Pokerowy etat?

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.
Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Pokerowy etat?

Postautor: gama » 11 sie 2009, 22:14

Ostatnio pojawiło się kilka topiców z pokerowymi wyzwaniami (od 100 do 1000$). Dzięki nim wpadł mi do głowy pewien pomysł. Otóż chcę sprawdzić, czy jestem w stanie rozważną grą "wyciągać" z pokera drugą pensję. Kilka założeń:
1. Wymagania: pracując na pół etatu zarabiam ok. 1300 zł, czyli w zaokrągleniu daje to 435$ przy grze średnio 21 dni w miesiącu z sesjami 4. godzinnymi.
2. Czas trwania projektu: 3 miesiące (uznałam, że okres trzech miesięcy jest wystarczająco miarodajny, aby potwierdzić, że gdyby zmienili prawo, to można by mieć "pokerowy etat").
3. Rodzaj gry: głównie Double or Nothing za 10$.
4. Platforma: na 95% Pacific 888-brak-polskiej-licencji! Poker
5. Inne: każda moja sesja będzie trwała do pierwszej przegranej; odpadnę w pierwszym turnieju - dalej w ten dzień nie gram.
6. Start: jak tylko dostanę kasę z jednego poker roomu, to startuję (może to być nawet jutro). Zacznę z 55$, czyli cel zostanie osiągnięty przy BR 490$.
7. Porażkę ogłaszam przy BR 0$ :)

Zobaczymy jak pójdzie. We wrześniu może być trudno, bo codziennie będę miała 3 godziny kursu, do tego praca, życie prywatne i w ten sposób na pokera będzie mniej czasu. Może ktoś jeszcze zechce ze mną podjąć się takiego eksperymentu? Relacje będą w miarę na bieżąco.

Jaki mam w tym cel? Nauczyć się pokory. Przez pewien czas już myślałam, ze się udało, ale na krótko. Złe nawyki szybko powróciły. Może teraz uda mi się na dobre włączyć hamulce. Mam zamiar grać naprawdę tight. Żadnego głupiego sprawdzania, "bo myślałam, że coś dojdzie". Poza tym kwestia odejścia od kompa w przypadku przegranej, a nie gra na siłę i to na tilcie po bad beacie - za dużo w ten sposób wtapiam i muszę się tego oduczyć. Mam nadzieję, że się uda :)

Awatar użytkownika
bartekzet
-#VIP
-#VIP

Postautor: bartekzet » 11 sie 2009, 22:31

bardzo fajny pomysł, sam jestem ciekaw jakbym wypadł w takim wyzwaniu, jednak fundusz mi nie pozwala poki co ;) co do tych 3 msc to tez wydaje mi sie ze bedzie to okres miarodajny jednak mimo wszystko nie do konca, bo jak sama piszesz oprocz gry bedzie jeszcze jakis kurs zycie prywatne no i..praca ktore bys nie miala gdybys miala ten 'pokerowy etat' a co za tym idzie mialabys wtedy wiecej czasu na gre :D i jeszcze jedno mnie nurtuje bo nie wiem czy zle nie zrozumialem - piszesz ze chcesz grac glownie dony za 10$ a pozniej ze startujesz z bankrollem 55$ to jak to w koncu jest? blad czy jedziesz po bandzie? :>

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 11 sie 2009, 22:36

Ciekawe wyzwanie :) Na pewno będę śledził.
Co do Twoich punktów, które wymieniłaś, to

gama87 pisze:5. Inne: każda moja sesja będzie trwała do pierwszej przegranej; odpadnę w pierwszym turnieju - dalej w ten dzień nie gram.

Dlaczego akurat do pierwszej przegranej? To Ci może trochę utrudnić wyrobienie miesięcznej normy. Chociaż grając po 10$ doubleup w miesiącu musisz być jakieś 49 turniejów do przodu, więc niecałe dwa dziennie.
No ale nie ma co gdybać ;P Życzę powodzenia

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 11 sie 2009, 22:46

bartekzet Jak to ładnie określiłeś - jadę po bandzie. 55$ to buy-in do 5-ciu DoN. Jak przegram 5 DoN pod rząd, to oznacza, że w ogóle ciąg dalszy eksperymentu nie ma jakiegokolwiek sensu, zatem jest to kwota w sam raz. Przypominam, że celu nie osiągnę ugrywając 435 dolców grając np. DoN za 2$, bo moim celem jest 435$ w ciągu miesiąca. Tylko pójście na całość daje mi realne szanse. Poza tym szybko się okaże, czy idę do przodu czy bankrutuję :)
dviper Gram do pierwszej przegranej, ponieważ zazwyczaj przegrana trochę mnie tiltuje. Biorąc pod uwagę fakt, że od dzisiaj mam też drugie wyzwanie, jakim jest rzucenie palenia, to pierwsza przegrana będzie na mnie na bank tak działać (przynajmniej w ciągu pierwszych dni bez fajek), że dalsza gra nie będzie miała sensu :mrgreen:

