Porady dla początkujących pokerzystów, cz.1

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Porady dla początkujących pokerzystów, cz.1

Postautor: tommko » 11 lis 2009, 13:35

Porady początkującego pokerzysty dla innego początkującego

Zacząłeś grać w pokera bo kolega Cię namówił ?
Zagrałeś w domu, potem w miejscowej lidze i załapałeś bakcyla Holdem’ NL ?
Siadłeś do komputera, włączyłeś freerolla na jednym z pokerroomów i doszedłeś do miejsc płatnych po dobrej długiej grze wygrywając raptem 2,5$ ?
A może wpłaciłeś minimalne pieniądze na swoje konto i zastanawiasz się jak je pomnożyć ?
Zadajesz sobie teraz pytanie: Co dalej ?
Dam Ci małą radę jak spróbować pomnożyć te pierwsze pieniądze.

Zasiądź do turniejów typu Double – ich zasada polega na tym, że zawsze wygrywa połowa biorących udział w grze. Twoje użyte w przykładzie 2,5$ powinno wystarczyć Ci na dwa turnieje. Ja osobiście preferuje stoły 10 – osobowe i BEZ TURBO !!!

Tu się na chwilę zatrzymamy, to postaram się to młody graczu dla Ciebie uzasadnić.

Zapytasz dlaczego, przecież na Turbo szybciej skończy się turniej, załapać się w pierwszej piątce graczy z Twoimi umiejętnościami na pewno nie będzie trudno – w końcu przeczytałeś dwie książki, zagrałeś parę razy w Holdem’a, znaczy się jestem MISTRZEM ! Skoro tak myślisz, tzn., że nie musisz czytać tego do końca, bo takie rady są Ci nie potrzebne, ale jeżeli uważasz, że tak w zasadzie to ty nic nie wiesz o grze w pokera, to zapraszam do dalszego czytania.
W turnieju Double grasz nie po to, by zająć I miejsce, lecz po to by nie odpaść jako jeden z pierwszych pięciu graczy – wtedy wygrasz!
Tu masz grać jako gracz TIGHT (ostrożny gracz, dobierający do silnych kart, które ma na ręku) – tylko i wyłącznie ! Ćwicz cierpliwość, jest to tutaj niezbędna cecha (w sumie w pokerze zawsze przydatna). Wchodzisz z mocnymi rękami, NIE BLEFUJESZ !!! Wiem, wiem korci Cię by K9 przy flopie J 9 4, bez możliwości dobrania do koloru zablefować ( w końcu masz drugą parę na stole), ale czy jesteś w stanie stwierdzić co ma twój przeciwnik ? Czy już określiłeś jego zakres rąk ? Pewny jesteś swojej wygranej ? Jeśli tak, to oczywiście graj, ale wątpię, żeby tak było – odpuść, zagraj spokojnie nie buduj puli, jeśli ktoś przebije – spasuj masz sporo czasu na grę., dlatego, że nie grasz TURBO !
Jeśli dojdzie Ci karta rozgrywaj mocno, ale zawsze pamiętaj gdy Cię przebiją zastanów się do czego mógł dobrać przeciwnik. Załóżmy, że z wczesnej pozycji podbiłeś 3 x BB (czyli postawiłeś zakład w wysokości 3 x duża w ciemno – pamiętajmy, że to rady dla początkujących i nie każdy musi znać słowniczek pokerowy na pamięć), przeciwnik z Cutt – off (pozycja przy stole tuż przed dealerem – rozdającym) podbija do 10 BB. Patrzysz na ręku masz AQ, chcesz podbijać, ale spokojnie, spokojnie, zobacz jaki jest Twój stack (ilość żetonów jakimi dysponujesz), ile musisz dołożyć a ile ci po tym zostanie na dalszą grę. Mamy trzy wyjścia: pas, call (sprawdzenie), raise (podbicie). Pas – gdy mamy duży stack i przeciwnik ma też – po co się angażować w grę, która może przerodzić się w wojnę dwóch największych stacków na stole. Call – gdy twoja wartość stacka jest spora, a przeciwnik ma średni, Raise – gdy masz duży stack, a przeciwnik jest jednym z shortstack - ów (gracz przy stole posiadający małą ilość żetonów). Oczywiście gra po flopie zależy od tego co się znajdzie na stole – ale to już nie Ja będę to opisywał są spore ilości materiałów znajdziesz w książkach, internecie, na naszym forum pokerkings.pl, w Card Player wystarczy poszukać.
OK., wygrałeś pierwszy turniej i twój bankroll (Twój budżet pokerowy) uległ zwiększeniu, masz ponad 3$. Znów zagraj Double, jeśli jesteś w stanie skoncentrować się mocniej – zagraj dwa turnieje na raz – nie polecam na razie więcej, ponieważ gwarantuje Ci, że przegrasz, nie skoncentrujesz się na tyle mocno, żeby ogarnąć trzy stoły na raz. Znów wygrałeś – masz ponad 5$, bardzo dobrze, pytasz sam siebie co teraz ? Patrzysz po stołach i widzisz Double z wpisowym 5$, OK. to zagram, będę miał 10$, przecież idzie mi fantastycznie, wygrałem już trzy turnieje. STOP, STOP !!! Chcesz wszystko przegrać za jednym zamachem ? Co najmniej kilka godzin gry we freeroll-u i w doublach pójdzie z dymem ? Zagraj znów dwa turki za 1$, wygraj i zwiększ swój bankroll do 7$.
Takie turnieje zajmują od 30 min do nawet godziny, a Ty grałeś ich pięć. Faktem jest, że poszło ci dobrze, ale idź ODPOCZĄĆ !!! Masz psa ? to idź z nim na spacer, może masz dzieci – pobaw się z nimi, zrób cokolwiek innego co nie wiąże się z pokerem. Człowiek zmęczony popełnia za dużo błędów, wiem o tym sam przez to przechodziłem, zbyt długa gra spowodowała, że przegrałem to co wcześniej mozolną grą zdobyłem. Pamiętaj jutro też jest dzień.

