak
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: tomopolak » 12 lis 2012, 08:55

Dawno to było, ale ja mam pytanie i liczę na szybką odpowiedź.
Jak w tym momencie najlepiej powstrzymać graczy przed dobieraniem?

Chodzi o sytuację, gdy my po flopie mamy np. te 2 pary, lecz jest dużo graczy w grze.
Chodzi mi o to, że nawet jeżeli zagramy za pulę, to jeżeli jeden sprawdzi, kolejni mają zazwyczaj prawidłowe pot odds do dobierania.
Jak takie rozdanie gracie na flopie?
Bo na turnie rozumiem, że gdyby 2giej 5tki nie było, a pik by nie wpadł to powinniśmy przy tej ilości graczy solidnie reisować overbetem???
Dobrze myślę?

Wróć do „Cash full ring”