Awatar użytkownika
bartekzet
-#VIP
-#VIP

Postautor: bartekzet » 11 sie 2009, 22:59

a co kiedy, odpukac, przegrasz 55$ w piec dni? ;)

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 12 sie 2009, 00:10

Moim zdaniem jeśli komuś udałoby się coś takiego zrobić to byłby większy wyczyn niż to co wyprawia boku. DoNy za 10$ startując z 50$?? Nie ma szans - jestem gotów przyjąć jakiś sidebet :mrgreen: Ale mimo wszystko życzę powodzenia i zrealizowania celu ;)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 12 sie 2009, 00:47

Jesteś bez szans Gama...

1. Nie masz bankrolla na wyrobienie pensji z pokera - zeby regularnie zarabiac - trzeba miec jakis kapital - Ty go nie masz. Gdybys podjela to wyzwanie po tym jak zcashowalas mtt na party-brak-polskiej-licencji! - mialoby to sens. Z 55$ - jestes bez szans

2. Zalozenie ze grasz do jednego przegranego jest kompletnie bezsensowne. Załóż sobie ROI na poziomie 10% (to jest sporo - chociaz fachowcy podaja ze kolo 15 mozna wyciagnac).

Czyli na każde 10 zagranych DoN - 1 BI bedzie dodane do Twojego konta. Ponieważ potrzebujesz wygrać około 45 DoN - musisz ich zagrać minimum 450 miesięcznie. Poświęcasz na gre 20 dni w miesiącu - licząc że będziesz w kasie w 60% DoN - musisz odliczyć 8 dni jako te - w których przegrasz pierwszego DoN - czyli masz 12 dni na rozegranie 440 DoN. Bez multitablingu nie masz szans - a grajac multitabling nie masz szans przestac po pierwszym przegranym - sesje w wplecy na 4 stolach rownoczesnie to norma

3. Zabije Cię wariancja. Jezeli zakladasz ze cashujesz polowe donów (dla ulatwienia obliczeń) - masz szanse 1/4 - ze przegrasz dwa pod rząd - 1/8 - ze przegrasz 3 pod rząd - 1/16 - ze przegrasz 4 pod rząd. I ta szansa będzie Ci towarzyszyć przez cały czas - downswingi na poziomie 20-30 BI masz w zasadzie murowane.

4. Nie ma sensu grania DoN bez dobrego bonusa albo rb - te turki maja to do siebie - ze sluza tylko wyrabianiu rake i pkt

5. NIE DASZ RADY ROZPOCZĄĆ KARIERY POKERZYSTKI ZAWODOWEJ RÓWNOCZEŚNIE Z RZUCENIEM PALENIA :-)

Również jestem gotów przyjąć sidebet w tej kwestii :-)

Przypominam, że celu nie osiągnę ugrywając 435 dolców grając np. DoN za 2$, bo moim celem jest 435$ w ciągu miesiąca. Tylko pójście na całość daje mi realne szanse. Poza tym szybko się okaże, czy idę do przodu czy bankrutuję

Jeżeli uważasz - ze potrafisz zrobic 50 BI w ciagu miesiaca - zacznij na DoN2$ - po miesiecu bedziesz miala 150$ - przejd na DoN 5$ - po miesiącu będziesz miala 400$ - odroczenie zakladu o 2 miechy pozwoli Ci się do niego przygotować - i zobaczyć czy Twoje plany są realne...

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 12 sie 2009, 01:03

Dokładnie tak jak przedmówcy: to nie "pensja z pokera", tylko zwyczajny hazard. 5Buy-inów to zdecydowanie za mało. Tak jak napisał Sith - zeżre Cię wariancja. Gdyby wygrywanie DoN'ów za 10$ było takie proste, to wszyscy opływalibyśmy w grube dolary. Ile razy odpadam na samym początku, bo ktoś stackuje się z AK vs moje AA. Tyle, że ja gram po 4-5 SnG na raz, więc nawet jak przegram 5 z kolei, to tak tego nie odczuwam - odpalam kolejne. Oczywiście tiltuję momentami jak każdy, szczególnie kiedy przeciwnik podejmie bardzo złą decyzję, a mimo to wstrzeli się w swoje kilka %.

