ProFish(Markar)-"Pieniądze to nie wszystko"

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
Markar
-#aktywny
-#aktywny

ProFish(Markar)-"Pieniądze to nie wszystko"

Postautor: Markar » 06 sty 2011, 16:29

Witam!

Długo myślałem nad tym czy zacząć pisać bloga ale wreszcie się przełamałem.
Uświadomiłem sobie że pomoże mi to w rozwoju mojej "pokerowej kariery"

Kto lub co zachęciło mnie do gry w poker?
Na początku moje pojęcie o pokerze były marne zawsze gdy ktoś wypowiadał słowo "poker" kojarzyło mi się to z odmianą 5 card draw. Dopiero gdy kumple z mojej klasy zainteresowali się pokerem dowiedziałem się ze są również inne odmiany. Często moi koledzy umawiali się na gre po szkole lub na wycieczkach zapraszając mnie do gry. Przez długi okres czasu nie za bardzo ciągło mnie do gry ponieważ z doświadczenia który wyniosłem z oglądania filmów w których był poruszany wątek poker bałem się przegrania sporej sumy pieniędzy. Gdy jednak dałem się namówić na gre okazało się że gra ta nie przypomina tych z marnych filmów.
Szybko się okazało że gra mi nawet wychodzi i przez to częściej uczestniczyłem w rozgrywkach klasowych.

Pierwszy większe turnieje
Moim pierwszym większym turniejem była jedna z kolejek Bocheńskiej ligi na którą zabrał mnie jak i innych kolegów z klasy Heniek. Turniej z wpisowym 30pkt. był dla mnie wielkim wyzwanie odczuwałem spory stres gdy tylko dostawałem jakiegos monstera cały sie trzęsłem. Z początku szło mi całkiem dobrze, udało mi się wyeliminować zawodnika który jak później sie okazało jest jednym z najlepszych zawodników w Bochni. Jednak w późniejszej fazie gry kiedy to blindy były już dośc wysokie przegrałem 2 krotnie all-in z lepsza reka i pożegnałem się z turniejem.

Początki on-line.
Kiedy zaczynałem nie mogłem sobie pozwolić na stworzenie konta na którymś z poker roomów poniewarz nie posiadałem jeszcze 18-lat choć bardzo nie wiele brakowało.
Dlatego zdecydowałem sie grac na koncie brata(Celeb Poker). Grając przez świeta kilka freerolli dziennie udało mi się zdobyć 3/760 osob za co otrzymałem skromne 11$.
Udało mi się nawet zrobić z tego 23$ dolary grając na donach które mi nawet nieźle wychodziły.Jednak nie znając zasad zarządzania bankrollem szybko pożegnałem się z moimi dolarami.

W poszukiwaniu darmowego kapitału.
Po tej porażce zabrałem się za poszukiwanie darmowej kasy na pokera.
Nie było z tym problemu jak wiemy pełno jest tego w sieci jednak szybko żegnałem się z każdymi otrzymanymi pieniędzmi przez złe zarządzanie bankrollem i tilta z którym nie potrafiłem sobie poradzić.

Moje sukcesy
Jeśli chodzi o gre live to moje sukcesy miał głównie na rozgrywkach organizowanych w mojej okolicy nie dawno nawet udało mi się wygrać jeden z turniejów cyklu Bsop.
Jedyny sukces jaki odniosłem poza swoim rodzimym miastem to 8 miejsce w mistrzostwach regionalnych fulltilt-brak-polskiej-licencji! poker które dobywały sie w Rzeszowie. Jeśli chodzi o wyniki on-line to jest ich bardzo nie wiele ponieważ przez długi okres czasu grałem tylko live(ale pora to zmienić). Jedyny poważny wynik to 5/322 w turnieju na party-brak-polskiej-licencji! poker wygrywając tym samym 150$ które też w bardzo szybkim tempie potrafiłem przegrać.

Jaki jest mój banroll i jakie mam plany?
Mój bankroll jest skromny to zaledwie 27$ które posiadam na absolute poker.
Pieniądze otrzymałem dopiero wczoraj wiec jak widać niema żadnych cudów.
Jakie są moje plany? Postanowiłem sobie że nie będę zwracał uwagi na moj bankroll a bardziej skupie się na grze i poprawianiu błędów. Nie będe skupiał sie na jak najszybszym pokonywaniu limitów ponieważ wiem że nie wyniknie z tego nic dobrego

Co gram?
Jak widać szału niema moj bankroll jest bardzo nie wielki wiec gram tylko i wyłacznie micro
stawki na stołach 6 lub 2 osobowych.

