Pomalu, powoli...

Wszystkie uwagi na temat forum i pracy moderatorów. Coś potrzebujesz, coś Ci nie odpowiada? To jest miejsce by przekazać swoje uwagi.
Awatar użytkownika
Tosiak
-#VIP
-#VIP

Pomalu, powoli...

Postautor: Tosiak » 16 wrz 2008, 18:57

Nie wiem czy to dobry dzial, ale mam nadzieje, ze tak.

A wiec, jak w temacie - pisze w sprawie pracy forum, bardzo powolnej pracy. Domyslalm sie, ze zostalo to juz zauwazone, no ale warto by wspomniec na ogol wszystkich.

Widac, ze forum jest obciazone, zwieksza sie liczba userow, a wiec tu pytanie : czy jest cos z tym robione? Zmieniamy server czy cos? Bo chodzi to neistety naprawde kiepsko, i to nie kwestia dzisiejszego dnia i zdesperowanie pisze tego posta, tylko juz dobry tydzien tak chodzi :/, a bledy "503 Service Unavailable
Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress. " sa coraz czestsze.

Szukam takze tutaj potiwerdzenia - czy innym tez tak powoli chodzi, czy moze tylko u mnie szwankuje i ten post jest calkowicie zbedny.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 16 wrz 2008, 19:01

Tosiak pisze:Szukam takze tutaj potiwerdzenia - czy innym tez tak powoli chodzi, czy moze tylko u mnie szwankuje i ten post jest calkowicie zbedny.

nie jest zbedny bowiem mam podobnie
błedy i zwolnienia >> czyli cos na rzeczy jest

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 16 wrz 2008, 19:03

Zamula :/.

Potencjalne problemy sa 2:

1. Banner betfair-brak-polskiej-licencji!. Jesli wam laduje dlugo strone forum i pokazuje tylko top (nasze logo) = prawdopodobnie nie moze wczytac bannera betfair-brak-polskiej-licencji!. Wtedy wystarczy dac F5 (odswiezyc) i powinno byc ok

2. Serwer. Nie wytrzymuje ilosci obliczen i wywala blad 503. Na dniach mamy miec wykonana analize co sie dzieje. Jesli okaze sie ze serwer za slaby - przeniesiemy sie na szybsza maszyne.

Awatar użytkownika
drl
-#VIP
-#VIP

Postautor: drl » 16 wrz 2008, 19:16

1. Banner betfair-brak-polskiej-licencji!. Jesli wam laduje dlugo strone forum i pokazuje tylko top (nasze logo) = prawdopodobnie nie moze wczytac bannera betfair-brak-polskiej-licencji!. Wtedy wystarczy dac F5 (odswiezyc) i powinno byc ok

wiesz to nie o tylko chyba ten banner chodzi bo ja czasem musze odswiezyc z 3 razy zeby mi do konca cala forum zaladowalo bo u mnie robi sie ladowanie do polowy i stop :( tudziez zdazaja sie lagi podczas pisania postow to nie bijcie za dubelki ;)

drobny edit po paru odswierzeniach:

to co mi zamula to jest unibet-tools
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, 19:26 przez drl, łącznie zmieniany 1 raz.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 16 wrz 2008, 19:20

No czasem wlasnie jak sie pisze posty to wychodza dwa... a ten 503 to przez obciazenie na pewno. Czasem forum laduje sie do polowy ale to samo jest na typach bukmacherskich wiec akurat mala roznica :) wazne zeby szybciej troche chodzilo bo jak mi sie sciaga plik 500kb/s a forum nie otwiera za szybko to wiecie