Żeby sukcesywnie wygrywać drugą pensję w tej wysokości, o jakiej napisałaś, wydaje mi się, że potrzebowałabyś bankrolla rzędu $1000 i grania dziennie DoN'ów za $10 po 4h (bez żadnych przedziwnych założeń, że po pierwszej przegranej już tego dnia nie grasz). Do tego rake-back w granicach 40% i wtedy w miesiąc jesteś w stanie osiągnąć tego typu wyniki.

Nie odbieraj mojego posta ofensywnie, ale ten challenge się zwyczajnie nie uda ;).

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 12 sie 2009, 06:33

Jako, że koledzy mają pewnie większe doświadczenie, to i rację mają :) Tylko, ze to nie miało być jakieś poważne podejście do tematu, a zwykły eksperyment. A jak wiadomo eksperyment ma potwierdzić lub zaprzeczyć jakiejś hipotezie. Te 55$ przeznaczyłam na straty - przegram, ok, stało się :) Będzie jasne, że moje założenia były błędne. Wiem, że szanse mam niewielkie, bo miałam już sytuacje, w których kilka razy pod rząd odpadałam z naprawdę dobrą kartą. Dlatego też całość traktuję jako zabawę, która ma mnie przynajmniej nauczyć, jak przestrzegać kilku zasad. W wypadku przegranych nie mam zamiaru wkurzać się, że się nie uda. Jak już napisałam Bartkowi - przegram 5 pod rząd, czyli w moim mniemaniu na chwilę obecną nie nadaję się.
I kwestia najważniejsza - obiecuję przestrzegać w miarę BR jak kiedyś ustanowię sobie jakiś challange - od 100 do 1000$, czas nieokreślony, po prostu chcę tysiaka. Bo to będzie realny cel, a nie zabawa pt. Czy mi się uda idąc na całość? :)

PS. SithJarr - założenie, że będę grała do pierwszej przegranej ma o wiele większy sens, niż mogłoby się wydawać. We wrześniu się bronię i muszę mieć jakiś z góry określony sygnał, żeby odejść od kompa i pouczyć się, zamiast przegrywać dalej :)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 12 sie 2009, 09:04

gama87 pisze:
PS. SithJarr -(...)We wrześniu się bronię(...)

Ktoś Cię zaatakuje ?!?!?!?!?!?! :shock: :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 12 sie 2009, 10:23

Oj zaatakują i to jeszcze ze znaczną przewagą liczebną- promotor i recenzent mojej pracy licencjackiej wraz z dziekanem, zatem będzie zmasowany atak, któremu będę musiała stawić czoła. Mam nadzieję, że tą batalię wygram :)

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 12 sie 2009, 10:24

SithJarr ten z Twojego avatara :P

A na poważnie to bardzo jestem ciekaw jak Ci gama pójdzie ;) bo sam będę próbował czegoś podobnego od września bądź października, bo przeprowadzka i utrzymanie w Gdańsku drogie i chcę zobaczyć czy dam radę dorobić jakąś małą pensyjkę z pokera czy będzie trzeba iść do pracy a pokerem zajmować się dalej jako hobby. U mnie taka różnica, że będę startował z BR ok. 300-350$ i grał na początku sitki za 5$ przechodząc na sitki za 10$ w możliwie krótkim czasie :)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 12 sie 2009, 13:19

gama87 pisze:Oj zaatakują i to jeszcze ze znaczną przewagą liczebną- promotor

Promotor jest zawsze po Twojej stronie - on też jest odpwiedzialny za jakość Twojej pracy. Jak masz jakies trudniejsze pytania - promotor z reguły ratuje Ci dupę...

Ja pisalem prace z analizy procesu produkcyjnego w galwanizerni - facet z metaloznastwa zadal mi jakies turbo dziwne pytanie (zupenie poza zakres mojej wiedzy - jestem po ZiM) - to promotor aż na niego huknął oburzony: "Jak panu nie wstyd o takie rzeczy pytać? Pan to powinien sam doskonale wiedzieć na Pana stanowisku :)"... po czym sam mu wszystko wytłumaczył dorzucając na koniec: "Rozumie Pan już?"

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 12 sie 2009, 13:49

Czemu nie, chociaz grajac dony za 10 i majac bankroll 50 moze byc bardzo ciezko ale nie mowione ze sie nie uda. wszystko zalezy od tego jak wystartujesz;)
Ale TO JEST MOZLIWE;)
A obrona wcale nie jest taka straszna jak sie mowi;) wchodzisz, mowisz co wiesz i nara;) Najgorsze jest to ze wszyscy perfidnie sie do Ciebie usmiechaja, kiwaja glowami a na koncu sie okazuje ze dali Ci 4 :evil: :evil:

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 12 sie 2009, 20:38

gama87, nie chcę powtarzać tego co inni pisali, dlatego nie zrobię tego. Zwłaszcza, że mam zupełnie inne zdanie.