Na koniec kilka rad :
- pasuj, jeśli przeciwnik podbija – uwierz ma karty lepsze od Ciebie
- patrz jak gra dwóch najbliższych przeciwników po Twojej lewej stronie ( w późniejszej fazie może będziesz zmuszony kraść ich blindy
- nigdy nie blefuj – zakres rąk z jakimi na tym poziomie turniejów ludzie sprawdzają jest ogromny od 72 do AA – wszystko jest możliwe
- staraj się unikać starć All - in, chyba, że nie masz już innego wyjścia
- nie przechodź na turnieje z większym wpisowym dopóki nie będziesz miał przynajmniej 30 $ - 40$

Co dalej – to zależy jaka będzie ocena, może coś znów napiszę, liczę na ciekawe i konstruktywne komentarze

Pzdr Tomek

Ps. Jeśli spotkasz przy stole gracza o nicku tommko, 77tommko, 19tommko77, tommko1977 lub podobne kombinacje słowa tommko i cyfr 19 i 77 – to pewnie będę Ja – nie szalej wtedy w rozgrywce ze mną, eliminuj innych graczy daj i mi wygrać :oops:
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, 20:17 przez tommko, łącznie zmieniany 4 razy.

olo1984
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: olo1984 » 11 lis 2009, 14:00

No z tym pasowaniem za każdym razem po przebiciu to się nie zgodzę , bo w każdym rozdaniu jest praktycznie raise :)

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 11 lis 2009, 14:09

może i tak, ale tu opisuję sytuację gdy grasz za 100% swojego bankrolla - przegrana eliminuje Cię z dalszyej możliwości grania tutków - czyli jak dla mnie jednak pas :D

kris280
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: kris280 » 11 lis 2009, 16:40

Nawet jak masz AK w reku, podbiles o 4BB pre flop na flop wyskoczylo A 9 3 w tęczy, ty podbijasz ktoś inny re-raise to ty masz top pair z najlepszym kickerem to tez dasz fold??

