Zacząłeś grać w pokera bo kolega Cię namówił ?
Zagrałeś w domu, potem w miejscowej lidze i załapałeś bakcyla Holdem’ NL ?
Siadłeś do komputera, włączyłeś freerolla na jednym z pokerroomów i doszedłeś do miejsc płatnych po dobrej długiej grze wygrywając raptem 2,5$ ?
A może wpłaciłeś minimalne pieniądze na swoje konto i zastanawiasz się jak je pomnożyć ?
Zadajesz sobie teraz pytanie: Co dalej ?
Dam Ci małą radę jak spróbować pomnożyć te pierwsze pieniądze.
Zasiądź do turniejów typu Double – ich zasada polega na tym, że zawsze wygrywa połowa biorących udział w grze. Twoje użyte w przykładzie 2,5$ powinno wystarczyć Ci na dwa turnieje. Ja osobiście preferuje stoły 10 – osobowe i BEZ TURBO !!!
Tu się na chwilę zatrzymamy, to postaram się to młody graczu dla Ciebie uzasadnić.
Zapytasz dlaczego, przecież na Turbo szybciej skończy się turniej, załapać się w pierwszej piątce graczy z Twoimi umiejętnościami na pewno nie będzie trudno – w końcu przeczytałeś dwie książki, zagrałeś parę razy w Holdem’a, znaczy się jestem MISTRZEM ! Skoro tak myślisz, tzn., że nie musisz czytać tego do końca, bo takie rady są Ci nie potrzebne, ale jeżeli uważasz, że tak w zasadzie to ty nic nie wiesz o grze w pokera, to zapraszam do dalszego czytania.
W turnieju Double grasz nie po to, by zająć I miejsce, lecz po to by nie odpaść jako jeden z pierwszych pięciu graczy – wtedy wygrasz!
Tu masz grać jako gracz TIGHT (ostrożny gracz, dobierający do silnych kart, które ma na ręku) – tylko i wyłącznie ! Ćwicz cierpliwość, jest to tutaj niezbędna cecha (w sumie w pokerze zawsze przydatna). Wchodzisz z mocnymi rękami, NIE BLEFUJESZ !!! Wiem, wiem korci Cię by K9 przy flopie J 9 4, bez możliwości dobrania do koloru zablefować ( w końcu masz drugą parę na stole), ale czy jesteś w stanie stwierdzić co ma twój przeciwnik ? Czy już określiłeś jego zakres rąk ? Pewny jesteś swojej wygranej ? Jeśli tak, to oczywiście graj, ale wątpię, żeby tak było – odpuść, zagraj spokojnie nie buduj puli, jeśli ktoś przebije – spasuj masz sporo czasu na grę., dlatego, że nie grasz TURBO !
Jeśli dojdzie Ci karta rozgrywaj mocno, ale zawsze pamiętaj gdy Cię przebiją zastanów się do czego mógł dobrać przeciwnik. Załóżmy, że z wczesnej pozycji podbiłeś 3 x BB (czyli postawiłeś zakład w wysokości 3 x duża w ciemno – pamiętajmy, że to rady dla początkujących i nie każdy musi znać słowniczek pokerowy na pamięć), przeciwnik z Cutt – off (pozycja przy stole tuż przed dealerem – rozdającym) podbija do 10 BB. Patrzysz na ręku masz AQ, chcesz podbijać, ale spokojnie, spokojnie, zobacz jaki jest Twój stack (ilość żetonów jakimi dysponujesz), ile musisz dołożyć a ile ci po tym zostanie na dalszą grę. Mamy trzy wyjścia: pas, call (sprawdzenie), raise (podbicie). Pas – gdy mamy duży stack i przeciwnik ma też – po co się angażować w grę, która może przerodzić się w wojnę dwóch największych stacków na stole. Call – gdy twoja wartość stacka jest spora, a przeciwnik ma średni, Raise – gdy masz duży stack, a przeciwnik jest jednym z shortstack - ów (gracz przy stole posiadający małą ilość żetonów). Oczywiście gra po flopie zależy od tego co się znajdzie na stole – ale to już nie Ja będę to opisywał są spore ilości materiałów znajdziesz w książkach, internecie, na naszym forum pokerkings.pl, w Card Player wystarczy poszukać.
OK., wygrałeś pierwszy turniej i twój bankroll (Twój budżet pokerowy) uległ zwiększeniu, masz ponad 3$. Znów zagraj Double, jeśli jesteś w stanie skoncentrować się mocniej – zagraj dwa turnieje na raz – nie polecam na razie więcej, ponieważ gwarantuje Ci, że przegrasz, nie skoncentrujesz się na tyle mocno, żeby ogarnąć trzy stoły na raz. Znów wygrałeś – masz ponad 5$, bardzo dobrze, pytasz sam siebie co teraz ? Patrzysz po stołach i widzisz Double z wpisowym 5$, OK. to zagram, będę miał 10$, przecież idzie mi fantastycznie, wygrałem już trzy turnieje. STOP, STOP !!! Chcesz wszystko przegrać za jednym zamachem ? Co najmniej kilka godzin gry we freeroll-u i w doublach pójdzie z dymem ? Zagraj znów dwa turki za 1$, wygraj i zwiększ swój bankroll do 7$.
Takie turnieje zajmują od 30 min do nawet godziny, a Ty grałeś ich pięć. Faktem jest, że poszło ci dobrze, ale idź ODPOCZĄĆ !!! Masz psa ? to idź z nim na spacer, może masz dzieci – pobaw się z nimi, zrób cokolwiek innego co nie wiąże się z pokerem. Człowiek zmęczony popełnia za dużo błędów, wiem o tym sam przez to przechodziłem, zbyt długa gra spowodowała, że przegrałem to co wcześniej mozolną grą zdobyłem. Pamiętaj jutro też jest dzień.
Na koniec kilka rad :
- pasuj, jeśli przeciwnik podbija – uwierz ma karty lepsze od Ciebie
- patrz jak gra dwóch najbliższych przeciwników po Twojej lewej stronie ( w późniejszej fazie może będziesz zmuszony kraść ich blindy
- nigdy nie blefuj – zakres rąk z jakimi na tym poziomie turniejów ludzie sprawdzają jest ogromny od 72 do AA – wszystko jest możliwe
- staraj się unikać starć All - in, chyba, że nie masz już innego wyjścia
- nie przechodź na turnieje z większym wpisowym dopóki nie będziesz miał przynajmniej 30 $ - 40$
Co dalej – to zależy jaka będzie ocena, może coś znów napiszę, liczę na ciekawe i konstruktywne komentarze
Pzdr Tomek
Ps. Jeśli spotkasz przy stole gracza o nicku tommko, 77tommko, 19tommko77, tommko1977 lub podobne kombinacje słowa tommko i cyfr 19 i 77 – to pewnie będę Ja – nie szalej wtedy w rozgrywce ze mną, eliminuj innych graczy daj i mi wygrać