Po ostatniej wygranej możesz sobie na to pozwolić, choć na pewno już wszystko co się dało wypłaciłaś, a resztę przegrałaś, prawda? :-)

Ja to widzę tak: dostałaś dar od losu za granie wbrew BM. Takie coś tylko utrwaliło złe nawyki - granie rzeczy, na które Cię nie stać. Na razie brzmi to okropnie. Ale zauważmy teraz, jak wielu z obecnych prosów zaczynało właśnie w ten sposób. :-)

Dwadzieścia dolców ukradzione z karty kredytowej starego wędrowało na dwa stoły po dziesięć. I rozmnażało się do tysięcy. Później był sponsoring roomów, turnieje, i jakoś poszło.

Dlatego będę oryginalny i powiem: jedziesz z tym! Albo lepiej, wpłać 110 jeśli tyle Ci zostało i graj DONy po $20. Albo jeszcze lepiej, graj tylko 6handed SnG normalne, nie DON. Zaszalej. Może nie będziesz milionerką, ale na pewno dobrze się zabawisz. :-)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 12 sie 2009, 20:57

Co wygranej to sporo szybko wywędrowało z party-brak-polskiej-licencji! Poker. Ogólnie zostawiłam tam z 450$, których faktycznie już nie ma, ale za to na innych platformach udało mi się wypłacić kilka razy po ok 200$.
A teraz konkrety. Przyszła wypłata, ale trochę w kulki zagrali bo częśc zleconej kwoty automatycznie przelali mi na konto Visa, a część na MB (a chciałam całość na MB). Niemniej postanowiłam ruszyć.
Wystartowałam z 43,40$ na Pacific 888-brak-polskiej-licencji! Poker. 3 DoN (20$, 10$, 20$) - te za 20$ wygrane, za dychę przegrany. Pouczyłam się dzisiaj wcześniej, to nie grałam do pierwszej przegranej :) Jakoś te za 20$ lepiej mi idą - może to dlatego, że są 8-osobowe, a te za dychę 10-osobowe.

Dzień 1:
sesja: +25$
czas gry: ok. 2h 15min
BR: 68,40$

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 12 sie 2009, 21:04

gama87 pisze:te za 20$ wygrane, za dychę przegrany

i o to chodzi;d jestem sklonny przyjac sidebeta z kims ze dasz rade zrobic w miesiac te 400$ :P skup sie na tych za 20$ a te za 10$ graj dla 'komfortu psychicznego' zeby nie bylo;)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 12 sie 2009, 22:00

Gamcia Gamblerka pisze:Czas trwania projektu: 3 miesiące (uznałam, że okres trzech miesięcy jest wystarczająco miarodajny, aby potwierdzić, że gdyby zmienili prawo, to można by mieć "pokerowy etat").

Mlody pisze:i o to chodzi;d jestem sklonny przyjac sidebeta z kims ze dasz rade zrobic w miesiac te 400$ :P skup sie na tych za 20$ a te za 10$ graj dla 'komfortu psychicznego' zeby nie bylo;)

Na jakich warunkach? Stawiam 100$ że nie uda jej sie z bankrollem 55$ na DoN za 10$ wypłacić 430$ przez 3 miesiące pod rząd
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 22:05 przez Sith, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 12 sie 2009, 22:01

wheeny - jestes Pokerkingiem - wiec nie gadaj bzdur... bo to nawet nie wypada... Z Twoim rozumowaniem równie dobrze można iść za to 110 totka postawić - przeciez komuś tam się udało...

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 12 sie 2009, 22:09

SithJarr pisze:Gamcia Gamblerka

Genialnie Ci to wyszło :) W następnym poker roomie właśnie taki nick sobie dam :D No, to idę teraz z tym bananem na twarzy spać - w dobrym humorze powinnam się lepiej wyspać :)
Na koniec pragnę dodać, że Gamcia Gamblerka nie ponosi konsekwencji za ewentualne straty w sidebetach dotyczących jej osoby :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 12 sie 2009, 22:14

gama87 pisze:

Genialnie Ci to wyszło :) W następnym poker roomie właśnie taki nick sobie dam :D No, to idę teraz z tym bananem na twarzy spać - w dobrym humorze powinnam się lepiej wyspać :)
Na koniec pragnę dodać, że Gamcia Gamblerka nie ponosi konsekwencji za ewentualne straty w sidebetach dotyczących jej osoby :mrgreen:

To po tej Yerbie tak mi sie humor wyostrzył :-)

Spoko - jak pojawisz sie na jakims bwin-brak-polskiej-licencji! PokerTour to sie jeszcze za wygraną z sidebeta napijemy :-)

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 13 sie 2009, 07:24

SithJarr pisze:wheeny - jestes Pokerkingiem - wiec nie gadaj bzdur... bo to nawet nie wypada... Z Twoim rozumowaniem równie dobrze można iść za to 110 totka postawić - przeciez komuś tam się udało...

