Problem z PostgreSQL

Lektury zwiększające umiejętności oraz soft pokerowy pozwalający podejmować skuteczniejsze decyzje w czasie gry.

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Problem z PostgreSQL

Postautor: tyrdax » 21 kwie 2011, 19:38

Kiedys probowalem grac z Holdem managerem w wersji trial. Od razu zainstalowal mi sie PostgreSQL. Po jakims pol roku, chce wrocic do probowania managerow. Lecz zmieniam program na Poker Tracker. I tutaj przy instalacji mam problem, gdyz nie moge sie polaczyc z PostgreSQL. Nie ma mozliwosci polaczenia sie z baza( lacze sie za pomoca standardowego konta i haslo, bo chyba nie zmienialem nic ). Probowalem juz sciagac PostgreSQL ze strony http://www.postgresql.org/ ale skutek ten sam. Wie ktos o co moze chodzic?

Oskarek

Postautor: Oskarek » 21 kwie 2011, 19:49

Jesli nic nie zmieniales to haslo powinno byc te:
dbpass
lub
postgrespass

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 21 kwie 2011, 20:53

Wlasnie probowalem z tymi danymi, lecz wciaz wyskakuje ten sam blad.
Obrazek

tak probuje.

a blad mam taki:
Obrazek

Oskarek

Postautor: Oskarek » 21 kwie 2011, 21:01

a masz wyłączony firewall? Zapory systemu windows itp bo to też blokuje

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 21 kwie 2011, 23:57

Wylaczylem zapore, wylaczylem antivira i.... nic.
Dalej ten sam komunikat.
Przy pracy z Holdem managerem nie mialem problemow. A konfiguracji kompa chyba nie zmienialem.;/

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 22 kwie 2011, 01:17

1.
Standardowe IP przy instalacji (ja też nie zmieniałem) to:
127.0.0.1
u ciebie widzę "localhost", nie znam się za bardzo czy to to samo czy nie, ale możesz zmienić i sprawdzić czy pomoże.

2.
Sprawdź jak masz ustawiony UAC i wyłącz, jeśli masz włączony

3.
Znajdź plik pg_hba.conf (standardowo C:\Program Files\PostgreSQL\8.x\data)
otwórz go notatnikiem, zjedź na dół i zastąp wszystkie md5 na trust
zapisz, zrestartuj komputer i/lub postgreSQL, spróbuj połączyć się teraz.

4.
jeśli masz kopie zapasową bazy danych (lub nei potrzebna ci stara) to ostatecznie możesz spróbować:
odinstalować postgressql, usunąć wszystko co zostało, zrestartować komputer, od nowa zainstalować i założyć nową bazę danych, połączyć się z nią, następnie wczytać do niej kopię zapasową

5.
z tego co widziałem na postgresql.org jest chyba posgreSQL 9coś... a gdzieś czytałem że chyba HM i PT współpracują z 8.3 lub 8.4 tylko, ale nie jestem pewny tego ostatniego zdania :) więc jeśli nie masz 8.x wersji to może dlatego

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 22 kwie 2011, 16:10

Problem rozwiazany.
odinstalowalem i zainstalowalem na nowo PostgreSQL. W opcjach zaawansowanych wybralem wszystko co dalo sie zainstalowac. Wiem ze sporo dupereli ooinstalowalem, ale teraz przynajmniej dziala:)
Zna ktos jakis fajny artykul po polsku o pracy Poker Trackera 3?

Oskarek

Postautor: Oskarek » 22 kwie 2011, 16:16

tyrdax
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tyrdax » 22 kwie 2011, 22:59

Dzieki wielkie.
ZObaczymy jak mi sie to przyda.
Pozdrawiam

Wróć do „Książki i programy pokerowe”