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 11 lis 2009, 18:02

kris280 pisze:Nawet jak masz AK w reku, podbiles o 4BB pre flop na flop wyskoczylo A 9 3 w tęczy, ty podbijasz ktoś inny re-raise to ty masz top pair z najlepszym kickerem to tez dasz fold??

ludzie czytaj cie ze zrozumieniem :)

ja tu nie piszę jak rozgrywać AQ, AK z wczesnej pozycji, tylko piszę jak powiększyć swoją pierwszą wygraną, lub pierwszy nieduży wpłacony depozyt :)

ideą jest jak nie przegrać w turnieju i być w płatnej piątce :)

na przykładzie AQ pokazałem, że karty typu monster też można zrzucić, jeśli celem nadrzędnym jest WYGRANA TUTKA a nie jednego rozdania

po drugie:
gdzie w poście z AQ pisałem, że doszło do pokazania flopa ?
pisałem tylko o grze pre-flop

powodzenia na stołach :trophy:

kris280
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: kris280 » 11 lis 2009, 19:35

Ten mój przykład podałem bo napisałeś:
"Na koniec kilka rad :
- pasuj, jeśli przeciwnik podbija – uwierz ma karty lepsze od Ciebie "

Więc to Twoje stwierdzenie to nie do końca prawda. W turniejach zawsze ktoś podbija albo o więcej o albo o mniej nie da się na checkach dojechać do końca :)

olo1984
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: olo1984 » 11 lis 2009, 22:15

Jak tak będzie grał w turnieju to blindy go szybko zeżrą :D

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 11 lis 2009, 22:26

olo1984 pisze:Jak tak będzie grał w turnieju to blindy go szybko zeżrą :D

i tu się mylisz, blindy jak na grę są dosyć długie 8 - 12 minut (Turbo tylko 4 min dlatego tej gry nie polecam, ona rządzi się trochę innymi zasadami)

i chyba zapomniałeś, że tu wygrywa połowa uczestników

nie musi być TOP 1 by zgarnąć kasę, tylko jednym z pięciu :)

i dlatego taka taktyka się sprawdza :D

Eboy767
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Eboy767 » 26 gru 2009, 22:43

ja również grajac w turniejach gram dość defensywnie mam pytanie jestem poczatkujacy i rozegralem dopioero 4 freerolle i 2x udalo mi sie wygrac po pol dolara zalapalem sie w pierwszej 500 myslecie ze jak napoczatek to niezle ?

Eboy767
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Eboy767 » 26 gru 2009, 23:09

ja również grajac w turniejach gram dość defensywnie mam pytanie jestem poczatkujacy i rozegralem dopioero 4 freerolle i 2x udalo mi sie wygrac po pol dolara zalapalem sie w pierwszej 500 myslecie ze jak napoczatek to niezle ?

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 27 gru 2009, 11:27

Eboy767 pisze:ja również grajac w turniejach gram dość defensywnie mam pytanie jestem poczatkujacy i rozegralem dopioero 4 freerolle i 2x udalo mi sie wygrac po pol dolara zalapalem sie w pierwszej 500 myslecie ze jak napoczatek to niezle ?

jak załapałeś płatne to pewnie, że dobrze.

doczytaj sobie o taktyce gry, rękach startowych i postaraj się ta kasę rozmnożyć

powodzenia

Eboy767
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Eboy767 » 27 gru 2009, 20:42

up miałem już swoje 50$ i grałem ta metoda przegrałem 30$ a potem puscily mi nerwy i ALL IN :D

markimark
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: markimark » 28 gru 2009, 21:42

dobry temat i rady,nie kazdy musi ich sluchac ale warto zagrac w tych Double,no i byc troch cierpliwym

damians2305
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: damians2305 » 29 gru 2009, 03:40

tommko pisze:
i tu się mylisz, blindy jak na grę są dosyć długie 8 - 12 minut (Turbo tylko 4 min dlatego tej gry nie polecam, ona rządzi się trochę innymi zasadami)