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 16 wrz 2008, 19:55

oskarek to że sciąga ci plik z prędkościa 500 kb/s to zalerzy skąd go ściągasz, zastanówcie sie jeszcze jaką macie szybkość waszego łącza(512, 1MB czy ???6MB???) ja mam 1MB i nie narzekam, to też zależy kto świadczy wam usługe i na czyich łączach, jeżeli mieszkacie w dużym mieście to całkiem prawdopodobne że wasze łącze jest przeciążone(TP s.a na łącze o przepustowości np. 2000 urzytkowników ładuje 3500-4000 urzytkowników :razz: ) musicie też sprawdzić czy wasze dyski systemowe nie mają zbyt mało miejsca bo to też wpływa na prace internetu i czy nie macie uruchomionych zbyt dużo procesów bo to strasznie zamula :p ale tyle mojego wykładu
aha i strzeżcie sie radiówek bo to katastrofa :twisted: :twisted: pozdro ;)

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 16 wrz 2008, 21:32

szczerze powiem że też nie mam w sumie problemu z ładowaniem się forum. Wszystko działa bez zarzutu. Też mam 1MB.
No ale to nie zmienia faktu że użytkowników jednak przybywa i z każdym nowym będzie wolniej.

Awatar użytkownika
martini
-#VIP
-#VIP

Postautor: martini » 16 wrz 2008, 22:25

titanum90 pisze:oskarek to że sciąga ci plik z prędkościa 500 kb/s to zależy skąd go ściągasz, zastanówcie sie jeszcze jaką macie szybkość waszego łącza

To nie zalezy skad go sciaga, a zalezy jakie ma wlasnie lacze, tzn. jedno wynika z drugiego :shock: Jesli Oskarek sciaga z predkoscia 500kb/s to jasno wynika z tego, ze ma łącze 4 mb - swoją drogą niezle jedziesz oskar :grin: Wiec... jesli ma tak szybkie łącze, a forum i tak mu sie wolno ładuje no to nie ma watpliwosci po czyjej stronie lezy wina :wink: Forum ostatnio rzeczywiscie zwolnilo, to raczej nie chodzi o banner bo najczesciej albo w ogole strona sie laduje, laduje i w ogole nic nie pokazuje, albo wywala od razu blad 503 Service Unavailable. Ale w ogole to dodam, ze u mnie norton blokuje reklamy, wiec na forum widze tylko 3 bannery (unibet-brak-polskiej-licencji!, luckyace i i4poker), reszte norton traktuje jako wlasnie reklamy. Swoją drogą nie wiem czemu te trzy sobie zostawil hehe, kiedys jeszcze pokazywal duzy banner paradise-brak-polskiej-licencji!, ale nagle on zniknal i sie dziwilem czemu - dopiero potem ktos mi powiedzial, ze teraz tam jest ponoc PokerStars-nielegalny-w-PL! na samej gorze :grin: Nie widze go :wink: albo byl bo teraz jest betfair-brak-polskiej-licencji! ? Jesli tak jest, no to banner betfair-brak-polskiej-licencji! odpada, pozostaje serwer.

Awatar użytkownika
zielony0528
-#VIP
-#VIP

Postautor: zielony0528 » 17 wrz 2008, 08:27

ja jakos tez nie mam wiekszych problemow:p mpwlak u mnie tak samo antyvirus blokuje reklamy hehe nie gadajcie tylko ze macie neostrade zonk ale nie maco sie martwic zaraz i tak pewnie przejdziemy na nowy wiekszy serwer bo nowi zombi caly czas nadchodza :mrgreen:

Awatar użytkownika
adicegla
-#VIP
-#VIP

Postautor: adicegla » 17 wrz 2008, 08:51

...no ja mam te same problemy z ładowaniem forum i w domu, i w pracy, więc chyba jednak coś z serverem musi być...

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 17 wrz 2008, 19:52

No jednak coś jest nie tak...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 19 wrz 2008, 23:39

tak wlasnie spojrzalem w dziale freerolle jest 10 stron z tematami :shock: w sumie nikomu to juz nie bedzie potrzebne bo to sie wydazylo dawno dawno kiedystam i spokojnie moznaby to usunac i zwolnic troche miejsca na serwerze :)

Awatar użytkownika
martini
-#VIP
-#VIP

Postautor: martini » 20 wrz 2008, 00:11

olczykandre pisze:tak wlasnie spojrzalem w dziale freerolle jest 10 stron z tematami :shock: w sumie nikomu to juz nie bedzie potrzebne bo to sie wydazylo dawno dawno kiedystam i spokojnie moznaby to usunac i zwolnic troche miejsca na serwerze :)

