POKER Vademecum gracza

Lektury zwiększające umiejętności oraz soft pokerowy pozwalający podejmować skuteczniejsze decyzje w czasie gry.

Coleq
-#zwykly
-#zwykly

POKER Vademecum gracza

Postautor: Coleq » 20 cze 2011, 19:34

Witam.
Noszę się z zamiarem zakupienia wymienionej w temacie książki. Czy ktoś ją posiada, a jeśli tak to proszę o opinie czy warto wydać 30 zł. Jestem raczej początkującym graczem i szukam niedrogiej książki, która pozwoli mi podnieść swoje umiejętności.

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 20 cze 2011, 19:57

To jest jakaś polska książka. Widziałem ją kiedyś w jakiejś księgarni i w ogóle mnie nie zainteresowała. Być może się mylę i jest to jakaś warta polecenia pozycja, ale ja bym tego nie kupował.

Wg mnie powinieneś najpierw przeczytać książki, które można ściągnąć za darmo. Linki do ściągnięcia z pewnością znajdziesz w innych tematach na tym forum.
- Lee Nelson "Zagrajmy w Pokera"
- Doyle Brunson "Supersystem"
Te tytuły są w ebookach po polsku.

Co do inwestycji w książkę to raczej każdy Ci powie że:
- Dan Harrington "Harrington on Hold'em, vol. 1
Z tym, że wg mnie jest to książka do przeczytania jak już się ogarnia pokera.

W ogóle to powinieneś bardziej nakreślić co byś chciał, żeby tak książka Ci dała. Wtedy być może jacyś użytkownicy mogliby Ci podsunąć jakieś artykuły/materiały.

Zresztą to forum i http://www.pokertexasholdem.pl/ to wielka skarbnica wiedzy.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 20 cze 2011, 21:02

Jeśli jesteś w miarę początkującym graczem - zacznij właśnie do tej książki! Mówię, bo sama ją kiedyś czytałam i ułożysz dzięki niej w głowie obecną wiedzę plus na pewno dowiesz się nowych rzeczy. Pzdr.

Coleq
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Coleq » 20 cze 2011, 22:40

Wiem, że w sieci jest sporo artykułów i ebooków, czytam je, jednak w tym wypadku chodzi mi o jakąś książkę, tak żeby móc poczytać w autobusie albo przed snem i czegoś się o pokerze dowiedzieć :wink: Do Harringtona się przymierzam, ale tak jak piszesz trzeba najpierw ogarnąć podstawy i właśnie tego wymagam od tego Vademecum :)

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 21 cze 2011, 06:51

Jeśli chcesz ogarnąć podstawy to bez wahania mogę Ci polecić 'POKER Vademecum gracza'. Sam ją posiadam i dla początkujących graczy bardzo dobra książka. Wystarczy spojrzeć na spis treści i jeśli są tam treści dla Ciebie nowe lub wiesz, że Ci pomogą to nie ma co się zastanawiać, najpierw Vademecum ogarnij, a potem dopiero Harringtona ;)

Według spisu treści (właśnie zaglądam do książki) masz tam takie zagadnienia jak:
-podstawowe zasady gry texas hold'em,
- inne odmiany pokera,
- podstawy strategii (gra na flop, turn, river itp.)
- style graczy (TAG, LAG, calling station itd.)
- elementy gry (takie jak: blef, semi-blef, slow play, check-raise, blind stealing)
- psychologia pokera (badbeats, tilt, rush, image itp.)
- rachunek prawdopodobieństwa (oddsy, outy, pot-odds, break-even-point itd.)
- wybrane sposoby gry (w Heads Up, turniejach, cash game itd.)

Także myślę, że możesz znaleźć tutaj sporo ciekawych rzeczy i polecam książkę.

Coleq
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Coleq » 21 cze 2011, 21:54

Dzięki za porady :) Przed chwilą kupiłem tę książkę, jednak już widzę, że jest w niej pare rzeczy, któych się nauczę a resztę urtwalę. Z tego co zauważyłem, to o pokerze online jest tylko kilka stron, więc to można uznać za minus.

Wróć do „Książki i programy pokerowe”