Niewiem jak jest na innych pokerroomach ale ja gram na unibecie przedewszystkim i tam niema gry z blindami na czas tylko blindy rosna co okreslona liczbe rozdan

P.S
tommko pisze:Patrzysz po stołach i widzisz Double z wpisowym 5$, OK. to zagram, będę miał 10$, przecież idzie mi fantastycznie, wygrałem już trzy turnieje. STOP, STOP

De ja vu... Taka sama historia sprzed kilku dni... Wygralem z rzedu szesc Double up 1+0.20e mialem po tym ponad 5e i stwierdzilem ze jestem na rush i przeszedlem na wyzsze ale koncentracja sobie poszla a ja wszystko przegralem

Cenne rady

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 04 sty 2010, 20:25

damians2305 pisze:
Niewiem jak jest na innych pokerroomach ale ja gram na unibecie przede wszystkim i tam niema gry z blindami na czas tylko blindy rosna co okreslona liczbe rozdan

tak jest tylko na Unibecie idą chyba co 10 rozdań w górę - dla mnie za szybko (przynajmniej z tego gdzie ja gram) na pozostałych blindy idą wg. czasu

damians2305 pisze:
tommko pisze:Patrzysz po stołach i widzisz Double z wpisowym 5$, OK. to zagram, będę miał 10$, przecież idzie mi fantastycznie, wygrałem już trzy turnieje. STOP, STOP

De ja vu... Taka sama historia sprzed kilku dni... Wygralem z rzedu szesc Double up 1+0.20e mialem po tym ponad 5e i stwierdzilem ze jestem na rush i przeszedlem na wyzsze ale koncentracja sobie poszla a ja wszystko przegralem

Cenne rady

cieszę się, że komuś się to przyda, szkoda, że po fakcie przegrania całego BM ugranego :mrgreen:
ale faktem jest, że jak się nie sparzysz to nie poczujesz

następnym razem proponuję słuchać tych co mądrze piszą hehehe.... :mrgreen:

damians2305
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: damians2305 » 04 sty 2010, 20:31

Na szczescie miliony to nie byly ale fakt ze tak latwo sie stracilo tak ciezko ugrana kaske :P
tommko pisze:następnym razem proponuję słuchać tych co mądrze piszą hehehe.... :mrgreen:

Tak jest mistrzu :P

Robal666
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Robal666 » 13 sty 2010, 13:24

Na DoN turbo jest mniejsza prowizja (10%). Zwykłe turnieje to prowizja 20%, czyli za włożone 1.2£ zyskujemy tylko 0.8£. Mówię o mikrostawkach.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 14 sty 2010, 21:56

Robal666 pisze:Na DoN turbo jest mniejsza prowizja (10%). Zwykłe turnieje to prowizja 20%, czyli za włożone 1.2£ zyskujemy tylko 0.8£. Mówię o mikrostawkach.

może i tak, ale Turbo to loteria i nie ważne czy stawki są mikro czy grasz na wysokie.
Zbyt szybko rosnące blindy powodują, że za bardzo rozluźniasz grę, co może powodować przegraną, zwłaszcza gdy masz tzw. "trouble hands".
Dlatego nie polecam struktury Turbo, dla mnie czym dłuższy poziom blindów tym lepiej

prayer89
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: prayer89 » 14 sty 2010, 22:33

moim zdaniem rowniez przy turbo zanika troche znaczenie skilla, musisz tam zlapac karte przy wyzszych blindach albo dobrze zlapac, takze rowniez polecam wolniejsze struktury

kris280
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: kris280 » 16 sty 2010, 16:38

Dokładnie. W grze turbo szybko rosnące bliny sprawiają, że musisz wchodzić allin. Szerszy zakres rąk sprawia, że częściej niż gdzie indziej łamane są mocne ręce. Ogólnie loteria i ja nie lubię tego typu rozgrywek.

