Podwojenie albo nic

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 09 sty 2009, 23:51

Wreszcie dowiedziałem się czym są turnieje cooler :trophy: Zgadzam się z Tobą, te turnieje są dla początkujących chcących podbudować bankroll, albo dla kogoś kto szuka chwilowej zabawy. Jak dla mnie granie w takie turki nie ma większego sensu, bo wygrane są za małe...

ale jeśli chodzi o sam art to według mnie - good job !

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 10 sty 2009, 08:43

A ja nic tu nie widzę :D Wygrane w takich turniejach są bardziej prawdopodobne, więc jeśli ktoś nie czuje się dobrze w takich turniejach, mógłby zacząć właśnie od coolerów.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 sty 2009, 15:05

A ja jestem ciekaw co napisze w tym temacie Mazak, bo on teraz tylko coolery gra. I pewnie się nie zgodzi, że są tylko dla początkujących...

Ja po przeczytaniu artykułu mam tylko jeden komentarz. Trochę tę porównywanie jest naciągane, bo błędne jest pierwsze założenie. To że gracz jest przeciętny/wygrywający/pro nie będzie wyglądało tak samo w 10 sit'n go jak i w coolerach. Bo to zupełnie inna gra, wymagająca innej strategi. Moim zdaniem jest bardzo wielu graczy którzy w tych dwóch dziedzinach osiągną inne rezultaty. W coolerach gra się inny zakres rąk, a przy blefach inaczej się miarkuje agresję niż przy tradycyjnych top3 paid.

Awatar użytkownika
coolen
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: coolen » 10 sty 2009, 15:37

Nie tylko Mazak gra coolery :) I nie sadze ze sa one tylko dla poczatkujacych - mozna spotkac wielu dobrych graczy, szczegolnie na wyzszych stawkach.
Zgodze sie z Glorym ze porownanie jest bardzo naciagane, strategia rozni sie bardzo.

Powiedzmy ze gramy coolera, zostalo 6 graczy. 2 graczy przed toba weszlo allin, stacki maja podobne i w przypadku porazki ktoregos z nich moze sie zegnac z turniejem a ty jestes w kasie. Na rece masz KK, co robisz ? Pasujesz - bo po co ryzykowac porazke skoro i tak zaraz bedziesz w kasie. W tradycyjnym turnieju za pewne 90% osob sprawdziloby co maja przeciwnicy - bo jak juz sie gra to o zwyciestwo - a do tego potzrebne jest jak najwiecej zetonow.

A teraz do Ciebie Wahi, nie lubie krytykowac, szczegolnie ludzi ktorzy cos robia dla polskiego pokera - ale imo nie grales za duzo w turniejach typu double or nothing i Twoja wiedza na ich temat jest ogolna a artykul nie powala na kolana niestety.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 10 sty 2009, 18:07

Wyraziłem swoje zdanie, po własnych przemyśleniach i artykule. Osobiście nie gram w coolerah, więc skoro Wy - grający w nich uważacie, że jest inaczej to pewnie macie racje.
W sumie coś jest w stwierdzeniu, że są to turnieje dla graczy, których priorytetem jest bycie w kasie.
Jasne, że grając je można trochę zarobić, ale chyba nie będzie się miało szansy wygrania relatywnie większych pieniędzy, które są za top3 w SNG czy FT w MTT.

Czy ktoś grający w te turnieje mógłby przedstawić przykładowe ROI i inne staty, które opisywałyby gre w tych turkach ?? Tego chyba brakuje w tym artykule - konkretów ! Bo same przykłady graczy A B C są trochę niewystarczające :-)

Awatar użytkownika
tomziolo
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tomziolo » 10 sty 2009, 18:37

coolen pisze:Powiedzmy ze gramy coolera, zostalo 6 graczy. 2 graczy przed toba weszlo allin, stacki maja podobne i w przypadku porazki ktoregos z nich moze sie zegnac z turniejem a ty jestes w kasie. Na rece masz KK, co robisz ? Pasujesz - bo po co ryzykowac porazke skoro i tak zaraz bedziesz w kasie..