Brzmi to jak byś robił z bycia czarnym jakiś zarzut? Mam zupełnie zmienić swoje poglądy, bo awansowałem na wyższą rangę?

Przecież napisałem właśnie, że to czysty gamble i że prawdopodobnie jej się nie uda, ale przynajmniej się zabawi. Może mój dobór słów nie był perfekcyjny, ale dla mnie wydźwięk jest jasny - "granie przeciwko BM może być zabawne, ale najprawdopodobniej nie przyniesie sukcesu monetarnego*". Przepraszam, ale ja tu gadania bzdur nie widzę. :mrgreen:

* chyba, że ktoś akurat urodził się gwiazdą pokera

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 13 sie 2009, 08:28

wheeny pisze:Mam zupełnie zmienić swoje poglądy, bo awansowałem na wyższą rangę?

Czegos takiego nie uważam - musisz jednak bardziej pilnować co piszesz - dla kilkunastu tysięcy czytelników tego forum - należysz do kilkupromilowej elity Pokerkingów - dlatego niejako z automatu będziesz dla nich autorytetem.

Dlatego będę oryginalny i powiem: jedziesz z tym! Albo lepiej, wpłać 110 jeśli tyle Ci zostało i graj DONy po $20. Albo jeszcze lepiej, graj tylko 6handed SnG normalne, nie DON. Zaszalej. Może nie będziesz milionerką, ale na pewno dobrze się zabawisz.

Ja zdaje sobie sprawę - że BM nie jest dla wszystkich konieczny - dla gracza rekreacyjnego - nie nastawiongo na czerpanie regularnych zysków - tylko nastawionego na przegrywanie sobie jakiegos procenta pensji w pokera - BM nie ma najmiejszego znaczenia.

Temat natomiast dotyczy ewidentnie regularnego grania w celu uzyskania regularnego dochodu przez kilka miesięcy z rzędu - tutaj nie da się osiągnać sukcesu bez stosowanie BM

* chyba, że ktoś akurat urodził się gwiazdą pokera[/size]

Uważasz że gwiazdy pokera nie doświadczają BadBeatow ? Nawet taki boku - jak bierze sie za challenge - to gra sitki za dolara...

Tomi99
-#VIP
-#VIP

Postautor: Tomi99 » 13 sie 2009, 09:04

SithJarr pisze:Jesteś bez szans Gama...

nie jest bez szans, jest to możliwe jest płatnych 50% miejsc w DoN-ach
faktycznie ze za 10$ BI to sporo turkow ale przy zalozeniu ze 2 dziennie tylko to zadne obciążenie psychiczne i kondycyjne
sam sobie zazylem kiedys ze bede na betssonie gral 2 tylko po 5.5$ i wygrywajac wszystkie wyjdzie mi +900zl wiec ponad 1/2 pensji prawie, wiec ok by bylo
jednak nie wychodzilo
a ze wczesniej od zera szedlem w gore i majac ok 60 tak sobie ubzduralem te DoNy za 5.5$
to w tracie byly wahania bankrolla wiec potem gralem rozne gry, cashe i DON-y za 10 i 20 tez wiec

proponuje w miare wzrostu bankrolla abys prubowala wyzsze stawki tez, za zasadzie ze jak wygrasz juz ich kilkanascie to na wyzszy BI wejdz
a plan twoj uwazam za jak najbardziej realny

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 13 sie 2009, 09:37

Nie wiedziałam, że rozpętam taką dyskusję :) Nie ma co gdybać. Będę robiła swoje, a jak wyjdzie to czas pokaże. Osobiście uważam, że szanse mam - inaczej bym się tego nie podjęła. Z drugiej jednak strony podkreślam - eksperyment z ciekawości. A że faktycznie mam żylkę hazardzistki, to jest to dla dobra zabawa. Kto z nas nie ma w sobie przynajmniej odrobiny hazardzisty???

Btw. Nawet jak nie wyjdzie to przynajmniej z SithJarrem piwko wypiję, wiec tak czy siak zyski są :mrgreen:

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”