Kmilson
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Kmilson » 17 sty 2010, 14:16

Granie turniejów turbo ogranicza się mocno do grania z pozycji i kradzieży blindów. Tylko to pomaga się utrzymać na dłużej. Łatwo wejść "all in", gorzej tego all in'a sprawdzać.
Turnieje Turbo trzeba też umieć grać. Słabi gracze w szczególności w tym rodzaju turniejów się gubią, bo nie mają pojęcia co robić.

dialog1979
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: dialog1979 » 11 lut 2010, 13:20

Dołączę siędo dyskusji. Dzięki za rady tomko :)
Powiedz mi gdzie są te turniej duble jak one są nazwne ?
Po drugie. Mam w tej chwili 30 $. Co mi polecasz grać żebym mógł rozmnożyć te pieniązki. Gram od dwóch tygodni. Dużo czytam. Zasady znam przed flopem turnie i rivierze...
Często mam pecha w końcówce :(.
Grywam przeważnie Limit holdem..
Pozdro.

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 11 lut 2010, 13:40

dialog1979, ja gram micro DoN 1+0,1 na Everescie, ale prawie na każdym znajdziesz takie dony, na niektórych są też z nizszym wpisowym np. 0,5+0,05

Możesz spróbować . Te 30$ dostałes skads czy sam wpłaciłes? Generalnie to DoNy to dobry poczatek, ale poczytaj jakies zasady grania SNG. Do tego wydaje mi się, że powinienes grac tylko 1 stół na raz i starać się jak najwięcej zaobserwować (i analizować gre nie tylko swoją ale także rozdań w których nie bierzesz udziału).

Na pewno nie polecam Ci micro cash. Z własnego doświadczenia wiem, że to po prostu zaniżało mój skill. Na takich stawkach i do tego cashu, stałem się calling station, a mój zakres rąk eksplodował.. co się przełożyło na gre MTT, w której przestąłem grać cokolwiek sensownego..

Dodam też, że ja przez ponad pół roku od rozpoczęcia swojej przygody z pokerem online, nie zagrałem za swoj hajs. Tłukłem tylko freerolle i jakies poradniki..

Napisałeś też ze grasz głównie Limit, pamiętaj, że większość tego co się mówi na forum tyczy się No-limit. W związku z czym może Cie wprowadzić w bląd.. gdyż Limit a Nolimit sie troche różnią. Dla przykładu para asów nie jest wcale taka super ręka startową w limit, z kolei w nolimit to kozak... Ale o różnicach pomiędzy limit a nolimit było juz na foru piasne takżę poszukaj..

Powo.

dialog1979
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: dialog1979 » 11 lut 2010, 14:09

Tak gram pieniędzmi z bonusa. Wiem że mowa jest o nolimit. Ja gram limit ponieważ się dopiero ucze....
Pochwale sie ze w jednym z turniejó za 2$ byłem 14 i wygrałem 34 $ na 350 osób. Mogło być lepiej ale cóż. Ehhh. Masz rację są takie turnieje. Ja gram na tilcie i czasami na partypoker...
Próbuje grac na stołach gotówkowych ale nie wychodzi...Chyba musze zacząć więcej czytac na forach....
Dzięki za rady...

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 11 lut 2010, 15:22

Jezeli chodzi o party-brak-polskiej-licencji! Poker to ja tam wlasnie duzo gralem cash i troche SNG. Co do SNG to chyba Double or Nothing nie ma. Z kolei cash 0.01/0.02 czy tam 0.02/0.04 to wlasciwie nie ma sensu grac na dluzsza mete zgodnie z jakims bankrol managment, bo kazde rozdanie to loteria. Ja najwiecej wygralem rozdan poprzez rozegranie pocketa i zlapanie seta na flopie, pozniej to juz allin bo z najwyzsza para kazdy bije ostro i Cie sprawdzaja..

Swoja droga na party-brak-polskiej-licencji! Poker w czwartki o 19 jest freeroll dla polaków z pula 500$.. takze do zobaczenia przy stolikach :)

Wróć do „Podstawy pokera”