Mam nadzieję że nie zamęczyłem was moją lekturą. Będę starał się pisać jak najczęściej
po moich dłuższych sesjach lub okazyjnie zagranych turkach ;)

Awatar użytkownika
Szfiecu
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Szfiecu » 06 sty 2011, 19:28

Markar pisze:Z początku szło mi całkiem dobrze, udało mi się wyeliminować zawodnika który jak później sie okazało jest jednym z najlepszych zawodników w Bochni.

a kogoż to wyeliminowałeś? :)

Hmm, powodzenia w grze i w pisaniu bloga. :tak:

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 06 sty 2011, 20:23

Tak na prawde dopoki nie zaczniesz grac o wieksza ilosc $$ w ogole nie przejmuj sie porazkami. Najwazniejszy jest teraz rozwoj i poprawianie swoich umiejetnosci :) Na wielkie wygrane na pewno przyjdzie jeszcze czas:)

Powodzenia!

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 07 sty 2011, 14:52

Zapowiadało się dobrze byłem nawet na 5$ :plus:.
Starałem sic grać spokojnie według wcześniej wyznaczonych zasad.
Skonczyło się jak zwykle, chęć zbudowania sporego bankrolla w szybkim czasie nie powiodła się i teraz nie pozostaje mi nic innego jak poszukiwanie kolejnych stron z darmowym kapitałem :cry: :cry: :cry:

Awatar użytkownika
Szfiecu
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Szfiecu » 07 sty 2011, 19:53

Czyli znów 27$ w plecy? a dodając to +5 = 32$ ?

Na NL2 to jest 16BI - a to już jednak trzeba się postarać żeby przegrać aż tyle.

Czy bm się poszedł bujać i sobie zagrałeś coś innego?

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 07 sty 2011, 19:56

Jakbyś zgadł zagrałem kilka heads-up po 10$ i jakoś moja fortuna poszła w piz... :mad: :mad:

Czekam teraz na kolejny bonus, ale nie spodziewam sie cudów bo wiem ze 25$ na koncie to nie jest suma ktora mnie satysfakcjonuje :mad:

Awatar użytkownika
Soya
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Soya » 07 sty 2011, 20:19

Tiltogenne HU grales?:/
Ojj podstawa to bankroll management, uloz sobie jakis pod siebie i te zdecydowanie widze ze musi musi byc restrykcyjny. Poszukaj materilow na ten temat, obejrzyj co na ten temat mwi Ferguson.
I nie atakuj tak wysokich stawek przy takich rolu. To podstawa.

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 07 sty 2011, 20:34

Oglądałem niejednokrotnie jego lekcje i wiem jakiego powinienem miec rolla to danych stawek ale gdy tylko złapie mnie tilt to jakby o tym zapominam :mad:

Bardziej przydały by mi się artykuły na temat radzenia sobie z tiltem.

heniek1039
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: heniek1039 » 07 sty 2011, 21:15

Coś wiem o tym zapominaniu, ale to nie może tak być bo się przyzwyczaisz i będziesz ciągle przetracał kasę, nie ważne ile, to jest coś w stylu "czym skorupka za młodu nasiąknie..."(wiem co mówie).
Na temat tiltu są na pewnej stronie ze strategiami ;P dość obszerne artykuły, tylko trzeba mieć status srebrny, także polecam. I powodzenia w pisaniu bloga.

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 07 sty 2011, 21:26

Oj heniu ty dobrze wiesz ze chęć zrobienia dobrego bankrolla poprzez heads-up skopiowałem od ciebie. Wiedząc jednak że w dłuższej perspektywie kończyłeś tak jak ja nie potrafiłem się przed tym przestrzec :mad:

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 22 sty 2011, 19:01

Po kilku tygodniach udało mi się wykombinować niewielkiego rolla na FTP.
Po dzisiejszej sesji wyszedlem na 1$ :plus: nic specjalnego.
Założyłem sobie że bede grał 0.02/0.04 6 osobowe jednak po kilku przegranych pulach wszedlem na rush gdzie bylem 5$ :plus: . Po godzinnej przerwie znowu usiadłem przy cashu i znowu wyszedłem na :minus: . Ogarneła mnie wtedy chęc odrobienia start i zagrałem heads-upa za 5$ ktorego szybko wygrałem.