Coolen w takiej sytuacji nawet AA bym nie zaryzykowal, bo po co sie meczyc , skoro cala robote za Ciebie odwalaja inni

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 10 sty 2009, 20:11

Troche sie nie zgodze.. grajac S&G top3 (badz top2 w przypadku shorthanded) NIE DA SIE non-stop byc 1szym.. w coolerach masz jednak 50/50 ze bedziesz w platnych.. wiec nie wiem czy te top3 sa takie mocno ekonomiczniejsze...

Sledzionka84
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sledzionka84 » 10 sty 2009, 23:47

Ja osobiscie wole grac sity top2 lub top3 bo w tych top5 co najwyzej mozna usnac z nudow :)

grzesiekm.
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: grzesiekm. » 11 sty 2009, 11:33

To zależy od formuły turnieju. W sieci ipoker są turnieje turbo - blindy 3minuty - więc nie jest tak nudno. Przy wysokich blindach trzeba już mocno ryzykować, moim zdaniem są trudniejsze od tych z paradise-brak-polskiej-licencji!.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 11 sty 2009, 12:22

Wahi pisze:
Mowicie, ze nie mozna porownywac - ok zgadzam sie, ale spojrzmy na to z innej strony:
- jesl iktos odnosi spore zyski w tradycyjnych turniejach nie ma czego szukac w coolerach, bo zyski tam raczej na pewno nie beda wieksze (poza rzadkimi przypadkami - zawsze sa wyjatki)
- jesli ktos odnosi straty w tradycyjnych ma szanse je zmniejszyc lub zamienic na zyski w coolerach.

I o to mi chodzilo :)

I tu się zgadzam w 100%.

Barthek - wszystkie turnieje w których struktura wypłat jest bardziej ostra, premiują graczy doskonalszych, bo nawet kończąc raz na jakiś czas w kasie wyjdą na plus.

W moim wyliczeniu może być błąd (zakładam wypłatę 60/30/10) ale wygrana 1 na 5 gier przynosi już 1BI zysku. Dla porównania w coolerach trzeba wygrać 3 na 2.

Czyli w normal jednorazowo musimy być lepsi niż 9 graczy. W coolerze 3x po 5. Moim zdaniem to pierwsze jest łatwiejsze dla dobrego gracza do zrealizowania, bo jeśli dobrze zacznie to w dalszej części gry będzie miał łatwiej (wykorzystując przewagę stacku).

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 13 sty 2009, 18:42

Hej

Glory - statystycznie jest dokladnie tak jak mowisz - ale tylko dlatego, ze prowizja jest wyzsza w Double Up - wiec zawsze statystyka bedzie na korzysc top3 platne. Bedac graczem calkowicie statystycznym - nie da sie grac w karty - bo bedziesz na zeto z wpisowym, ale w plecy prowizje.

Natomiast moim zdaniem Double Up sa jednak lepsze do budowania bankrollu - czesto grajac na sitoucie mozna byc w top5 (oczywiscie w turkach z wpisowym 5$, bo w tych z wpisowym 20$ juz nie jest tak latwo).

Jezeli jednak jestes graczem ciut ponad przecietna - czesto okaza sie ze w platnych top3 bedzie 2-3 graczy lepszych od ciebie - i bedziesz na dluzsza mete do tylu. Grajac HU musialbys statystycznie lapac 5 lepszych od siebie, zeby byc na dluzsza mete na minusie.

Nie wiem czy SzaryPL gdzies nie pisal, ze udaje mu sie w Coolerach dojsc do 80-90% wygranych - i imho jest to latwiejsze niz bycie regularnie w top3. Ale ja do 10 osobowych SnG top 3 platne nigdy nie mialem glowy

Wróć do „Card Player Polska”