Dokladnie - to samo w dziale z haslami. Mozna by co nieco wyczyscic (pokasowac tematy) i juz powinno byc nieco lepiej. A jeszcze co sie akurat tyczy userow... :shock: Moze pomogloby tez zwyczajne usuniecie kont osob, ktore tylko sie zarejestrowaly i nic poza tym - od powiedzmy roku nie zajrzaly na forum, zadnych postow itp. - moglo by to pomoc ? Sama akcja jakos nie naruszalaby czyichs praw itp., zwykle odswiezanie :shock:

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 25 wrz 2008, 12:58

To jest mrówcza robota i nie przyniesie wielkiego rezultatu - szkoda zachodu.

BTW - czy dziś komuś wyrzuciło już błąd 503 ?

Awatar użytkownika
bazee
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bazee » 25 wrz 2008, 13:23

siedze jakas godzine i zadnej 503 nie mialem..

w zasadzie to zadnej nigdy nie mialem na forum...

Oskarek

Postautor: Oskarek » 25 wrz 2008, 14:32

Jak pisalem na Sb mi wyskoczylo i to 2 razy :/ Ale byla dlugo przerwa przez prawie tydzien zero 503 i dzis nagle mialem

Awatar użytkownika
asape
-#VIP
-#VIP

Postautor: asape » 25 wrz 2008, 15:01

Ja niestety dzisiaj 503 mialem juz kilka razy... Znowu problemy :(

Awatar użytkownika
bazee
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bazee » 25 wrz 2008, 19:46

potwierdzam. problem nie zakonczony... przed chwila zlapalem 503

Awatar użytkownika
RTOB
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: RTOB » 25 wrz 2008, 19:52

Ja również, już się bałem, że się nie dostanę przed końcem rejestracji na stronkę z hasłem, ale 503 'tylko' raz wyskoczył.
Wcześniej zdarzało się to sporadycznie (raz lub 2 na miesiąc)

GrzesVP
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: GrzesVP » 25 wrz 2008, 20:40

Mi dziś jakos z 5 razy, ale czesto wchodze na stronke ;)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 wrz 2008, 17:29

Nie wiem czy to moje zludzenie, ale dzis jakos forum szybciej chodzi.

Ktoś zauważył błędy ?

GrzesVP
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: GrzesVP » 26 wrz 2008, 17:38

dalej stronka czasem staje jak ma sie otworzyc baner betfair-brak-polskiej-licencji!. Ale jak ponownie otwieram to migusiem wchodzi, jest cos lepiej. :wink:
hmmm musze edytowac posta. Teraz to szybko wchodzi, ale jak jeszcze 2h temu wchodziłem to zamulacz.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 26 wrz 2008, 18:49

Ja mialem 503 w SB :/

Awatar użytkownika
martini
-#VIP
-#VIP

Postautor: martini » 26 wrz 2008, 18:59

glory glory man united pisze:Ktoś zauważył błędy ?

Niestety, przez ostatnie 5 minut wywalało mi bład 503, czyli zamulił sie konkretnie.
W ogole to mozna cos jeszcze zrobic, zeby sprobowac odmulic forum ? Byla zmiana serwa, czy jeszcze nie ? To by bylo chyba najlepsze rozwiazanie, ale bedzie sie wiazalo z inwestycją, co ? :???:

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 27 wrz 2008, 11:14

Jeszcze nie bylo, bo nam wciaz obiecuja ze poprawia warunki na obecnym. Nie bierzemy nawet 20% jego zasobow wiec cos tu bardzo jest nie tak...

Przenosiny to nie tyle inwestycja co dodatkowa praca i zamkniecie forum na 24h (by nie bylo roznic w bazie danych). Jesli ten tydzien nie przyniesie znaczacej poprawy - nie bedzie jednak wyboru.

Wróć do „Książka życzeń i zażaleń”