Po dzisiejszej sesji zastanawiam sie czy nie zrezygnować z gry cash nie idzie mi jak widać
od jakiegoś czasu na siłe próbuje sie przerzucić ale z marnym skutkiem

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 22 sty 2011, 19:31

Bez nerwów, spokojnie! Przede wszystkim BRM. Zgaduję, że NL4 oraz NL5 rush nie są na Twojego rolla (szczególnie na rush, gdzie potrzebujesz do bezpiecznej gry 35BI)? Przemyśl sprawę dobrze z rodzajem gry i skup się na jednej. Poczytaj o tym, poszukaj artykułów, filmików i zacznij się edukować w tym rodzaju, bo bez tego daleko nie zajedziesz. Graj na razie NL 0.01/0.02 albo SNG za 1$ i zobacz po większej próbce gdzie odnosisz największe sukcesy. W ten sposób nigdy nie uzbierasz porządnego bankrolla, prędzej czy później wszystko przegrasz, jak już się nie jeden raz przekonywałeś. Przemyśl ten wielokrotnie popełniany błąd, staraj się go wyeliminować i graj swoje. Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
RandomOne
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: RandomOne » 22 sty 2011, 22:14

Zdecydowanie odradzam Ci grę HU za 5$ z roll'em wynoszącym 20$ bo tak przegrywasz 1/4 BR, dopada Cię tilt, który przemienia twoje A-Game na typowy Bankomat, a dalej to już sam wiesz co się dzieje...
Domyślam się, że chcesz być jak durrrr (większość chce, ja też chciałem...) i przy roll'u 50$ grac SnG za 5$, szybko zbudować BR i mieć cool story - from zero to hero .... i grać z Isildurem na HS :) - nie tędy droga Markar
Przede wszystkim musisz pracować nad cierpliwością, reszta przyjdzie sama, z czasem :) GL&HF

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 23 sty 2011, 00:12

Markar z takim rollem polecam grać SNG za nie więcej niż 1$, na początek dwa stoły
graj typowe ABC i tylko to a roll będzie ci rósł to sprawdzony sposób przez wiele osób, zwłaszcza jak nie idzie ci cash

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 23 sty 2011, 15:30

Dzisiejsza sesja jak zwykle kiepska po godzinie gry na 6 osobowych stolach cash wyszedłem sporo na :minus:. Wpadłem w lekkiego tilta po rozdaniu gdy fish sprawdzil mojego tri beta bez pozycji z t9 off i dostal strita z flopa. Zagrałem wiec turniej heads-up z
za wysokim wpisowym ktorego wygrałem. W tym samym czasie zagrałem sit-a z pol rolla i odpadłem na 5 miejscu majac AK na K9 i A6. Zdominowani zawodnicy mimo to zlapali kontakt z flopem i niefartownie odapadm.

W całym dniu jestem 8$ na :minus:

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 23 sty 2011, 15:54

Widzę, że nie bardzo czytasz rady od serca ze strony nieco bardziej doświadczonych zawodników... :???: Zwolnij i zacznij grać coś z sensem, bo naprawdę naprawdę naprawdę tak to do niczego nie dojdziesz, a chyba jednak chciałbyś osiągnąć jakiś długoterminowy sukces?

Awatar użytkownika
RandomOne
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: RandomOne » 23 sty 2011, 16:03

Nie zawsze call z T9o bez pozycji jest błędny, w pokerze nie chodzi o to aby znaleźć jakiś schemat i nim grać. Musisz wziąć pod uwagę, że gra turniejowa bardzo różni się od gry cash, dlatego w 1 przypadku takie zagranie może być nieopłacalne w długim czasie ale jeśli chodzi o cash-game to w przypadku kiedy "złapie" flopa to sporo może od Ciebie wyciągnąć.
Po raz kolejny piszesz o grze w turniejach z BI, który znacznie przekracza twoje możliwości, dziś Ci się udało, jutro też Ci się uda(daj Bóg) a pojutrze przegrasz całego roll'a :)

Awatar użytkownika
Szfiecu
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Szfiecu » 23 sty 2011, 18:58

I znów spotkamy się pod Wiki, spytam jak tam? a Ty mi odpowiesz "play money" ... !! weź się w garść!

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 23 sty 2011, 21:03

Cięzko jest grać swoje a-game jeśli czego bym nie zrobił to bedzie żle.
Wejde na cash to odrazu myśle sobie jak sie po dwoić a to wcale nie jest takie łatwe i trzeba raczej zbierać małe pule.
W heads-upie to czesto jest tak że jak gram z dobrym zawodnikiem to on obejmuje kontrole nad grom i nie mam nic do powiedzenia(boje sie podbijać, przebijać itp.).
A sity ostatnio sa najgorsze bo grając w pożnej fazie gram bardzo pasywnie i boje sie grać all-in z A9,A8,Kj itp.

Ogólnie mowiąc ciezka sytuacja straciłem chyba wiare w to ze moge coś wygrać;/
Bo jak tu cos wygrać jeżeli gracze siedzący zemną czytali pewnie te same artykuly i ogladali te same filmiki to jaka ja mam nad nimi przewage??

Chyba musze sobie zrobić przerwe albo wziąć jakiś rocket fuel ;)

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”