Pomalu, powoli...
- Tosiak
- -#VIP

Pomalu, powoli...
Nie wiem czy to dobry dzial, ale mam nadzieje, ze tak.
A wiec, jak w temacie - pisze w sprawie pracy forum, bardzo powolnej pracy. Domyslalm sie, ze zostalo to juz zauwazone, no ale warto by wspomniec na ogol wszystkich.
Widac, ze forum jest obciazone, zwieksza sie liczba userow, a wiec tu pytanie : czy jest cos z tym robione? Zmieniamy server czy cos? Bo chodzi to neistety naprawde kiepsko, i to nie kwestia dzisiejszego dnia i zdesperowanie pisze tego posta, tylko juz dobry tydzien tak chodzi :/, a bledy "503 Service Unavailable
Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress. " sa coraz czestsze.
Szukam takze tutaj potiwerdzenia - czy innym tez tak powoli chodzi, czy moze tylko u mnie szwankuje i ten post jest calkowicie zbedny.
A wiec, jak w temacie - pisze w sprawie pracy forum, bardzo powolnej pracy. Domyslalm sie, ze zostalo to juz zauwazone, no ale warto by wspomniec na ogol wszystkich.
Widac, ze forum jest obciazone, zwieksza sie liczba userow, a wiec tu pytanie : czy jest cos z tym robione? Zmieniamy server czy cos? Bo chodzi to neistety naprawde kiepsko, i to nie kwestia dzisiejszego dnia i zdesperowanie pisze tego posta, tylko juz dobry tydzien tak chodzi :/, a bledy "503 Service Unavailable
Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress. " sa coraz czestsze.
Szukam takze tutaj potiwerdzenia - czy innym tez tak powoli chodzi, czy moze tylko u mnie szwankuje i ten post jest calkowicie zbedny.
- radost21
- LEGENDA

- Glory
- -#Site Admin

Zamula :/.
Potencjalne problemy sa 2:
1. Banner betfair-brak-polskiej-licencji!. Jesli wam laduje dlugo strone forum i pokazuje tylko top (nasze logo) = prawdopodobnie nie moze wczytac bannera betfair-brak-polskiej-licencji!. Wtedy wystarczy dac F5 (odswiezyc) i powinno byc ok
2. Serwer. Nie wytrzymuje ilosci obliczen i wywala blad 503. Na dniach mamy miec wykonana analize co sie dzieje. Jesli okaze sie ze serwer za slaby - przeniesiemy sie na szybsza maszyne.
Potencjalne problemy sa 2:
1. Banner betfair-brak-polskiej-licencji!. Jesli wam laduje dlugo strone forum i pokazuje tylko top (nasze logo) = prawdopodobnie nie moze wczytac bannera betfair-brak-polskiej-licencji!. Wtedy wystarczy dac F5 (odswiezyc) i powinno byc ok
2. Serwer. Nie wytrzymuje ilosci obliczen i wywala blad 503. Na dniach mamy miec wykonana analize co sie dzieje. Jesli okaze sie ze serwer za slaby - przeniesiemy sie na szybsza maszyne.
- drl
- -#VIP

wiesz to nie o tylko chyba ten banner chodzi bo ja czasem musze odswiezyc z 3 razy zeby mi do konca cala forum zaladowalo bo u mnie robi sie ladowanie do polowy i stop
drobny edit po paru odswierzeniach:
to co mi zamula to jest unibet-tools
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, 19:26 przez drl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Oskarek
No czasem wlasnie jak sie pisze posty to wychodza dwa... a ten 503 to przez obciazenie na pewno. Czasem forum laduje sie do polowy ale to samo jest na typach bukmacherskich wiec akurat mala roznica
wazne zeby szybciej troche chodzilo bo jak mi sie sciaga plik 500kb/s a forum nie otwiera za szybko to wiecie
-
titanum
- -#VIP

oskarek to że sciąga ci plik z prędkościa 500 kb/s to zalerzy skąd go ściągasz, zastanówcie sie jeszcze jaką macie szybkość waszego łącza(512, 1MB czy ???6MB???) ja mam 1MB i nie narzekam, to też zależy kto świadczy wam usługe i na czyich łączach, jeżeli mieszkacie w dużym mieście to całkiem prawdopodobne że wasze łącze jest przeciążone(TP s.a na łącze o przepustowości np. 2000 urzytkowników ładuje 3500-4000 urzytkowników
) musicie też sprawdzić czy wasze dyski systemowe nie mają zbyt mało miejsca bo to też wpływa na prace internetu i czy nie macie uruchomionych zbyt dużo procesów bo to strasznie zamula :p ale tyle mojego wykładu
aha i strzeżcie sie radiówek bo to katastrofa
pozdro 
aha i strzeżcie sie radiówek bo to katastrofa

- dviper
- -#VIP

- martini
- -#VIP

titanum90 pisze:oskarek to że sciąga ci plik z prędkościa 500 kb/s to zależy skąd go ściągasz, zastanówcie sie jeszcze jaką macie szybkość waszego łącza
To nie zalezy skad go sciaga, a zalezy jakie ma wlasnie lacze, tzn. jedno wynika z drugiego
- zielony0528
- -#VIP

- adicegla
- -#VIP

- dviper
- -#VIP

-
olczykandre
- -#VIP

- martini
- -#VIP

olczykandre pisze:tak wlasnie spojrzalem w dziale freerolle jest 10 stron z tematamiw sumie nikomu to juz nie bedzie potrzebne bo to sie wydazylo dawno dawno kiedystam i spokojnie moznaby to usunac i zwolnic troche miejsca na serwerze
Dokladnie - to samo w dziale z haslami. Mozna by co nieco wyczyscic (pokasowac tematy) i juz powinno byc nieco lepiej. A jeszcze co sie akurat tyczy userow...
- Glory
- -#Site Admin

- bazee
- -#aktywny

- asape
- -#VIP

- bazee
- -#aktywny

- RTOB
- -#aktywny

-
GrzesVP
- LEGENDA

- Glory
- -#Site Admin

-
GrzesVP
- LEGENDA

- martini
- -#VIP

glory glory man united pisze:Ktoś zauważył błędy ?
Niestety, przez ostatnie 5 minut wywalało mi bład 503, czyli zamulił sie konkretnie.
W ogole to mozna cos jeszcze zrobic, zeby sprobowac odmulic forum ? Byla zmiana serwa, czy jeszcze nie ? To by bylo chyba najlepsze rozwiazanie, ale bedzie sie wiazalo z inwestycją, co ?
- Glory
- -#Site Admin

Jeszcze nie bylo, bo nam wciaz obiecuja ze poprawia warunki na obecnym. Nie bierzemy nawet 20% jego zasobow wiec cos tu bardzo jest nie tak...
Przenosiny to nie tyle inwestycja co dodatkowa praca i zamkniecie forum na 24h (by nie bylo roznic w bazie danych). Jesli ten tydzien nie przyniesie znaczacej poprawy - nie bedzie jednak wyboru.
Przenosiny to nie tyle inwestycja co dodatkowa praca i zamkniecie forum na 24h (by nie bylo roznic w bazie danych). Jesli ten tydzien nie przyniesie znaczacej poprawy - nie bedzie jednak wyboru.
Wróć do „Książka życzeń i zażaleń”